Διχασμός για τα επόμενα βήματα και στην "αυλή" του Μαξίμου

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Μαξίμου με το προσφυγικό, την έλευση του κουαρτέτου, το ασφαλιστικό και τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Διχασμός για τα επόμενα βήματα και στην "αυλή" του Μαξίμου

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων λόγω του προσφυγικού και της αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ παράλληλα κατέφθασε το κουαρτέτο των υψηλόβαθμων στελεχών των δανειστών για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Την ίδια στιγμή οι αγρότες σκληραίνουν την στάση τους εκφράζοντας την πρόθεση να αποκλείσουν λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί πανελλαδική απεργία κατά της πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Η κοινωνική "ασφυξία" και οι πολλαπλές κρίσεις έχουν διαπεράσει για τα καλά τα "τείχη" του Μαξίμου. Ισως είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη της διακυβέρνησης που η σύγχυση, οι γκρίνιες και οι διαφωνίες έχουν φτάσει και στο στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού. Στενοί συνεργάτες του εισηγούνται κινήσεις για τον έλεγχο των πολιτικών πρωτοβουλιών. Από ανασχηματισμό της κυβέρνησης (στο στόχαστρο της κριτικής βρίσκονται υπουργοί όπως ο Κατρούγκαλος και ο Αποστόλου) μέχρι και εκλογές λίγο πριν ή αμέσως μετά το καλοκαίρι. Και "θεαματικές" κινήσεις όπως η άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλοι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού και κορυφαίοι υπουργοί εισηγούνται πιο "ήπιες" λύσεις. Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να προχωρήσει η συζήτηση με τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους, προσδοκώντας σε βελτίωση στη συνέχεια του πολιτικού και οικονομικού κλίματος. Πηγές από το Μαξίμου ισχυρίζονται ότι αυτή τη στιγμή ο Α.Τσίπρας "ακούει" περισσότερο τους δεύτερους, αλλά έχει στο μάτι του και τις εισηγήσεις των πρώτων.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση οδηγείται σε ένα «ραντεβού στα τυφλά» με το κουαρτέτο το οποίο δεν έχει εκφράσει καμία αντίδραση για την πορεία του προγράμματος και για την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό, που θα αποτελέσει και το κύριο θέμα της διαπραγμάτευσης. Τις συνομιλίες με τους δανειστές θα απασχολήσουν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που είναι τα κόκκινα δάνεια και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όπου αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά το δημοσιονομικό κενό και να ζητηθούν νέα μέτρα για την διετία 2016-2018.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών υπάρχει μία διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. για το ελληνικό ζήτημα λόγω του προσφυγικού προβλήματος. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στις Βρυξέλλες φαίνεται να επικρατεί η άποψη Σόιμπλε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν δύο κρίσεις μαζί (οικονομική και προσφυγική) και ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα βήματα από το πολιτικό κέντρο της Ε.Ε. και από την Ελλάδα κυρίως για την αντιμετώπιση της αύξησης των προσφυγικών ροών. Η εκτίμηση όμως των κυβερνητικών στελεχών για διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ αναιρούνται στην πράξη καθώς οι θεσμοί στο σύνολό τους ακολουθούν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας για το προσφυγικό απειλώντας ευθέως την Αθήνα με έξοδο από την Σένγκεν. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για την Ελλάδα αφού θα επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός πιθανού Grexit. Η Αθήνα φαίνεται να επισπεύδει την καθηστερημένη κατασκευή των Hot Spots ενώ ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να θέσει εκ νέου το θέμα των προσφυγικών ροών με στόχο να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη, στη Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία, που συγκαλείται στο Λονδίνο και αναμένεται να παραστούν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Μέρκελ και Νταβούτογλου.

Στο εσωτερικό πεδίο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η σύγκρουση μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης για το ασφαλιστικό με τους αγρότες να ζητούν την απόσυρση της πρότασης για να συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό ο οποίος έχει απευθύνει πρόσκληση για διάλογο. Μετά τα επεισόδια στην έκθεση Αgrotica αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι αγρότες από κυβερνητικά στελέχη για φοροδιαφυγή ή ακόμα και για ταύτιση με την ακροδεξιά, οι εκπρόσωποι των αγροτών εμφανίζονται εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του TheTOC.gr ότι ομάδα αγροτών θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, χθες ανακοινώθηκε από την Πρωτοβουλία Αγροτών η πρόθεσή τους να συνομιλήσουν με τον Αλ. Τσίπρα. Η κίνηση αυτή έχει βάλει φωτιά στα μπλόκα που στην συντριπτική τους πλειοψηφία διαφωνούν με αυτήν την τακτική και δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες η Πρωτοβουλία Αγροτών δέχεται πιέσεις από τους άλλους αγρότες να μην διασπάσει το κίνημα και να μην συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό, ενώ οι εκπρόσωποι της κίνησης είναι απομονωμένοι στα μπλόκα και κατηγορούνται ότι…στήθηκαν από την κυβέρνηση για να σπάσουν τις κινητοποιήσεις.

