Δόση 8,5 δισ. σε... δόσεις και νέες υποσχέσεις για το χρέος

Μέσα σε μιάμιση ώρα ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup και επήλθε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Τα βασικά συμπεράσματα - Τα "αγκάθια" της συμφωνίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δόση 8,5 δισ. σε... δόσεις και νέες υποσχέσεις για το χρέος

Μέσα σε μιάμιση ώρα ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup και επήλθε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με την Αθήνα να έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται δυσαρεστημένη από το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο μάλλον ήταν κατώτερο των προσδοκιών.

Κι αυτό γιατί μπορεί μεν η Ελλάδα να εξασφάλισε το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση ενός ποσού της τάξεως των 8.5, δις ευρώ, ωστόσο η ελληνική πλευρά εκτιμούσε πως θα μπορούσε να πάρει ακόμη περισσότυερα χρήματα, γι' αυτό και πίεζε «παζαρεύοντας» ένα επιπλέον ποσό.

Ως προς το χρέος, το μόνο που εισέπραξε ήταν... μελλοντικές υποσχέσεις καθώς συμφωνήθηκε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης να υλοποιηθούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 και πάντα στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης, δηλαδή τη σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη.

Τρίτον, το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο.

Τέλος, η Αθήνα δεσμεύεται να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και από εκεί και μετά μία δημοσιονομική τροχιά που είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις της στο Ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με ή πάνω από αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2023 μέχρι 2060.

Ουσιαστικά, μιλάμε για μια συμφωνία πολύ κοντά -αν όχι... καρμπόν- με την πρόταση που κατέθεσε στην ελληνική πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Καμία αναφορά στο QE

Ως μεγάλη αποτυχία της συμφωνίας για την ελληνική πλευρά λογίζεται το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία νύξη σχετικά με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ -που είχε εμφανιστεί κι ως ένας εκ των πρωταρχικών στόχων του Μαξίμου.

Στα καλένδας ξανά το χρέος

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι τελικά αυτή η λύση στην οποία κατέληξε το Εurogroup δεν ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. «Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Η καλύτερη λύση θα ήταν μία συμφωνία για το χρέος σήμερα, η συμφωνία επί της αρχής είναι η δεύτερη καλύτερη λύση» είπε με έμφαση. «Δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά προσφέρει δυνατότητα στην Ελλάδα για σταθερότητα και συνέχιση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις. Η συμφωνία αυτή όμως, όπως είπε, επιτρέπει να διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι τα μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους» σημείωσε.

Ωστόσο, το γεγονός είναι πως με την διατύπωση αυτή, μέχρι το 2018 δεν λύνεται το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο και μετατίθεται... στας καλένδας.

«Τα μέτρα για το χρέος ίσως υιοθετηθούν στο τέλος του προγράμματος στο βαθμό που χρειάζεται» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ επαληθεύοντας πλήρως όσα δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Πως θα εκταμιευθεί η δόση

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η δόση των 8,5 δισ. δεν θα εκταμιευθεί μια και έξω.

Όπως διευκρίνισε, η πρώτη υποδόση των 7,7 δισ. θα δοθεί στις αρχές Ιουλίου. «Τα 8,5 δισ. της δόσης θα καλύψουν τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων στη συνέντευξη Τύπου

Γέρουν Ντάισελμπλουμ: Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων.

Το Εurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιστεύω ότι αυτά θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος: Παράταση των ωριμάνσεων, αλλά και των επιτοκίων έως και 15 έτη. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης γιατί αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών. Το Εurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μέσα στο 2017.

Πιέρ Μοσκοβισί: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση.

Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, 140 προαπαιτούμενα! Ηταν πολλά. Και πολλά από αυτά δεν ήταν αμελητέα, το δημοσιονομικό, η ενέργεια και άλλοι τομείς. Η συμφωνία είναι σπουδαία. Κι εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση. Θα χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους και όλους τους οικονομικούς θεσμούς για να μπορέσει η Ελλάδα να θεσμοθετήσει εργαλεία επένδυσης. Πρόκειται για ένα βήμα προς το μέλλον, για πραγματικά καλά νέα που δίνουν ελπίδα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες με πλεόνασμα το 2016.

Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες με πλεόνασμα το 2016. Θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους που ίσως συνομολογηθούν στο τέλος του προγράμματος. Αυτή η δόση θα ανέλθει σε 8,5 δις ευρώ, ποσό που θα καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους για τους επόμενους μήνες και κάποιες ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο τρίμηνο. Θα υπάρχουν και άλλες εκταμιεύσεις μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 8,5 δις ευρώ μετά το καλοκαίρι και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Πάνω από το 50% του ελληνικού δημοσίου χρέους θα έχει μια σταθερή τροχιά. Η Ελλάδα ήδη επωφελείται και μπορεί να επωφεληθεί από τα δικά μας δάνεια: Το 2016 ο ελληνικός προϋπολογισμός επωφελήθηκε 9,6 δις ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια των δανείων μας.

Κριστίν Λαγκάρντ: Η κρίση αποφεύχθηκε. Διατηρείται η σταθερότητα.

Σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό προς μια καλύτερη ανάπτυξη. Υπήρχε πρόοδος και στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα επ' αυτού. Η παρούσα συμφωνία μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τα κέρδη που σημείωσε η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις και να έχουμε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Μιλάμε για μια συμφωνία επί της αρχής. Το πρόγραμμα υιοθετείται από το ΔΝΤ επί της αρχής, οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η κρίση αποφεύχθηκε. Διατηρείται η σταθερότητα, η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ 107Η ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ 22 Οκτ 2021 | 15:54

ΕΕ: Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ανγκελα Μέρκελ- Την αποθέωσαν με ένα θερμό χειροκρότημα, όρθιοι και οι 26 ηγέτες

Ο ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν όρθιοι αποχαιρετώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ στην 107η και τελευταία της ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής

"ΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ 22 Οκτ 2021 | 15:27

"Στάζει μέλι" η Ελενα Ακρίτα για τον Ανδρέα Λοβέρδο: Αν χάσει υπάρχει πάντα το ψηφοδέλτιο Επικράτειας της ΝΔ

Ο Α. Λοβέρδος σε ανάρτηση του αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Έλενα ΑΚρίτα δεν την άφησε ασχολίαστη

ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΛΟΓ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 14:06

Κεραμέως: Το 60% των σχολείων έχουν εφαρμόσει τον νόμο της αξιολόγησης

Η Ν. Κεραμέως διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς να παρανομούν και να τους υποδεικνύουν αξιολόγηση φασόν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 14:02

Πρώτο καρφί Λοβέρδου σε Παπανδρέου: Οχι σε κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ο κ. Λοβέρδος εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Οκτ 2021 | 21:07

Τζέφρι Πάιτ: "Μένω έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ" - Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν στο μέλλον να δημιουργήσουν βάσεις στα ελληνικά νησιά, λέει ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας