Follow us

DW: Επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας ότι ο Ερντογάν έβαλε τέλος στην πολιτική των προκλήσεων

Η DW θεωρεί επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι ο κ. Ερντογάν έθεσε τέλος στην πολιτική των προκλήσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μία προσφυγή στη Χάγη είναι το αποκορύφωμα της διεθνοποίησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, σχολιάζει ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους, αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ και αναλύει τον ρόλο του διεθνούς παράγοντα.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά ένα βήμα παραπέρα από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανοποιημένες με τη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η αμερικανική πλευρά ενθαρρύνει τις συνομιλίες", επικαλείται ελληνική εφημερίδα τον Αμερικανό εκπρόσωπο. Ακολουθεί η πολιτικά σημαντική φράση (που απευθύνεται στην Άγκυρα) ότι για την Ουάσιγκτον η ελληνοτουρκική εξομάλυνση αποτελεί προϋπόθεση για καλύτερες τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν θέλησε να διαπιστώσει αυτή τη διασύνδεση. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι το Βερολίνο ενθάρρυνε τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τις συνομιλίες και ότι η Γερμανία "έχει εργαστεί εντατικά για έναν τέτοιο διάλογο".

Οι επίσημες δηλώσεις της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου επιβεβαιώνουν τον καταμερισμό εργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας στην παρούσα φάση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Όπως φαίνεται, η Ουάσινγκτον έχει αναθέσει στο Βερολίνο τον χειρισμό των λεπτομερειών της δυτικής μεσολάβησης η οποία - όπως παρατηρούμε τις μέρες αυτές - είναι αρκετά επιτυχής. Σπάνια έχουμε δει τέτοια πυκνότητα ελληνοτουρκικών συναντήσεων υψηλού και ανωτάτου επιπέδου.

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύουν να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της νέας φάσης των διμερών σχέσεων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, έναν συμβολικό από πολλές απόψεις τόπο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Τούρκος πρόεδρος στη γενέτειρα του Μουσταφά Κεμάλ, τη χρονιά της εκατονταετηρίδας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε Επίσης

Διμερή ζητήματα, αλλά με διεθνή διάσταση

Στην ουσία, τα θέματα που θα διαπραγματευτούν η Άγκυρα και η Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι διμερή, διακρατικά ζητήματα. Παρ' όλα αυτά- και αυτό εξηγεί την πολυπλοκότητα της υπόεθσης- οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν πάντα μια διεθνή διάσταση. Επιστημονικά βιβλία που πραγματεύονται τον ρόλο του "ξένου παράγοντα" στις σχέσεις των δύο χωρών γεμίζουν τις βιβλιοθήκες - και κάθε χρόνο προστίθενται νέες εκδόσεις.

Η διεθνής εμπλοκή έχει δύο αιτίες.

Πρώτον, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ξένων δυνάμεων να ασκήσουν επιρροή στη στρατηγικής σημασίας περιοχή. Αυτό συνέβαινε στο παρελθόν και θα παραμείνει έτσι και στο μέλλον. Ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει αυξήσει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο δεύτερος- όχι λιγότερο σημαντικός- παράγοντας της "διεθνοποίησης" των ελληνοτουρκικών σχέσεων αφορά στις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Αθήνας και της Άγκυρας να αναζητήσουν υποστήριξη εκτός της περιοχής στη διμερή διαμάχη τους.

Η κινητοποίηση της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής στήριξης κατά της "τουρκικής απειλής" αποτελεί σταθερό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες. Η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της στρατηγικής υπήρξε η ένταξη της Ελλάδας και αργότερα της Κύπρου στην ΕΕ. Οι στρατιωτικές συμμαχίες με την Αμερική και τη Γαλλία, η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία συμβάλλουν στο να υποστηρίζουν Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ότι η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη θέση έναντι της Τουρκίας από ποτέ άλλοτε.

Για την ελληνική διπλωματία αποτελεί επιτυχία ότι ο κ. Ερντογάν έθεσε τέλος στην πολιτική των προκλήσεων και επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ότι αυτό συνέβη οφείλεται και στη διαμεσολάβηση της Δύσης. Στις διμερείς διαπραγματεύσεις, που ξεκινούν τώρα, σε διάφορα επίπεδα, ο ξένος παράγοντας δεν παίζει κανένα ρόλο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται μόνο οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Για την κυβέρνηση στην Αθήνα, η από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο φαίνεται να είναι η προτιμώμενη μέθοδος για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο θα αποτελούσε το αποκορύφωμα της διεθνοποίησης των διμερών διαφορών. Θα έθετε την επίλυση του εθνικού ζητήματος σε "ξένα χέρια". Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα αποτελούσε μια τολμηρή στρατηγική με ανοικτό αποτέλεσμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδείκνυε ότι Έλληνες και Τούρκοι δεν είναι σε θέση να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους - και εξαρτώνται από τη βοήθεια ξένων μεσολαβητών.

Ο Δρ. Ρόναλντ Μαινάρντους είναι πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής και Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Στα μέσα της δεκαετίας του ´90 διετέλεσε διευθυντής της Ελληνικής Σύνταξης της Deutsche Welle.

