Ανάλυση DW: Πόσο αξιοποιήσιμα είναι τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο; - Τι αποκαλύπτουν Γερμανοί ειδικοί

Πόσο πιθανό είναι να βρεθούν στην αμφισβητούμενη από την Τουρκία θαλάσσια ζώνη μεγάλα κοιτάσματα;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Energean: Στα 25 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο το κοίτασμα στο Β. Καρίς

Ο "πόλεμος για το φυσικό αέριο” αποφεύχθη στην Ανατολική Μεσόγειο για να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στον διάλογο. Ήταν όλο αυτό το διάστημα και το πάγιο αίτημα του Βερολίνου, αποκλιμάκωση και διάλογος. Τα εύσημα λοιπόν σύμφωνα με τους αναλυτές ανήκουν κυρίως στη Γερμανία αλλά και την ΕΕ που τις τελευταίες εβδομάδες κίνησαν παρασκηνιακά τα νήματα της διπλωματίας με αποτέλεσμα να κατεβάσει ο Τούρκος πρόεδρος τους τόνους και να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός. Τουλάχιστον προς τα έξω, όπως γράφει η DW. Γιατί στον πυρήνα της διένεξης με την Ελλάδα και την Κύπρο φαίνεται να μην έχει μετακινηθεί.

Ανάλυση DW: Πόσο αξιοποιήσιμα είναι τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο; - Τι αποκαλύπτουν Γερμανοί ειδικοί

Από την δική του οπτική γωνία οι αξιώσεις του έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απόλυτα νόμιμες και η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να ψάχνει για φυσικό αέριο στην περιοχή των δυτικών ακτών. Και δεν αποκλείεται αναζωπύρωση της διένεξης στη περίπτωση που ο πρόεδρος Ερντογάν αποφασίσει να στείλει γεωτρύπανο στις θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στο Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Ράδιο Κύπρος σε Fatih: Θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης

"Μεγάλο δυναμικό” στις θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας

Πόσο πιθανό είναι όμως να βρεθούν στην αμφισβητούμενη από την Τουρκία θαλάσσια περιοχή μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου; Και πόσο οικονομικά αξιοποιήσιμα θα ήταν; Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναζήτησε τεκμηριωμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και αποτάθηκε σε δύο εμπειρογνώμονες. Ο καθηγητής Γκέρχαρντ Μπόρμαν, από το Κέντρο Ναυτικών Επιστημών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Βρέμης πιστεύει ότι η αμφισβητούμενη περιοχή στις νότιες ακτές της Τουρκίας έχει μεγάλο δυναμικό και παραπέμπει στις ανακαλύψεις στις εκβολές του Νείλου, στη θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από το Ισραήλ την Κύπρο και την Αίγυπτο.

"Μέσω αυτών των ανακαλύψεων η Ανατολική Μεσόγειος απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr στη θαλάσσια περιοχή της Αιγύπτου προκάλεσε ηλεκτρισμό στους ενεργειακούς κολοσσούς. Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ENI ανακάλυψε σε βάθος 1500 μέτρων έναν πραγματικό θησαυρό, ένα κοίτασμα φυσικού αερίου με εκτιμώμενο όγκο 850 δις κυβικών μέτρων. Είναι και το μεγαλύτερο στην Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπειτα από δικές του έρευνες στο βάθος της θαλάσσιας περιοχής της Τουρκίας ο Μπόρμαν έχει πειστεί ότι υπάρχουν και εκεί κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ο Γερμανός καθηγητής μαζί με συναδέλφους του έκανε ερευνητική αποστολή στην υποθαλάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου στη θαλάσσια περιοχή της τουρκικής πόλης Κας και ανακάλυψε ηφαιστειακή λάσπη, που παραπέμπει στην ύπαρξη υδρογονανθράκων κάτω από τον βυθό. Το επόμενο μήνα μάλιστα πρόκειται να ξεκινήσει νέα αποστολή με γερμανικό πλοίο για να ερευνήσει το βυθό νότια της Κρήτης. Ακόμη κι αν οι αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας είναι μακρυά από το Δέλτα του Νείλου, ο ίδιος δεν αποκλείει να έχουν συσσωρευτεί λόγω ρευμάτων οργανικά υλικά. Γι αυτό και θεωρεί από γεωλογική οπτική γωνία ότι είναι σκόπιμο να ερευνηθεί πιο συστηματικά η περιοχή.

