DW: Η επικίνδυνη βαλκανοποίηση της Ευρώπης

Διχασμένες ελίτ ερίζουν και αναζητούν στήριγμα σε μεγάλες δυνάμεις. Αυτή η νοοτροπία επικρατούσε στα Βαλκάνια, αλλά πλέον έχει επεκταθεί στην ΕΕ, γράφει η DW.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
DW: Η επικίνδυνη βαλκανοποίηση της Ευρώπης

Τα Βαλκάνια αποτελούν συνώνυμο της διάσπασης και της αντιπαράθεσης. Όλα τα νέα έθνη της περιοχής είχαν προκύψει, με τη συμπαράσταση μεγάλων δυνάμεων της εποχής, από την κατάρρευση της Οθωμανικής ή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Αποτέλεσμα: Δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν δικές τους ελίτ, οι οποίες θα διέθεταν και την απαιτούμενη νομιμοποίηση, αναφέρει η DW.

Συνήθως το πολιτικό προσωπικό εμφανιζόταν από το πουθενά και προσπαθούσε να σταθεροποιήσει την παρουσία του με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων. Υπό αυτό το πρίσμα οι Ρουμάνοι θεωρούνταν προκεχωρημένο φυλάκιο της Γαλλίας στην περιοχή, οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την αγάπη της Μητέρας Ρωσίας, Έλληνες και Τούρκοι πλησίασαν τη Μεγάλη Βρετανία, Βόσνιοι και Κροάτες την Αυστρία.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου καμία άλλη περιοχή στην Ευρώπη δεν είχε τόσες πολλές συνοριακές γραμμές. Σύνορα ανάμεσα στον Νότο που παρέμενε στο ΝΑΤΟ και στον Βορρά που είχε ενταχθεί στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ανάμεσα στην "αδέσμευτη" Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα που ανήκει στην ΕΕ και τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της πρώην ΚΟΜΕΚΟΝ. Ανάμεσα στη φιλορωσική Βουλγαρία και τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, που είχε αποστασιοποιηθεί από τη Σοβιετική Ένωση. Κάποια εποχή η Αλβανία βρισκόταν μάλιστα υπό την επιρροή της μακρινής Κίνας, ώσπου έκρινε ότι ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ προδίδει την κληρονομιά του κομμουνισμού, οπότε αποφάσισε να αντιπαραταχθεί μόνη της εναντίον όλων. Οι έριδες ανάμεσα σε πολιτικούς προστάτες των νεοσύστατων βαλκανικών χωρών προκαλούσαν εντάσεις ή ακόμη και ένοπλες συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο.

Πιο απρόβλεπτη η περίοδος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Αυτή η πολυδιάσπαση, που εμπόδιζε τη δημιουργία ενός εννιαίου οικονομικού χώρου στην περιοχή, απέβλεπε στην πολιτική νομιμοποίηση τοπικών ελίτ, που συνεχώς διαφιλονικούσαν μεταξύ τους. Για να δούμε τί γίνεται στη σημερινή ΕΕ: Η αντιπαράθεση Αριστεράς-Δεξιάς, συντηρητικών και φιλελεύθερων δυνάμεων, έχει δώσει τη θέση της σε μία σύγκρουση γεωπολιτικών συντεταγμένων που ξεπερνά τα όρια του ευρωπαϊκού χώρου, με τις εθνικές ελίτ να αναζητούν ερίσματα σε μεγάλες δυνάμεις, όπως γινόταν τον 20ό αιώνα στα Βαλκάνια. Μόνο που σήμερα οι ισορροπίες είναι πιο ασταθείς και ευμετάβλητες. Η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη άρχισε από τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά εξελίχθηκε σε ανοιχτή άρνηση από τον Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που ανάγκασε Γαλλία και Γερμανία να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στον τομέα της άμυνας. Άλλες χώρες ωστόσο, όπως η Πολωνία, βασίζονται στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Βαρσοβία δεν ήταν παρά ένα είδος ανταμοιβής για τους Πολωνούς εθνολαϊκιστές.

Μεγαλύτερο ακόμη σοκ προκαλούν οι απροσχημάτιστες ερωτοτροπίες ευρωπαϊκών χωρών με την "αυτοκρατορία του Βλάντιμιρν Πούτιν". Από την Ιταλία μέχρι την Εσθονία εθνολαϊκιστικά και ακραία δεξιά κόμματα δοκιμάζουν τις αντοχές της ΕΕ επιδεικύοντας ασυνήθιστη όσμωση με τη Μόσχα. Από τη Βουλγαρία μέχρι τη Λετονία πρώην κομμουνιστές νοσταλγούν το παλαιό καθεστώς. Κάποιοι αντιδρούν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, άλλοι ελπίζουν να ανταμειφθούν με φθηνό φυσικό αέριο ή νέα πυρηνικά εργοστάσια. Άλλοι πάλι, όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία ή ο Βόλεν Σιντέροφ στη Βουλγαρία, έχουν λάβει απευθείας οικονομική ενίσχυση από τη Μόσχα. Κοινός παρονομαστής όσων έχουν προσχωρήσει στο πελατολόγιο των μεγάλων δυνάμεων είναι ένας: υπολογίζουν στη στήριξη των δυνάμεων αυτών, προκειμένου να επιβληθούν σε ανταγωνιστές τους εντός της ΕΕ. Αυτό ακριβώς είχαν κάνει οι βαλκανικές χώρες για περισσότερο από έναν αιώνα.

Αγώνας κατά της "ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας"

Νέος πρωταγωνιστής στη διεθνή σκακιέρα είναι βέβαια η Κίνα. Εισέρχεται στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, όχι μόνο με φθηνά εμπορεύματα που εξολοθρεύουν τοπικούς παραγωγούς, αλλά και με επιθετικές επενδύσεις που υλοποιούνται με κρατική υποστήριξη. Αποκορύφωμα της στρατηγικής αυτής είναι το φαραωνικών διαστάσεων σχέδιο για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Ματαίως προσπαθεί η ΕΕ να θέσει υπό έλεγχο την επέλαση του ασιατικού γίγαντα, καθώς φαίνεται πιο απόμακρη από ποτέ η ενότητα της Ευρώπης. Πρόσφατα η Ιταλία αποφάσισε να προσχωρήσει στην πρωτοβουλία για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, αγνοώντας σχετικές προειδοποιήσεις της Κομισιόν.

Προηγουμένως η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τις κινεζικές επενδύσεις, ενώ το παράδειγμα αυτό θέλουν να ακολουθήσουν και οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται απλώς για μία επίδειξη οικονομικού ρεαλισμού; Ή μήπως κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιχειρούν να αναπληρώσουν την συνεχώς μειούμενη νομιμοποίησή τους, αναζητώντας ισχυρούς συμμάχους σε κάποιον ηρωϊκό αγώνα κατά της "ευρω-γραφειοκρατίας"; Παλαιότερα η Ευρώπη ήταν το κέντρο της παγκόσμιας ισχύος. Σήμερα έχει διασπαστεί από αντίπαλες δυνάμεις και αντιμαχόμενους προστάτες. Η ιστορία μας έχει διδάξει πού οδηγεί η βαλκανιοποίηση.

Πηγή: DW

Φωτο: Pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 02 Ιαν 2022 | 08:38

Κορονοϊός - "Βράζει" η Ευρώπη: Τραγικό ρεκόρ με πάνω από 100 εκατομμύρια κρούσματα

Οι 100.074.753 μολύνσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 01 Ιαν 2022 | 08:25

Η Ευρώπη ψάχνει ηγεσία και διάδοχο της Μέρκελ για το 2022: Σολτς, Μακρόν ή Ντράγκι;

Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι ή Ολαφ Σολτς; Ποιος θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ στην ατμομηχανή της Ευρώπης

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 29 Δεκ 2021 | 17:27

Εκτός ελέγχου η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη: 200.000 κρούσματα μόνο στη Γαλλία μέσα σε 24 ώρες

Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί χάος σε πολλές περιοχές του κόσμου - Ρεκόρ μολύνσεων σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία και Ελλάδα

ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ 28 Δεκ 2021 | 12:36

Spiegel: Την ώρα που οι Τούρκοι είναι στην ουρά για λίγο ψωμί, Έλληνες και Βούλγαροι "αγοράζουν σαν τρελοί" στην Τουρκία

Τα σκαμπανεβάσματα του ελληνικού τουρισμού και τα ψώνια Βουλγάρων και Ελλήνων στην Τουρκία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ 27 Δεκ 2021 | 09:33

30 χρόνια από το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης: Τι θυμούνται οι πολίτες και τι ξεχνούν

Τι θυμάται ο κόσμος σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του κρατικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Wziom με αφορμή τα 30 χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «WASSAIL» 25 Δεκ 2021 | 10:00

Χριστούγεννα και κρασί: Ένα γευστικό ταξίδι στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια της Ευρώπης

Nοερό "ταξίδι" στη σχέση του κρασιού με τα Χριστούγεννα, από την Πορτογαλία μέχρι την Αγγλία και από τη Γερμανία μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία

ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 23 Δεκ 2021 | 16:17

Mετάλλαξη Όμικρον: Η Ευρώπη "ακυρώνει" τα ρεβεγιόν - Νέα μέτρα σε Ιταλία, Ισπανία, Σκωτία - Τεστ ζητάει ο Μακρόν

Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη προχωρούν στη λήψη μέτρων μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 22 Δεκ 2021 | 11:02

H μετάλλαξη Ομικρον σκεπάζει τον πλανήτη: Ρεκόρ κρουσμάτων, νέα μέτρα και τοπικά lockdown

Ενας απολογισμός για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία της COVID-19 στον κόσμο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΟΥ 21 Δεκ 2021 | 20:55

"Ακτινογραφία" της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη: Ποιες ηλικίες "χτυπά" και πού κόλλησαν

Η Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη - Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 38 ΧΩΡΕΣ 21 Δεκ 2021 | 20:11

Ηχηρό μήνυμα ΠΟΥ: Έρχεται θύελλα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον - Να προετοιμαστούν οι χώρες της Ευρώπης

Το τμήμα Ευρώπης του ΠΟΥ προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια "σημαντική αύξηση" κρουσμάτων καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται

ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ 21 Δεκ 2021 | 18:51

Φυσικό αέριο: Αύξηση σοκ πάνω από 20% σε μια μέρα - Σε ενεργειακή κρίση η Ευρώπη

Οι περιορισμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη εκτόξευσαν τις τιμές.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 20 Δεκ 2021 | 13:35

Mετάλλαξη Όμικρον: Σαρώνει την Ευρώπη και φέρνει lockdown μέσα στα Χριστούγεννα - Διπλασιάζονται κάθε 2 μέρες τα κρούσματα

Η Ευρώπη εξετάζει την επιβολή περιορισμών για τα Χριστούγεννα καθώς η Όμικρον σαρώνει την ήπειρο. Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες στο Λονδίνο.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ 18 Δεκ 2021 | 13:35

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός στην Ευρώπη - Εισήγηση για 15νθημερο Lockdown στη Βρετανία - Νέα μέτρα σε Ολλανδία, Γαλλία

Σε λήψη μέτρων που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, προχωρούν οι χώρες της Ευρώπης.