Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης

133 μάρτυρες κατηγορητηρίου, απέναντι σε 68 κατηγορούμενους αλλά και στους πολυάριθμους υπερασπιστές τους.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης

Στις 20/4/2017 συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την έναρξη της δίκης κατά της νεοναζιστικής “Χρυσής Αυγής” που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση.

Μέχρι σήμερα είναι συντριπτικά τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, με αρκετές ακόμα υποθέσεις από τις δεκάδες που συνεκδικάζονται να πλησιάζουν προς εξέταση. 133 μάρτυρες κατηγορητηρίου, απέναντι σε 68 κατηγορούμενους αλλά και στους πολυάριθμους υπερασπιστές τους.

Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης

Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης - εικόνα 2

Η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρά με σχεδόν καθημερινούς ρυθμούς, έχει αποδειχθεί κόλαφος για την οργάνωση, ενώ παράλληλα η ηγεσία και ο στενός πυρήνας της δεν σταματούν να προκαλούν με τυφλές επιθέσεις ακόμα και στο φώς της μέρας όπως πρόσφατα με τον Αλέξη Λάζαρη αλλά και τόσες άλλες, όπως σε δάσκαλους και μαθητές, σε χώρους στέγασης μεταναστών και αστέγων, σε αλληλέγγυες δομές και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους.

Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης - εικόνα 3

Παρά όλα αυτά η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό δεν φαίνεται να δυσφορεί ιδιαίτερα, ενώ οι εν γένει κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι δυστυχώς ευνοϊκές για μία επώδυνη αναβίωση της πρόσφατης ιστορία μας. Η ιστορία αυτή όμως μας έχει διδάξει ότι οι δυνάστες του λαού μπορούν να νικηθούν μόνο από τον ίδιο.

Στο κατάμεστο Gagarin, στην εκδήλωση για 2 χρόνια δίκης κατά της Χ.Α., προβλήθηκαν και συζητήθηκαν πλήθος από τα στοιχεία και τις καταθέσεις που έχουν ήδη εξεταστεί από το δικαστήριο και μπορούν να θεωρηθούν από ολόκληρη την κοινωνία ικανά για καταδίκη ολόκληρης της νεοναζιστικής συμμορίας.

Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης - εικόνα 4

Στο πάνελ της συζήτησης οι Ε. Τομπατζόγλου (Πολιτική Αγωγή – Οικ.Φύσσα), Θ. Καμπαγιάννης (Πολιτική Αγωγή – Αιγ. αλιεργάτες), Χ. Παπαδοπούλου (Πολιτική Αγωγή – Οικ.Φύσσα), Κ. Παπαδάκης (Πολιτική Αγωγή – Αιγ. Αλιεργάτες), Ε. Κουμάντου (GoldenDawnWatch), Κ. Παπαϊωάννου (Πρώην γ.γ. Υπ. Δικ. για τα ανθρώπινα δικαιώματα).

Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης - εικόνα 5

Ως προς την πολιτική αντιμετώπιση του θέματος ο Κ. Παπαϊωάννου τόνισε το πιο μαύρο περιστατικό, αυτό που αφορούσε τις υπόγειες διαδρομές και συνομιλίες Μαξίμου επί Σαμαρά και Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή και αυτό δείχνει μια όσμωση πολιτική που κανείς δεν ξέρει πως θα προχωρούσε. «Θάταν εύκολα τα πράγματα αν αυτό περιοριζόταν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει αμφιθυμία και δεύτερες σκέψεις, υπάρχει το «είναι κοινοβουλευτικό κόμμα». Το ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα δε τους δίνει άφεση αμαρτιών για τις εγκληματικές τους πράξεις». Ακριβώς όπως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια άρνηση να δούμε το θέμα της ρατσιστικής βίας και αναφέρομαι και στο θέμα της Χρυσής Αυγής και ευρύτερα έχω την αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει πάλι μια άρνηση να το δούμε. Γίνονται συσκέψεις και κρατικοί αξιωματούχοι λένε «ας μη πούμε τώρα για ρατσιστική βία, αυτό υπήρχε στο παρελθόν». Σαν να μην ξέρουν ποια εξέλιξη είχε η άρνηση της ρατσιστικής βίας κατά το παρελθόν. Σαν να μη ξέρουν οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, και δεν παραγγέλνουν διώξεις τι συμβαίνει στα ελληνικά νησιά από τους Χρυσαυγίτες. Και θα αναφέρω ένα παράδειγμα και σ’ αυτό το επίπεδο να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε το έργο, ελπίζω μόνιμα και όχι προσωρινά, που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2013».

Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης - εικόνα 6

Ο Θ. Καμπαγιάννης είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση που ξεκινά από το 1980, ξεκίνησε σαν πολιτική κίνηση και ο Μιχαλολιάκος προσπαθεί να είναι ο ηγέτης της νεολαίας της ΕΠΕΝ, οπότε δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθειά του να διεισδύσει στην Ελληνική ακροδεξιά, των χουντικών, των απριλιανών. Από τότε μέχρι τώρα έχει μερικά βασικά χαρακτηριστικά: Ήταν και είναι μια ναζιστική οργάνωση, ήταν και είναι μια εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από τον μανδύα ενός κοινοβουλευτικού κόμματος».

Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης - εικόνα 7

«Η Χρυσή Αυγή δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία τις ιδέες της» είπε ο Κ. Παπαδάκης. «Η Χ.Α. ορκίζει τα μέλη της ενάντια στον αιώνιο Εβραίο, είναι μια οργάνωση που ο ηγέτης της το 2012 δηλώνει σπορά των ηττημένων του 1945, και αυτή είναι μια συζήτηση η οποία προκύπτει από το ότι έχουμε το σκληρό δίσκο του Μιχαλολιάκου, μια οργάνωση που ορκίζει τα μέλη της στο θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο, ορκίζονται στη σημαία της Βέρμαχτ και βέβαια έχουμε τον ατελείωτο σκληρό δίσκο του Παππά, όπου αποδεικνύεται μια χιτλερόψυχη οργάνωση που μαθαίνει στα παιδιά της, στα παιδιά των στελεχών της να λένε Χάιλ Χίτλερ. Ήταν και είναι μια δολοφονική οργάνωση, εγκληματική, από την πρώτη στιγμή που αποκτά εξώστρεφη δραστηριότητα πολιτική αρχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 90 στα πλαίσια των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, μέχρι σήμερα. Γιαυτά δε μιλάμε στον αέρα μιλάμε με αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις οι οποίες πρόκειται να διαβαστούν στο δικαστήριο. Και το τελευταίο είναι μια οργάνωση που εξαρχής επιχείρησε να ενδυθεί τον μανδύα πολιτικού κόμματος όχι γιατί είναι πολιτικό κόμμα, αλλά γιατί γνώριζε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούσε να έχει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που συνταγματικά εξασφαλίζονται στα πολιτικά κόμματα. Ο Μιχαλολιάκος έχει δηλώσει ότι ο λόγος για τον οποίο συμμετέχουν στις εκλογές είναι γιατί «αυτό μας δίνει τη νομιμότητα να κάνουμε αυτό το οποίο ξέρουμε και αυτό που ξέρει να κάνει η Χ.Α. είναι οι δολοφονικές της επιθέσεις. Είναι μια δράση η οποία σε πολλά κομμάτια της κοινωνίας δεν περνά απαρατήρητη».

Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης - εικόνα 8

«Πέρσι, τον Αύγουστο του 2016», είπε ο Κ. Παπαϊωάννου, «μια εθνική αντιπροσωπία πήγε στη Γενεύη γιατί η Ελλάδα περνούσε από την εξέταση για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων. Ήμουν επικεφαλής αυτής της αντιπροσωπείας. Η επιτροπή λίγα πράγματα μας ρώτησε για τα τελευταία χρόνια, εκεί που επέμεινε ήταν γιατί στην τελευταία έκθεση της Ελλάδας το 2009-2010 η χώρα μας είχε καταγράψει στη διάρκεια ενός έτους μια μόνο επίθεση με ρατσιστικό κίνητρο, είχε επισήμως αρνηθεί την ύπαρξη βίαιης νεοναζιστικής οργάνωσης στη χώρα και γενικά είχε προσπαθήσει συστηματικά να αποκρύψει το γεγονός ότι στη χώρα υπήρχε ένα πρόβλημα ρατσιστικής βίας. Νομίζω αυτό το περιστατικό δείχνει όλη την αντιμετώπιση από τους θεσμούς.»

Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης - εικόνα 9

Δυο χρόνια δίκη Χρυσής Αυγής: Έργα και ημέρες μιας νεοναζιστικής οργάνωσης - εικόνα 10

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΡΕΒΑΤΙΑ 24 Οκτ 2020 | 10:31

Χρυσή Αυγή: Αυτό είναι το κελί του Νίκου Μιχαλολιάκου στις φυλακές Δομοκού [Βίντεο]

Το κελί βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού όπου και μετήχθη ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής.

Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. 24 Οκτ 2020 | 08:06

Χ.Α: Έτσι εξαφανίστηκε ο Παππάς - Πρώτο βράδυ σε θαλάμους νοσηλείας των φυλακών Δομοκού για Μιχαλολιάκο & Σια

Αφαντος ο Χρήστος Παππάς - Δύο σε κάθε κελί για την 14ήμερη καραντίνα το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής

ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΔΑ 23 Οκτ 2020 | 22:05

Χρυσή Αυγή: Πρώτη νύχτα στις φυλακές Δομοκού για το "διευθυντήριο" [εικόνες-βίντεο]

Σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής πέρασαν από το κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας πριν μεταφερθούν στις φυλακές.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 23 Οκτ 2020 | 20:12

Χρυσή Αυγή: Επίσημο αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του Λαγού

Οι δικαστικές αρχές ζητούν άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού ούτως ώστε να μπει στη φυλακή μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

«ΔΕΝ ΕΠΕΥΛΟΓΗΣΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ» 23 Οκτ 2020 | 18:53

Χρυσή Αυγή - Εξαφανισμένος ο Παππάς: "Εμμένει σε αυτή την απόφαση", δηλώνει ο δικηγόρος του [Βίντεο]

Με τον καταδικασμένο σε 13 χρόνια κάθειρξη Χρήστο Παππά να παραμένει άφαντος, ο δικηγόρος του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής μίλησε στο MEGA.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ 23 Οκτ 2020 | 18:22

Τι φώναζαν μέσα στην κλούβα για τη φυλακή οι χρυσαυγίτες- "Πουτ@@ Λεπενιώτη θα πεθάνεις" [Βίντεο]

Τα αισχρά συνθήματα που φώναζαν μέσα στην κλούβα καθ' οδόν για τη φυλακή οι χρυσαυγίτες

ΚΑΘΕΙΡΞΗ 7 ΕΤΩΝ 23 Οκτ 2020 | 17:33

Βενετία Πόπορη: Αυτή είναι η Χρυσαυγίτισσα αστυνομικός που καταδικάστηκε - Τυλιγμένη με σεντόνι στη ΓΑΔΑ [εικόνες]

Η Πόπορη λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης των Χρυσαυγιτών - Τους προειδοποίησε για την έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία του Πειραιά.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΩΓΗ 23 Οκτ 2020 | 16:46

Χρυσή Αυγή: Nέο προκλητικό σόου Ουρανίας με τη γνωστή χειρονομία - Τι φώναξε στον πατέρα της πριν μπει στην κλούβα [Βίντεο]

Νέα παράσταση από την Ουρανία Μιχαλολιάκου που περίμενε τον πατέρα της στη ΓΑΔΑ πριν μεταφερθεί στις φυλακές

ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ 23 Οκτ 2020 | 16:10

Με χειροπέδες στα χέρια οι χρυσαυγίτες οδηγούνται στις φυλακές- Στη ΓΑΔΑ Ουρανία και Ζαρούλια [Βίντεο]

Σε εξέλιξη είναι η μεταγωγή των καταδικασθέντων στη δίκη της της Χρυσής Αυγής ανά ομάδες στις φυλακές.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 23 Οκτ 2020 | 15:00

Έλενα Ακρίτα: Το επικό σχόλιο για τη χυδαία χειρονομία της Ουρανίας Μιχαλολιάκου έξω από τη ΓΑΔΑ

Ένα σχόλιο για τη χυδαία χειρονομία της κόρης του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ουρανίας, κατά των δημοσιογράφων, έκανε η Έλενα Ακρίτα.

ΧΑΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ TWITTER 23 Οκτ 2020 | 13:51

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο τον Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά

Η εξαφάνιση Παππά έχει πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που βάλει κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 23 Οκτ 2020 | 12:43

Δίκη Χρυσής Αυγής- Τσιάρας: Εξετάζουμε να επαναφέρουμε το μέτρο της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων

Σχετικά με τον φυγόδικο Χρυσαυγίτη, Χρήστο Παππά, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι "έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία ότι θα κάνει το χρέος της".

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ 23 Οκτ 2020 | 11:46

Χρυσή Αυγή: Πώς πέρασαν τη νύχτα στη ΓΑΔΑ Μιχαλολιάκος και Σια- Τι τους πήγαν οι συγγενείς τους

Έτοιμα τα κελιά για τους 39 στις φυλακές Δομοκού, Τρικάλων και Μαλανδρίνου - Η νύχτα στη ΓΑΔΑ και οι επισκέψεις για φαγητό και προσωπικά είδη.