Αμφιβολίες για τις τουρκικές ικανότητες εξόρυξης

Αλλά και ο Ρόμπερτ Μόρις, εμπειρογνώμων σε θέματα ενέργειας και αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Wood Mackenzie, στον οποίο απευθύνθηκε η ελβετική εφημερίδα NZZ, είναι καταρχήν της άποψης ότι καταρχήν θα είχαν νόημα έρευνες αυτών των περιοχών. "Αναμφίβολα υπάρχει δυναμικό, αλλά επειδή δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες, το ρίσκο είναι σχετικά μεγάλο”, λέει. Εκείνο που τον προβληματίζει είναι ότι επειδή μεγάλες υποθαλάσσιες περιοχές έχουν καλυφθεί από παχύ στρώμα άλατος, είναι δύσκολο να διερευνηθεί τι βρίσκεται ακριβώς από κάτω. "Ασαφές παραμένει επίσης εάν η Τουρκία θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί οικονομικά πιθανά κοιτάσματα, ιδιαίτερα τώρα με τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου” εκφράζει τον προβληματισμό του. Το βάθος σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή φτάνει μέχρι τα 3.000 μέτρα.

Oruc Reis

"Και ναι μεν η τεχνολογία έχει προχωρήσει ώστε να επιτρέπει την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων σε μεγάλο βάθος, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να απευθυνθεί σε ξένες ειδικές εταιρείες για να αντλήσουν το φυσικό αέριο, και πολλές τέτοιες εταιρείες σε τέτοιες δύσκολες περιοχές θα ήταν δύσκολο για την Τουρκία να τις πείσει να το κάνουν” επισημαίνει ο αναλυτής. "Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO διαθέτει δικά της πλωτά γεωτρύπανα σε αντίθεση με τις περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες, και είναι ανεξάρτητη να κάνει γεωτρήσεις χωρίς της συνδρομή άλλων εταιρειών, κάτι που απέδειξε με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσας, αλλά δεν διαθέτει εμπειρία στην εξόρυξη κοιτασμάτων σε μεγάλο βάθος και έτσι αναπόφευκτα θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια από ξένες εταιρείες” λέει ο Μόρις.

Προσανατολισμός στα κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας

Ο εμπειρογνώμων σε θέματα ενέργειας υποστηρίζει ότι εάν η Τουρκία καταφέρει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα, θα μειώσει αισθητά την ενεργειακή της εξάρτησης από εισαγωγές φυσικού αερίου, που μόνο πέρυσι κόστισε στη χώρα 41,2 δις δολάρια. Αλλά από εμπορικής άποψης μάλιστα θα είχε περισσότερο νόημα να επικεντρώσει την προσοχή της στη Μαύρη Θάλασσα, όπου δεν υπάρχουν συνοριακές διενέξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα επιχειρήματά του; "Η στρατηγική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να είναι περισσότερο ένα γεωπολιτικό παρά εμπορικό παιχνίδι” θεωρεί ο Ρόμπερτ Μόρις, "αλλιώς δεν εξηγείται η επίμονη προσήλωσή του σε αυτή τη λεγόμενη διαμάχη για το φυσικό αέριο. Πολύ περισσότερο φαίνεται να ενδιαφέρει τον Ερντογάν να καθιερώσει την Τουρκία ως θαλάσσια δύναμη. Επιπλέον του επιτρέπει να αποπροσανατολίζει την προσοχή από την οικονομική κρίση και να κρατά συσπειρωμένη την εθνικιστική του εκλογική βάση. Αλλά και τυχόν συμφωνία για μοίρασμα των κοιτασμάτων που θα ανακαλύπτονταν, δεν θα αρκούσε για να λύθεί αυτήν τη διένεξη (με Ελλάδα και Κύπρο).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ» 23 Οκτ 2020 | 15:08