Δικηγόροι, γιατροί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες ετοιμάζονται να αντιδράσουν μαζικά στην κινητοποίηση της της Φεβρουαρίου για το ασφαλιστικό η οποία θα πραγματοποιηθεί μεσούσης της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι παρά την …αισιόδοξη ματιά του Ευ. Τσακαλώτου που διέβλεψε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα κριθεί από την στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο κρίσιμο θέμα του ασφαλιστικού. «Είναι προφανές ότι η πρόταση των δανειστών για το ασφαλιστικό θα είναι σκληρή και εκτιμούμε ότι θα προβλέπει τσεκούρι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που ο έντιμος συμβιβασμός που επιδιώκει η κυβέρνηση περιλαμβάνει τις προτάσεις των δανειστών», σημειώνει κυβερνητική πηγή στο TheTOC.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 05 Νοε 2020 | 17:08

Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της συνοριακής αστυνομίας και ζητά επανίδρυση Σένγκεν

Σε 4.800 από 2.400 διπλασιάζει τον αιρθμό των στελεχών της συνοριακής αστυνομίας o Εμανουέλ Μακρόν

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 03 Δεκ 2020 | 23:48

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: "Η Τουρκία να αλλάξει στάση στην Ανατολική Μεσόγειο"

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι απόψεις της Ουάσιγκτον για τις περιφερειακές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 23:07

Fake news ξανά από τον Τσίπρα στη Βουλή - Η ανάρτηση για το "πρόστιμο σε συνταξιούχο"

Η αλήθεια πίσω από την ιστορία με τον "συνταξιούχο" που του επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί η μάσκα ήταν κάτω από τη μύτη του - Τι είπε ο Τσίπρας στη Βουλή

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 03 Δεκ 2020 | 22:52

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την Ακρόπολη που τον συγκίνησε - Από μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ

Με μια ανάρτηση στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συγκίνησή του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 03 Δεκ 2020 | 21:36

ΥΠΕΣ: Δεν έχουν βάση οι διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών για την ανάδειξη εκπροσώπων

Πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών σημειώνουν πως η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟ 03 Δεκ 2020 | 20:30

Διαστρεβλώνει τα πάντα ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τον διάλογο

Επιμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε διάλογο - Νέες κατηγορίες σε Ελλάδα - Κύπρο

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 03 Δεκ 2020 | 14:38

Ο Κώστας Καραμανλής για τον θάνατο του Ζισκάρ ντ' Εστέν: Ειλικρινής φίλος της Ελλάδος

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξέφρασε τη συγκίνησή του για τον θάνατο του Γάλλου πολιτικού.

ΕΣΠΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 03 Δεκ 2020 | 14:07

Σάλος με Πατούλη: Πήγε σε αιμοδοσία και στο στούντιο του Σκάι, ενώ ήξερε ότι είχε έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού

Ο Γιώργος Πατούλης αψήφισε το γεγονός ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και πήγε σε αιμοδοσία και στο στούντιο του Σκάι

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ 03 Δεκ 2020 | 13:44

Απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα- Με τσουρέκια και ποδήλατα δεν γίνεται αντιπολίτευση

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βόλτα στην Πάρνηθα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 13:25

Επέλαση "γαλάζιου" κομματικού κράτους καταγγέλλουν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στοιχεία από κάθε υπουργείο καταγγέλλοντας ευνοιοκρατία και επέλαση του κομματικού κράτους.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:07

Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στο πρώην ΠΙΚΠΑ Βούλας: "Να φύγει ο κορονοϊός", του ζήτησαν τα παιδιά

Το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία στη Βούλα επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Παρούσα και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΕΜΑΛ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ 03 Δεκ 2020 | 12:51

Τουρκική αντιπολίτευση: Ο Έλληνας διοικητής είχε δίκιο για την έρευνα στο τουρκικό πλοίο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας πήρε θέση για τον έλεγχο στο τουρκικό πλοίο.