Διορθωτικές κινήσεις & κύκλος επαφών για το ασφαλιστικό

Στη δίνη της σκληρής πολιτικής πραγματικότητας που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό μπαίνει από σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Διορθωτικές κινήσεις & κύκλος επαφών για το ασφαλιστικό

Στη δίνη της σκληρής πολιτικής πραγματικότητας που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό μπαίνει από σήμερα ο Πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή φιέστα για τα γενέθλια της κυβέρνησης στην οποία προετοίμασε το έδαφος για την αυριανή πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κ. Μητσοτάκη.

Η αυριανή συζήτηση στην βουλή θα αποτελέσει την πρώτη «πρόσωπο με πρόσωπο» κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των δύο αρχηγών. Δανειστές, απεργοί και αντιπολίτευση αυξάνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό που αναμένεται να κρίνει τελικά την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Νέα βελτιωμένη πρόταση

Εν τω μεταξύ, στις σημερινές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους φορείς τους αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση.

Μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, η πρόταση θα περιλαμβάνει σταδιακό διπλασιασμό των εισφορών τους σε βάθος τριετίας ανάλογα με τα εισοδήματα τους. Η πρόταση φαίνεται να ικανοποιεί κατ’ αρχήν τους δικηγόρους.

Στη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο στην οποία ήταν «παρόν» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άδικα τα οριζόντια μέτρα λέγοντας παράλληλα ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να προστατευτούν οι «αδύναμοι» και οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου έδειξαν από την περασμένη Παρασκευή διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποιες μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις, κυρίως μέσω της μεγαλύτερης των τριών ετών μεταβατικής περιόδου προκειμένου να αυξηθούν οι εισφορές των αγροτών από 7% που είναι σήμερα στο 20%. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε μεγαλύτερη αυτονομία του ΟΓΑ, έστω και εντός του ενιαίου υπερταμείου, εφόσον αυτό αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να οριστεί στο 70% (και όχι στο 80%) του κατώτατου μισθού.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, κυρίως τους νέους, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δυνατότητα τριετούς μεταβατικού σταδίου για την αύξηση των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Ειδικά για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μετρούν το δημοσιονομικό κόστος του ενδεχόμενου, να ισχύει στα πρώτα 3 έως 5 χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και των 32,59 ευρώ για την υγεία (ελάχιστο εισόδημα 486,80 ευρώ, έναντι των 586,08 ευρώ).

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να εισαχθούν στα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, «εσωτερικοί κόφτες» ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα ο αυτοαπασχολούμενος.

Πρώτη «πρόσωπο με πρόσωπο» κοινοβουλευτική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία επικέντρωσε τα βέλη του κατά του νέου αρχηγού της ΝΔ σε μία προσπάθεια να επενδύσει πολιτικά στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και να προβάλλει την νέα σύγκρουση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η συμπεριφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ασφαλιστικό θα αποτελέσει δείγμα γραφής για το μέλλον

Η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ΝΔ και η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ανησυχήσει το Μ. Μαξίμου που μέρα με την ημέρα βλέπει να απομακρύνονται από το κυβερνών κόμμα κοινωνικά στρώματα που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ασφαλιστικό.

Η αυριανή συζήτηση στην βουλή θα αποτελέσει την πρώτη «πρόσωπο με πρόσωπο» κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των δύο αρχηγών που σε μεγάλο βαθμό θα αποτελέσει την «πρόβα» των συγκρούσεων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο μέλλον.

Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η συμπεριφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ασφαλιστικό θα αποτελέσει δείγμα γραφής για το μέλλον ενώ ο Πρωθυπουργός θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην βουλή υπό συνθήκες ασφυκτικής πολιτικής πίεσης.

Στη βουλή με την πολιτική αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ αλλά και την επίθεση που δέχεται από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ενώ αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στους δρόμους αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό.

Με στόχο να αμβλύνει τις αντιθέσεις, αναζητώντας νέες κοινωνικές συμμαχίες και να αποδείξει ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να κάνει διορθωτικές κινήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις 12:00 στο Μ. Μαξίμου με τους επικεφαλής των επιστημονικών συλλόγων της χώρας, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου.

Όμως το κλίμα με τους απεργούς επιστήμονες έχει οξυνθεί μετά τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού ο οποίος αναφερόμενος στο ασφαλιστικό προσπάθησε να διαχωρίσει τους νέους δικηγόρους από το «κίνημα της γραβάτας» και τους αγροτοσυνδικαλιστές από τους νέους αγρότες.

Στις πιέσεις της αντιπολίτευσης και των απεργών έρχεται να προστεθεί η στάση των δανειστών που σφίγγει τον κλοιό του ασφαλιστικού γύρων από την κυβέρνηση

Με αρνητικές αναφορές για τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων η ομιλία του Πρωθυπουργού χθες στο Ταε Κβο Ντο άναψε νέες φωτιές στα μπλόκα των αγροτών που δεν δέχθηκαν να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό πριν από την Τρίτη που θα γίνει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην βουλή. Παράλληλα όμως προκάλεσε αντιδράσεις και στους κύκλους των επιστημόνων που έκαναν λόγο για διαχωρισμούς από την πλευρά του Πρωθυπουργού που παραπέμπουν σε νέο μοντέλο «κοινωνικού αυτοματισμού».

Στις πιέσεις της αντιπολίτευσης και των απεργών έρχεται να προστεθεί η στάση των δανειστών που σφίγγει τον κλοιό του ασφαλιστικού γύρων από την κυβέρνηση. Οι εταίροι με την επαναδραστηριοποίηση του ΔΝΤ ζητούν δραστικές περικοπές και στις κύριες συντάξεις «πατώντας» την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης με …αντάλλαγμα την επίσπευση της πρώτης αξιολόγησης και την συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό πληθαίνουν με στόχο την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την αύξηση των περικοπών στις υπάρχουσες συντάξεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ" 07 Δεκ 2021 | 11:23

Γερμανία: Την Τετάρτη εκλέγεται καγκελάριος ο Σολτς - Επεσαν οι υπογραφές της τρικομματικής συμφωνίας

Το SPD, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) επέλεξαν το Κέντρο "Futurium", ως χώρο φιλοξενίας της τελετής. Την Τετάρτη εκλέγεται ο Σολτς.

ΥΠΕΞ Η ΑΝΑΛΕΝΑ ΜΠΕΡΜΠΟΚ 06 Δεκ 2021 | 13:44

Γερμανία: 8 γυναίκες και 8 άνδρες υπουργοί στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς

Ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Οι γυναίκες θα αναλάβουν υπουργεία κλειδιά, ανακοίνωσε ο επόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 06 Δεκ 2021 | 11:07

Τι συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα για το προσφυγικό - Το "ευχαριστώ" για την αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην πρεσβεία του Βατικανού στην Αθήνα.

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ 03 Δεκ 2021 | 13:25

Τσίπρας: Καταθέτουμε πρόταση να κλείνουν τα σχολεία για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού

Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση στη Βουλή ώστε να κλείνει μια σχολική μονάδα για τρεις ημέρες με το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή, γνωστοποίησε ο Αλ.Τσίπρας στη ΔΟΕ.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:31

Καρφιά Κοντονή σε ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό: Παλλινωδίες και τυχοδιωκτισμοί - Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ευρώπη

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της του στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, άσκησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής,

"ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ" 02 Δεκ 2021 | 12:56

Τσίπρας από την Πτολεμαϊδα: Η "πράσινη" μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να είναι δίκαιη και όχι βίαιη

"Η Πτολεμαΐδα και η Εορδαία είναι στο μάτι του κυκλώνα με την απολιγνιτοποίηση", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" 02 Δεκ 2021 | 07:43

Πολάκης και "σοφός" Γεροτζιάφας έκλεψαν την παράσταση στην Βουλή: Η σιωπή του Τσίπρα και η εμβολιαστική διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως επιβεβαιώθηκε η έλλειψη ενιαίας στάσης από την αξιωματική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΡΒΟΝΝΗ 01 Δεκ 2021 | 13:42

Η μεγάλη "κωλοτούμπα" του "σοφού" του Τσίπρα, Γεροτζιάφα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Η ειρωνεία του Αρίστου Δοξιάδη

Αλλα έλεγε αρχές Νοεμβρίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, άλλα λέει τώρα το μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΕΔΗΝ 30 Νοε 2021 | 17:21

Τσίπρας: Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ακραία και τιμωρητικά τα μέτρα

"Θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΠΤΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ 30 Νοε 2021 | 15:11

Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα: Πώς θα υποχρεωθούν οι άνω των 60 να κάνουν το εμβόλιο;

Να απαντήσει σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 30 Νοε 2021 | 13:25

Φίλης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Βαρβαρότητα τα 100 ευρώ πρόστιμο - Απάνθρωπη επιλογή, θα εξαγριώσει πολλούς

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε βαρβαρότητα την απόφαση της κυβέρνησης για πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.