Διπλή ψυχρολουσία για Τσίπρα από Λαγκάρντ και Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίαας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διπλή ψυχρολουσία για Τσίπρα από Λαγκάρντ και Σόιμπλε

«Κρύο ντους» επιφύλασσε στον έλληνα πρωθυπουργό η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο παγωμένο θέρετρο Νταβός της Ελβετίας. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ έστειλαν -άλλοτε με κομψό και άλλοτε με άκομψο τρόπο- ξεκάθαρα μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο για την τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και για την ανάγκη εφαρμογής ισχυρών μεταρρυθμίσεων πέραν μάλιστα εκείνης του ασφαλιστικού.

Οι «νάρκες» Σόιμπλε

Η «ψυχρολουσία» για τον έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνησε στην συζήτηση για τις προοπτικές και το μέλλον της Ευρώπης, στο πλαίσιο των εργασίων του συνεδρίου, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σόιμπλε δεν δίστασε να «πετάξει τα καρφιά του» σε πλείστες περιπτώσεις για τον έλληνα πρωθυπουργό με αποκορύφωμα τη στιγμή όπου διατύπωσε τη φράση «Είναι η εφαρμογή, ανόητε».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκη κρίση» είπε ο κ. Σόιμπλε τονίζοντας πως «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές». «Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. Και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία». «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» είπε ο κ. Σόιμπλε.

Οι αιχμές και τα καρφιά του κ. Σόιμπλε προς τον Α. Τσίπρα δεν σταμάτησαν όμως εκεί, καθώς ο ισχυρός άνδρας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τοποθετήθηκε και για το πολυσυζητημένο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε μάλιστα ότι η γερμανίδα καγκελάριος ήταν εκείνη που επέμεινε στο ενεργό ρόλο του Ταμείου, ενώ δεν δίστασε να προσφύγει στο αγαπημένο του εκφραστικό μέσο, την αιχμηρή μεταφορά, για να ξεκαθαρίσει για ακόμη μία φορά ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. «Εγώ και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ήμασταν κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, όμως η Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο τελικά. Οι ηγέτες των κρατών έχουν δίκιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών όχι. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν είχαν την ισχύ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Τη συμμετοχή του ΔΝΤ την αποφάσισαν όμως τα εθνικά κοινοβούλια. Αν αλλάξει αυτό, τότε πάλι τα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό, πρέπει να το αποφασίσουν. Αν όμως πάω στη γερμανική Βουλή και το ζητήσω αυτό, θα είναι σα να μπαίνω σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη κρατώντας ένα αναμμένο κερί».

Και νέα δέσμη μέτρων, πλην ασφαλιστικού, θέλει το ΔΝΤ

Και μπορεί ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός να ήταν εξασφαλίσει μια δέσμευση από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε Ευρώπη και Αμερική ότι θα συμβάλλουν στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως όμως δείχνουν τα πράγματα το «κλείσιμο» της αξιολόγησης θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να προκύπτει από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ επανέφερε ουσιαστικά την τακτική του καρότου και του μαστιγίου, δηλώνοντας την ετοιμότητα του Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον υπάρξει μια ισχυρή ελάφρυνση χρέους, την ίδια στιγμή ωστόσο έθεσε ως όρο επιπλέον μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στο ασφαλιστικό.

Στην σχετική ανακοίνωση του Ταμείου μετά το πέρας της συνάντησης τονίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό αλλά και σε άλλους τομείς, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς καταδεικνύει ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το Ταμείο θα απαιτήσει επιπλέον "μεταρρυθμίσεις" πέραν αυτής στο συνταξιοδοτικό. Θέτει ακόμη στο τραπέζι και το ζήτημα του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.

«Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσα από ένα αξιόπιστο και περιεκτικό μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όπως επίσης και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα είναι σε μια βιώσιμη πτωτική πορεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λιου: Συνεργαστείτε με το ΔΝΤ, υλοποιήστε τις μεταρρυθμίσεις

Της συνάντησης Τσίπρα-Λαγκάρντ είχε προηγηθεί τετ-α-τετ του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. O Τζακ Λιου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με ΔΝΤ και τους ευρωπαίους ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν την σημασία της συνέχισης εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισαν τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Ο κ. Λιου ενθάρρυνε τον έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει να εργάζεται στενά με τους ευρωπαίους εταίρους και τόνισε τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη μεταρρυθμιστική διαδικασία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση.

«Ο κ. Λιου υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι μέσω μιας ελάφρυνσής του. Ο κ. Λιου πρόσθεσε πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και προσέφερε την υποστήριξή του για μια συνεκτική ευρωπαϊκή λύση που θα αποτρέψει περαιτέρω κακουχίες και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:31

Καρφιά Κοντονή σε ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό: Παλλινωδίες και τυχοδιωκτισμοί - Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ευρώπη

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της του στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, άσκησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής,

"ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ" 02 Δεκ 2021 | 12:56

Τσίπρας από την Πτολεμαϊδα: Η "πράσινη" μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να είναι δίκαιη και όχι βίαιη

"Η Πτολεμαΐδα και η Εορδαία είναι στο μάτι του κυκλώνα με την απολιγνιτοποίηση", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" 02 Δεκ 2021 | 07:43

Πολάκης και "σοφός" Γεροτζιάφας έκλεψαν την παράσταση στην Βουλή: Η σιωπή του Τσίπρα και η εμβολιαστική διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως επιβεβαιώθηκε η έλλειψη ενιαίας στάσης από την αξιωματική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΡΒΟΝΝΗ 01 Δεκ 2021 | 13:42

Η μεγάλη "κωλοτούμπα" του "σοφού" του Τσίπρα, Γεροτζιάφα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Η ειρωνεία του Αρίστου Δοξιάδη

Αλλα έλεγε αρχές Νοεμβρίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, άλλα λέει τώρα το μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα, καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΕΔΗΝ 30 Νοε 2021 | 17:21

Τσίπρας: Σαμποτέρ του εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ακραία και τιμωρητικά τα μέτρα

"Θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΠΤΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ 30 Νοε 2021 | 15:11

Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα: Πώς θα υποχρεωθούν οι άνω των 60 να κάνουν το εμβόλιο;

Να απαντήσει σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤ 29 Νοε 2021 | 06:57

Λαγκάρντ: Η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας

"Η κρίση μας δίδαξε ότι αυτός ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα", τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.