Διπλή ψυχρολουσία για Τσίπρα από Λαγκάρντ και Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίαας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διπλή ψυχρολουσία για Τσίπρα από Λαγκάρντ και Σόιμπλε

«Κρύο ντους» επιφύλασσε στον έλληνα πρωθυπουργό η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο παγωμένο θέρετρο Νταβός της Ελβετίας. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ έστειλαν -άλλοτε με κομψό και άλλοτε με άκομψο τρόπο- ξεκάθαρα μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο για την τήρηση των συμφωνηθέντων αλλά και για την ανάγκη εφαρμογής ισχυρών μεταρρυθμίσεων πέραν μάλιστα εκείνης του ασφαλιστικού.

Οι «νάρκες» Σόιμπλε

Η «ψυχρολουσία» για τον έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνησε στην συζήτηση για τις προοπτικές και το μέλλον της Ευρώπης, στο πλαίσιο των εργασίων του συνεδρίου, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Σόιμπλε δεν δίστασε να «πετάξει τα καρφιά του» σε πλείστες περιπτώσεις για τον έλληνα πρωθυπουργό με αποκορύφωμα τη στιγμή όπου διατύπωσε τη φράση «Είναι η εφαρμογή, ανόητε».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκη κρίση» είπε ο κ. Σόιμπλε τονίζοντας πως «υπάρχουν συμφωνίες αλλά δεν γίνονται σεβαστές». «Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη. Και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία». «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» είπε ο κ. Σόιμπλε.

Οι αιχμές και τα καρφιά του κ. Σόιμπλε προς τον Α. Τσίπρα δεν σταμάτησαν όμως εκεί, καθώς ο ισχυρός άνδρας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τοποθετήθηκε και για το πολυσυζητημένο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Σόιμπλε τόνισε μάλιστα ότι η γερμανίδα καγκελάριος ήταν εκείνη που επέμεινε στο ενεργό ρόλο του Ταμείου, ενώ δεν δίστασε να προσφύγει στο αγαπημένο του εκφραστικό μέσο, την αιχμηρή μεταφορά, για να ξεκαθαρίσει για ακόμη μία φορά ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. «Εγώ και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ήμασταν κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα, όμως η Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο τελικά. Οι ηγέτες των κρατών έχουν δίκιο, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών όχι. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί δεν είχαν την ισχύ να επιβλέψουν την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί. Τη συμμετοχή του ΔΝΤ την αποφάσισαν όμως τα εθνικά κοινοβούλια. Αν αλλάξει αυτό, τότε πάλι τα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό, πρέπει να το αποφασίσουν. Αν όμως πάω στη γερμανική Βουλή και το ζητήσω αυτό, θα είναι σα να μπαίνω σε ένα δωμάτιο με δυναμίτη κρατώντας ένα αναμμένο κερί».

Και νέα δέσμη μέτρων, πλην ασφαλιστικού, θέλει το ΔΝΤ

Και μπορεί ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός να ήταν εξασφαλίσει μια δέσμευση από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε Ευρώπη και Αμερική ότι θα συμβάλλουν στην ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως όμως δείχνουν τα πράγματα το «κλείσιμο» της αξιολόγησης θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να προκύπτει από τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ επανέφερε ουσιαστικά την τακτική του καρότου και του μαστιγίου, δηλώνοντας την ετοιμότητα του Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον υπάρξει μια ισχυρή ελάφρυνση χρέους, την ίδια στιγμή ωστόσο έθεσε ως όρο επιπλέον μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στο ασφαλιστικό.

Στην σχετική ανακοίνωση του Ταμείου μετά το πέρας της συνάντησης τονίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις όχι μόνο στο ασφαλιστικό αλλά και σε άλλους τομείς, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς καταδεικνύει ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το Ταμείο θα απαιτήσει επιπλέον "μεταρρυθμίσεις" πέραν αυτής στο συνταξιοδοτικό. Θέτει ακόμη στο τραπέζι και το ζήτημα του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.

«Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσα από ένα αξιόπιστο και περιεκτικό μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου. «Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όπως επίσης και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα είναι σε μια βιώσιμη πτωτική πορεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Λιου: Συνεργαστείτε με το ΔΝΤ, υλοποιήστε τις μεταρρυθμίσεις

Της συνάντησης Τσίπρα-Λαγκάρντ είχε προηγηθεί τετ-α-τετ του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. O Τζακ Λιου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με ΔΝΤ και τους ευρωπαίους ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν την σημασία της συνέχισης εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισαν τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Ο κ. Λιου ενθάρρυνε τον έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει να εργάζεται στενά με τους ευρωπαίους εταίρους και τόνισε τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη μεταρρυθμιστική διαδικασία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση.

«Ο κ. Λιου υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι μέσω μιας ελάφρυνσής του. Ο κ. Λιου πρόσθεσε πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και προσέφερε την υποστήριξή του για μια συνεκτική ευρωπαϊκή λύση που θα αποτρέψει περαιτέρω κακουχίες και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 23 Νοε 2020 | 18:55

Βουλή: Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα

Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα για το Πολυτεχνειο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΗΛΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ 23 Νοε 2020 | 16:13

Ερευνα Εισαγγελέα για τη διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο και τα "happening" Τσίπρα και Βαρουφάκη

Ερευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις διαδηλώσεις και τις τελετές την ημέρα του Πολυτεχνείου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 23 Νοε 2020 | 13:42

Επίσκεψη Τσίπρα στο "Γεννηματάς": Η χώρα βιώνει μια τραγωδία και η κυβέρνηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ [εικόνες]

"Το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν τα όρια του, οφείλουμε να το στηρίξουμε ουσιαστικά", είπε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 20 Νοε 2020 | 23:05

Αιχμηρή απάντηση Πέτσα στον Τσίπρα: "Έχει ταυτιστεί με τα ψέματα, τα fake news και την επιπολαιότητα"

Νέα πολιτική κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις δαπάνες στην υγεία - Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα.

«ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» 20 Νοε 2020 | 19:52

Τσίπρας: Εγκληματικά ανίκανη και ιδεοληπτική η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία

"H κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών", δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 20 Νοε 2020 | 17:22

Παρατηρητήριο Fake news της ΝΔ: "Στημένη" η φωτογραφία με τα παιδιά στο καφενείο της Ηλείας

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τον κοινοτάρχη για Fake news κατ' εντολήν της Κουμουνδούρου

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ 19 Νοε 2020 | 22:07

ΝΔ: 15 λάπτοπ στους μαθητές στην Πεύκη Ηλείας - Αιχμές για τον Τσίπρα και τον κοινοτάρχη

Στην αντεπίθεση η ΝΔ για τη δήλωση Τσίπρα αναφορικά με τη φωτογραφία παιδιών που κάνουν μάθημα σε καφενείο.

ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ 19 Νοε 2020 | 14:45

Τσίπρας για τα παιδιά της Ηλείας που κάνουν τηλεκπαίδευση στο καφενείο- Αυτή είναι η κατάντια των Μητσοτάκη- Κεραμέως

Πώς σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα με τα παιδιά στην Ηλεία που κάνουν τηλεκπαίδεση στο καφενείο με μπουφάν

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 18 Νοε 2020 | 12:55

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Αυτοί είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί - Ποιον προτιμούν για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Τσίπρα

Ποιοι είναι οι υπουργοί που ξεχωρίζουν για την παρουσία και το έργο τους σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 18 Νοε 2020 | 12:25

Στη Λάρισα ο Αλέξης Τσίπρας: Επισκέπτεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο [εικόνες]

Ο Αλέξης Τσίπρας σε σύσκεψη με τους διευθυντές κρίσιμων κλινικών στη Λάρισα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ 17 Νοε 2020 | 12:10

Πολυτεχνείο: "Υγειονομικά ασφαλής" η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- Λίγα στελέχη, με αποστάσεις και μάσκες [εικόνες]

Αντιπροσωπεία περίπου 30 ατόμων του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν στεφάνι στα πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ 16 Νοε 2020 | 22:36

Πυρά Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: Μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο του Μωυσή - Ένωσε τις δυνάμεις της Αριστεράς μετά από 30 χρόνια

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δημιουργεί ελπίδες η κοινή δήλωση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 16 Νοε 2020 | 16:42

Οχι Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Να αποσύρει την αντισυνταγματική διάταξη - Προβοκατόρικη και αχρείαστη η απαγόρευση συναθροίσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ζητά να αποσύρει τη διάταξη για την απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της 17 Νοέμβρη