Δίωξη για κακούργημα ασκήθηκε στην Σαββαϊδου

Ποινική δίωξη για κακούργημα ασκήθηκε στην πρώην ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαϊδου από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
Δίωξη για κακούργημα ασκήθηκε στην Σαββαϊδου

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, ασκήθηκε απο την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος της τέως πλέον γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

Τρεις μόλις ημέρες μετά την παροχή εξηγήσεων δια υπομνήματος για την κλήση της ως ύποπτης για την τέλεση του κακουργήματος, οι εισαγγελικές αρχές της απήγγειλαν τη σχετική κατηγορία.

Τι αφορά η δίωξη

Η υπόθεση αφορά σε απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία, παρ' ότι είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Μάλιστα, η απόφαση φέρεται απλώς να "πάγωσε" επ' αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ' αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Στην κ. Σαββαίδου αποδίδεται ότι ανέσυρε μια ήδη κατατεθείσα αίτηση της εταιρίας από το 2013 και διέταξε επανέλεγχο χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία , όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Κι ενώ υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις από το σύνολο τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα που ζητούσαν να απορριφθεί το αίτημα. Σύμφωνα με την κατηγορία "με την πράξη της αυτή (σς του επανελέγχου) απέβλεπε στη μείωση έως και την εξάλειψη του επιβαλλόμενου προστίμου".

Αυτή είναι η δεύτερη υπόθεση στην οποία είναι πλέον κατηγορούμενη η τέως γενική γραμματέας εσόδων αφού ήδη διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση της παράτασης κατά ένα χρόνο της καταβολής του 20% επί των διαφημίσεων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς από την εισαγγελία Πρωτοδικών.

Τι λέει η ίδια η κ. Σαββαϊδου

H i ίδια αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια της θητείας της κινήθηκε με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή διοίκηση.

Η απάντηση της Εταιρείας GΕΝΝΕΤ A.E. σε πρόσφατα δημοσιεύματα

Η GΕΝΝΕΤ Α.Ε., σε συνέχεια των πρόσφατων δημοσιευμάτων από τον Τύπο αναφορικά με τη δήθεν συμμετοχή της σε τοκογλυφία και έκδοση εικονικών τιμολογίων, διαψεύδει κατηγορηματικά το περιεχόμενο αυτών ως ανυπόστατο, απολύτως αναληθές και συκοφαντικό και δηλώνει τα εξής, προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Τα δημοσιεύματα υιοθετούν τις θέσεις της μιας πλευράς μεταξύ δύο αντιδίκων που έχουν πολύχρονη, σκληρή και πολυεπίπεδη δικαστική διαμάχη. Αποσιωπούνται αυτά που βαρύνουν τη δεύτερη πλευρά, για τα οποία, εκτός από όσα καταγγέλλονται εναντίον της, έχει πολλαπλές καταδίκες για παραβίαση νόμων που αφορούν το δημόσιο συμφέρον. H τρίτη εμπλεκόμενη εταιρεία, δεν έχει ελεγχθεί ποτέ μέχρι σήμερα, καθώς κάποιοι έβαζαν διαρκώς προσκόμματα στη διερεύνησή της. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία, επέκειτο παραγραφή των πεπραγμένων της στις 31-12-2015 και ακόμη και σήμερα, αφού επιτέλους αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες, συνεχίζουν απροκάλυπτα την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών ενόχων της υπόθεσης. H εταιρεία μας, σε αντίθεση με τις άλλες δύο εταιρείες, οποτεδήποτε κλήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές να προσκομίσει στοιχεία, παρουσιάστηκε εμπρόθεσμα και κατέθεσε ό,τι της ζητήθηκε.

Συγκεκριμένα, αν και συνοπτικά, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Η συνεργασία της GENNET A.E. με τις εταιρείες «Οδέττη Ν. Πετρίδη Α.Κ.Ε.» και «Καπνεμπορικές Επιχειρήσεις Μ.Ε.Π.Ε.», διήρκησε από το 2002 έως το 2005. Η εταιρεία μας, η οποία δραστηριοποιήθηκε στην αγορά καπνού και συνεργάσθηκε με μεγάλες καπνεμπορικές επιχειρήσεις τις χώρας μας ήδη από το 1995, διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στην αγορά, στη μεταπώληση και στη διακίνηση των εμπορευμάτων καθώς και τα τραπεζικά και ασφαλιστικά έγγραφα που υποστηρίζουν απόλυτα, και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, για την πραγματοποίηση όλων ανεξαιρέτως των αγοραπωλησιών με τις εν λόγω εταιρείες. Προκειμένου να υποστηριχθεί το φανταστικό σενάριο περί τοκογλυφίας, κεντρικός πυλώνας της επιχειρηματολογίας τους ήταν η εξαφάνιση της εμπορικής δραστηριότητας της «ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ». Σε αυτή, δεν έχει γίνει ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ από το 2008 μέχρι και σήμερα, ενώ συγκεκριμένος Εφοριακός είχε αναλάβει το σύνολο των ελέγχων. Έτσι αυτή "βαφτίστηκε" εταιρεία-αχυράνθρωπος, η οποία ιδρύθηκε τάχα αποκλειστικά για να εξυπηρετήσει τους φερόμενους ως άνομους σκοπούς της GΕΝΝΕΤ. Όμως ένα πλήθος στοιχείων, πολλά από τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας, καταρρίπτουν κάθε τέτοιο ισχυρισμό. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια εξ αυτών, που είναι προφανές, ότι μία εταιρεία «αχυράνθρωπος», χωρίς πραγματική δραστηριότητα, δεν θα μπορούσε να είχε:

- Τα αδιαμφισβήτητα εκδοθέντα και εξοφληθέντα τιμολόγια της δήθεν εταιρείας «αχυρανθρώπου» ΜΕΠΕ προς πολυεθνικές εταιρείες του εξωτερικού.

- Τα δικαιολογητικά πλήθους άλλων συναλλαγών της ΜΕΠΕ, με άλλες εταιρείες πέραν της δικής μας, για την εξασφάλιση απαλλακτικού ΦΠΑ, ήδη από την πρώτη χρήση του 2001 (σε χρόνο πριν ακόμη την έναρξη συνεργασίας μας).

- Οι φορολογικές δηλώσεις της ΜΕΠΕ για τα έτη 2002-2005 οι οποίες απεικόνιζαν όλες τις μεταξύ μας δοσοληψίες, ανακλήθηκαν μετά από 4 χρόνια, ενώ η Ελληνική Δικαιοσύνη και οι φορολογικές αρχές απεφάνθησαν ότι ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ η ανάκλησή τους.

· Ο διαταχθείς από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επανέλεγχος δρομολογήθηκε νομιμότατα, εξαιτίας του πλήθους των αδιάσειστων ΝΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ στοιχείων που προσκομίστηκαν σε ανακριτές και εισαγγελείς. Η εταιρεία ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΠΕ δεν έχει ελεγχθεί ποτέ μέχρι σήμερα γιατί κάποιοι ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ να ελεγχθεί. Γι’ αυτήν και τα πεπραγμένα της, επέκειτο παραγραφή στις 31-12-2015. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε η πρώην Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, «ο επανέλεγχος δεν συνιστά ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας, πολύ περισσότερο δε όταν επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Ο αρχικός έλεγχος αφορούσε μία επιχείρηση, ο επανέλεγχος αφορά τρεις.» Κάποιοι, για ευνόητους λόγους, δεν επιθυμούν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν τη διενέργεια επανελέγχου, χωρίς να εξηγούν φυσικά -διότι δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα- το γιατί δεν πρέπει να διεξαχθεί έλεγχος και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ώστε να αποκαλυφθεί αν επρόκειτο ή όχι για πραγματικές συναλλαγές. Ειδικά τώρα, που πλέον υπάρχει και επίσημη, δημόσια παραδοχή λειτουργών του κράτους, ότι δεν έχουν ελεγχθεί οι άμεσα εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και ότι οι εταιρείες δεν είναι δύο αλλά τρεις. Οι μέχρι σήμερα Εκθέσεις και τα πορίσματά τους, ήταν αποκλειστικά βασισμένα στη δήθεν αυτοκαταγγελία μιας εταιρείας, και όλο αυτό το διάστημα, δεν λαμβάνονταν υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζονταν, αλλά αγνοούνταν προκλητικά.

· Ο ελληνικός λαός δικαιούται επίσης να γνωρίζει για τις ημέρες και τα έργα μιας εταιρείας, στην οποία έχουν βασιστεί μέχρι σήμερα κάποιοι αρμόδιοι υπάλληλοι του δημοσίου, ώστε να βγάλουν τα πορίσματά τους. Η εταιρεία η οποία «αυτοκαταγγέλλεται», παριστάνει το θύμα και αποτελεί την «πηγή» διαφόρων δημοσιευμάτων, είναι παλιά «γνώριμη» του Δημοσίου καθώς βρίσκεται ανάμεσα στη λίστα των μεγαλόοφειλετών του, με τεράστια ποσά οφειλής εδώ και χρόνια. Παράλληλα εμφανίζεται στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του ΙΚΑ ενώ οι καταγγελίες έχουν πέσει βροχή και από εργαζομένους της επιχείρησής της για τα δεδουλευμένα αλλά και την ασφάλισή τους. Επίσης, οφείλει και σε Τράπεζες τεράστια χρηματικά ποσά που αφορούν σε κόκκινα δάνεια ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η λίστα δεν έχει τέλος, καθώς η εν λόγω εταιρεία έχει καταγγελθεί και για την κατ’ εξακολούθηση χορήγηση παρανόμως θεωρημένων εγγράφων από τη Δ.Ο.Υ. Καβάλας για απαλλαγές από την υποχρέωση ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να προκληθεί σημαντική οικονομική ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σχετικά links που αποδεικνύουν τα προαναφερθέντα:

Σε ποιους κατάσχεσαν ακίνητα και μετρητά για χρέη προς το Δημόσιο http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=258174);

Ερώτηση για απλήρωτους καπνοπαραγωγούς http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=21/10/1997&pageNo=16&direction= 1 ;

Λίστα οφειλετών ΙΚΑ

http://dexiextrem.blogspot.gr/2010/07/blog-post_2151.html

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση, που εμπλέκει πολλούς και πολλές, με βαριές καταγγελίες, οι οποίες στοιχειοθετούν ακόμα και κρατική διαφθορά. Οι αρχές, όσο και αν κάποιοι δεν το επιθυμούν γιατί τους συμφέρει, διερευνούν σε βάθος με τη βοήθεια της Ελληνικής Δικαιοσύνης και με γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον, αυτή την υπόθεση ώστε αποδώσουν άμεσα τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ευθύνες. Η εταιρεία μας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, και στις Αρχές οι οποίες εδώ και 2,5 χρόνια προσπαθούν να ελέγξουν την υπόθεση με ευσυνείδητους εκπροσώπους που ενεργούν για το καλό του Ελληνικού δημοσίου καθώς και σε όλους όσους πασχίζουν για την αλήθεια, παρά το γεγονός ότι συντονισμένα, φοροφυγάδες και αργυρώνητοι, συνασπίζονται προκειμένου να επιβάλλουν τον νόμο του ψεύδους, της αδιαφάνειας και της αποφυγής ελέγχου των πεπραγμένων τους. Θεωρούμε επίσης δεδομένο, ότι όσοι επιθυμούν μια Δικαιοσύνη και μια Δημόσια Διοίκηση που ασκείται χωρίς να στοχοποιούνται οι αθώοι και χωρίς να μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί ένοχοι, θα πρέπει να ενεργούν πιο προσεκτικά και να συμβάλουν υπεύθυνα στην αποκάλυψη της αλήθειας, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες που λαμβάνουν και εκτιμώντας με ουσιαστικά κριτήρια την αξιοπιστία των πηγών τους.

Δηλώνουμε ότι η εταιρεία μας προβαίνει σε επίσημη ενημέρωση και, διαψεύδει κατηγορηματικά το περιεχόμενο των σχετικών δημοσιευμάτων και προφανώς, εκ των προτέρων, κάθε μελλοντική αναφορά που δεν προέρχεται ή/και δεν επιβεβαιώνεται από την εταιρεία μας. Σε κάθε δε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 29 Νοε 2020 | 14:17

Σφοδρή επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα: Συνεχίζει τις προβοκατόρικες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις - Αρνείται τον διάλογο

"H Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση στην περιοχή καθώς αρνείται τον διάλογο, επεσήμανε η Τουρκία μέσω του Ακσόι.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 29 Νοε 2020 | 13:49

Βήμα της Κυριακής: Δημοσίευμα αμφισβητεί τα στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού - Οργισμένη διάψευση από κυβέρνηση και ΕΟΔΥ

"Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων τονίζει ο κ. Πέτσας, απαντώντας στο Βήμα της Κυριακής.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 29 Νοε 2020 | 12:28

Κικίλιας για το εμβόλιο κορονοϊού: Μέχρι το καλοκαίρι θα χτίσουμε την ανοσία

Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών COVID-19, προβλέπει τουλάχιστον 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τη δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.117.000 άτομα το μήνα.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΣΤ ΒΓΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟ 28 Νοε 2020 | 23:07

Κορονοϊός: Στον Ευαγγελισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης - Η ανάρτηση στο Facebook

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό – Οι γιατροί του συνέστησαν να νοσηλευτεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Νοε 2020 | 13:00

Αιχμές Δένδια για την Γερμανία: Δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

"Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της" επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ 28 Νοε 2020 | 09:51

Στέλιος Πέτσας: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Πότε ανοίγει η αγορά

Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την αγορά πρις τις γιορτές - Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 27 Νοε 2020 | 23:04

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού για τον θάνατο του Βασίλη Πάικου

"Εκτιμούσα πάντα το ήθος, τη μετριοπάθεια, και κυρίως την ευγένεια με την οποία άσκησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας" έγραψε ο πρωθυπουργός για τον Βασίλη Πάικο

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» 27 Νοε 2020 | 18:33

Μητσοτάκης στους Έλληνες του brain drain: "Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν"

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 27 Νοε 2020 | 16:05

"Oruc Reis": Στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" - 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Στα 7 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου και στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" για ακόμη μια φορά το "Oruc Reis".