
To EWG στη χθεσινή συνεδρίαση ζήτησε εγγράφως διαβεβαιώσεις ότι το χρηματικό βοήθημα στους συνταξιούχους είναι εφ' άπαξ και όχι 13η σύνταξη όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός για να προχωρήσει σε « ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Και η Αθήνα σπεύδει αποστέλλοντας σήμερα, Τετάρτη επιστολή- διαβεβαίωση στα κράτη προκειμένου να δοθεί το σήμα στον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.
Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας.
Τι έγινε στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και επεφύλασσε άλλο ένα «καψόνι» προς την ελληνική πλευρά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως ζητήθηκαν εγγράφως διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ότι δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχη ενέργεια από την Αθήνα στο μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητείται διαβεβαίωση πως πρόκειται για εφάπαξ επίδομα και όχι για 13η σύνταξη όπως επανέλαβε από την Κρήτη ο κ. Τσίπρας το απόγευμα της Τρίτης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το EWG αντάλλαξε απόψεις με έναν εποικοδομητικό τρόπο για τις συνέπειες των πρόσφατων παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ακριτικά νησιά.
Όπως ανέφερε κοινοτική πηγή, έγινε επίσης συζήτηση σχετικά με τις δυνατές επιλογές για το «ξεπάγωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία.
Οι συζητήσεις στα κράτη-μέλη θα συνεχιστούν και σήμερα, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση.
Άλλη κοινοτική πηγή ανέφερε ότι αναμένονται, ουσιαστικά, διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει ανάλογη ενέργεια στο μέλλον και αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο «ξεπάγωμα» της επεξεργασίας των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.
Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών
Συμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στην συνεδρίαση του Euroworking Group εξετάστηκαν πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ειδικότερα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην τηλεδιάσκεψη του EWG ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως και την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί μία απόφαση για τα επόμενα βήματα.
Η παρέμβαση Σόιμπλε
Για το ότι δεν επρόκειτο στη σημερινή συνεδρίαση του EWG να ληφθεί απόφαση περί αναστολής του «παγώματος» των μέτρων για το χρέος, λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
O κ. Σόιμπλε εξαπέλυσε νέες βολές προς την Αθήνα με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Με δηλώσεις του στην Die Zeit, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχουν ερωτηθεί για την άποψή τους ως προς το αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της.
«Η αρχική απάντηση είναι "όχι". Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί», είπε, προσθέτοντας πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει.
Επικριτική η έκθεση των Θεσμών για τις παροχές Τσίπρα
Νωρίτερα, το φως της δημοσιότητας είχαν δει βασικά σημεία της λίαν επικριτικής έκθεσης των τεσσάρων Θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο όσο και για το είδος των παροχών που ανακοίνωσε λίγο πριν τις γιορτές.
Όπως αποκαλύπτει η γερμανική Handelsblatt σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους προκάλεσε «σημαντικές ανησυχίες» για το αν η κυβέρνηση τηρεί τους όρους της συμφωνίας.
«Οι επιπρόσθετες πληρωμές μπορούν να προκαλέσουν προσδοκίες στους συνταξιούχους ότι τέτοιου είδους πληρωμές θα επανηληφθούν και στο μέλλον θα εξομαλύνουν τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων. Είναι όμως αμφίβολο αν αυτό το πακέτο παροχών θα ανακουφίσει από τις πιο σκληρές δυσκολίες» αναφέρεται στην έκθεση.
Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η έκθεση ασκεί κριτική στο γεγονός ότι δεν προηγήθηκε συνεννόηση.
«Οι ελληνικές Αρχές κατά την προηγούμενη αποστολή τους ενημέρωσαν τους θεσμούς ότι σκέφτονταν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν μέρος της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, αλλά από τότε δεν έγινε καμία συζήτηση ή αναλυτική πρόταση», αναφέρει απόσπασμα της έκθεσης που επικαλείται η εφημερίδα στην ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες και προσθέτει:
«Οι θεσμοί είχαν ρητώς συστήσει να μην προχωρήσουν προσθέτοντας περισσότερο κόστος στις συντάξεις σε περίπτωση υπεραπόδοσης προϋπολογισμού, αλλά να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να συσσωρεύσουν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας.
Στην ουσία είναι αμφίβολο κατά πόσον το πακέτο μέτρων είναι αρκετά καλά στοχευμένο ώστε να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες ανάγκες».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr