Συνεχίζεται το θρίλερ στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συζήτηση για την Τουρκία ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.
Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που επικαλείται το Politico οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν διαπραγματεύσεις σε τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία, έπειτα από ημίωρο διάλειμμα, αλλά τα πράγματα δεν εμφανίζονται πολύ ευοίωνα καθώς "δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή".
Το νέο σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν κατάφερε να ικανοποιήσει την Ελλάδα και την Κύπρο λένε δύο διπλωμάτες που επικαλείται το Politico, ενώ ελληνική πλευρά επιδιώκει αλλαγές. Μάλιστα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ξανά τη δυσαρέσκειά του στον δισταγμό για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. "Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε αν και αλλά" φέρεται να είπε στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός.
Υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τάσσονται μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.
Αρνητικές σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία.
Τα κράτη-μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει "αλλά η διαφωνία είναι σε αυτό το κάτι"
Σύμφωνα με το Politico, οι αλλαγές σε σύγκριση με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες ήταν ελάχιστες. Οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο η αναφορά στον Μάρτιο είναι πολύ μακριά, καθώς ήθελαν να δουν κάποια ταχύτερη και ισχυρότερη δέσμευση από την ΕΕ.
Σύμφωνα με έναν τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα έβαλε επίσης στο τραπέζι την ιδέα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Φεβρουάριο για την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Αλλά όπως αναφέρει το Politico ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ ήταν δύσπιστος σχετικά με αυτήν την ιδέα: "Προς το παρόν δεν μπορώ να δω την ανάγκη".
Τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει "αλλά η διαφωνία είναι σε αυτό το κάτι", δήλωσε ο ίδιος ανώτερος διπλωμάτης.
Ελληνική κυβερνητική πηγή: Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων
Νωρίτερα, την πρόθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας να εργαστεί στο δείπνο των ηγετών για να βελτιώσει το προσχέδιο των συμπερασμάτων στο κομμάτι που αφορά την Τουρκία, επιβεβαίωσε στις Βρυξέλλες ελληνική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συγκεκριμένα η ίδια πηγή δήλωσε ότι "θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ".
Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της
Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους για το ζήτημα της συνεχιζόμενης παραβατικότητας από την πλευρά της Τουρκίας. Χρησιμοποιώντας μια λατινική φράση "Pacta sunt servanda" (οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται) ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την στάση της Άγκυρας θα κριθεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. "Pacta sunt servanda”" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία: Tο πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του veto που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα.
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης,τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. "Pacta sunt servanda”.
Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr