Oruc Reis: Κίνηση "ματ" από Αθήνα - Πιθανή συμμετοχή Πομπέο στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Διπλωματικός πυρετός με την Αθήνα να ετοιμάζει πιθανή συμμετοχή Πομπέο στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
δένδιας Πομπέο

Κλιμακώνεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας που έρχεται ως απάντηση στο σκηνικό έντασης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που έχει στήσει ξανά η Τουρκία δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις ανοχές της διεθνούς κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλορηπίδας, με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να ακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου που συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες. Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή με τις συνεδριάσεις να είναι συνεχείς.

Στον πόλεμο νεύρων στον οποίο επιδίδεται η Άγκυρα, η Ελλάδα απαντά με ένα μαραθώνιο διπλωματικών διεργασιών με σκοπό να σταλεί στη γείτονα χώρα ένα διεθνές μήνυμα τερματισμού της παραβατικότητας και των συνεχών προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνική διπλωματική αντεπίθεση κινείται με βασικό άξονα τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, μέσα από τη σύγκληση ευρωπαϊκών, ακόμη και διεθνών οργάνων. Ο στόχος των κινήσεων της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα είναι ξεκάθαρος και το μήνυμα που θέλει να περάσει σαφές: Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Oruc Reis

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζήτησαν να υπάρξει "κατάλογος κυρώσεων" στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει ξανά να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Το ζήτημα των κυρώσεων που είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά μετατοπίστηκε στις καλλένδες αφού τότε οι ""27" είχαν επιλέξει την στρατηγική του διαλόγου απέναντι στον Ερντογάν.

Δενδιας και Μπορέλ μαζί στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ

Ο διπλωματικός πυρετός στον οποίο έχει επιδοθεί η Αθήνα φαίνεται πως αποφέρει καρπούς. Πληροφορίες έφεραν ακόμη και τον Μάικ Πομπέο να λαμβάνει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ένα διπλό διπλωματικό χτύπημα της Αθήνας προς την Άγκυρα, καθώς από την μία η Ελλάδα πέτυχε την άμεση σύγκληση της Συνόδου και την ίδια στιγμή ο Νίκος Δένδιας θα είναι μαζί στη Βιέννη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας οι οποίες θα είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, αλλά παράλληλα να γίνει σαφές προς την Τουρκία πως η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί άλλες παράνομες ενέργειες εναντίον μιας χώρας κράτους – μέλους.

Oruc Reis

Σημειώνεται πως την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε την Τρίτη και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. "Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία", συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.

Το παρασκήνιο των διπλωματικών κινήσεων

Το ραντεβού του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια στη Βιέννη στις 14 Αυγούστου ουσιαστικά "κλείδωσε" μετά την συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με των πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ. Είχε προηγηθεί η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στην οποία αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα η έκτακτη σύγκληση της συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερώτημα αποτελεί πλέον η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο απέναντι στην Άγκυρα καθώς η Άνγκελα Μέρκελ είχε μεσολαβήσει τον Ιούλιο προκειμένου η Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή ενώ παράλληλα είχε φέρει τις δύο χώρες κοντά στο τραπέζι του διαλόγου. Ωστόσο ανάλογη πρωτοβουλία δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής η Γερμανίδα Καγκελάριος με τις πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο να είναι διφορούμενες.

Την ίδια στιγμή,ο Εκπρόσωπος της Ένωσης, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο κ. Μπορέλ δεν έχει τοποθετηθεί προχωρώντας σε νέα καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας, με τον κ. Στανό να μεταφέρει τις προθέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διεθνοποίηση του ζητήματος από τον πρωθυπουργό

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή διεθνοποίησε το ζήτημα, συνεχίζει τις επικοινωνίες του με ευρωπαίους ομολόγους του, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή με τις συνεχείς παράνομες ενέργειες απέναντι σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο πρωθυπουργός αφού ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις, είχε τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις δραστηριότητες του "Oruc Reis" και τις αυνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, συνεκλήθη έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η συνεδρίαση διήρκησε τρεις ώρες και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Oruc Reis

Παρέμβαση Ισραήλ με μήνυμα πλήρους υποστήριξης της Ελλάδας

Το κλίμα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο με το Oruc Reis να είναι ουσιαστικά περικυκλωμένο από ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο οι οποίοι τον ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις.

Παράλληλα, την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της όσο και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, εκφράζει το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα σημειώνει: "Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο".

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι "το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ 25 Σεπ 2020 | 19:01

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επίσκεψη Πομπέο: Ενέργεια και ασφάλεια στην ατζέντα

Στο μικροσκόπιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα - Στο επίκεντρο ενέργεια και ασφάλεια

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 25 Σεπ 2020 | 18:38

ΥΠΕΞ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα: Καταδικάζουμε τις ενέργειες γειτονικών χωρών που αποτελούν πηγή κινδύνου

Στρατηγικές οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 25 Σεπ 2020 | 18:07

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η έναρξη των επαφών με την Τουρκία

"Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

«ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» 25 Σεπ 2020 | 16:51

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο, υπάρχει παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 25 Σεπ 2020 | 16:41

Ορκίστηκε ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη: "Πολύ περήφανος πατέρας! Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σε καμαρώσω"

Στην Αλεξανδρούπολη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο νεότερος για να υπηρετήσει στο στρατό – Περήφανος πατέρας δηλώνει ο πρωθυπουργός.

ΘΑ ΣΕΒΕΣΑΙ...ΤΗΣ ΕΓΡΑΨΕ 25 Σεπ 2020 | 13:53
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ 25 Σεπ 2020 | 10:47

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Στήρηξη της Ελλάδας στην Κύπρο για την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΜΠΕΟ 25 Σεπ 2020 | 07:55

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις "στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών"

Η κοινή δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 25 Σεπ 2020 | 07:39

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Τα πρόσωπα "κλειδιά", οι σύμβουλοι και οι παγίδες

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα διπλωματικά επιτελεία των δύο χωρών ενόψει των διερευνητικών επαφών.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:58

Στους δρόμους 100 νέα λεωφορεία από τη μεθεπόμενη βδομάδα - Άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου

Λόγω της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι προσεχώς μπαίνουν σε κίνηση άλλα 100 λεωφορεία – Θα γίνουν 500 μέχρι το τέλος του χρόνου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:40

Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός: Lockdown σημαίνει ανεργία και μεγάλη ύφεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να αποφευχθεί το lockdown, που κοστίζει πολύ στην οικονομία της χώρας

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 24 Σεπ 2020 | 18:30

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ: Στο "μενού" η αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω ΝΑΤΟ

Με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Βασικό θέμα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο