Διπλωματικά επεισόδια στα «σαλόνια» του ΥΠΕΞ

Πλούσιο παρασκήνιο, κακό κλίμα, εντάσεις και «καραμπόλες» στις μετακινήσεις των ανώτερων διπλωματικών υπαλλήλων παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Διπλωματικά επεισόδια στα «σαλόνια» του ΥΠΕΞ

Βαρύ κλίμα επικρατεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αχρείαστες εντάσεις, προσωπικές στρατηγικές και στοχοποίηση προσώπων διαμορφώνουν ένα απόλυτα αρνητικό περιβάλλον για την ομαλή λειτουργία της Διπλωματικής Υπηρεσίας και την αποτελεσματική άσκηση εξωτερικής πολιτικής.

Ο Νίκος Κοτζιάς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, καθώς υπηρέτησε ως εμπειρογνώμονας στο ΥΠΕΞ ,όπου όπως συνηθίζει να λέει μπήκε με εξετάσεις ,για να αποσυνδεθεί η παρουσία του στο ΥΠΕΞ από την θητεία στο πλευρό του Γ.Παπανδρέου. Από την πρώτη στιγμή έδωσε το δικό του προσωπικό στίγμα όχι μόνο στην χάραξη πολιτικής, αλλά και στην στελέχωση κρίσιμων διευθύνσεων και πρεσβειών, ενώ υπήρξαν αμέσως ακυρώσεις μεταθέσεων που είχαν αποφασιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΞ.

Η οικονομική κρίση έχει ουσιαστικά ισοπεδώσει το ΥΠΕΞ, καθώς όσοι βρεθήκαν σε πόστα εξωτερικού (όπου εκτός του μισθού, εισπράττουν και το επίδομα αλλοδαπής) δεν θέλουν να μετακινηθούν και έρχονται σε αντιπαράθεση με όλους εκείνους που μένουν εγκλωβισμένοι στην Κεντρική Υπηρεσία (και στους μισθούς των 1800 ευρώ).

Σε αυτό το περιβάλλον είναι εύκολο πλέον αξιοπρεπείς δημόσιοι λειτουργοί να μετατρέπονται σε υπάκουους πρόθυμους κάθε πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια μετάθεση στο εξωτερικό ή την παραμονή τους στο εξωτερικό.

Οι επιλογές του Κοτζιά σε πρόσωπα

Ο Ν.Κοτζιάς από την πρώτη στιγμή έκοψε τα πολλά πολλά με έναν από τους πιο «ζωηρούς» διπλωμάτες της Αριστεράς, τον Γ. Αυφαντή ο οποίος ήρθε από την Τεχεράνη που υπηρετεί και ήθελε να έχει λόγο στην στελέχωση του ΥΠΕΞ.

Όσοι βρεθήκαν σε πόστα εξωτερικού δεν θέλουν να μετακινηθούν και έρχονται σε αντιπαράθεση με όλους εκείνους που μένουν εγκλωβισμένοι στην Κεντρική Υπηρεσία και στους μισθούς των 1800 ευρώ.

Μετα τις εκλογές του Ιανουαρίου ο κ.Κοτζιας προβεί σε ορισμένες καθησυχαστικές κινήσεις ,καθώς η επιλογή του Δ. Παρασκευοπουλου τον οποίο γνώριζε από παλιά για την θέση του Γ.Γ. του ΥΠΕΞ ηταν μια λογική και αξιοκρατική επιλογή. Η αξιοποίηση του Μ. Σπινέλλη στην θέση του αναπληρωτή Γ.Γ. ήταν επίσης μια επιλογή που αντιμετωπίσθηκε θετικά καθώς ο Μ. Σπινέλλης γνωρίζει το Υπουργείο και έχει υπηρετήσει και στην ευαίσθητη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Προσωπικού με προϋπηρεσία στην Μόσχα και στην ΜΕΑ ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Όμως ο κ. Κοτζιάς είχε άποψη για τα πρόσωπα : παρέτεινε τη θητεία της κ. Δ. Κουμανάκου στην Μόσχα, ακύρωσε την μετάθεση στην ρωσική πρωτεύουσα του Χ. Λάζαρη, ο όποιος ( αν και ανεπιθύμητος από την νέα πολιτική ηγεσία) παρέμεινε στο Κάιρο .Έτσι σε ένα ντόμινο ακυρώθηκε η μετάθεση του κ. Παπασταύρου από τις Βρυξέλλες στο Κάιρο και η αντικατάστασή του στις Βρυξέλλες από τον Ν. Μαθιουδάκη,ο οποίος έλπιζε ότι η σύζυγος του Κ. Βαρβαρήγου θα αναλάμβανε το Γ. Προξενειο Αλεξανδρείας, μια και είχε προηγηθεί η (σχεδόν ) συνυπηρέτηση τους στα Γ. Προξενεια Κωνσταντινούπολης και Αδριανούπολης.

Για τον κ. Μαθιουδακη σημειώθηκε ένα ακόμη επεισόδιο ,καθώς στην περίοδο της θητείας του στην Κωνσταντινούπολη διαπιστώθηκαν σκάνδαλα παράνομης χορήγησης θεωρήσεων και ενώ η υπόθεση είχε παραπεμφθει στην δικαιοσύνη , επί υπηρεσιακής κυβέρνησης δόθηκε εντολή για νέα ΕΔΕ ,κίνηση που ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια «στρογγυλεύματος» του πρώτου πορίσματος.

Αλλά και ο πρέσβης Ι. Ριζοπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο καθώς κόπηκε η μετάθεση του στην Μαδρίτη ,στην θέση του πήγε ο Ν. Πάζιος και ο ίδιος περιμένει το επόμενο Υπηρεσιακό για να αποφασίσει την τοποθέτηση του σε άλλη πρεσβεία.

Το παρασκήνιο με τις πρεσβείες σε Λευκωσία και Βερολίνο

Μια ακόμη μετάθεση η οποία κόπηκε προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις ηταν εκείνη του Δ. Χρονόπουλου στην Λευκωσία, ο όποιος έμαθε την ακύρωση της μετάθεσης του ενώ είχε ήδη κάνει τις πρώτες επαφές και ενημερωτικές συναντήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση. Εξαιρετικός διπλωμάτης ο Δ. Χρονόπουλος βρίσκεται σήμερα επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών .

Ο κ. Κοτζιάς "έκοψε" τον πρέσβη στο Βερολίνο Π. Καλογεροπουλο πριν καν συμπληρώσει εξάμηνο στην γερμανική πρωτεύουσα.

Όμως ο κ. Κοτζιάς "έκοψε" τον πρέσβη στο Βερολίνο Π. Καλογεροπουλο πριν καν συμπληρώσει εξάμηνο στην γερμανική πρωτεύουσα ,μια κίνηση που αρκετοί απέδωσαν στο ότι ο κ. Καλογεροπουλος φεύγοντας για την ανάληψη των καθηκόντων του πριν ένα χρόνο δεν υπέβαλλε τα «σέβη» του στην Κουμουνδούρου.

Στην θέση του τοποθετήθηκε ο Θ. Δασκαρολης, έντιμο στέλεχος της Διπλωματικής Υπηρεσίας συνδικαλιστής με την ΕΔΥ αλλά χωρίς το βεληνεκές του να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πρεσβείας του Βερολίνου .

Μια ακόμη περίπτωση που προέκλεξε συζητήσεις ήταν το κόψιμο της μετάθεσης του Ν. Κρίκου στο Γενικό Προξενείο Σμύρνης καθώς για την θέση αυτή εκδήλωσε το ενδιαφέρον της η υπηρετούσα στο διπλωματικό γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄ κ. Παπούλια.

Το "θύμα" της διαρροής

Τι τελευταίες ημέρες ένα ακόμη επεισόδιο υπήρξε με θύμα τον πρέσβη Ι. Ριζοπουλο όπου από επικεφαλής της διεύθυνσης ελληνοαμερικανικών ,με απόφαση του κ. Κοτζια μετακινήθηκε δυσμενώς στην Διεύθυνση Υποσαχαριας Αφρικής. Απόφαση που συνέπεσε με την διαρροή στην "Καθημερινή" τηλεγραφήματος που προβλήθηκε ως απόδειξη της «καθοδήγησης» την οποία είχαν προσφέρει οι αμερικανοί στην κυβέρνηση Τσιπρα για να διαπραγματευτεί με την κ.Μερκελ. Μια διαρροή η οποία είναι προφανές ότι έγινε από την ίδια την κυβέρνηση (και στον συγκεκριμένο δημοσιογράφο που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τους ανθρώπους ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κατακλύσει το ΥΠΕΞ) για να υποστηριχτεί ότι η κυβέρνηση ενεργούσε σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και αυτό που όλοι θεώρησαν Βατερλό της διαπραγμάτευσης του κΤσιπρα , ήταν... προσχεδιασμένο για να ...παγιδεύσει τους γερμανούς!

Η "μητέρα των μαχών" με την πρέσβη στην ΜΕΑ στις Βρυξέλλες

Όμως ο μεγάλος καυγάς ηταν με την πρέσβη στην ΜΕΑ Βρυξελλών Αλ.Παπαδοπουλου,την οποία ποτέ δεν συμπάθησε ο κ.Κοτζιάς.Αν και αναφέρθηκε και στην Βουλή σε βέτο που είχε ζητήσει να τεθεί για τα Σκόπια και δεν τέθηκε, είναι μάλλον άστοχο να κατηγορείται πρέσβης ότι άσκησε προσωπική πολιτική σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Εξάλλου, πέραν της αναφοράς αυτής, δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει την καταγγελία αυτή.

Ο μεγάλος καυγάς ηταν με την πρέσβη στην ΜΕΑ Βρυξελλών Αλ. Παπαδοπουλου,την οποία ποτέ δεν συμπάθησε ο κ.Κοτζιάς.

Ο κ.Κοτζιας ανακάλεσε την κ.Παπαδοπουλου πριν τις εκλογές στην Αθήνα ,ο υπηρεσιακός υπουργός εξωτερικών Π.Μολυβιατης την έστειλε πίσω και τελικά την επομένη των εκλογών ο κ.Κοτζιας της ζήτησε να επιστρέψει στην Αθήνα και μάλιστα της προσέφερε ως …εναλλακτικές τις πρεσβείες του Σεράγεβο ,του Μοντεβιδέο και της Κινσάσα, κάτι που θεωρήθηκε ως απαξιωτική συμπεριφορά και στάση απέναντι σε μια senior ambassador.

Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά: ο αναπληρωτής γ.γ. του ΥΠΕΞ Μιχάλης Σπινέλλης υπέβαλε την παραίτηση του, με παραίτηση απείλησε και ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος και προκλήθηκε τελικά μια αναταραχή η οποία κάθε άλλο παρά βοήθα την ομαλή λειτουργία του ΥΠΕΞ

Σημαντικό ρόλο στην αντιπαράθεση με την κ.Παπαδοπουλου έπαιξε το γεγονός ότι δυο εμπειρογνώμονες ,γνώριμοι από παλιά του κ.Κοτζιά,που υπηρετούν στις Βρυξέλλες οι κ.Π. Μπενιάδης και Ι. Μπράχος δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις με την πρέσβη ,με την οποία επίσης κάκιστες σχέσης είχε ο δεύτερος της ΜΕΑ κ. Α. Παπασταύρου.

Στο πλαίσιο αυτής της σύγκρουσης υπήρξαν και πολλές ακρότητες καθώς χωρίς κανένα στοιχείο, επιχειρήθηκε να «λασπωθεί» η πρέσβης , ότι δήθεν στην διάρκεια της επτάμηνης διαπραγμάτευσης ,φρόντιζε να ενημερώνει υπογείως τη ΝΔ και τον στενό συνεργάτη του Α.Σαμαρά κ. Παπασταυρου.

Πάντως ο εκνευρισμός στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Βασιλίσσης Σοφίας προκλήθηκε και από το γεγονός ότι οι κινήσεις της υπηρεσιακής ηγεσίας στην διάρκεια της θητείας της Υπηρεσιακής κυβέρνησης έδειχναν ότι δεν περίμεναν την νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευδαν να δηλώνουν δημοσίως ότι η εποχή Κοτζιά είχε περάσει ανεπιστρεπτι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 11 Νοε 2020 | 15:33

Oruc Reis: Διάβημα ΥΠΕΞ και ενημέρωση εταίρων για τη νέα παράνομη Navtex - Ελληνική Αντι-Navtex για την πρόκληση Ερντογάν

Διάβημα από το ΥΠΕΞ στην Άγκυρα και ενημέρωση των εταίρων για τη νέα παράνομη navtex του Oruc Reis

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 04 Νοε 2020 | 12:20

Θυμάστε τον Σόιμπλε;- Συνάντηση με Δένδια στο Βερολίνο

Στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Σόιμπλε βρέθηκαν περιφερειακά θέματα και η διμερής συνεργασία.

01 Νοε 2020 | 11:00

ΥΠ.ΕΞ. προς Τουρκία: Ανακαλέστε άμεσα την παράνομη Navtex - Διάβημα διαμαρτυρίας

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε συμμάχους και εταίρους για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Νοε 2020 | 13:00

Αιχμές Δένδια για την Γερμανία: Δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

"Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της" επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ 28 Νοε 2020 | 09:51

Στέλιος Πέτσας: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Πότε ανοίγει η αγορά

Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την αγορά πρις τις γιορτές - Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 27 Νοε 2020 | 23:04

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού για τον θάνατο του Βασίλη Πάικου

"Εκτιμούσα πάντα το ήθος, τη μετριοπάθεια, και κυρίως την ευγένεια με την οποία άσκησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας" έγραψε ο πρωθυπουργός για τον Βασίλη Πάικο

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» 27 Νοε 2020 | 18:33

Μητσοτάκης στους Έλληνες του brain drain: "Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν"

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 27 Νοε 2020 | 16:05

"Oruc Reis": Στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" - 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Στα 7 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου και στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" για ακόμη μια φορά το "Oruc Reis".

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".