Δύο φάκελοι στο Μαξίμου για τα «δύσκολα» του φθινοπώρου

Σε crash test εν όψει και του δύσκολου φθινοπώρου έχει βάλει το Μαξίμου την επικοινωνιακή του στρατηγική.

Δύο φάκελοι στο Μαξίμου για τα «δύσκολα» του φθινοπώρου

Σε crash test εν όψει και του δύσκολου φθινοπώρου έχει βάλει το Μαξίμου την επικοινωνιακή του στρατηγική η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς και την τακτική που θα ακολουθήσει στον δρόμο προς τις κάλπες.

Από Αύγουστο... χειμώνας. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι οι «ήσυχες ημέρες του Αυγούστου» θα περάσουν γρήγορα και ο Σεπτέμβριος που ακολουθεί κάθε άλλο παρά προμηνύεται εύκολος.

Φόροι, έναρξη σχολική χρονιάς, τρίτη αξιολόγηση, εσωτερικά προβλήματα (Π. Καμμένος, Γ. Βαρουφάκης) συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα που προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση παρά τους τόνους αισιδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει.

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει στην πλάτη του εμπειρία στα κεντρικά «σαλόνια» των πολιτικών κομματικών σχεδιασμών ανέφερε στο THETOC ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει αφήγημα στο δρόμο προς τις εκλογές.

Λαμβάνοντας υπ'όψιν το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να χαραχθεί αυτή η στρατηγική αλλά και τις δυσμενείς για την κυβερνητική πλεοψηφία μετρήσεις, η ίδια πηγή αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι.

Αυτός των πρόωρων εκλογών όπου το Μαξίμου πρέπει να στήσει ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης με αναφορές στην ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ για να σώσει ότι σώζεται από τη φυγή των ψηφοφόρων του. Και ο άλλος των μεταρρυθμίσεων και της ομαλότητας προκειμένου η κυβέρνηση να ξεφύγει από τα μνημόνια και να στήσει κάλπες το φθινόπωρο του 2019 στοχεύοντας σε θετικές ψήφους.

Αν και μέχρι στιγμής και οι δύο δρόμοι είναι «ανοικτοί» αφού και για τους δύο υπάρχουν δυσκολίες και επικίνδυνες στροφές, αλλά και αντίθετες εισηγήσεις, οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα στη Βουλή αποτέλεσαν ένα πρώτο δείγμα «γραφής» των διεργασιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εντός του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έχοντας στις «αποσκευές» του το κλείσιμο της Β' αξιολόγησης, αλλά και την έξοδο στις αγορές επιχείρησε να «σβήσει» από την συνείδηση βουλευτών και ψηφοφόρων όλο το προηγουμένο οδυνηρό διάστημα. Αντί λοιπόν να μιλήσει για «πλεονάσματα» και «δημοσιονομικούς στόχους» επέλεξε να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή της αριστεράς, αλλά και να καταδείξει το χάσμα που τον χωρίζει με τον κύριο αντίπαλο του, τη ΝΔ. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για υποσχέσεις και παροχές, αλλά και ότι το φθινόπωρο έρχεται με άγριες διαθέσεις. Κατα συνέπεια το μόνο που απομένει είναι η ψυχολογική στήριξη και η ενίσχυση του αριστερού φρονήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κυρίως των λοιπών συντρόφων, ώστε να αναθερμανθεί η σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή ήταν άλλωστε και η κεντρική πολιτική ιδέα της πρόσφατη τοποθέτησης του Γιάννη Δραγασάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέδειξε ως κύριο στόχο την εδραίωση της Αριστεράς ως αξιακό πρότυπο και ως δύναμη που θα έχει το βάρος να επηρεάζει τις εξελίξεις, από όποια θέση και αν βρίσκεται.

Στο πεδίο αυτό κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. Ο Πρωθυπουργός μίλησε δύο φορές μέσα σε τρία 24ωρα από το βήμα του Κοινοβουλίου αποδεκνύοντας τη βαρύτητα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο θέματα που θεωρεί ότι διαθέτει προνομιακή θέση. Την δημόσια εκπαίδευση και υγεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο ένα ζύγι την επιμονή του στο δημόσιο χαρακτήρα των δύο αυτών βασικών αγαθών, την αληλλεγγύη, τον διάλογο, το κοινωνικό κράτος, και στο άλλο, τον νεοφιλευθερισμό, την πλήρη ιδιωτικοποίηση, τον άγριο μέχρι τελικής πτώσεως ανταγωνισμό με στόχο αλλά και ελπίδα να είναι το δικό του αφήγημα πιο ελκυστικό και για τους ψηφοφόρους. Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι όταν φτάσει εκείνη η ώρα «ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει το πού ήμασταν όταν παραλάβαμε και πού θα είμαστε και δεν θα επιλέξει εσάς (σ.σ την ΝΔ) όσο κι αν στήνετε ευχάριστε επικοινωνιακές παραστάσεις πάνω σε σανό».

Οι αναφορές του Πρωθυπουργου και στις δύο τοποθετήσεις του καταδεικνύουν το ιδεολογικό προφίλ που θέλησε να χτίσει έναντι του αντιπάλου του καθώς όπως χαρακακτηριιστικά είπε «είναι ωραίο πράγμα όταν συζητάμε εδώ για παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και αναδεικνύουμε τις ιδεολογικές και τις πολιτικές μας διαφορές».

Στο πλαίσιο αυτό καταλόγισε στην ΝΔ ότι πριμοδοτεί τον «πανεπιστημιακό δαρβινισμό» με ένα μοντέλο εξοντωτικής αξιολόγησης στα ΑΕΙ ώστε όσα ιδρύματα δεν αντεπεξέρχονται να μην επιβιώνουν και να πέφτουν στον καιάδα.

Την κατηγόρησε ότι οραματίζεται πανεπιστήμια ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει για «ακαδημαικό survivor».

Επένδυσε εξάλλου στην κόντρα για το πανεπιστημιακό άσυλο, προτάσσοντας ως λύση για τα οξυμένα προβλήματα τον διάλογο εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, έναντι των μαζικών αστυνομικών επιχειρήσεων που όπως υποστήριξε προωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την πρωτοβαθμία φροντίδα υγείας επανέφερε στο προσκήνιο την επαθεμελίωση του κοινωνικού κράτους έναντι της μνημονιακής λεηλασίας των άλλων και την αντίσταση έναντι της μηδενικής αντίδρασης και της ιδεοληψίας ότι τα μνημόνια είναι ευλογία.

Σημειώνεται ότι υπέρ της στροφής προς τα αριστερά με λέξεις αλλά κυρίως με έργα έχει ταχθεί κατ΄ επανάληψη και η εσωκομματική κίνηση των «53».

Έτσι κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ενημέρωσε την Ολομέλεια, αλλά και φίλους και συντρόφους ότι έχει πάρει μέρος σε πολλές καταλήψεις και ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να κάθονται «στα αυγά τους».

Δεν είναι ωστόσο όλοι θιασώτες αυτής της πορείας.

Μετριοπαθέστερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομικοί παράγοντες, αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν στον ενάρετο δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε να κλείσει επιτέλους ο κύκλος των μνημονίων το ερχόμενο καλοκαίρι.

Προφανώς το Μαξίμου βρίσκεται ακόμα -από ότι φαίνεται- σε φάση... διερεύνησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Μαϊ 2021 | 08:22

Οι εκπλήξεις του Αδωνι Γεωργιάδη: Η συγνώμη στον Καρανίκα, η κάνναβη και ο Ζάεφ

Δύο κινήσεις - έκπληξη του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη μέσα σε 48 ώρες με τον Καρανίκα και τον Ζαέφ

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2021 | 16:26

Ο Κουμουτσάκος για τον διορισμό της συζύγου του στη Βουλή: Έχω χωρίσει εδώ κι έναν χρόνο

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος απαντά στις κατηγορίες σχετικά με την τοποθέτηση της γυναίκας του στη Βουλή. "Έχουμε χωρίσει εδώ κι έναν χρόνο".

"ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" 14 Μαϊ 2021 | 14:09

Τσίπρας - Ζάεφ: Όσοι μας κατηγορούσαν, αντιλαμβάνονται τώρα τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για ιστορική συμφωνία της οποίας τη σημασία αντιλαμβάνονται όλοι τώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 14 Μαϊ 2021 | 12:49

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στις 18:00 στην ισραηλινή πρεσβεία

"Πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι βομβαρδισμοί και οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί" αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση στην ισραηλινή πρεσβεία.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2021 | 12:42

Ραγκούσης: Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια είναι προσωπική επιμονή Μητσοτάκη

"Δεν μπορεί να κρύβεται. Να αναλάβει προσωπικά την πολιτική ευθύνη, αλλιώς να το τροποποιήσει ριζικά όπως ζητούν βουλευτές και βουλεύτριες όλων των κομμάτων πλέον", λέει ο Γ. Ραγκούσης.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ 13 Μαϊ 2021 | 14:07

Προανακριτική Παππά: Ο λογιστής της εταιρείας CCC διαψεύδει τον Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ Channel

Ο λογιστής της εταιρείας CCC διέψευσε τον Χρήστο Καλογρίτσα που ισχυρίζεται ότι πήρε χρήματα για να στήσει κανάλι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ 13 Μαϊ 2021 | 12:08

Το ΚΙΝΑΛ "καρφώνει" Τσίπρα: Ο Καμμένος καταδικάστηκε, όσοι βολεύτηκαν από τις θεωρίες συνωμοσίας σιωπούν

"Εκείνοι που βολεύτηκαν από τις θεωρίες συνωμοσίας και την διασπορά ψευδών ειδήσεων και συνεργάστηκαν με τον Καμμένο, επιδιώκοντας να σπιλώσουν το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να σιωπούν", λέει το ΚΙΝΑΛ.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 13 Μαϊ 2021 | 09:29

Τέλος και επίσημα οι συκοφαντίες Καμμένου για τα CDS - Αντρίκος & Γιώργος Παπανδρέου: Οι συνοδοιπόροι του σιωπούν...

Ο επί τετραετία συγκυβερνήτης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμμένος, πλήρωσε στον Αντρίκο Παπανδρέου την αποζημίωση που του είχε επιβάλει το δικαστήριο για τις συκοφαντίες με τα CDS.

ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΚΑΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 12 Μαϊ 2021 | 18:40

Παρατηρητήριο ΝΔ - Τα 10 fake news για την Ακρόπολη: Εχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο

Για 10 fake news για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη κάνει λόγο το παρατηρητήριο των fake news του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 14:54

8ωρο: Αυτό είναι το νέο εργασιακό- Τι προβλέπει για ωράριο, άδειες, συνδικαλισμό και Κυριακές

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το νέο εργασιακό και τις προβλέψεις για ωράριο, άδειες και εργασία τις Κυριακές

ΣΚΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 12 Μαϊ 2021 | 13:58

Ο Peanut... ξεσαλώνει στο Μέγαρο Μαξίμου: Το γαλάζιο παιχνίδι και οι απίστευτες πόζες [εικόνες]

Έκλεψε τα βλέμματα και τα φλας ο σκυλάκος Peanut στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΑΕΙ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ 12 Μαϊ 2021 | 10:26

Γιατί ο Τσίπρας δεν είδε τον σοσιαλιστή Σάντσεθ: Η δικαιολογία της Κουμουνδούρου - Ψάχνει επαφές στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνάντησε στο Φόρουμ των Δελφών τον Ισπανό σοσιαλιστή Σάντσεθ.

12 Μαϊ 2021 | 09:24

Ο Σάντσεθ, η Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Τσίπρας

Εκ πρώτης όψεως τα δυο γεγονότα είναι άσχετα. Είναι όμως;