Πηγή: DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 01 Δεκ 2023 | 21:50

Πέθανε στα 93 της η Σάντρα Ντέι Ο' Κόνορ - Η πρώτη γυναίκα δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Η πρώην δικαστής Σάντρα Ο' Κόνορ θεωρούνταν μια από τις μετριοπαθείς φωνές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

ΠΩΣ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ 01 Δεκ 2023 | 18:35

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα από μυκοπλασματική πνευμονία σε ΗΠΑ, Δανία και Κίνα - Πόσο ανησυχούν τους ειδικούς

Πόσο φοβίζει τους ειδικούς η έξαρση των πνευμονιών από μυκόπλασμα - Ποια είναι τα συμπτώματα

ΗΠΑ 01 Δεκ 2023 | 09:46

Με Νότη Σφακιανάκη και ζεϊμπέκικο βγήκε στη σύνταξη Ελληνοαμερικανός αστυνομικός στη Νέα Υόρκη [βίντεο]

Με ζεϊμπέκικο, "Ζορμπά" και νησιώτικους χορούς αποχαιρέτισε το NYPD, τον Διοικητή Κ-9 του Τμήματος Συγκοινωνιών, Ιωάννη Πάππα (John Pappas), ο οποίος αφυπηρέτησε μετά από 29 χρόνια.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΑΑ 30 Νοε 2023 | 19:34

Βόρειο Σέλας: Πιθανόν να γίνει ορατό σε όλη την Ευρώπη την 1η Δεκεμβρίου

αυξάνονται οι πιθανότητες να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3, η οποία ενδέχεται να κάνει το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ 30 Νοε 2023 | 12:50

Κίσινγκερ: Η διάσημη ανθελληνική δήλωση που έγινε viral αλλά είναι fake news- Ποιος Ελληνας δημοσιογράφος τον ενημέρωσε

Η αλήθεια πίσω από την "ανθελληνική δήλωση" που ο Χένρι Κίσινγκερ ποτέ δεν έκανε. Πέθανε σε ηλικία 100 ετών το "γεράκι" της διπλωματίας.

ΗΠΑ 30 Νοε 2023 | 07:29

Τζορτζ Μπους για Κίσιντζερ: Οι ΗΠΑ έχασαν μια από τις πιο αξιόπιστες φωνές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

"Η Αμερική απώλεσε "μια από τις πιο αξιόπιστες και διακεκριμένες φωνές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής", είπε για τον Χένρι Κίσιντζερ ο Τζορτζ Ου. Μπους.

ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ 30 Νοε 2023 | 06:48

Πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών - Το αμφιλεγόμενο "γεράκι" της διπλωματίας

Ο Χένρι Κίσινγκερ, εμβληματικός διπλωμάτης των ΗΠΑ και ο κάτοχος ίσως του πιο αμφιλεγόμενου βραβείου Νόμπελ ειρήνης στην ιστορία, πεθαίνει στα 100 του χρόνια.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ 29 Νοε 2023 | 11:27

Ιαπωνία: Συνετρίβη αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού με 8 επιβάτες

Αεροσκάφος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνετρίβη στην Ιαπωνία.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 28 Νοε 2023 | 18:03

Τα γερμανικά ΜΜΕ δεν χαρίζονται στον Κασσελάκη: Αυταρχικός και χοντροκομμένος τρόπος διοίκησης, καθαρή πολιτική άγνοια

Ο γερμανόφωνος Τύπος για τις αποχωρήσεις μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κίνδυνο διάλυσης του κόμματος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 27 Νοε 2023 | 18:47

Η 4χρονη Αμπιγκέιλ χαμογελά στην αγκαλιά συγγενών έπειτα από 51 μέρες ομηρίας - Μπάιντεν: Να ήμουν εκεί να την αγκαλιάσω

Συγκίνηση για την 4χρονη Αμπιγκέιλ, όμηρο της Χαμάς, που χαμογελά για πρώτη φορά στην αγκαλιά των συγγενών της.

ΤΡΙΑ ΑΔΕΛΦΑΚΙΑ 27 Νοε 2023 | 13:28

Η τραγωδία της 4χρονης Αμπιγκέιλ: Δεν την περίμενε κανείς όταν αφέθηκε ελεύθερη- Η Χαμάς σκότωσε μπροστά της, τη μαμά και τον μπαμπά της

Οι συγκλονιστικές πρώτες στιγμές ελευθερίας της μικρούλας Αμπιγκέιλ - 50 μέρες όμηρος της Χαμάς μετά τη δολοφονία των γονιών της μπροστά στα μάτια της

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 26 Νοε 2023 | 22:28

ΗΠΑ: Τρεις Παλαιστίνιοι φοιτητές τραυματίστηκαν από πυρά κοντά στο πανεπιστήμιο του Βερμόντ - Πιθανή η ρατσιστική επίθεση

Τρεις φοιτητές από την Παλαιστινη πυροβολήθηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

ΗΠΑ 24 Νοε 2023 | 23:08

Μπάιντεν: "Είναι μόνο η αρχή" λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη και στις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησής του.