Δυόμισι ώρες η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου αποτέλεσε η ενημέρωση και η συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

duomisi-wres-i-sunedriasi-tou-ethnikou-sumbouliou-ekswterikis-politikis
SHARE THIS
0
SHARES

Δυόμισι ώρες διήρκεσαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου αποτέλεσε η ενημέρωση και η συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, ενώ συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο το Brexit, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς και άλλες τρέχουσες εξελίξεις.

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει υπηρεσιακή Κυβέρνηση, είμαστε μια Κυβέρνηση πλειοψηφίας 

«Είναι κοινό ζητούμενο τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να συζητούνται ευρύτερα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ακριβώς προς την κατεύθυνση της αναζήτησης συναινέσεων. Συναίνεση όμως δεν σημαίνει συνδιαχείριση. Ακούστηκε από δύο τουλάχιστον κόμματα το επιχείρημα ότι επειδή το 2019 είναι εκλογικό, θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη εκ μέρους της Κυβέρνησης διαχείριση των μειζόνων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει υπηρεσιακή Κυβέρνηση, είμαστε μια Κυβέρνηση πλειοψηφίας η οποία ενεργεί με βάση το πρόγραμμά της. Πολλά από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δεν άρχισαν να συζητούνται τώρα, ας πούμε σε σχέση με την Αλβανία και την εκεί συζήτηση σε σχέση με όλο το πακέτο των διαφορών μας. Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος: «Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα αναλυτικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για το τι συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Απάντησα και σε επιμέρους ερωτήσεις, τέθηκε για παράδειγμα από ένα κόμμα πως αντιμετωπίσαμε τη νύξη, την προτεραία της επαφής, εκ μέρους του εκπροσώπου της Τουρκικής Κυβέρνησης, ότι τάχα θα συζητηθούν και θέματα σχετικά με τα νησιά. Διευκρίνισα για παράδειγμα ότι η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας, ακριβώς γιατί ένα από τα θέματα που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι η πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και για το θέμα το μεταναστευτικό.

Επανέλαβα δε ότι αντικείμενο της συζήτησης και της όλης συνάντησης Πρωθυπουργού και Προέδρου Ερντογάν, δεν ήταν η διαπραγμάτευση επί της ουσίας των ανοιχτών θεμάτων, αλλά ακριβώς η επανεκκίνηση του διαλόγου σε συστηματική και οργανωμένη βάση και η προσπάθεια εφαρμογής των ήδη ληφθέντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά το παρελθόν, από το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ μέχρι τα πιο πρόσφατα, σε μια κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης.

Ενημέρωσα στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την επικείμενη συζήτηση που θα έχω με την Ειδική Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, την κα Λουτ, με την οποία έχω συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη και επιβεβαιώθηκε η εθνική γραμμή επί του Κυπριακού, να τονιστεί εκ μέρους της Ελλάδας η διεθνής του διάσταση, η διάστασή του ως ενός θέματος εισβολής που πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως με όρους Διεθνούς Δικαίου και με μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τερματισμό του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Ανδρέας Λοβέρδος: Να αποφύγουν ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής

«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους, να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Κυρίως οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ότι συζητούνται με την Ελλάδα συνοριακά θέματα, αποτέλεσαν το έναυσμα για να κάνουμε την παρέμβαση που κάνουμε. Την κάναμε την παρέμβαση σήμερα εδώ και θα την κάνουμε συνεχώς όταν τίθεται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Γιώργος Μαυρωτάς: Να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στα ελληνοτουρκικά

Έγινε μια ενημέρωση κυρίως στα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Brexit, δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Τόνισε πως η άποψη του Ποταμιού στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοικτοί και ταυτόχρονα «να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, και διπλωματική και αμυντική, ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα, και πάντα να επιδιώκουμε μια ευρωπαϊκή ομπρέλα στο θέμα του Brexit». Επισήμανε μάλιστα πως το μάτι μας πρέπει να είναι στη μεγάλη ελληνική παροικία που βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία και πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες επιπτώσεις του Brexit.

Μάριος Γεωργιάδης: Δεν έχουμε εμπιστοσύνη για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στη σημερινή σύσκεψη του ΕΣΕΠ συζητήθηκαν και θέματα πέρα από την ατζέντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, λέγοντας πως το κόμμα του έθεσε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη κατά την εφαρμογή της» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται παρόλο που ο υπουργός είπε ότι έχουν συσταθεί δύο επιτροπές για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στο τέλος της ημέρας». Επανέλαβε δε τη θέση της Ένωσης Κεντρώων, ότι δεν αναγνωρίζει καμία ονομασία που να φέρει το όνομα της Μακεδονίας και υπογράμμισε πως θα ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως δεν θεωρεί ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού και οι συζητήσεις με τον κ. Ενρτογάν θα σταματήσει την επιθετική πολιτική από τη γείτονα χώρα.

Για το Brexit, ανέφερε πως «μακάρι να επανέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός ΕΕ» και εξέφρασε την ελπίδα να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον τουρισμό.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Π. Τριγάζης: Πρέπει να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία

Το γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έγινε αμέσως μετά την ανάληψη των επισήμων καθηκόντων του Γιώργου Κατρούγκαλου ως υπουργού Εξωτερικών, χαιρέτισε μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε δήλωσή του, ο Παναγιώτης Τριγάζης, συντονιστής τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα ζητούμενα είναι η αναβάθμιση του ΕΣΕΠ, να έχει πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, επισήμανε ο κ. Τριγάζης.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολύ θετική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν. «Πάντοτε πρέπει να διατηρούμε ανοικτούς τους όποιους διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα» διαμήνυσε.

Έκανε γνωστό επίσης πως στη συνεδρίαση πρότεινε να στηρίξει η κυβέρνηση τις όποιες πρωτοβουλίες της λεγόμενης διπλωματίας των πολιτών, όπως αδελφοποιήσεις πόλεων.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Φωτο: EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook