Διπλωματικά χτυπήματα σε Ερντογάν και αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Διεθνής απομόνωση μετά τις προκλήσεις στα Βαρώσια

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με κυρώσεις απειλεί την Άγκυρα ο Ζοζέπ Μπορέλ. Τριμερής Σύνοδος στην Αθήνα, σήμερα, με Ιορδανία και Κύπρο.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
Μητσοτάκης

Η μονομερής ενέργεια της Άγκυρας, που επιχείρησε να δημιουργήσει τετελεσμένα στα Βαρώσια, εξακολουθεί να προκαλεί έντονες διεθνείς αντιδράσεις με τον Ζοζέπ Μπορέλ να προειδοποιεί τον Ταγίπ Ερντογάν με κυρώσεις. Την ίδια ώρα, Αθήνα και Λευκωσία ισχυροποιούν τις συμμαχίες τους στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το γεγονός ότι η Τουρκία απέρριψε την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκασε τις κινήσεις της γειτονικής χώρας, βάρυνε περαιτέρω το κλίμα στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ουάσιγκτον που βλέπουν την Άγκυρα να μην συμμορφώνεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Οι υποσχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί "ήρεμων νερών" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έπεσαν για άλλη μια φορά στο κενό. Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να μεταφέρει την ένταση στην Κύπρο αλλά δεν περίμενε τη διεθνή κατακραυγή που υπήρξε, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Διπλωματικά χτυπήματα σε Ερντογάν και αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Διεθνής απομόνωση μετά τις προκλήσεις στα Βαρώσια

Αθήνα και Λευκωσία σε ανοιχτή γραμμή

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή συντονίζοντας τις διπλωματικές τους ενέργειες, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στην συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κύπρου.

"Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις που υπήρξαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει πράξη τα όσα υπόσχεται.

"Αυτό είναι που πρέπει ο κ. Ερντογάν να αναλογιστεί και να δει πως προσαρμόζεται επιτέλους με το Διεθνές Δίκαιο τιμώντας, αν μη τι άλλο, τα όσα υπόσχεται ή εκστομεί κατά καιρούς περί της νομιμότητας των ενεργειών του".

Διαβάστε Επίσης

Τριμερής Σύνοδος στην Αθήνα - Οι συμμαχίες

Αναλυτές υποστηρίζουν πως τα διεθνή χτυπήματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα οφείλεται κυρίως στη διπλωματική πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν ακολουθεί την προκλητική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν αλλά ενισχύει τις συμμαχίες της τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό τον στόχο αποσκοπεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα με την συμμετοχή της Ιορδανίας και της Κύπρου και είναι η τρίτη που πραγματοποιείται μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών. Η δημιουργία σχημάτων συνεργασίας όπως με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με κράτη δηλαδή που σέβονται το διεθνές δίκαιο και υπάρχει συναντίληψη στην αντιμετώπιση περιφερειακών ζητημάτων, λειτουργεί εξισορροπητικά στην επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας. Τα θέματα που θα απασχολήσουν την τριμερή είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην μετά covid εποχή αλλά και η συνεργασία σε τομείς όπως η υγεία, η οικονομία, ο Τουρισμός και οι μεταφορές.

Διαβάστε Επίσης

Στο ευρωπαϊκό τραπέζι επιστρέφουν οι κυρώσεις για την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται η Ε.Ε να δεχθεί τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της, εάν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους".

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την τουρκική προκλητικότητα μετέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ που προειδοποίησε την Άγκυρα με κυρώσεις. Το θέμα θα τεθεί στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και στην περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τότε θα ληφθούν μέτρα εναντίον της.

"Σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας" τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μαρτίου.

Μητσοτάκης: Προκλητική και παράλογη η επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ

Ένα προς ένα η Αθήνα αποδόμησε τα επιχειρήματα της Τουρκίας που προσέφυγε στον ΟΗΕ ζητώντας την αποστρατικοποίηση των νησιών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η μόνιμη αντιπρόσωπος στη Νέα Υόρκη στην επιστολή χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της γειτονικής χώρας αβάσιμους, αυθαίρετους, και ιστορικά λανθασμένους. Παράλληλα, τονίζει τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις αλλά και το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο που αποτελεί δικαίωμα της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε προκλητική την επιστολή της Άγκυρας προς τον ΟΗΕ και κατηγόρησε την γειτονική χώρα για παραλογισμό: "Η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδος casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας.

Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας, στην ηπειρωτική Τουρκία, τη στρατιά του Αιγαίου, με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους, χρειάζεται λίγη σοβαρότητα" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 21:45

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τον ΟΗΕ: Από το 1995 ζούμε με την απειλή του casus belli - Να μην επαναληφθεί το καλοκαίρι του 2020

Να μην επαναληφθεί η ένταση που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου: "Το θέμα είναι λήξαν, προέχει η ενότητα του Ελληνισμού", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής - Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 24 Σεπ 2021 | 18:23

Συνάντηση Μπλούμπεργκ - Μητσοτάκη: Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ενθάρρυνε τους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg και είχε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη του, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 18:13

ΟΗΕ: "Πυρά" Αναστασιάδη σε Ερντογάν - "Στόχος του είναι η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο"

Ο Νίκος Αναστασιάδης άσκησε κριτική για τη στάση της Τουρκίας, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 24 Σεπ 2021 | 17:39

Μητσοτάκης για ποινικό κώδικα: "Το Κράτος Δικαίου συντονίζει τα βήματά του με την κοινωνία και με την εποχή"

"Το Κράτος Δικαίου συντονίζει τα βήματά του με την κοινωνία και με την εποχή" αναφέρει σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Σεπ 2021 | 13:17

Μητσοτάκης στην ομογένεια της Νέας Υόρκης: Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη γεωπολιτικά και στρατιωτικά [εικόνες]

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το κύρος και την ανάκαμψη της Ελλάδας μετά τη δεκαετή κρίση σε εκδήλωση, παρουσία μελών της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 24 Σεπ 2021 | 09:45

Κλείδωσε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου στις 20:00 μετά τη συγγνώμη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Για τις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, ορίστηκε τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΥΠΕΞ 24 Σεπ 2021 | 09:28

Τριμερής Ελλάδος - Αιγύπτου - Κύπρου: Καρφιά Δένδια για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην τριμερή Ελλάδος - Αιγύπτου και Κύπρου.

ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΛΟ 24 Σεπ 2021 | 08:49

Απών ο Ελπιδοφόρος από τη δεξίωση της ομογένειας για τον Μητσοτάκη

Δεν παρεβρέθη τελικά στην εκδήλωση προς τιμήν του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 07:35

Το παρασκήνιο της ρήξης Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου: Ακυρώθηκε η συνάντηση - Σιγή από το Φανάρι

Απομονωμένος ο Ελπιδοφόρος στη Νέα Υόρκη. Τρόπους να αλλάξει το κλίμα επιδιώκει το Οικουμενικό Πατριαρχείο πριν από την επίσκεψη του στην Αθήνα.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2021 | 07:16

To σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη - Απόψε η ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, κυριαρχεί στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2021 | 23:25

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γκουτέρες για την τουρκική παραβατικότητα

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας - Επί τάπητος και το Κυπριακό.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟ 23 Σεπ 2021 | 23:10

Μητσοτάκης: Περήφανος που συμβάλλουμε στο παγκόσμιο "τείχος ανοσίας" - Δωρίσαμε 1,3 εκ. δόσεις εμβολίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η Ελλάδα σχεδίαζει να παραδώσει τους επόμενους μήνες 3 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων.