Διορθωτικές κινήσεις & κύκλος επαφών για το ασφαλιστικό

Στη δίνη της σκληρής πολιτικής πραγματικότητας που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό μπαίνει από σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Διορθωτικές κινήσεις & κύκλος επαφών για το ασφαλιστικό

Στη δίνη της σκληρής πολιτικής πραγματικότητας που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό μπαίνει από σήμερα ο Πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή φιέστα για τα γενέθλια της κυβέρνησης στην οποία προετοίμασε το έδαφος για την αυριανή πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κ. Μητσοτάκη.

Η αυριανή συζήτηση στην βουλή θα αποτελέσει την πρώτη «πρόσωπο με πρόσωπο» κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των δύο αρχηγών. Δανειστές, απεργοί και αντιπολίτευση αυξάνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό που αναμένεται να κρίνει τελικά την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Νέα βελτιωμένη πρόταση

Εν τω μεταξύ, στις σημερινές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους φορείς τους αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση.

Μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, η πρόταση θα περιλαμβάνει σταδιακό διπλασιασμό των εισφορών τους σε βάθος τριετίας ανάλογα με τα εισοδήματα τους. Η πρόταση φαίνεται να ικανοποιεί κατ’ αρχήν τους δικηγόρους.

Στη σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο στην οποία ήταν «παρόν» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άδικα τα οριζόντια μέτρα λέγοντας παράλληλα ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να προστατευτούν οι «αδύναμοι» και οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου έδειξαν από την περασμένη Παρασκευή διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποιες μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις, κυρίως μέσω της μεγαλύτερης των τριών ετών μεταβατικής περιόδου προκειμένου να αυξηθούν οι εισφορές των αγροτών από 7% που είναι σήμερα στο 20%. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε μεγαλύτερη αυτονομία του ΟΓΑ, έστω και εντός του ενιαίου υπερταμείου, εφόσον αυτό αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα να οριστεί στο 70% (και όχι στο 80%) του κατώτατου μισθού.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, κυρίως τους νέους, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δυνατότητα τριετούς μεταβατικού σταδίου για την αύξηση των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Ειδικά για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες στο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μετρούν το δημοσιονομικό κόστος του ενδεχόμενου, να ισχύει στα πρώτα 3 έως 5 χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και των 32,59 ευρώ για την υγεία (ελάχιστο εισόδημα 486,80 ευρώ, έναντι των 586,08 ευρώ).

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να εισαχθούν στα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω, «εσωτερικοί κόφτες» ώστε να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα ο αυτοαπασχολούμενος.

Πρώτη «πρόσωπο με πρόσωπο» κοινοβουλευτική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία επικέντρωσε τα βέλη του κατά του νέου αρχηγού της ΝΔ σε μία προσπάθεια να επενδύσει πολιτικά στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και να προβάλλει την νέα σύγκρουση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η συμπεριφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ασφαλιστικό θα αποτελέσει δείγμα γραφής για το μέλλον

Η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ΝΔ και η δημοσκοπική άνοδος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ανησυχήσει το Μ. Μαξίμου που μέρα με την ημέρα βλέπει να απομακρύνονται από το κυβερνών κόμμα κοινωνικά στρώματα που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ασφαλιστικό.

Η αυριανή συζήτηση στην βουλή θα αποτελέσει την πρώτη «πρόσωπο με πρόσωπο» κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των δύο αρχηγών που σε μεγάλο βαθμό θα αποτελέσει την «πρόβα» των συγκρούσεων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο μέλλον.

Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η συμπεριφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ασφαλιστικό θα αποτελέσει δείγμα γραφής για το μέλλον ενώ ο Πρωθυπουργός θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην βουλή υπό συνθήκες ασφυκτικής πολιτικής πίεσης.

Στη βουλή με την πολιτική αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ αλλά και την επίθεση που δέχεται από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ενώ αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στους δρόμους αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό.

Με στόχο να αμβλύνει τις αντιθέσεις, αναζητώντας νέες κοινωνικές συμμαχίες και να αποδείξει ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να κάνει διορθωτικές κινήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις 12:00 στο Μ. Μαξίμου με τους επικεφαλής των επιστημονικών συλλόγων της χώρας, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου.

Όμως το κλίμα με τους απεργούς επιστήμονες έχει οξυνθεί μετά τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού ο οποίος αναφερόμενος στο ασφαλιστικό προσπάθησε να διαχωρίσει τους νέους δικηγόρους από το «κίνημα της γραβάτας» και τους αγροτοσυνδικαλιστές από τους νέους αγρότες.

Στις πιέσεις της αντιπολίτευσης και των απεργών έρχεται να προστεθεί η στάση των δανειστών που σφίγγει τον κλοιό του ασφαλιστικού γύρων από την κυβέρνηση

Με αρνητικές αναφορές για τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων η ομιλία του Πρωθυπουργού χθες στο Ταε Κβο Ντο άναψε νέες φωτιές στα μπλόκα των αγροτών που δεν δέχθηκαν να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό πριν από την Τρίτη που θα γίνει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην βουλή. Παράλληλα όμως προκάλεσε αντιδράσεις και στους κύκλους των επιστημόνων που έκαναν λόγο για διαχωρισμούς από την πλευρά του Πρωθυπουργού που παραπέμπουν σε νέο μοντέλο «κοινωνικού αυτοματισμού».

Στις πιέσεις της αντιπολίτευσης και των απεργών έρχεται να προστεθεί η στάση των δανειστών που σφίγγει τον κλοιό του ασφαλιστικού γύρων από την κυβέρνηση. Οι εταίροι με την επαναδραστηριοποίηση του ΔΝΤ ζητούν δραστικές περικοπές και στις κύριες συντάξεις «πατώντας» την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης με …αντάλλαγμα την επίσπευση της πρώτης αξιολόγησης και την συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους.

Τα μηνύματα από το εξωτερικό πληθαίνουν με στόχο την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με την αύξηση των περικοπών στις υπάρχουσες συντάξεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
02 Δεκ 2020 | 08:24

Μάλλον δεν μετράμε σωστά...

Μια σύντομη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα εμφανώς υποκαταγράφονται.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 01 Δεκ 2020 | 13:44

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση προωθεί ένα κανιβαλικό σύστημα εργασιακής ζούγκλας

Η Έφη Αχτσιόγλου βάλλει κατά της κυβέρνησης την οποία εγκαλεί πως έχει ξηλώσει όλο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 01 Δεκ 2020 | 11:25

Βολές από Γεννηματά: Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις η κυβέρνηση - Να αυξηθούν τα τεστ

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι αν γίνονταν περισσότερα τεστ και σωστή ιχνηλάτηση, τότε και θα είχε καθυστερήσει η έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 01 Δεκ 2020 | 09:52

Γεραπετρίτης: Πρώιμη η συζήτηση για άρση lockdown, οι υπουργοί θα εμβολιαστούν από τους πρώτους

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη παρτίδα των εμβολίων, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Νοε 2020 | 15:41

Κορονοϊός-Ασθενής καθηγητής Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο με 250 νοσηλευόμενους: Δεν τους νοιάζει αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας

Τι αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας που νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο μέσα από την κλινική Covid του νοσοκομείου

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 30 Νοε 2020 | 13:46

Γεννηματά: Ολοφάνερες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας - Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη

Η Φώφη Γεννηματά επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 30 Νοε 2020 | 08:16

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν λαμβάνει πλέον την ενημέρωση του Προέδρου - Ο Τραμπ τα βάζει και μετα το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Μπάιντεν αναλαμβάνει και μπαίνουν σε νέα τροχιά και οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΝΔ 29 Νοε 2020 | 12:46

Η συριζαία Μυρσίνη Βουνάτσου "ξαναχτυπά": Ζητά... κρεμάλες για τα θύματα του κορονοϊού

"Αν για τους 102 νεκρούς του Ματιού γυρεύατε κρεμάλες πέστε μου για τους 2.000+ τι πρέπει να γυρέψουμε;", έγραψε χαρακτηριστικά η κα. Βουνάτσου.

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ 27 Νοε 2020 | 10:31

Κορονοϊός: Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις αποκαλύψεις

"Ζητήσαμε επισήμως από τη ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca", επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ" 26 Νοε 2020 | 13:57

Ηλιόπουλος: Σκληρή ιδεοληψία της κυβέρνησης να μη στηρίζει το ΕΣΥ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο όλοι οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα έρθει και ότι πιθανώς θα ήταν σφοδρότερο από το πρώτο".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" 25 Νοε 2020 | 20:57

Το μήνυμα Τσίπρα για τον θάνατο του Μαραντόνα - "Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ"

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον "Ντιέγκο των παιδικών μας αναμνήσεων".