Δύο βραδυφλεγείς βόμβες: Καλογρίτσας και «Αττική»

O διαγωνισμός έγινε, τις επόμενες μέρες καταβάλλονται τα χρήματα απαντά η κυβέρνηση στις αποκαλύψεις για το προβληματικό Πόθεν Εσχες και τα δάνεια Καλογρίτσα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δύο βραδυφλεγείς βόμβες: Καλογρίτσας και «Αττική»

Αποστάσεις ασφαλείας και μέτρα περιορισμού της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στην κυβέρνηση η «διπλή βόμβα» Χρήστου Καλογρίτσα - Attica Bank αναζητά το Μαξίμου την ώρα που η αντιπολίτευση εξαπολύει μύδρους.

Στις αποκαλύψεις για το προβληματικό Πόθεν Εσχες του υπερθεματιστή Χρήστου Καλογρίτσα έρχονται νέες αποκαλύψεις για εξόχως προβληματικά δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα Attica Bank από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος που διενήργησε μικτό κλιμάκιο της Τράπεζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ αποκαλύπτει πακτωλό δανείων ( 127,6 εκατ ευρώ) με τελευταία χορήγηση 15 εκατ. ευρώ στις 27 Ιουνίου, λίγο πριν την διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.Το πόρισμα θα διαβιβαστεί τελικά στον εισαγγελέα τις προσεχείς ημέρες αφού προηγηθεί επίσημη μετάφραση από τα αγγλικά.

Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν από το TOC για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον κ. Καλογρίτσα το διαγωνισμό για τις άδειες και τη δανειοδότησή του παρέπεμπαν στην αναφορά Τσίπρα στην Κ.Ε « «Αν κάποιος από τους υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο, κανείς τους δεν είναι φίλος μας» .

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκαλούν τον πρωθυπουργό για τον διαγωνισμό και ζητούν να έρθουν στη Βουλή όλοι οι «πρωταγωνιστές» Ν. Παππάς, πλειοδότες και στελέχη που ενεπλάκησαν στη διαγωνιστική διαδικασία. Και ταυτόχρονα ζητούν να φτάσει στη Βουλή και το πόρισμα της ΤτΕ για τα δάνεια της Attica Bank.

Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός έχει γίνει, τα χρήματα καταβάλλονται τις επόμενες μέρες

Ο Ν. Παππάς από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται με τον πρωθυπουργό εξακόντισε νέα βέλη κατά της ΝΔ ότι « αδυνατεί να βγάλει την περούκα της διαπλοκής» και υπερασπίστηκε τον διαγωνισμό λέγοντας ότι τα χρήματα για τις άδειες θα καταβληθούν τις επόμενες μέρες.

«Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. αδυνατεί να βγάλει την περούκα της διαπλοκής.Είναι γνήσιος εκφραστής του χρεοκοπημένου παρελθόντος.Τότε, που τα ΜΜΕ δανείζονταν με αέρα και τα κόμματα έπαιρναν δημόσιο χρήμα μέσω Siemens» ανέφερε σε δήλωσή του υπουργός Επικρατείας. Πρόθεσε πως «ο διαγωνισμός έγινε, τα κριτήρια ήταν αυστηρά, ο οικονομικός έλεγχος γίνεται με το γράμμα του νόμου, οι υποψήφιοι -όπως δικαιούνται- κάνουν ενστάσεις ο ένας για τον άλλο. Ο καθένας ασκεί τα δικαιώματα του.Τα χρήματα καταβάλλονται τις επόμενες μέρες.»

Και εγκάλεσε τη ΝΔ ότι «αυτά τα χρήματα υπόσχεται η Ν.Δ. να τα δώσει πίσω στους καναλάρχες.Είναι ντροπή. Ντροπή μεγαλύτερη ακόμα και από τα 27 χρόνια απραξίας και διαπλοκής»

Τους ενημερώνουμε πως δεν περνάνε οι θρασύδειλες απειλές εναντίον των μελών της Επιτροπής.

Ο διαγωνισμός έχει πραγματοποιηθεί.

Όσο και αν η Ν.Δ. φωνάζει, η Ελλάδα προχωρά».

Σπίρτζης: Να μου πει κάποιος πως ευνόησα τον Καλογρίτσα μέσω της Attica

Στα στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης είναι και ο κ. Σπίρτζης κουμπάρος του κ. Καλογρίτσα και θεσμικά εμπλεκόμενος στο παρελθόν με την Attica Bank στον κ.Καλογρίτσα δείχνει να πλησιάζει

«Να μου πει κάποιος πώς έχει ευνοηθεί από μένα μέσω της τράπεζας Αττικής και πώς έχει ευνοηθεί γενικότερα από την Τράπεζα Αττικής» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης στο Αθηναϊκο Πρακτορείο. Ο ίδιος υποστήριξε πως «Η τράπεζα Αττικής είναι μια τράπεζα που είναι έξω από τις συστημικές τράπεζες, εκτός ΤΧΣ, είναι μια τράπεζα που συγκεκριμένα συστήματα και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση θέλουν να μην υπάρχει».

Και επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες όπως είπε «αυτό που έκαναν ήταν να προσπαθήσουν να ελέγξουν την τράπεζα μέσα από διάφορες παρεμβάσεις».

Ν.Δ: Να έρθουν στη Βουλή Παππάς, πλειοδότες και κάθε εμπλεκόμενος

Η Ν.Δ κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να εξαπατήσει και πάλι τους πολίτες όταν υποστηρίζει ότι όποιος από τους “προσωρινούς υπερθεματιστές” δεν πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα πάρει άδεια και ζητεί να εμφανιστούν όλοι οι «πρωταγωνιστές» στη Βουλή.

«Λυπούμαστε που θα τον στεναχωρήσουμε, αλλά τον ενημερώνουμε, αφού, όπως όλα δείχνουν, δεν τον ενημερώνουν ο κ. Παππάς και η κυρία Γεροβασίλη, ότι ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, με την υπ’ αριθμό 239/9.9.2016 απόφασή του, που ενέκρινε το υπ’ αριθμό 24/9.9.2016 πρακτικό της Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, ανακήρυξε ως οριστικούς υπερθεματιστές τους τέσσερις (4) πλειοδότες» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «και να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Παππάς, οι πλειοδότες, καθώς και όσοι έχουν άμεση εμπλοκή στη διαγωνιστική διαδικασία, που εξελίσσεται σε φιάσκο».

Ποτάμι: Γιατί δεν έχει παρέμβει ακόμη η δικαιοσύνη ;

Να σταματήσει το “κρυφτούλι” και να δώσει καθαρές απαντήσεις» για τις τηλεοπτικές άδειες και τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών κάλεσε την κυβέρνηση το Ποτάμι με ειδική μνεία στις αποκαλύψεις γύρω από τον Χρήστο Καλογρίτσα. Το Ποτάμι ερωτά την κυβέρνηση εάν υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες και εκφράζει την απορία του «γιατί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν έχει παρέμβει ακόμη η Δικαιοσύνη».

Χ.Θεοχάρης: Η διοίκηση της Attica είχε το πόρισμα από τις 3 Ιουνίου, γιατί δεν το έστειλε στον εισαγγελέα;

Σε ανακοίνωσή του ο Χάρης Θεοχάρης καλεί την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο νοσηρό σκηνικό αδιαφάνειας που καλύπτει τις δραστηριότητες της Attica Bank και διερωτάται γιατί το πόρισμα που ήταν στην κατοχή της διοίκησης της τράπεζας από τον Ιούνιο δεν είχε διαβιβαστεί στον εισαγγελέα.

«Το πόρισμα που προέκυψε μετά από πολύμηνο έλεγχο μεικτού κλιμακίου του SSM και της ΤτΕ βρίσκεται στη διάθεση της διοίκησης της Attica Bank από τις 3/6/2016, και ο κ. Στουρνάρας δήλωσε -μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό- ότι θα σταλεί στη Δικαιοσύνη. Γιατί ακόμη δεν έχει σταλεί;

Υπάρχουν όντως δεκάδες περιπτώσεις δανείων που χορηγήθηκαν χωρίς να τηρηθούν τα τραπεζικά κριτήρια, με χαλαρές έως ανύπαρκτες εγγυήσεις, και πόσα από αυτά βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν εξυπηρετούνται;

Μετά το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής και την επιχειρούμενη συγκάλυψη γύρω από αυτό, το σκοτεινό τρίγωνο μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας Αττικής και κάποιων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον φανερό.

Η Kυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις τώρα. Διαφορετικά θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό.»

Στοιχεία φωτιά για τα δάνεια Καλογρίτσα από την Αttica Bank

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμού ΑLPHΑ και TAR, η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα με ιδιαίτερα προνομιακό καθεστώς έγινε εντυπωσιακή την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία.

Ειδικότερα:

*Την περίοδο από το 2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρίες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ.

* Το διάστημα από 2.1.2015 έως 31.12.2015 , ο κατασκευαστής πήρε από την τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55 εκατ.

* Το 2016 και συγκεκριμένα μέχρι και το τέλος του περασμένου Ιουνίου, ο κ. Καλογρίτσας δανειοδοτήθηκε με ακόμη 22,6 εκατ. από την τράπεζα Αττικής.Από αυτά τα 7,6 εκατ. είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενώ στις 27 Ιουνίου δόθηκαν επιπλέον 15 εκατ. ευρώ σε δυο εταιρίες συμφερόντων του. Οι δυο αυτές εταιρίες χρηματοδοτούν σύμφωνα με εκτιμήσεις και την συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις άδειες.

Εντός του 2016 εντοπίστηκαν και άλλες αιτήσεις για επιπλέον δανεισμό ύψους 19 εκατ ευρώ που είχε υποβάλλει ο κ. Καλογρίτσας.

Το πόρισμα της ΤτΕ και του SSM έχει εξετάσει τα δάνεια και την πορεία της Τράπεζας Αττικής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 αλλά για το διάστημα του 2016 διεξάγεται ειδικός έλεγχος από τον οποίο και προέκυψαν στα στοιχεία για τα 22,6 εκάτ ευρω.

Ο έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος για τη φετινή χρονιά και ειδικά για τα δάνεια των 22,6 εκατ. ευρώ που πήρε ο κατασκευαστής, φέρεται να εντοπίζει παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της τράπεζας Αττικής αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία σχετικά με το τελευταίο δάνειο των 15 εκατ. ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2020 | 17:17

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Δεσμεύει περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για άσκηση

Δέσμευσε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 έως τις 4:00.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 14:26

Σκυλακάκης: Δεν αποκλείω ένα lockdown στην Αττική -Αν συμβεί θα κρατήσει λιγότερο από το προηγούμενο

"Δεν θα κρατήσει τόσο πολύ, αλλά θα έχει μισή διάρκεια από το προηγούμενο", ανέφερε.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 13:21

Μπάχαλο με τις καταλήψεις: Επέμβαση της ΟΠΚΕ στη Χαλκίδα - Στην Καλαμάτα έκανε κατάληψη μόνο το...λουκέτο

Περίπου 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.Αποκλιμάκωση απο την επόμενη εβδομάδα "βλέπει" η κυβέρνησδη.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 12:44

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμά του για την επέτειο της δολοφονίας Μπακογιάννη

"31 χρόνια μετά. Η ίδια αγάπη στη μνήμη μου", έγραψε στο μήνυμά του.

26 Σεπ 2020 | 12:12

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά...": Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για τον πατέρα του

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά εδώ και τριάντα ένα χρόνια, αλλά εγώ κάθε μέρα σε αγγίζω...", ανέφερε στην ανάρτυησή του.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 26 Σεπ 2020 | 12:12

Νέα πρόκληση: "Ομοβροντία" δηλώσεων Ερντογάν - Ακάρ για "Γαλάζια Πατρίδα" και Αν. Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ εμφανίζεται διαλλακτικός και υπέρ του διαλόγου στη διεθνή κοινότητα, σήμερα επέστρεψε στο γνωστό προκλητικό ύφος του.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 26 Σεπ 2020 | 10:34

Δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη: Η συγκινητική ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τα 31 χρόνια

Τριανταένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε το δικό της μήνυμα.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΙΣ ΗΠΑ 26 Σεπ 2020 | 08:14

Δεύτερο χτύπημα Πομπέο στην Άγκυρα μετά την Κύπρο: Εκτός προορισμού του αμερικανού ΥΠΕΞ έμεινε και πάλι η Τουρκία

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη χωρίς στα πλάνα του να υπάρχει μέχρι στιγμής αντίστοιχο ταξίδι προς την Άγκυρα.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 25 Σεπ 2020 | 21:58

Αποκάλυψη Καλίν: Σε τρία επίπεδα ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας – Έτσι θα γίνουν οι συνομιλίες

Τριπλή η μορφή διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας σύμφωνα με τον Καλίν - Διερευνητικές, πολιτικές και στρατιωτικές οι συνομιλίες

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Σεπ 2020 | 20:21

Ξεκάθαρος ο Χαρδαλιάς: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα, προφανώς θα πάμε σε καραντίνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η καραντίνα είναι ύστατη λύση που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν δεν αποδώσουν τα μέτρα

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ 25 Σεπ 2020 | 19:01

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επίσκεψη Πομπέο: Ενέργεια και ασφάλεια στην ατζέντα

Στο μικροσκόπιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα - Στο επίκεντρο ενέργεια και ασφάλεια

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 25 Σεπ 2020 | 18:38

ΥΠΕΞ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα: Καταδικάζουμε τις ενέργειες γειτονικών χωρών που αποτελούν πηγή κινδύνου

Στρατηγικές οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας