Διορία 45 ημερών στους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Γιατί αποφασίστηκε τώρα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ υπέρ των δομών υγείας (σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν), το οποίο και αποκάλεσε "αντίτιμο υγείας", ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από τους 580.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Δηλαδή, παραμένουν ανεμβολίαστοι 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών.

Ενόψει των γιορτών ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ένα συμπληρωματικό μέτρο: τη διάθεση ενός δωρεάν self-test σε κάθε ενήλικο στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να παρακολουθήσουμε καλύτερα την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

Διαβάστε Επίσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στον χαρακτήρα που έχουν οι δύο νέες πρωτοβουλίες σημειώνοντας: "Είναι μέτρα προτροπής και όχι καταστολής, είναι δίκαια μέτρα. Γιατί δεν είναι οριζόντια προς όλους αλλά αφορούν πρωτίστως εκείνους τους οποίους τελικά έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν. Υπηρετούν, επίσης, τον διπλό στόχο να λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας. Και τέλος προσαρμόζονται στη συγκυρία, ώστε αυτές οι γιορτές να είναι οι τελευταίες που θα περάσουμε με τη σκέψη μας στην πανδημία.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία τους και όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή - άμεσα, τις επόμενες ημέρες - οι πολιτικές δυνάμεις ελπίζω να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουν να αρνηθούν τη διγλωσσία και να μην κρυφτούν πίσω από ευρήματα όπως η "προαιρετική υποχρεωτικότητα". Είναι καιρός να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και η αλήθεια είναι μόνο μία: το εμβόλιο σώζει ζωές και πρώτα και πάνω απ' όλα τους πιο ευάλωτους. Γι' αυτό, όπως σας είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο".

Γιατί αποφασίστηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Η απόφαση ελήφθη υπό το βάρος των νέων επιδημιολογικών δεδομένων που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον, ενόψει μάλιστα των εορτών των Χριστουγέννων. Παράλληλα κρίθηκε σκόπιμο σε αυτή τη χρονική στιγμή να στηρηχθεί επιπλέον το σύστημα Υγείας ώστε να μην καταρρεύσει εξαιτίας της αύξησης του αριθμού τόσο των ασθενών με κορονοϊό όσο και των διασωληνωμένων.

Η κυβέρνηση στοχεύει στη στήρηξη του ΕΣΥ, αποκλείει ένα γενικό lockdown και επιδιώκει την ομαλή λειτουργία της αγοράς τα Χριστούγεννα.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυβερνητικού συντάκτη του TheTOC.gr, Σωτήρη Σταθόπουλου, στο Μαξίμου κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό τα τελευταία 24ωρα την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών. Το στοιχείο που βάρυνε στις αποφάσεις είναι ότι 9 στους 10 θανάτους από τον κορονοϊό είναι πολίτες άνω των 60 ετών, επίσης 7 στους 10 της ίδιας ηλικιακής ομάδας είναι διασωληνωμένοι ενώ 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Στη λήψη της απόφασης του πρωθυπουργού για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, τρία ήταν τα στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο:

 • 1ον: Πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες άνω των 60 ετών εξακολουθεί να παραμένει ανεμβολίαστο. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν τον Νοέμβριο. Δηλαδή παραμένουν ανεμβολίαστοι 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών.
 • 2ον: Η εκτίμηση των ειδικών ότι από πλευράς δημόσιας Υγείας, η σημασία του εμβολιασμού ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων.
 • 3ον: Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία όπου οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98% και το σύστημα Υγείας παραμένει ανθεκτικό, εφόσον είναι μειωμένος ο αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων. Αντίθετα, στην Ελλάδα, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%.
εμβολιασμός

Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ειδικά για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, η σύγκριση της χώρας μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα με την Πορτογαλία, τη Δανία και τη Σουηδία, βάρυνε στην τελική απόφαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, στην εισήγησή του ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος έδωσε τα εξής στοιχεία:

Πορτογαλία

 • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 99,5%
 • Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 👉🏻 80
 • Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 13

Δανία

 • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 99,1%
 • Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 👉🏻 47
 • Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 10

Σουηδία

 • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 93,1%
 • Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 👉🏻 32
 • Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 5

Ελλάδα

 • Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 83%
 • Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID 👉🏻 657
 • Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 92
ΜΕΘ

Έτσι, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, αποδεικνύεται καθημερινά το πόσο πιο ήπια περνούν το 4ο κύμα της πανδημίας οι χώρες που έχουν πετύχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, στους πολίτες άνω των 60 ετών. Αποδεικνύεται από τις ανθρώπινες ζωές που σώζονται καθημερινά σε αυτές τις χώρες.

Σημείωσε, επίσης, ότι έως σήμερα, η σημαντική αύξηση νέων ραντεβού εμβολιασμού που είδαμε να συμβαίνει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τον τελευταίο μήνα, της τάξης του 5-15%, δεν αντανακλάται στον επιθυμητό βαθμό στην πιο ευάλωτη εξ αυτών, δηλαδή στους πολίτες άνω των 60 ετών (αύξηση 3%).