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή των S-400: "Η Ελλάδα έχει S-300, τους ρώτησαν οι ΗΠΑ τίποτα;"

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η δοκιμή ήταν επιτυχημένη και έστρεψε τα "πυρά" του στις ΗΠΑ, μη κρύβοντας την ενόχλησή του.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 23 Οκτ 2020 | 12:50

Oruc Reis: Το Ισραήλ στηρίζει απόλυτα την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Το Ισραήλ στηρίζει την Ελλάδα για την τουρκική παραβατικότητα με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΑΘΗΝΑ 23 Οκτ 2020 | 08:57

Ορουτς Ρέις: Έφτασε στα επτά μίλια από τη Ρω - Ζεσταίνει μηχανές το Γιαβούζ

Η Άγκυρα εμμένει στα παιχνίδια της στο Αιγαίο. Το Όρουτς Ρέις έφτασε στα 7 μίλια από τη Ρω και ο Ντονμέζ αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το γεωτρύπανο Γιαβούζ.

ΓΓ ΝΑΤΟ 22 Οκτ 2020 | 21:19

Στόλτενμπεργκ: Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου

Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ ζήησε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ» 22 Οκτ 2020 | 20:41

Προκλητικός ο Ντονμέζ: Το Oruc Reis θα ψάχνει κάθε σπιθαμή γύρω από το Καστελόριζο για ακόμη 2 μήνες

"Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνές του και πάλι εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας", δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ 22 Οκτ 2020 | 17:40

Ο Ερντογάν "βυθίζει" την τουρκική λίρα: Νέο χαμηλό ρεκόρ - 7,9845 λίρες ανά δολάριο

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ κάνουν επίσης πιο θολές τις προοπτικές για την τουρκική λίρα.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 22 Οκτ 2020 | 16:44

Ο Ακάρ "στοχοποιεί" το Καστελόριζο: Δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ 40.000 τ.χλμ. - "Γείτονες ελάτε σε διάλογο"

Η Τουρκία την ίδια στιγμή που προκαλεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καλεί μέσω του Χουλουσί Ακάρ σε διάλογο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΣΟΙ 22 Οκτ 2020 | 11:11

Οργή Ερντογάν για την Τριμερή Ελλάδας - Αιγύπου - Κύπρου: "Εχθρική κίνηση" λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ; 21 Οκτ 2020 | 17:40

Ο Ερντογάν τριπλασιάζει τα έξοδα για τα παλάτια του ενώ ο εταίρος του... κρεμάει ψωμιά για τους φτωχούς

Την ώρα που ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοινώνει εκστρατείες ψωμιού για τους φτωχούς, ο Ερντογάν τριπλασιάζει τα έξοδα για τα παλάτια του.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ 21 Οκτ 2020 | 17:09

Πέτσας: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα ναυτικά μίλια

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η Ελλάδα σε όλα τα fora αναδεικνύει ποιος είναι ο ταραχοποιός στην περιοχή

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ YENI SAFAK 21 Οκτ 2020 | 11:59

Oruc Reis: Παρατείνει τη Navtex η Τουρκία και ζητά αποστρατικοποίηση νησιών - "Πλωτό τείχος" από τα ελληνικά πλοία

Η Yeni Safak προαναγγέλλει την παράταση της τουρκικής Navtex και του Oruc Reis στο Αιγαίο.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21 Οκτ 2020 | 07:24

Ο Μητσοτάκης στην Κύπρο - Η Ελλάδα κλείνει μέτωπα, η Τουρκία απομονώνεται

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Λευκωσία θα πάρει μέρος στην τριμερή Σύνοδο μεταξύ της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου.

«ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ» 20 Οκτ 2020 | 20:57

Το βιολί του ο Ερντογάν: Έχουμε πολλούς εφιάλτες για όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους στην Αν. Μεσόγειο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - "Θα σπάσουμε κάθε χέρι που επεκτείνεται στη χώρα μας".