Δυσπιστία στο Βερολίνο για τα μέτρα του νέου μνημονίου

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ανεπαρκές το μνημόνιο της Ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Οι αντιρρήσεις του Σόιμπλε σε ένα δισέλιδο έγγραφο - φωτιά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δυσπιστία στο Βερολίνο για τα μέτρα του νέου μνημονίου

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ανεπαρκές το μνημόνιο της Ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς των δανειστών, αποφεύγοντας ωστόσο να το απορρίψει και επιφυλάσσεται να ασκήσει σκληρή κριτική στο Eurogroup της Παρασκευής. Ενα έγγραφο – φωτιά που διέρρευσε στον γερμανικό τύπο το απόγευμα της Τετάρτης δίνει το στίγμα των γερμανικών επιχειρημάτων.

Πρόεκιται για μια σύντομη έκθεση δύο σελίδων με τίτλο «Προκαταρκτικός έλεγχος του Μνημονίου», και στάλθηκε σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Ελλιπής η συμφωνία

Οπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο έγγραφο καταγράφονται οι απορίες του Βερολίνου. «Εχουμε διατυπώσει ερωτήσεις. Αυτές είναι μέρος της διαδικασίας εξέτασης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε ο αξιωματούχος τονίζοντας ότι αυτές οι ερωτήσεις θα υποβληθούν στο Eurogroup της Παρασκευής.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η συμφωνία «δεν διευκρινίζει με απόλυτη σαφήνεια την κατεύθυνση των πολιτικών» και τονίζει ότι παραμένουν αρκετά ανοικτά ζητήματα όπως ο ρόλος του ΔΝΤ στην εφαρμογή της συμφωνίας, η βιωσιμότητα του χρέους και τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ορισμένα πολύ σημαντικά μέτρα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και δεν έχουν προσδιοριστεί» αναφέρεται στο κέιμενο, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Ανησυχία για χρέος, πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις

Η ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζει ότι δεν υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις για στις μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ψήφιση των νόμων και την εφαρμογή τους. Χαρακτηρίζει την βιωσιμότητα του χρέους ως μια από τις κυριότερες εκκρεμότητες: «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι υψηλότερες από το αναμενόμενο» αναφέρεται στο κείμενο και ασκείται κριτική για το γεγονός ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν μειωθεί. Επίσης αναφέρεται ότι δεν γίνεται κανένας λόγος σε δημοσιονομικά μέτρα που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της ψαλίδας και σε πλεόνασμα 3,5% το 2018. Σκληρή κριτική ασκείται στο κεφάλαιο για τις ιδιωτικοποιήσεις και για το γεγονός ότι προβλέπεται μόνον η σύσταση μιας ανεξάρτητης ομάδας εργασίας έως τον Οκτώβριο. «Το να δημιουργείται μια ομάδα εργασίας δεν είναι αρκετό» αναφέρεται στο γερμανικό έγγραφο.

Η «μάχη» του Eurogroup

Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το κείμενο της συμφωνίας παραλήφθηκε στο Βερολίνο στις 21.30 τοπική ώρα το βράδυ της Τρίτης και ακόμη αναλύεται από τα στελέχη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισλεμπλουμ ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα γίνει την Παρασκευή στις 16:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, στις Βρυξέλλες και όχι με τηλεδιάσκεψη, γεγονός που σημαίνει ότι θα γίνει σκληρή και επι της ουσίας συζήτηση, σε μια επίπονη διαδικασία που θα διαρκέσει πολλές ώρες.

Σοσιαλδημοκράτες εναντίον Σόιμπλε για το μνημόνιο

Οι διαρροές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών. Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε: «Στο υπουργείο Οικονομίας έχουμε μείνει έκπληκτοι με τις αναφορές περί μιας υποτιθέμενης τοποθέτησης της γερμανικής κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομίας αξιολογεί θετικά τη διαπραγματευτική πορεία και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινή θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Σουλτς

Στην ίδια γραμμή και ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Ευρωβουλής. Ο Μάρτιν Σουλτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι σκοπεύει να καλέσει δημοσίως τη γερμανική κυβέρνηση, τη γερμανική Βουλή και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να εγκρίνουν τη συμφωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού τύπου, ο Σούλτς προτίθεται να δηλώσει ότι οι απόψεις που διατυπώνει επί του θέματος ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είναι εντελώς προσωπικές και ότι σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζει την γερμανίδα καγκελάριο. Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν στον ανταποκριτή του ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι τόσο ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς τάσσονται σαφώς υπέρ της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας και απολύτως κατά οποιασδήποτε ιδέας περί προσωρινού «δανείου γέφυρας».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάννι Πιτέλα, κάλεσε την Μέρκελ να μην υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Το Βερολίνο δεν βιάζεται να ψηφίσει τη συμφωνία

«Το μνημόνιο είναι ένα βήμα αλλά πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω και να δούμε αν είναι ώριμη η συμφωνία ώστε να σταλεί προς έγκριση στο γερμανικό κοινοβούλιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως το θέμα του δανείου - γέφυρα δεν είχε φύγει από το Τραπέζι.

«Υπάρχουν λογικά και σημαντικά μέτρα στο μνημόνιο,. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν παραγωγική και ήθελε να υπάρξουν αποτελέσματα και η ατμόσφαιρα των συζητήσεων δεν ήταν αντίστοιχη τους τελευταίους μήνες» παραδέχθηκε ο κ. Ζάιμπερτ και εκτίμησε πως η συμφωνία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο πρόσθεσε: «...αλλά τώρα δεν είναι ακόμη δυνατόν να πούμε αν βρισκόμαστε στο σημείο στο οποίο θα μπορέσουμε να αρχίσουμε την εθνική διαδικασία με άλλα λόγια να συγκαλέσουμε την Μπούντεσταγκ για ψηφοφορία».

«Εκτιμάμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε θέση στο θέμα αυτό έως το τέλος της εβδομάδας», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε πως η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα και την Τρίτη αλλά πήρε αποστάσεις από τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου ότι ο διάλογος ήταν έντονος. «Αντάλλαξαν επιχειρήματα» είπε και κατέληξε «Η καγκελάριος δεν θυμάται κάτι τέτοιο».

Ο ίδιος, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Die Zeit, είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα για το ενδεχόμενο παροχής εγγυήσεων από την ΕΕ για το ελληνικό χρέος προς το ΔΝΤ, συμπληρώνοντας πως η ιδέα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγγυηθούν το ελληνικό χρέος προς το ΔΝΤ θα ήταν ανάρμοστη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Sachsische Zeitung η ψηφοφορία για το ελληνικό μνημόνιο στην γερμανική βουλή πρέπει να διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, καθώς την Τετάρτη η Αγκελα Μέρκελ θα πρέπει να ταξιδέψει με την κυβέρνησή της για τη Βραζιλία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ 17 Σεπ 2020 | 11:51

Ναβάλνι: Δεν δηλητηριάστηκε στο αεροδρόμιο αλλά στο ξενοδοχείο - Αυτό είναι το μπουκάλι νερού που χρησιμοποίησαν [εικόνα]

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το μπουκάλι νερού που δηλητηρίασε τον Ναβάλνι στο ξενοδοχείο.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 17 Σεπ 2020 | 07:33

Ελληνοτουρκικά: Οι σύμβουλοι Μητσοτάκη και Ερντογάν ξεκίνησαν τον διάλογο - Όλο το παρασκήνιο

Όλα δείχνουν πως Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εγγυήτρια δύναμη την Γερμανία.

ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 22,85 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 16 Σεπ 2020 | 20:08

Die Linke: Σκανδαλώδεις οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού της Γερμανίας στην Τουρκία παρά τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία προς την Τουρκία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Σεπ 2020 | 07:31

Η αποκλιμάκωση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία - Ο ρόλος του Βερολίνου

Πολύ κοντά στον διάλογο είναι η Ελλάδα με την Τουρκία μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

ΣΕ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 15 Σεπ 2020 | 21:53

Έπεσαν οι υπογραφές - Ιστορική συμφωνία: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν αναγνώρισαν το Ισραήλ

Υπό την αιγίδα του Τραμπ ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την οποία Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν αναγνωρίζουν το εβραϊκό κράτος

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Σεπ 2020 | 12:29

Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Το μαξιλάρι είναι μέσον και όχι αυτοσκοπός

Η ΝΔ από πολέμιος του μαξιλαριού πλέον έχει ως αυτοσκοπό να μείνει ανέγγιχτο δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΖΕΕΧΟΦΕΡ 15 Σεπ 2020 | 11:30

Κίνηση αποσυμφόρησης: Η Γερμανία θα υποδεχθεί 1.500 πρόσφυγες από τη Μόρια

Οικογένειες και παιδιά από τη Μόρια θα εγκατασταθούν σε γερμανικό έδαφος.

25.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 15 Σεπ 2020 | 08:15

Κορονοϊός: Αμερικανίδα που είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα έσπειρε τον ιό σε γερμανική πόλη

Η πόλη Γκάρμις Παντενκίρχεν στη Βαυαρία γέμισε κορονοϊό λόγω των διακοπών μίας Αμερικανίδας στην Ελλάδα.

ΕΚΚΛΗΣΗ 12 Σεπ 2020 | 18:21

Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να παραλάβει περισσότερα παιδιά από τη Μόρια

Εννέα χώρες της ΕΕ και η Ελβετία συμφώνησαν να δεχτούν περίπου 400 παιδιά από τη Μόρια.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΣΙΚΗ 10 Σεπ 2020 | 19:25

Μητσοτάκης - Μακρόν: Απόλυτη συμφωνία για Τουρκία - Σταματούν οι προκλήσεις αλλιώς κυρώσεις

Συμφωνία Μητσοτάκη και Μακρόν στη στρατηγική τους έναντι της Τουρκίας - Ή σταματούν οι προκλήσεις, ή ανοίγει ο δρόμος των κυρώσεων, το μήνυμά τους.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 10 Σεπ 2020 | 10:45

Προκαλεί πάλι ο Ακάρ: Θέλουμε διάλογο, αλλά η Τουρκία έχει δίκιο και είναι αποφασισμένη

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στη Γερμανίδα ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι δεν είναι η πλευρά που δημιουργεί το αδιέξοδο.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 10 Σεπ 2020 | 10:33

Φωτιά στη Μόρια: Διαδηλώσεις σε 60 γερμανικές πόλεις - Ζητούν μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία [εικόνες]

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από τη φωτιά.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 09 Σεπ 2020 | 21:08

Μήνυμα Μακρόν για Μόρια: Η Γαλλία παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.