Δύσκολες ισορροπίες στα κόμματα πίσω από τους υψηλούς τόνους

Με οδηγό την πόλωση του πολιτικού σκηνικού βαδίζουν προς τις κάλπες τις 26ης Μαΐου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Με οδηγό την πόλωση του πολιτικού σκηνικού βαδίζουν προς τις κάλπες τις 26ης Μαΐου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Βασικός στόχος και των δύο κομμάτων είναι η μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της «χαλαρής ψήφου» που παραδοσιακά εμφανίζεται στις ευρωεκλογές. Ωστόσο τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και τη ΝΔ το τελευταίο διάστημα εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από κορυφαία στελέχη, γεγονός που προβληματίζουν τόσο το Μαξίμου όσο και την Πειραιώς. Οι συγκεκριμένες κινήσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με την επόμενη μέρα, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα και τα ποσοστά που θα πάρουν τα δύο κόμματα, ενδεχομένως να προκαλέσουν πολιτικές παρενέργειες. Ωστόσο κοινός παρονομαστής των εντάσεων είναι η ιδεολογική γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Η κατάρριψη του μύθου της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης»

Η παραδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση ηττήθηκε ουσιαστικά στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, «άναψε φωτιές» αναβιώνοντας την αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ «προεδρικών» και «ομάδας των 53» η οποία σιγόκαιγε αλλά ποτέ δεν έσβησε.

Ο υπουργός Οικονομικών με αυτή την τοποθέτηση η οποία έγινε στο εξωτερικό, χτύπησε την «ευαίσθητη χορδή» του Μαξίμού που επικοινωνιακά επιχειρούσε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρες πάνω στις ... «γέφυρες»

Τα όσα διαδραματίστηκαν με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να επιβεβαίωσαν τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Το ιδεολογικό πρόσημο που θα πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τα ανοίγματα προς τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο και τα ετερόκλητα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην κοινοβουλευτική ομάδα, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.


Στο Μαξίμου επιμένουν πως μόνο με την ένταξη στελεχών από την κεντροαριστερά μπορεί να διευρυνθεί η εκλογική βάση και να μειωθεί η διαφορά με τη ΝΔ. Την τακτική αυτή δεν συμμερίζονται αρκετά στελέχη στην Κουμουνδούρου που φοβούνται την αλλοίωση των θέσεων του κόμματος.

Το «γαλάζιο» ύφος προκαλεί αντιπαραθέσεις 

Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση της κεντροδεξιάς παράταξης με την ένταξη στελεχών που προέρχονται από το Ποτάμι, τη Δράση αλλά και την εκσυγχρονιστική πτέρυγα έχει προσκρούσει στις ενστάσεις βουλευτών κυρίως από τη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά».

Παράλληλα η ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Άδωνη Γεωργιάδη δείχνει τους δύο διαφορετικούς πόλους που θέλουν να δημιουργήσουν τα δύο κορυφαία στελέχη στο εσωτερικό του κόμματος. Βέβαια η κόντρα τους είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες εκλογές, όταν ο Νίκος Δένδιας είχε έρθει πρώτος σε σταυρούς στην Β’ Αθήνας με τον Άδωνη Γεωργιάδη να θέλει να πάρει τα πρωτεία.

Το «σπάσιμο» όμως της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας χάλασε τα σχέδια του αντιπροέδρου του κόμματος καθώς ο αριθμός των ψήφων που θα πάρει στον Βόρειο Τομέα δεν θα μπορέσει να συγκριθεί με εκείνον του 2015.

Επανεμφάνιση με «καρφιά» από τον Μεϊμαράκη

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ που διεκδικεί την ψήφο για το ευρωκοινοβούλιο, από την πρώτη του κιόλας τηλεοπτική εμφάνιση μετά από τρία χρόνια, έδειξε πως θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο από εκείνο που εκφράζει η Πειραιώς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα έρθει σε αντίθεση με την κεντρική γραμμή του κόμματος.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα αναφέρεται στις καθοριστικές προσπάθειες που έκανε ως αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι που δεν τονίζει η ΝΔ από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα θα παίρνει αποστάσεις από την ρητορική του Άδωνη Γεωργιάδη γεγονός που αποτυπώθηκε και στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

 

Φωτο: Eurokinissi