Δύο διδακτικές ιστορίες για τον Αλέξη Τσίπρα

Καθώς το τριήμερο που διανύουμε μυρίζει μπαρούτι ας πάμε λίγο πίσω για να θυμηθούμε δυο παλιές ιστορίες

Ιστορία Πρώτη. Στις αρχές του 2008 οι δημοκρατικοί πολίτες απογοητευμένοι από την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, αναζητούσαν διέξοδο στους όμορους χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ - μόλις έχει περάσει από τον μπαρουτοκαπνισμένο Αλέκο Αλαβάνο στα χέρια ενός νεαρού που εμφανίσθηκε δυο χρόνια νωρίτερα στην πολιτική σκηνή με μαλλί «καρφάκι» - αρχίζει να κερδίζει έδαφος και οι δημοσκοπήσεις τον υπολογίζουν στο 20%. Τα στελέχη του σπεύδουν να μιλήσουν για επανάληψη του θριάμβου της ΕΔΑ το 1958. Και ύστερα ήλθε ο Δεκέμβρης...

Με αφορμή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, για μέρες η Αθήνα καίγεται, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια καταλαμβάνονται η νεολαία βγαίνει στους δρόμους, η χώρα βρίσκεται σε ένταση

Με αφορμή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, για μέρες η Αθήνα καίγεται, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια καταλαμβάνονται η νεολαία βγαίνει στους δρόμους, η χώρα βρίσκεται σε ένταση. Στην Κουμουνδούρου - που είναι τότε μια αυτοαναρχούμενη πολιτική Βαβέλ - πολλοί νομίζουν ότι αρχίζει η επανάσταση και καλύπτουν – ή δεν καταδικάζουν - τις ακρότητες, τους εμπρησμούς και τις λεηλασίες. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εξέγερση έληξε. Αλλά η πολιτική ζωή δεν ήταν πλέον ίδια: όσοι είχαν αρχίσει να σκέφτονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι μια λύση, τρόμαξαν και επέστρεψαν στη βάση τους - κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 4% και αν ο Παπανδρέου δεν οδηγούσε τη χώρα στο Μνημόνιο, ίσως να συνέχιζε από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην άλλη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Ιστορία Δεύτερη. Την άνοιξη του 2008, λίγο πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο πλανητάρχης Μπους ο νεώτερος, προαναγγέλλει την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία. Την επομένη ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, διαμηνύει ότι εφόσον έλθει το θέμα στο τραπέζι η Ελλάδα θα προβάλει βέτο. Κάποιοι ξερόλες προσπάθησαν αργότερα να ισχυριστούν ότι αφού οι Αμερικανοί έκαναν πίσω και δεν έφεραν το θέμα, από νομική άποψη βέτο δεν ασκήθηκε, αλλά ευτυχώς για αυτούς μετά το μάζεψαν.

Όπως έγινε γνωστό από τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από το Wikileαks αργότερα, εκείθεν του Ατλαντικού στην Ουάσινγκτον άρχισαν να σχεδιάζουν την τιμωρία του Καραμανλή - με πρώτο μέτρο την εξαίρεση από την κατάργηση της βίζας για Έλληνες πολιτες. Ο τότε Πρωθυπουργός ήταν ήδη στη «μπούκα» λόγω της συμφωνίας με τον Πούτιν για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τις συμφωνίες με την Κίνα. Ο υφυπουργός Μπράουζα του ζητάει να ξεκαθαρίσει τη… συμμαχική σχέση του με τις ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση δεν υποκύπτει και συνεχίζει την ενεργειακή και διπλωματική πολιτική της. Και ύστερα ήλθε ο Δεκέμβρης.

Αυτές είναι δυο ιστορίες από την ίδια περίοδο, αφορούν δυο διαφορετικά κόμματα αλλά έχουν κοινό παρονομαστή τα ίδια γεγονότα και κάποιες υπόνοιες που ακολούθησαν. Π.χ. στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή που ήταν σε θέση να έχουν πληροφόρηση έλεγαν ότι στα γεγονότα υπήρξε συμμετοχή προσώπων που δεν ανήκουν στους ημετέρους «γνωστούς – αγνώστους» και αφήναν να εννοηθεί ότι στην κλιμάκωση της αναστάτωσης έβαλαν το χέρι τους και δυνάμεις εκτός της χώρας για να αποσταθεροποιούν την κυβέρνηση.

Δεν ξέρουμε αν πράγματι κάποιοι τρίτοι εκμεταλλεύτηκαν τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή εκείνης της στιγμής.

Δεν ξέρουμε αν πράγματι κάποιοι τρίτοι εκμεταλλεύτηκαν τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή εκείνης της στιγμής. Ούτε μπορεί να πει κάνεις τι θα επακολουθούσε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφορετική στάση στα γεγονότα του 2008 και ο Καραμανλής διαφορετική αντιμετώπιση των αμερικανικών αξιώσεων. Ωστόσο κάποιος με στοιχειώδη πολιτική κρίση μπορεί να επισημάνει τα εξής:

Το πρώτο είναι ότι, στο τριήμερο - φωτιά που διανύουμε, η κυβέρνηση οφείλει να διαχειριστεί με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα οποιαδήποτε ένταση προκληθεί και ασφαλώς να μην επιτρέψει να τροφοδοτηθεί από την πλευρά της με κανέναν τρόπο.

Το δεύτερο είναι, ότι ο πρώτος που έχει λόγο να θυμάται αυτές τις δυο ιστορίες αυτές τις ημέρες είναι ο… Αλέξης Τσίπρας. Η πυκνότητα και η φύση των γεγονότων των ημερών παράγουν ένταση και για ένα κόμμα της Αριστεράς η ένταση απαιτεί ωριμότητα και επαγρύπνηση.

Από τη μια είναι εύλογο να στηρίζει πολιτικά τη δικαιολογημένη οργή των ανθρώπων για την κυβερνητική πολιτική και την ακόμη πιο δικαιολογημένη οργή των νέων ανθρώπων για τις αντιδραστικές θεωρίες και τους αναχρονισμούς ορισμένων υπουργών. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να υποτιμήσει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους προβοκάτσια και χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Ένας εν αναμονή πρωθυπουργός - όπως θεωρείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον - πρέπει να τα έχει υπόψη του αυτά. Και αυτό που πρωτίστως μπορεί να κάνει είναι να θέσει υπό έλεγχο τις δηλώσεις και τις συμπεριφορές στελεχών του κόμματος του τις μέρες της – ενδεχόμενης – φωτιάς.

Ένας δεύτερος Δεκέμβρης – ή… τρίτος αν ληφθεί υπόψη ότι κάποια στελέχη της NΔ θυμήθηκαν τα… Δεκεμβριανά του 1944 - που θα πατήσει σε δικά τους λάθη και ψευτοαριστερές ανευθυνότητες - θα ήταν τραγωδία… Τα υπόλοιπα ως ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…

«ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΘΑ ΦΕΡΝΑΤΕ ΤΗΝ ΤΑΞΗ» 27 Φεβ 2020 | 14:25

Τσίπρας σε κυβέρνηση: Έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους

Ευθύνες για καταστάσεις "χάους" και "ανασφάλειας" επέρριψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Φεβ 2020 | 11:02

Στο πλευρό των νησιωτών ο ΣΥΡΙΖΑ - Αποστάσεις από τις βιαιότητες

"Η βία δεν μπορεί να απαντηθεί με βία" λέει η Κουμουνδούρου και ζητά παραίτηση Χρυσοχοίδη.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ 25 Φεβ 2020 | 15:03

Ο Μητσοτάκης μέτρησε πόσες φορές ο Τσίπρας είπε τη λέξη "πολίτης" και πόσες τη λέξη "Αριστερά"

Πέραν των όλων των άλλων, ένα σημείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 24 Φεβ 2020 | 20:13

Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής

24 Φεβ 2020 | 16:09

O σωσίας του... Σπηλιωτόπουλου πήγε στην ομιλία Τσίπρα

Απάντηση στα δημοσιεύματα  που τον ήθελαν να δίνει το παρών στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Tae Kwon Do, το απόγευμα του Σαββάτου, απάντησε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, με ανάρτησή του στο facebook.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 23 Φεβ 2020 | 14:18

Γεννηματά: Στημένος ο καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα, αδιόρθωτοι και προβλέψιμοι

"Αδιόρθωτοι, πρόθυμοι και προβλέψιμοι" σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, για την αντιπαράθεση των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 23 Φεβ 2020 | 11:14

Μητσοτάκης για Τσίπρα: "Επικαλείται την Αριστερά αλλά είναι η ντροπή της Αριστεράς"

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 23 Φεβ 2020 | 09:27

Ο Τσίπρας προκαλεί τον Μητσοτάκη: Αν τολμάς, στείλε με Ειδικό Δικαστήριο

Ο Αλέξης Τσίπρας "σάλπισε" αντεπίθεση υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 22 Φεβ 2020 | 20:52

Με σύνθημα "Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται" η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβο Ντο

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την μετάδοση βίντεο που πρόβαλε την αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης σε επτά θεματικές ενότητες.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ TAE KWON DO 21 Φεβ 2020 | 15:29

Ανοικτή πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα:"Εφτά μήνες κυβέρνησης ΝΔ. Η απάτη των "αρίστων""

Η εκδήλωση έχει τίτλο: "Παίρνουμε το αύριο στα χέρια μας-Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία"

«ΠΑΓΩΜΕΝΟ» ΤΟ ΚΛΙΜΑ 21 Φεβ 2020 | 06:44

Τσίπρας - Γεννηματά: Δυο ξένοι στην ίδια... ευρωσοσιαλιστική οικογένεια

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά μοιράζονται ( σε μια διασταλτική ερμηνεία) την ίδια ευρωπαική οικογένεια. Αλλά το κλίμα μεταξύ τους είναι σχεδόν "παγωμένο".