Follow us

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη - Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Πράγα αλλά σε διαφορετικό... τραπέζι

Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν στην ίδια πόλη, στον ίδιο χώρο, στο Κάστρο της Πράγας, όμως το μόνο που θα... μοιραστούν, θα είναι η οικογενειακή φωτογραφία των 44 ηγετών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

"Ξένοι στην ίδια πόλη". Αυτός θα μπορούσε να ειναι ο τίτλος της σημερινής "συνάντησης" Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο άνδρες θα βρεθούν στην ίδια πόλη, στον ίδιο χώρο, στο Κάστρο της Πράγας, όμως το μόνο που θα.. μοιραστούν, θα είναι η οικογενειακή φωτογραφία των 44 ηγετών που θα παραστούν σήμερα στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Όπως όλα δείχνουν, οι δρόμοι των δύο ηγετών στη συνέχεια θα χωρίσουν, καθώς δεν υπήρξε διάθεση για διμερή συνάντηση ούτε από την Άγκυρα, πόσο μάλλον από την Αθήνα, μετά τα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, με τις συνεχείς προκλήσεις και ευθείες απειλές απο την Τουρκία, η οποία έφτασε στο σημείο να μιλάει για "κατοχή" των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Λίγες ώρες μάλιστα πριν από τη Σύνοδο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, έριχνε και άλλο λάδι στη φωτιά. Μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία, ο Τούρκος αξιωματούχος έδειξε τις προθέσεις της γείτονος.

"Θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου", είπε τονίζοντας ότι το ναυτικό και η αεροπορία της Τουρκίας έχουν σαφείς διαταγές να υπερασπιστούν τα τουρκικά συμφέροντα.

Διαβάστε Επίσης

Σε διαφορετικά τραπέζια

Μετά την οικογενειακή φωτογραφία, οι ηγέτες, θα καθίσουν σε 4 τραπέζια των 11 ατόμων με την Αθήνα και την Άγκυρα να κάθονται σε διαφορετικά τραπέζια.

Η διάρκεια του κάθε τραπεζιού θα είναι 2 ώρες, έως τις 4 δηλαδή (5 ώρα Ελλαδος) ενώ από τις 16.00 έως τις 19.00 οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν διμερείς συναντήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει το μεσημέρι της Πέμπτης σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Η θεματική είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και η πιο πρόσφατη για την επιβολή ανωτάτου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει ήδη την στήριξη 15 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγία και της Σερβίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να κάθεται στο ίδιο πάνελ, γεγονός που πιθανώς να δυσαρεστήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, μετά τη συνεχή στήριξη του Γάλλου ηγέτη προς την Ελλάδα.

Πρόσφατα μάλιστα στο Ελιζέ, μετά τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρος: Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα και δεν θα επιτρέψει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 19.00 της ίδιας ημέρας θα ξεκινήσει το δείπνο και μετά την ολοκλήρωση του θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου απο την τσεχική Προεδρία.

Διαβάστε Επίσης

Ενημέρωση της Ε.Ε

Την Παρασκευή θα ξεκινήσει η Άτυπη Σύνοδος Κορυφής με βασικά θέματα την ενέργεια, με έμφαση στην επιβολή πλαφόν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τους 26 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κρεσέντο του αναθεωρητισμού και των απειλών, αλλά και την πρόσφατη παράνομη τουρκολυβική συμφωνία για έρευνες στη λιβυκή ΑΟΖ. Μια συμφωνία που έχει ήδη τρωθεί, αφού δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ, την Κομισιόν και την Αίγυπτο.

Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου που θα διαρκέσει περίπου μια ώρα, θα κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 16 Μαϊ 2024 | 08:58

Μητσοτάκης: Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, δεν αφορούν την Τουρκία - Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για φθηνό πατριωτισμό. Η πρόταση για "ευρωπαϊκό iron dome".

MRB 16 Μαϊ 2024 | 07:03

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις: Οι "γαλάζιες" ελπίδες, η μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ο παράγων Βελόπουλος

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει - όσο φθάνει η κρίσιμη ώρα της κάλπης- να πλησιάζει τον στόχο που έβαλε πρώτος δημόσια ο πρωθυπουργός, αγγίζοντας το 33%. Στη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ 15 Μαϊ 2024 | 19:38

Μητσοτάκης στο ΤΕΕ: "Δίνουμε συνέχεια σε μια σιωπηλή επανάσταση στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 15 Μαϊ 2024 | 17:03

Ερντογάν για Νετανιάχου: Ακόμη και ο Χίτλερ όταν έκανε το Ολοκαύτωμα δεν ήταν τόσο θρασύς - Θα επιτεθεί και στην Ανατολία

" Ο Χίτλερ ένιωθε ανίκητος. Τι συνέβη; Έριξε μια σφαίρα στο κεφάλι του" δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΕΙΑ 15 Μαϊ 2024 | 15:34

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα στην Υγεία - Θα την εφαρμόσουμε και στο ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επανάσταση στην Τεχνητή Νοημοσύνη

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΔ 15 Μαϊ 2024 | 10:55

Συρεγγέλα από το Women in Law Conference: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη οι νόμοι εφαρμόζονται

Η κ. Συρεγγέλα ανέφερε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 07:28

To αγκάθι των θαλάσσιων πάρκων ταράζει τα "ήρεμα νερά" των ελληνοτουρκικών - Δημόσια διαφωνία Γεραπετρίτη & Φιντάν

"Η απάντηση είναι σαφής. Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Αντιδρά η Άγκυρα.

ΝΔ 14 Μαϊ 2024 | 23:09

Στο υπό κατασκευή νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής και το πρώτο Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το "Σισμανόγλειο", ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ 14 Μαϊ 2024 | 20:12

Μητσοτάκης από Έβρο για κατάληψη Νομικής: Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι μόνο η ΝΔ μιλάει για τα ζητήματα των ευρωεκλογών και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν υπεύθυνη πρόταση.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 14 Μαϊ 2024 | 19:00

Χακάν Φιντάν: "Η Ελλάδα κάνει θετικά βήματα, οι δύο πλευρές είναι σε θέση να συζητούν όλα τα προβλήματα"

"Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο τόσο το Αιγαίο όσο και η ηπειρωτική χώρα των δύο χωρών μπορούν να λειτουργήσουν σε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα".

ΣΤΙΣ 9ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 14 Μαϊ 2024 | 17:46

Ευρωεκλογές: Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των Ευρωεκλογών με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 14 Μαϊ 2024 | 13:29

Ανδρουλάκης: Κουτσή η Συμφωνία των Πρεσπών - Επρεπε να αναβληθεί το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα

"Εμείς εδώ έχουμε μια μουσουλμανική μειονότητα που ανθεί. Εκεί, πού είναι οι Έλληνες χριστιανοί; Πού είναι στην Κωνσταντινούπολη;", τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ JTI HELLAS 14 Μαϊ 2024 | 13:11

Η χειραψία Μητσοτάκη - Καραμανλή σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την εταιρεία JTI Hellas, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία".