Δύο χρόνια απόλυτης ηγεμονίας Μητσοτάκη - Πολιτικοί επιστήμονες και δημοσκόποι εξηγούν στο TheTOC το γιατί

Δύο χρόνια μετά από εκείνη τη μέρα, η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Δημήτρης Τάκης
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΤΑΚΗς

Συνήθως όταν μια κυβέρνηση συμπληρώνει δύο χρόνια από την εκλογική της νίκη οι εορτασμοί δεν είναι και τόσο πανηγυρικοί καθώς έχει αρχίσει, από τη μια η φυσιολογική φθορά λόγω της διακυβέρνησης και της καθημερινότητας και από την άλλη η μικρότερη ή μεγαλύτερη άνοδος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως απάντηση των πολιτών στα αρνητικά πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Αυτή η εικόνα όμως που την βλέπαμε σχεδόν σε όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή δεύτερη επέτειο από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου του 2019.

Δύο χρόνια μετά από εκείνη τη μερα, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Και μάλιστα τα ποσοστά της, μετά από μια κάμψη που υπέστησαν, βρίσκονται και σε άνοδο. Πολλοί εκτιμούν πως βασικοί λόγοι για αυτή την κυριαρχία είναι ο επαρκής τρόπος διαχείρισης του κορονοϊού, παρά τα όποια λάθη, η ψηφιοποίηση του κράτους, ο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο γίνεται ο εμβολιασμός των πολιτών και ο αποτελεσματικός τρόπος χειρισμού της κρίσης στον Έβρο.

Την ίδια ώρα η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο εντός του κόμματός του όσο και στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου, προς το παρόν δεν απειλείται από κανέναν.

Πώς ερμηνεύεται αυτή η πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας; Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι μιλούν στο The TOC και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή τους, η Νέα Δημοκρατία δικαιούται σήμερα να γιορτάσει με ηχηρό τρόπο τα δύο χρόνια από την συμπλήρωση της νίκης της .

Δύο χρόνια απόλυτης ηγεμονίας Μητσοτάκη - Πολιτικοί επιστήμονες και δημοσκόποι εξηγούν στο TheTOC το γιατί

Κουσούλης: Το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κομίζει μια νεωτερικότητα

Ο Λευτέρης Κουσούλης εκτιμά ότι η κυριαρχία αυτή έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιμείται τον παλαιό του εαυτό και αδυνατεί να διατυπώσει μια νέα πολιτική πρόταση και από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κομίζει μια νεωτερικότητα που είναι ελκυστική σε σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, περισσότερο με τον λόγο και λιγότερο με την πράξη, προκάλεσε ένα βαθύ τραύμα στο κοινωνικό σώμα. Αυτό το τραύμα δεν έχει θεραπευτεί ακόμα. Η απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο χρόνια στις εκλογές έχει κατά την άποψή μου σχέση με αυτό το βαθύ τραύμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να μεταπλαστεί σε ένα άλλο κόμμα, δηλαδή να διατυπώσει μια πολιτική πρόταση που κομίζει κάτι για το παρόν και το μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιμείται τον παλαιό εαυτό του γιατί δεν είναι καν ο παλιός εαυτός του τελείως. Με αυτά ως δεδομένα το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κομίζει μια νεωτερικότητα έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη συνθήκη και να κερδίσει την πολιτική κυριαρχία. Εκτιμώ ότι αυτό θα έχει διάρκεια και ότι δεν πρόκειται να δούμε σύντομα αλλαγή αυτης της συνθήκης".

Νέα δημοσκόπηση: Πως αξιολογούν οι πολίτες Μητσοτάκη - Τσίπρα

Παναγόπουλος (ALCO): Καταλυτικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα του ίδιου του πρωθυπουργού

Ο επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO, Κώστας Παναγόπουλος, εκτιμά ότι η ισχύς της Νέας Δημοκρατίας έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι απευθύνεται πια σε μεγαλύτερα και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα από αυτά που παραδοσιακά εκπροσωπούσε όσο και με το γεγονός της προσωπικής εμβέλειας που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης η οποία όπως λέει ο κ. Παναγόπουλος είναι καταλυτική

"Η Κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη εδράζεται στην απήχηση της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως λόγω του κ. Μητσοτάκη σε πολύ μεγαλύτερα και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα από αυτά που παραδοσιακά και διαχρονικά κάλυπτε η κεντροδεξιά στην Ελλάδα.

Η κυριαρχία αυτή στηρίζεται στην πραγματικότητα στην προσέλκυση μιας σημαντικής ομάδας πολιτών που θα μπορούσε κανείς να τους προσδιορίσει με την παλιά κλασική έννοια ως κεντρώους, ως πολίτες της κλασικής μεσαίας αστικής τάξης και ταυτοχρόνως στηρίζεται και σε ένα άλλο κομμάτι το οποίο με τους κλασικούς όρους θα το χαρακτηρίζαμε σε μεγάλο βαθμό μη πολιτικό. Πολίτες δηλαδή που δεν τοποθετούν τον εαυτό τους με ένταση στην κλίμακα δεξιά - αριστερά, μετέχουν όμως της πολιτικής ζωής, έχουν άποψη και συμμετέχουν και στην εκλογική διαδικασία.

Ο συνδυασμός αυτός έχει διευρύνει κατά πολύ το ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας και είναι αυτός που έχει οδηγήσει σε ένα φαινόμενο που είναι εξαιρετικά σπάνιο στην ιστορία των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα. Από το 1996 και μετά είναι η δεύτερη φορά που στο μέσο μιας κυβερνητικής θητείας το κυβερνών κόμμα όχι απλώς διατηρεί το προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης αλλά φαίνεται να έχει και μεγαλύτερη απήχηση από αυτή που είχε στις εκλογές. Η πρώτη φορά συνέβη στο μέσο της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Καραμανλή. Ποτέ άλλοτε".

Μπορεί να ανατραπεί αυτή εικόνα; Κατά τον κύριο Παναγόπουλο όχι με τα σημερινά δεδομένα αν και όπως λέει είναι άξια προσοχής η στάση κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση από πολίτες ηλικίας κάτω των 45 ετών

"Η πανδημία έχει βραδύνει τον πολιτικό χρόνο και αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι ευνοεί την κάθε κυβέρνηση, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο κίνδυνος είναι -ή θα μπορούσε να είναι- η απότομη επιτάχυνση του πολιτικού χρόνου όταν η πανδημία με το καλό νικηθεί. Εκεί θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη κίνηση, ο χρόνος θα ανακτηθεί άρα η ταχύτητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη και εκεί θα είναι το στοίχημα της διαχείρισης της επόμενης μέρας, όπου θα έχουν συσσωρευθεί και προβλήματα αλλά και προσδοκίες.

Υπάρχουν γκρίζα σημεία σε αυτή την εικόνα κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας; Ένα μόνο και αυτό έχει να κάνει με την σημαντική διαφοροποίηση που υπάρχει ηλικιακά σε πολίτες κάτω των 45 ετών οι οποίοι φαίνεται να εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες αρκετά έντονα σημάδια αυξημένης κριτικής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι αρκετό με κανένα τρόπο να αλλάξει την εικόνα χρήζει όμως προσοχής.

Θεωρώ επίσης ότι καταλυτικό ρόλο παίζει η προσωπικότητα του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος αποδείχτηκε κατά την κρίση του κόσμου πολύ καλύτερος απ' όσο ανέμεναν. Είναι τόσο ισχυρή η προσωπική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί εύκολα ικανή να καλύψει και αστοχίες στο κυβερνητικό έργο αλλά και λάθη γενικότερα. Στα δύο χρόνια ισχύος της Νέας Δημοκρατίας η προσωπική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μηδενίσει την ισχύ των οποίων αβλεψιών και των οποίων λαθών έχουν γίνει”.

Μητσοτάκης Δράμα

Μαύρος (MRB): Ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο εαυτός της και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB εκτιμά ότι όλο το παιχνίδι της αντοχής της Nέας Δημοκρατίας έχει να κάνει όχι με τα λίγα σφάλματα που έχει κάνει αλλά με την προσδοκία των Ελλήνων για την ανάπτυξη.

Διαβάστε Επίσης

"Δεν είναι παιχνίδι αξιολόγησης, είναι παιχνίδι προσδοκιών. Ο Ελληνας είναι ακόμη "κολλημένος” με την ανάπτυξη, στην ουσία ψάχνει να βρει πότε θα ξαναρχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε μετά τις εκλογές του 2019, τότε δηλαδή που εμφανίστηκε ο κορονοϊός. Λένε λοιπόν: άντε να τελειώνουμε με αυτό να ξαναπιάσουμε το νήμα της υψηλής ανάπτυξης για όλους από εκεί που το είχαμε αφήσει.

Από την ημέρα που εξελέγη η Νέα Δημοκρατία ο Ελληνας ήθελε όχι την δίκαιη ανάπτυξη για πολλούς που του πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά την ισχυρή ανάπτυξη για όλους. Οταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία ο κόσμος έδειξε πως ήθελε να κινηθούμε με οργανωμένη ταχύτητα στην νέα κανονικότητα. Αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πέτυχε διότι έδειξε ότι ήταν αρκετά προετοιμασμένος να εφαρμόσει γρήγορα και από την αρχή της διακυβέρνησης του πολλές πρωτοβουλίες. Ετσι ο κόσμος πίστεψε πως βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη δουλειά την κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα.

Έψαχνε ένα ηγέτη που να έχει σιγουρεμένα διοικητικά προσόντα. Έτσι στο τέλος του 2019 η δημοσκοπική διαφορά είχε φτάσει κοντά στο 13 μονάδες ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών.

Το 2020 ήρθε ο κορονοϊός που τρόμαξε τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης επειδή είπαν τα αυτονόητα και έκαναν τα αυτονόητα όλο το σύστημα δούλεψε γι' αυτό και το περσινό καλοκαίρι η διαφορά στα δύο μεγάλα κόμματα κόντεψε να φτάσει στις 20 μονάδες .

Αυτό αύξησε και άλλο τις προσδοκίες από τη Νέα Δημοκρατία, άρα είχαμε μία συνεχόμενη πορεία που αντί η κυβέρνηση να φθείρεται όπως συμβαίνει σε όλες τις κυβερνήσεις καθώς περνάει ο χρόνος εδώ άρχισε να ενισχύεται.

Στη διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού η Νέα Δημοκρατία έκανε λάθη τα οποία αύξησαν την κριτική των πολιτών αλλά εκεί έρχεται να παίξει ρόλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είναι άκρως μεθοδικό άτομο και πολύ καλός στο μάνατζμεντ. Έτσι κατάφερε να κάνει τα λιγότερα δυνατά λάθη. Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι πολίτες ήθελαν να βρίσουν κάποιον για τα λάθη που γίνονταν, την ίδια στιγμή ένιωθαν ότι ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος που είναι ικανός να κάνει αυτή τη δουλειά.”

Έχει αντίπαλο αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία; Ναι λέει ο Δημήτρης Μαύρος αλλά αυτός δεν είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ο εαυτός της

"Ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο εαυτός της και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ . Αν δημιουργηθεί κάποιος τριγμός στα οικονομικά που είναι το κατεξοχήν γήπεδο της κεντροδεξιάς εκεί θα έχει απότομη ανατροπή το πράγμα, όμως από την άλλη και να συμβεί αυτό οι πολίτες θα γυρίσουν να δουν την εναλλακτική και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δημιουργήσει αυτή την εναλλακτική θα μπερδευτούν τελείως.

Στην πραγματικότητα, όπως το έχω ξαναπεί, οι πολίτες θέλουν να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το παράτησαν το 2019. Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν είναι στη μέση της θητείας και υφίσταται φθορά αλλά πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτά που ήθελε να κάνει λόγω κορονοϊού και προσδοκούν κάποια στιγμή αυτά να αρχίσουν.

Πόσο συνέβαλε στην κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας η εικόνα της αντιπολίτευσης; Ο Δημήτρης Μαύρος εκτιμά πως συνέβαλε σημαντικά καθώς μετεκλογικά η αξιωματική αντιπολίτευση είχε να λύσει δύο σημαντικά προβλήματα.

Διαβάστε Επίσης

"Το ένα πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να βρει το νέο της αφήγημα με τίποτα, επειδή το μάνατζμεντ δεν είναι το δυνατό στοιχείο της αριστεράς και των ηγετών της. Το άλλον ήταν ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ξεπεράσει την ήττα που είχαν υποστεί. Και την ιδια στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβάνονταν ότι το μεγάλο ζητούμενο των Ελλήνων είναι με την πρώτη ευκαιρία να ξαναζητήσουν την ανάπτυξη. Ήξεραν ότι αυτό είναι ένα γήπεδο το οποίο δεν το ξέρουν δεν το μπορούν και δεν το δικαιούται στο μυαλό των ψηφοφόρων.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει υπέρ του κάποια στιγμή τα δεδομένα; Μόνο ο Τσίπρας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί απαντά ο κ. Μαύρος.

"Ο Τσίπρας και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, έχει εσωτερικές ιδεολογικές παγιωμένες προσεγγίσεις και αγκυλώσεις. Απαιτείται, και μόνο ο Τσίπρας μπορεί να το κάνει, να κουνήσει όλη την υπόθεση προς το κέντρο.

Ο κ . Τσίπρας πρέπει να κινηθεί κεντρώα και να βρει ένα άλλο επιθετικό προσδιορισμό στη δική του ανάπτυξη. Το δίκαιη δεν περπατάει γιατί θεωρείται ως συνέχιση της μιζέριας των μνημονίων.”

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ 03 Αυγ 2021 | 18:45

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ 03 Αυγ 2021 | 13:28

My health app: Στον "άερα" ο προσωπικός ψηφιακός φάκελος Υγείας - Συνταγογραφήσεις και παραπεμπτικά με ένα κλικ

Σε ποιες υπηρεσίες Υγείας θα έχουν πρόσβαση οι πολίτες μέσω της εφαρμογής MyHealth.

ΣΤΟ INSTAGRAM 02 Αυγ 2021 | 19:34

Ανάρτηση Μητσοτάκη για την φροντίδα των ζώων εν μέσω καύσωνα: "Δεν ξεχνάμε τους τετράποδους φίλους μας"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει τις οδηγίες για τη σωστή φροντίδα των τετράποδων φίλων, με φωτογραφία του Peanut.

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 02 Αυγ 2021 | 14:25

Φίλης "αδειάζει" Τσίπρα: Κακώς υποτίμησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μητσοτάκη

Ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για κρίση φυσιογνωμίας και έλλειψη πολιτικού σχεδίου στον ΣΥΡΙΖΑ

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ 02 Αυγ 2021 | 13:02

Μητσοτάκης: "Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987"- Πώς θα αποφύγουμε το μπλακ- άουτ

Για τον χειρότερο καύσωνα από το 1987 έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίς απηύθηνε έκκληση να μην σπαταλάται ρεύμα τις ώρες αιχμής.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ 02 Αυγ 2021 | 12:29

Μητσοτάκης για Πετρούνια: Μας γέμισε χαρά με το πείσμα και το ήθος του

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στον τελικό των κρίκων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ 02 Αυγ 2021 | 09:20

Μητσοτάκης για Τεντόγλου: Μαζί με τον Μίλτο πέταξε όλη η Ελλάδα πιο μακριά, πιο ψηλά

Τα συγχαρητήριά του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μίλτο Τεντόγλου, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΕΧΘΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ» 01 Αυγ 2021 | 19:58

Κυβερνητικές πηγές σε Τσίπρα: Να σταματήσει τη φθηνή αντιπαράθεση εκμεταλλευόμενος τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά

Ας σταματήσει ο κ. Τσίπρας τη φθηνή αντιπαράθεση, εκμεταλλευόμενος τις καταστροφές που προκάλεσε μια πυρκαγιά, απαντούν κυβερνητικές πηγές για την ανάρτηση του.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 01 Αυγ 2021 | 19:57

Τσίπρας: Η σκέψη μας στην Αχαΐα - Οι υπεύθυνοι να μην προκαλούν με selfie από παραλίες

"Δεν είναι η ώρα για την απόδοση ευθυνών. Τουλάχιστον όμως όσοι έχουν ευθύνη ας μην προκαλούν" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για την πυρκαγιά στην Αιγιαλεία.

ΚΡΗΤΗ 01 Αυγ 2021 | 15:35

Οι βουτιές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα καταγάλανα νερά των Χανίων

Διάλειμμα λίγων ωρών στις παραλίες των Χανίων για μια σύντομη βουτιά έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός,κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη για την προώθηση των εμβολιασμών.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Ιουλ 2021 | 22:02

ΝΔ για Πολάκη: "Έχει κάνει σημαία τα πόθεν έσχες άλλων, όταν ο ίδιος είχε σημαντικές παραλείψεις κατά παράβαση του νόμου"

Κατά του Παύλου Πολάκη στρέφεται ξανά η ΝΔ με αφορμή το Πόθεν Έσχες του και την ατομική επιχείρηση της συζύγου του

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 30 Ιουλ 2021 | 19:17

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήπιε και μια "ρακή για τον δρόμο" ο πρωθυπουργός στο ΠΑΓΝΗ [Βίντεο]

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να πιει και μια ρακή

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 30 Ιουλ 2021 | 16:15

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη από το Ηράκλειο: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει - Κινητές μονάδες εμβολιασμού και στα ξενοδοχεία

Ο Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, διεμήνυσε ότι η οικονομία θα εξακολουθεί να δουλεύει παρά την πανδημία