Follow us

DW για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ευνοϊκοί οιωνοί, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς με τον Τούρκο πρόεδρο

"Υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνάντηση κορυφής στην Αθήνα", αναφέρει η DW για τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Αθήνα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να κάνει άνοιγμα στη Δύση και χρειάζεται την Ελλάδα, την οποία βλέπει και ως εκπρόσωπο της ΕΕ, γεγονός που αποτελεί επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, αναφέρει σε άρθρο του στη Deutsche Welle ο Ρόναλντ Μαϊνάρντους, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα για να λάβει μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

"Η βελτίωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μόνο ως "ριζοσπαστική" μπορεί να χαρακτηριστεί. Ενόψει της συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου, δεν περνά σχεδόν μέρα χωρίς δηλώσεις από κορυφαίους πολιτικούς των δύο πλευρών που να τονίζουν τη νέα ποιότητα των σχέσεων", αναφέρει ο αρθρογράφος της Deutsche Welle.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ενώ πριν από λίγο καιρό κυριαρχούσαν στη ρητορική αμοιβαίες κατηγορίες, ακόμη και ανοιχτή εχθρότητα, τώρα γινόμαστε μάρτυρες ενός ειρηνικού κλίματος, στο οποίο η κοινή γνώμη πρέπει ακόμη να συνηθίσει. Σημασία έχει ότι δεν βιώνουμε απλώς μια νέα πολιτική ορολογία. Πιο σημαντική πολιτικά είναι η νέα ηρεμία στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, η οποία αποτελεί απτή απόδειξη ότι η Άγκυρα έχει προσαρμόσει την στρατηγική της.

Ευνοϊκοί οιωνοί, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς με τον Ερντογάν

Επομένως, υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη συνάντηση κορυφής στην Αθήνα. Οι ειδικοί αναμένουν με ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες των διμερών συμφωνιών που σκοπεύουν να υπογράψουν οι υπουργοί των δύο χωρών με κοινή επιδίωξη έναν κοινό στόχο: την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των γειτονικών χωρών. Προκαλεί ωστόσο αίσθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί εκ των προτέρων την εντύπωση ότι οι προσδοκίες της είναι χαμηλές.

Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι ο επισκέπτης από την Άγκυρα έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι είναι απρόβλεπτος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν δυσάρεστες εκπλήξεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Βερολίνο προσέλκυσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν για το Ισραήλ και τη Χαμάς, απαράδεκτες για πολλούς στη Δύση, ιδίως στη Γερμανία, κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης. Επί της ουσίας, όμως, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος - πίσω από κλειστές πόρτες - κατέληξαν σε πολιτικά σημαντικές συμφωνίες σε θέματα, όπως η θρησκευτική εκπαίδευση της τουρκικής κοινότητας και το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο γίνεται όλο και περισσότερο κυρίαρχο θέμα.

Το δίδαγμα για την Αθήνα από τις συνομιλίες του Ερντογάν με τον Σολτς είναι ότι πολλά δείχνουν ότι ο Τούρκος ηγέτης ενδιαφέρεται αυτή την περίοδο για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση. Αποτελεί μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι η ηρεμία στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Άγκυρα προκειμένου να σημειώσει πρόοδο στις σχέσεις της με την Ευρώπη. Αυτήν την πολιτικά σημαντική σύνδεση μεταξύ των τουρκικών σχέσεων με την ΕΕ και των ελληνοτουρκικών σχέσεων τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις πρόσφατα στην έκθεσή της για τις σχέσεις με την Τουρκία.

"Η απερίφραστη δέσμευση στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η παραίτηση από μονομερή μέτρα που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, παραμένει βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας", γράφει η Επιτροπή στην έκθεσή της, η οποία θα συζητηθεί από τους αρχηγούς κυβερνήσεων στα μέσα του μήνα.

Ο Ερντογάν βλέπει την Ελλάδα ως εκπρόσωπο της ΕΕ

Μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση της ΕΕ υπέρ των θέσεων της Ελλάδας δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς. Η στάση αυτή των Βρυξελλών αποτελεί "αγκάθι" για την Άγκυρα. Εξηγεί γιατί ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα απαιτήσει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα να επιλυθούν διμερώς και χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Όμως ο Ερντογάν γνωρίζει φυσικά πολύ καλά ότι αυτή είναι μια μάλλον μη ρεαλιστική θέση. Πολλά από τα θέματα που θα διαπραγματευτεί ο Τούρκος πρόεδρος με τον Μητσοτάκη έχουν επιπτώσεις που εκτείνονται πέρα από τα σύνορα των δύο χωρών.

Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για το μεταναστευτικό, το οποίο θα αποτελέσει βασικό θέμα στην Αθήνα. "Θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ" με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε ο Ερντογάν κατά την πτήση επιστροφής του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη παραδοχή ότι ο Ερντογάν θεωρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό ως εκπρόσωπο ολόκληρης της ΕΕ. Η δήλωση αυτή, η οποία έτυχε ελάχιστης δημόσιας προσοχής, είναι μια ακόμη απόδειξη της πολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας.

Οι δυτικές κυβερνήσεις χαιρετίζουν την ελληνοτουρκική προσέγγιση χωρίς εξαίρεση. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε το Βερολίνο: "Το βλέπουμε αυτό με ιδιαίτερο ενθουσιασμό", σημείωσε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα. Πριν από ένα χρόνο, το Βερολίνο με στοχευμένη διπλωματική διαμεσολάβηση επανέφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης.

Διαβάστε Επίσης

Η σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα βασικό στόχο της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής. Και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συνθήκες για ουσιαστική πρόοδο στις σχέσεις αυτές δεν ήταν τόσο ευνοϊκές όσο είναι σήμερα. Αυτό συνιστά ένα σημάδι ελπίδας σε μια περιοχή που απειλεί να βυθιστεί στο χάος.

Πηγή: DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 27 Φεβ 2024 | 08:58

Το παρασκήνιο των αιφνιδιαστικών ευχών Μητσοτάκη σε Ερντογάν για τα 70α γενέθλιά του

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη θεωρείται από την Άγκυρα ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων για την επικράτηση "ήρεμων νερών" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ 26 Φεβ 2024 | 23:55

Μητσοτάκης: "Για την Ελλάδα δεν υφίσταται ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων ή του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας"

"Καταλήξαμε σ΄ ένα πλαίσιο που δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως να βοηθηθεί η Ουκρανία και να έχει χρήσιμα αποτελέσματα", είπε ο πρωθυπουργός.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2025 26 Φεβ 2024 | 23:33

Ολλανδία-Ελλάδα 72-74: Όρθια στη Χάγη με μεγάλη ανατροπή για το 2 στα 2 η Εθνική ομάδα

Το πείσμα των διεθνών και η αγωνιστική "έκρηξη" του Βασίλη Τολιόπουλου (26 πόντοι, 8 ασίστ) έφεραν σε πέρας τον στόχο του "διπλού".

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 26 Φεβ 2024 | 18:50

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων o Κυριάκος Μητσοτάκης - Στη διάσκεψη Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας [Εικόνες]

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συμμετέχει στη διάσκεψη που διοργανώνει στο Παρίσι ο Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 26 Φεβ 2024 | 18:07

Νέα Δημοκρατία: Αυτοί είναι οι επικεφαλής Γραμματειών, με απόφαση Μητσοτάκη

Ποιοι ορίζονται ως επικεφαλής των Γραμματειών της ΝΔ, με αρμοδιότητα την οργανωτική και λειτουργική ανάπτυξη, κατεύθυνση και συντονισμό των τομέων δράσης τους

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ 26 Φεβ 2024 | 14:42

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε "χρόνια πολλά" στον Ερντογάν - Εκλεισε τα 70 ο Τούρκος Πρόεδρος

"Χρόνια πολλά" για τα 70ά του γενέθλια ευχήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Φεβ 2024 | 08:22

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 25 Φεβ 2024 | 19:26

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ τη Δευτέρα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό

Στην τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τη Δευτέρα θα προεδρεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Φεβ 2024 | 11:18

Μητσοτάκης: 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην επιβαρυνθούν οι ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία

Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων στα απογευματινά χειρουργεία ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 24 Φεβ 2024 | 13:54

Στο Κατάρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχε συνάντηση με τον εμίρη αλ Θάνι - Τι συμφωνήθηκε [εικόνες]

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτέλεσαν κεντρικό θέμα συζήτησης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Φεβ 2024 | 09:22

Στο Κατάρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης -Θα έχει συνάντηση με τον Σεΐχη Αλ Θάνι

Ο πρωθυπουργός έφθασε χθες Παρασκευή στο Κατάρ όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις Σουλτάν Μπιν Σάαντ Αλ Μουράιχι.

ΚΟΙΝΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ 23 Φεβ 2024 | 22:02

Η Τουρκία υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τη Σομαλία - Το τουρκικό ναυτικό θα έχει παρουσία στο Κέρας της Αφρικής

Η Τουρκία παρέχει υποστήριξη για περισσότερα από 10 χρόνια στον στρατό της Σομαλίας, ενώ το τουρκικό Ναυτικό συμμετέχει σε αποστολές στις ακτές της Σομαλίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 23 Φεβ 2024 | 19:36

Στην Ντόχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ το Σάββατο - Όλη η ατζέντα

Ο πρωθυπουργός έφθασε ήδη στο Κατάρ όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις Σουλτάν Μπιν Σάαντ Αλ Μουράιχι