Δώδεκα προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Οι βουλευτές δεν μπορεί να καλύπτονται με «ασυλία» για κοινά ποινικά αδικήματα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δώδεκα προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Τις δώδεκα προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή. Όπως είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με τις προτάσεις :

«1) Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην πολιτική αστάθεια που είναι από τις μεγαλύτερες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Απαιτούμε την πλήρη αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη θητεία της Βουλής. Διαφωνούμε πλήρως στον λαϊκισμό της εκλογής Προέδρου απευθείας από τον λαό, που καθιστά τον ανώτατο άρχοντα κομμάτι της κομματικής διαπάλης, οδηγεί σε «Προέδρους μειοψηφίας» και αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος, κατά τρόπο κατάφωρα αντι-κοινοβουλευτικό. Και δίνουμε τέλος στη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής με την επίκληση δήθεν μεγάλου εθνικού ζητήματος.

2) Προχωρούμε σε αναγκαίες τομές για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Προτείνουμε την αλλαγή των ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη των υπουργών, έτσι ώστε να γίνει πιο σοβαρή η διαδικασία παραπομπής στη Βουλή και το κυριότερο για να ισχύουν και για τους υπουργούς οι παραγραφές που ισχύουν για όλους τους πολίτες.

Οι βουλευτές δεν μπορεί να καλύπτονται με «ασυλία» για κοινά ποινικά αδικήματα. Προστατεύονται μόνο για την άσκηση του έργου τους.

3) Εκφράζουμε και αποτυπώνουμε τις νέες πολιτειακές ισορροπίες, με τη μετρημένη και ορθολογική αύξηση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.

4) Αναβαθμίζουμε το κύρος των θεσμών και διασφαλίζουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών.

Εμπλέκουμε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ενισχύοντας την αντικειμενικότητά της επιλογής αυτής.

Αλλάζουμε και αναβαθμίζουμε τη διαδικασία στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.

Προτείνουμε την συνταγματική πρόβλεψη της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης.

5) Διευκολύνουμε την δυνατότητα κυβερνήσεων συνεργασίας διευρύνοντας (με εύλογο χρόνο) τη χρονική διάρκεια των διερευνητικών εντολών.

6) Ενισχύουμε το Κοινωνικό Κράτος. Διεκδικούμε την έμπρακτη προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών, με τη συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

7) Στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας. με την πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης.

8) Εργαζόμαστε για μια ισχυρή Ελλάδα της γνώσης και της έρευνας. Εκφράζουμε το κοινωνικό αίτημα για, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά με αυστηρή κρατική πιστοποίηση, εποπτεία και διαρκή αξιολόγηση. Παράλληλα με ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, απελευθερωμένο από τις αγκυλώσεις του χθες.Μπορούμε επιτέλους να γίνουμε εμείς το κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

9) Με τόλμη προχωρούμε σε μια ισχυρή και χειραφετημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, οικονομική αυτοτέλεια και κανονιστική αυτονομία. Αναπτυξιακός ρόλος στην Περιφέρεια και όλο το κοινωνικό κράτος μεταφέρεται στον πρώτο βαθμό με τους αντίστοιχους πόρους.

10) Προτείνουμε μέτρα ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών μέσω της συγκρότησης της σχετικής επιτροπής κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστές και ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην Διαύγεια.

11) Προκειμένου να εξασφαλισθεί η μακρόχρονη εφαρμογή νόμων με σημαντικό κανονιστικό αντικείμενο και ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή, προτείνουμε να προβλεφθεί ότι η τροποποίησή τους εντός τουλάχιστον μιας τετραετίας απαιτεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

12) Παραμένουμε διαχρονικά υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους-Εκκλησίας, με θάρρος και ειλικρίνεια και πλήρη διαφάνεια στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι οι προτάσεις για ένα αυριανό σύνταγμα είναι εναρμονισμένες στο σχέδιο Ελλάδα, το σχέδιό για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή, το σχέδιό μας για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι Συνταγματικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό», ανέφερε και τόνισε: «Η αναθεώρηση είναι εργαλείο για τη συμπλήρωση, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό διατάξεων που μπορεί να αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ή να τις ξεπέρασε η πραγματικότητα.

Δεν προσφέρεται για κομματικά παιχνίδια. Δεν προκάλεσε το Σύνταγμα την κρίση, ούτε μόνο του θα μας βγάλει από αυτήν.»

Εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί όπως είπε «επιμελώς και με σκοπιμότητα προσπαθείτε όλα αυτά τα χρόνια να καλύψετε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, 2004-09 αλλά και τις δικές σας για την παράταση της κρίσης και τα νέα βάρη που κλήθηκε να πληρώσει ο Ελληνικός λαός».Συμπλήρωσε λέγοντας ότι το έλλειμμα συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα του τόπου και οι μικροκομματικές λογικές καθυστέρησαν και ακρίβυναν την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η ευκαιρία να προχωρήσει η αναθεώρηση δεν πρέπει να χαθεί.

Απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα η κ. Γεννηματά είπε:«Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο Ελληνικός λαός.

Πληροφορηθήκαμε, βέβαια, ότι ο πρόεδρος της Βουλής προσδιόρισε την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για το Σύνταγμα στις 15/1/19.

Θεωρούμε απαράδεκτο η αναθεώρηση να γίνεται με Fast Track διαδικασίες.

Είναι η περίτρανη απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεστε για το Σύνταγμα.Ότι χρησιμοποιείτε τη συζήτηση απλά και μόνο για εντυπώσεις. Αφού θέλετε να φτάσετε μέχρι το τέλος της τετραετίας γιατί δεν αξιοποιείτε όλο αυτόν τον χρόνο να αφιερώσετε στη συζήτηση για την Αναθεώρηση.

Ή μήπως όχι; Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο Ελληνικός λαός, γιατί αυτό περιμένει!»

ΦΩΤΟ: INTIMEnews

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 11 Οκτ 2020 | 12:36

Κίνημα Αλλαγής για πρωτοσέλιδο "Αυγής": Απόδειξη του πανικού του ΣΥΡΙΖΑ

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Αυγή", που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ Η Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ 05 Οκτ 2020 | 13:50

ΚΙΝΑΛ: Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση την Τρίτη 6/10 ενόψει της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή

Ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση του ΚΙΝΑΛ στις 6/10 ενόψει της απόφασης για τη Χρυσή Αυγή.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 02 Οκτ 2020 | 13:42

Γεννηματά: Χαμένη η Ελλάδα από τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία

"Δυστυχώς η Ελλάδα βγήκε χαμένη από τη Σύνοδο Κορυφής. Όλα τ' άλλα είναι ωραιοποιήσεις", σχολίασε η κ. Γεννηματά.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 01 Οκτ 2020 | 11:08

Επιτροπή "Ελλάδα 2021": Συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου με τη Γιάννα Αγγελοπούλου

Στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Γιάννα Αγγελοπούλου συζητήθηκε το έργο της Επιτροπής και οι στοχεύσεις της.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 30 Σεπ 2020 | 12:22

Live: Η πρώτη διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά παραχωρεί διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

ΣΤΙΣ 11:30 Π.Μ. 30 Σεπ 2020 | 09:50

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί η Φώφη Γεννηματά μέσω διαδικτύου

Η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά θα μεταδοθεί στις 11:30 απευθείας από το ert.gr και από τα social media του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 28 Σεπ 2020 | 19:01

Kοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ: Η "ορθή επανάληψη" έσβησε τη λέξη "ιστορική" από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τραγέλαφο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, διπρόσωπη χαρακτηρίζει τη ΝΔ το ΚΙΝΑΛ με αφορμή την απάλειψη της λέξης από την κοινή δήλωση.

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΥΡΑ 27 Σεπ 2020 | 13:14

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία"

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη.

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 24 Οκτ 2020 | 21:43

Πρόταση δυσπιστίας: Κόντρες κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη περί "εθνικισμού των 12 μιλίων"

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει προ της ευθύνης του τον κ. Μητσοτάκη και ή θα ανακαλέσει, ζητώντας συγνώμη ο κ. Χρυσοχοϊδης, ή ο κ. Μητσοτάκης θα τον αποπέμψει.

24 Οκτ 2020 | 20:34

Τσακαλώτος προς ΝΔ: Η λογική σας είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός - Xτυπάτε τον πυρήνα της δημοκρατίας

"Η λογική σας είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός. Η επιβίωση του ισχυρότερου", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΓΑΛΛΙΑΣ 24 Οκτ 2020 | 17:20

Ο Ερντογάν απασφάλισε: "Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία" - Το Παρίσι ανακαλεί τον πρέσβη στην Άγκυρα

"Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο" σχολιάζει το Ελιζέ.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ 24 Οκτ 2020 | 16:12

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Οκτάι

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους η Τουρκία - Στα Βαρώσια για την εκλογή Τατάρ ο Φουάτ Οκτάι