Εφευρίσκουν «εχθρούς» στο Μαξίμου για να... μαζέψουν το κόμμα

Το Μαξίμου διοχετεύει δεξιά και αριστερά την ένταση των χιλιάδων βολτ που σωρεύεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τους κόμματος. Στουρνάρας νο1 αποδέκτης.

Εφευρίσκουν «εχθρούς» στο Μαξίμου για να... μαζέψουν το κόμμα

Η ένταση «χιλιάδων βολτ» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, λόγω της συμφωνίας που δεν κλείνει αν δεν ληφθούν μια σειρά από επώδυνα πολιτικά και κοινωνικά μέτρα, διοχετεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου δεξιά και αριστερά.

Αποδέκτες διαδοχικά αλλά και εναλλάξ το ΔΝΤ (για τα εργασιακά), η Ε.Ε (γιατί δεν στηρίζει την κυβέρνηση στα εργασιακά), η ΝΔ (γιατί στηρίζει το... ΔΝΤ και τον Σόιμπλε), τα συνδικάτα (γιατί μένουν στην οπισθοφυλακή ) και τις τελευταίες ώρες ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας γιατί...μιλάει και προειδοποιεί.

Ο εκνευρισμός σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης ,από το Μαξίμου, τους υπουργούς μέχρι τους βουλευτές ,έχει χτυπήσει «κόκκινο» από τις επισημάνσεις θεσμικών παραγόντων - του Διοικητή της ΤτΕ, τον πρώην διοικητή της ΤτΕ , ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής - ότι η χώρα ετοιμάζεται να χτυπήσει στον τοίχο και όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει εξανεμίζεται κάθε ελπίδα ανάκαμψης.

Πολιτικολογεί και καταστροφολογεί ο κεντρικός τραπεζίτης λέει το Μαξίμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλόγισε σήμερα στο briefing στον Γιάννη Στουρνάρα «υπέρβαση του θεσμικού του ρόλου», καταστροφολογία και του συνέστησε «να αποφεύγει την πολιτικολογία και να βλέπει ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν είναι στην πλευρά της κυβέρνησης αλλά στην πλευρά των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών».

Άφησε δε υπονοούμενα για την ανεξαρτησία του Κεντρικού Τραπεζίτη θυμίζοντας ότι ο κ. Στουρνάρας είχε και την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου επιλέγουν να αναταράξουν διάφορα κινδυνολογικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας την στιγμή που υποδεικνύουν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις. Θα ήταν καλό, όσοι επιλέγουν αυτή τη στάση, επικαλούμενοι μάλιστα την θεσμική τους ανεξαρτησία - ενώ είναι σε όλους γνωστό, ότι υπήρξαν πρόσφατα πολιτικά στελέχη της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης - να αναρωτηθούν: Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 αν επιλέγαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα λιτότητας 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015, όπως ζητούσε το ΔΝΤ;» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Και στην λογική απαξιώνουμε το πρόσωπο απαξιώνουμε και τις απόψεις - που έχει κατά κόρον χρησιμοποιηθεί από την παρούσα διακυβέρνηση - ο κ. Τζανακόπουλος επέκρινε τους «επιφανείς τεχνοκράτες που δημοσιολογούν..».

Μπορεί η κυβέρνηση να αναζητεί τα πολιτικά ή άλλα ελατήρια πίσω από τις επίμονες επισημάνσεις του κ. Στουρνάρα να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ωστόσο κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας ξεκαθαρίζουν πως προέρχονται μόνο από την γνώση και επίγνωση των επίδικων σε περίπτωση που δεν υπάρξει λευκός καπνός και μάλιστα σύντομα.

"Ηλεκτροπληξία" στο εσωτερικό τη κυβέρνησης για ΔΕΗ - εργασιακά

Το «μέτωπο» που άνοιξε το Μαξίμου ξανά με τον «άνθρωπο που λατρεύουν να μισούν» δεν φαίνεται αρκετό να μπορεί να καλύψει τον κουρνιαχτό που έχει σηκώσει στην κυβέρνηση το θέμα των εργασιακών και της πώλησης της ΔΕΗ, δύο ζητήματα που τίθενται ως προϋπόθεση για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.
Η Εφη Αχτσιόγλου με όσα είπε στην Βουλή, το απόγευμα της Τρίτης, σάλπισε την υποχώρηση στα εργασιακά με αναφορές όμως στο Κεφάλαιο του Μαρξ καθώς είπε :«Δεν πρέπει να εκτιμούμε τις μάχες έξω από τον συσχετισμό δυνάμεων». Ενώ κατέληξε: «Δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω. Αυτό μας έχει μάθει η ιστορία και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε».

ΔΕΗ-σεις και υπομνήσεις Μαξίμου για να μην προκαλέσει η ΔΕΗ μπλακ άουτ

Ενα μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ (Σκουρλέτης, Φάμελος Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ράνια Σβίγγου, βουλευτές Μακεδονίας κλπ) αντιτίθενται σθεναρά στο ενδεχόμενο να πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ, την ώρα που ο πρωθυπουργός με διαρροή του Μαξίμου διαμηνύει πως κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον ίδιο.

Και ότι εφόσον μπορεί εκείνος να διαχειριστεί ιδεολογικά τη συμφωνία τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής.

Για αυτονόητους λόγους ο Δ.Τζανακόπουλος ωστόσο είπε στο briefing πως είναι ενιαία η θέση της κυβέρνησης και των βουλευτών στο θέμα της ΔΕΗ. Και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου πήρε θέση στο πλευρό του Πάνου Σκουρλέτη επιχειρώντας να πείσει ότι στην κυβέρνηση είναι όλοι στην ίδια όχθη.

«Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, η ΔΕΗ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση στο σημείο αυτό μεταξύ κόμματος, κυβέρνησης, Πάνου Σκουρλέτη, κ.ο.κ.» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου.

Φάμελος: Δεν μπορεί να χαρίσουμε τη ΔΕΗ για να πετύχουμε τους στόχους

Τη θέση ότι «το τελευταίο τμήμα της ΔΕΗ, το 17%, δεν είναι σωστό να πωληθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ, γιατί αυτήν την περίοδο δεν θα δώσει κανένα καλό οικονομικό αποτέλεσμα, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, αντίθετα θα μπορεί να δώσει πολλά οφέλη μέσα από το ταμείο συμμετοχών», επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Οπως είπε «Η περιουσία που έχει αυτή τη στιγμή ο δημόσιος χώρος, η κοινωνία μέσα στη ΔΕΗ δεν μπορεί να χαριστεί για να πετύχουμε τα νούμερα και τους στόχους των ευρωπαϊκών οδηγιών, αλλά πρέπει να υπάρχει μια μετάβαση, μια στρατηγική αξιολόγηση του ποσοστού, αλλά και της ενεργειακής δυνατότητας της ΔΕΗ, ώστε να εξασφαλιστεί το δημόσιο όφελος, κι αυτό να μην επηρεάσει αρνητικά το κόστος παραγωγής και το κόστος ενέργειας στον καταναλωτή και στο νοικοκυριό. Αυτές είναι οι αρχές που έχουμε στη διαπραγμάτευση».

Η Χριστοδουλοπούλου δείχνει προς τη ρήξη;

Η βουλευτής της ομάδας των 53 Τασία Χριστοδουλοπούλου διατύπωσε μια συνολικότερη αμφισβήτηση για τα όσα κάνει η κυβέρνηση.

«Μια συμφωνία που θα φέρει τόσα δεινά σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, δεν πρέπει να την κλείσει αυτή η κυβέρνηση. Αυτό το έχω πει και το έχουν πει όλοι. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι θα δούμε τη συμφωνία ως ένα σύνολο» είπε σε συνέντευξή της στον Real Fm και πρόσθεσε: Στο ερώτημα αν αποκλείει να φτάσουμε σε ένα καλοκαίρι του 2015, αν επιμείνουν οι δανειστές, η πρώην υπουργός απάντησε: «Στο αδιέξοδο δεν είναι η απάντηση να υπογράψουμε το αδιέξοδο. Η απάντηση είναι να αναζητήσουμε υπερβάσεις, θα τις βρούμε ως κοινωνία. Όχι, όμως, να πετροβολάμε προς την ίδια κατεύθυνση». Ερωτηθείσα αν η υπέρβαση θα μπορούσε να είναι εκλογές ή δημοψήφισμα, η ίδια είπε: «Αυτό δεν μπορώ ούτε να το αποκλείσω, ούτε να το προτείνω, γιατί αυτή τη στιγμή είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης».

Αλεξικεύραυνο στους βουλευτές ο Γ. Σταθάκης

Πρόγευση των διαθέσεων των βουλευτών που αντιδρούν έλαβε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που συναντήθηκε με τους βουλευτές που εκλέγονται σε Κοζάνη και Φλώρινα, αλλά και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, προκειμένου να τους ενημερώσει για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επικείμενη πώληση της ΔΕΗ.

ΑΝΕΛ: Και εταιρίες του δημοσίου θα μπορούν να πάρουν μονάδες της ΔΕΗ

Μεταφέροντας προφανώς πράγματα που τους είπε ο κ. Σταθάκης ο αντιπρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), Παναγιώτης Σγουρίδης μετά τη συνάντηση τους ανέφερε πως εταιρίες του δημόσιου τομέα θα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, εφόσον η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους καταλήξει σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι στους εν λόγω διαγωνισμούς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα ΕΛΤΑ κ.ά.

Ο κ. Σγουρίδης σημείωσε ότι στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, η οποία θα μεταφερθεί στα αρμόδια όργανα και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εφόσον συζητήσουν, θα αποφασίσουν τη θέση τους» κατέληξε ο κ. Σγουρίδης.

Διαβάστε ακόμη

«Βόμβα» Στουρνάρα: Δεν αποκλείεται ύφεση και το 2017

Προβόπουλος: Θα πρέπει να ξεχάσουμε το 2,7% ανάπτυξη

Καμπανάκι και από Λιαργκόβα: Θα χρειαστούν νέα μέτρα

Μειώθηκαν κατά 750 εκ. ευρώ οι καταθέσεις τον Φεβρουάριο

«Βόμβες» Χριστοδουλοπούλου για αξιολόγηση, εκλογές ή δημοψήφισμα

«Κόκκινος συναγερμός» για κόκκινα δάνεια και μείωση καταθέσεων

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 17:10

Καυστική απάντηση Πέτσα σε Τσίπρα: Άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμός

Για άγνοια, διαστρέβλωση, θράσος και καιροσκοπισμό κατηγορεί ο Στ. Πέτσας τον Αλέξη Τσίπρα

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FB 03 Αυγ 2020 | 15:28

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος, ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν

Για διαδοχικά λάθη στη διαχείριση του κορονοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 02 Αυγ 2020 | 20:44

Σε επιφυλακή το Μαξίμου: Τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη και στο βάθος... διάγγελμα

Με φόντο νέα μέτρα και παρέμβαση του πρωθυπουργού η τηλεδιάσκεψη με Τσιόδρα, Κικίλια, Χαρδαλιά

ΤΙ ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ 30 Ιουλ 2020 | 20:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση -"Τριπλή εξαπάτηση"

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ 30 Ιουλ 2020 | 18:42

Viral o "σωσίας" του Αλέξη Τσίπρα - Καταπληκτική ομοιότητα με πρωταθλητή του MMA [Εικόνες]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωταθλητή του MMA

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 29 Ιουλ 2020 | 15:53

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 15:07

Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση εργάζεται μόνο υπέρ των συμφερόντων και των φίλων

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την Οικονομία

28 Ιουλ 2020 | 13:20

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με υπ. Εξωτερικών στην Ισπανίας: Στο επίκεντρο οι τουρκικές προκλήσεις

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας

ΤΖΑΜΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 24 Ιουλ 2020 | 18:22

Τσίπρας για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή σε τέμενος δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία της

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β' 24 Ιουλ 2020 | 10:10

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Μέγαρο Μαξίμου

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β'.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιουλ 2020 | 22:55

Τσίπρας για ανάρτηση Μακρόν: "Τον συγχαίρω για τα... άπταιστα ελληνικά του"

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μακρόν για τη σύγκληση της Συνόδου των Χωρών του Νότου.