"Ενώ γνωρίζουμε καλά, πλέον, ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι, το 17% αυτής της ηλικιακής ομάδας παραμένει ανεμβολίαστο προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες.
Η έλλειψη εμβολιαστικής θωράκισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού οδηγεί στα όρια του το εθνικό σύστημα υγείας, στερώντας τη δυνατότητα από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό μας προσωπικό να προσφέρουν αναγκαιες υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης σε ασθενείς με άλλες σοβαρές ασθένειες", τόνισε.

Φόβοι για "κρασάρισμα" των νοσοκομείων

Βασική παράμετρος σε όλες τις φάσεις της εξέλιξης της πανδημίας, πόσω μάλλον με το νέο δεδομένο της μετάλλαξης Όμικρον, είναι συνεπώς να αντέξει το σύστημα Υγείας. Γιατροί εκτιμούν ότι η φόρτιση των νοσοκομείων από τους ανεμβολίαστους 60άρηδες και άνω είναι μεγάλη. Άλλωστε, αυτό αποτυπώνεται και στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα:

 • Η διάμεση ηλικία των 657 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 64 έτη.
 • To 80.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 • Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ποσοστό 80.06% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και
 • Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.
εοδυ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ 27 Ιαν 2022 | 08:37

Σφίγγει ο κλοιός για εισοδήματα από Airbnb - Ερχονται διασταυρώσεις για τους ιδιοκτήτες

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να δηλώσουν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση στην εφορία.

27 Ιαν 2022 | 07:27

Πώς θα πάρουν τα 2.000 ευρώ οι οδηγοί από την Αττική Οδό - Ερχονται βαριά πρόστιμα και αγωγές προς την εταιρεία

Σήμερα η συνάντηση Καραμανλή με την εταιρεία "Αττική Οδό". Θα αξιοποιηθούν οι κάμερες των διοδίων για την καταγραφή των οχημάτων.

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ 27 Ιαν 2022 | 06:53

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 10:00, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Ιαν 2022 | 20:34

Οργή ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη και Alpha για την πρώτη δημοσκόπηση μετά το φιάσκο στην Αττική Οδό

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πανικό στον πρωθυπουργό και επιρρίπτει ευθύνες στον Alpha, λέγοντας πως δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Ιαν 2022 | 19:17

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη

Με θέμα τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ» 26 Ιαν 2022 | 16:37

Τσίπρας για Μητσοτάκη: "Εμφανίστηκε για να αποποιηθεί τις ευθύνες - Να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία" [Βίντεο]

"Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΧΑΟΣ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ 26 Ιαν 2022 | 16:07

Απάντηση Πατούλη σε Μητσοτάκη: "Ευχαρίστως να αναλάβω όλες τις ευθύνες που μου αναλογούν"

H απάντηση στην αναφορά του Πρωθυπουργού για τις ευθύνες της Περιφέρειας

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ 26 Ιαν 2022 | 15:53

Ποιος φταίει για το φιάσκο;- Η κόντρα Στυλιανίδη - Πατούλη & πώς γλιτώσαμε τα εγκλωβισμένα σχολικά

Διαφορετικές αναλύσεις υπάρχουν για τα αίτια του φιάσκου με την κακοκαιρία "Ελπίς".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 26 Ιαν 2022 | 15:09

Κανονικά την Πέμπτη οι εμβολιασμοί ενηλίκων και παιδιών άνω των 12 ετών

Κανονικά αύριο οι εμβολιασμοί για ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών. Τι θα γίνει με όσους δεν μπορούν να προσέλθουν.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Ιαν 2022 | 12:03

Μητσοτάκης για κακοκαιρία: Ζητώ ειλικρινή συγγνώμη από τους πολίτες- Σε ποιους αποδίδει ευθύνη για το φιάσκο στην Αττική Οδό

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη στους πολίτες και παραδέχθηκε αστοχίες στη διαχείριση της κακοκαιρίας "Ελπίς".

ΔΡΙΜΥΤΑΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Ιαν 2022 | 10:16

Κακοκαιρία "Ελπίς" - ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνουμε στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη να πάρει τους υπουργούς και να φύγουν

"Προτείνουμε στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη να τους πάρει όλους μαζί και να φύγουν μια ώρα αρχύτερα, μήπως και ανασάνει η χώρα" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 26 Ιαν 2022 | 07:16

Το Μαξίμου δείχνει Στυλιανίδη και Πατούλη για το φιάσκο - Πρώτος απολογισμός Μητσοτάκη στο υπουργικό για την κακοκαιρία

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στην σκιά των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε η επέλαση της "Ελπίδας".

«ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» 25 Ιαν 2022 | 19:35

Ο ΣΥΡΙΖΑ "τρολάρει" την Παπακώστα: "Να επιβληθούν πρόστιμα και σε όσους κόπηκε το ρεύμα επειδή άναψαν πολλά σώματα"

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στη βουλευτή της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα που ζήτησε να επιβληθουν πρόστιμα στους οδηγους που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό επειδή δεν είχαν αλυσίδες