Εγκλωβισμένοι στα παιχνίδια των καθυστερήσεων με το χρέος

ΔΝΤ, Βερολίνο και Ουάσιγκτον ψάχνουν σημείο ισορροπίας για το αλληλοσυνδεόμενα θέματα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά χωρίς βιασύνη!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εγκλωβισμένοι στα παιχνίδια των καθυστερήσεων με το χρέος

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Βερολίνο (η Ουάσιγκτον ως παρατηρητής) ψάχνουν το μεταξύ τους σημείο ισορροπίας για τα αλληλοσυνδεόμενα θέματα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Δείχνουν όμως να μην βιάζονται αφού έχουν φέρει την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά πρωτίστως την Ελλάδα στο σημείο που ήθελαν: να προ νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις και υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022.

Δηλαδή να συνομολογήσει ένα νέο πενταετούς διάρκειας μνημόνιο με τους δανειστές της.

Τα συμφωνηθέντα αναμένεται να κατατεθούν το Σάββατο το μεσημέρι στην Βουλή σε ένα ογκώδες νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μέτρα άνω των 4 δισ. ευρώ και αντίμετρα που θα ενεργοποιούνται όταν θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται «ρήτρα ακύρωσης» των μέτρων αν δεν υπάρξει λύση στο χρέος,στην οποία προσέβλεπαν πολλοί βουλευτές ως «σανίδα σωτηρίας» για να δικαιολογήσουν την ψήφο τους στα νέα μέτρα που αποκαλύπτονται πολύ πιο δύσκολα απ' ότι υπολόγιζαν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «γείωσε» με απόλυτο τρόπο στην Βουλή κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο με τα μέτρα-αντίμετρα ρήτρα αίρεσης, ότι δηλαδή αν δεν πάρουμε το χρέος δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα», είπε ενώ τη ρήτρα ζήτησαν και κάποιοι βουλευτές όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Οι δανειστές διαβουλεύονται ...

Η διελκυστίνδα των δανειστών για το χρέος και τα πλεονάσματα - πραγματική ή εικονική - συνεχίστηκε και στο Μπάρι στη Σύνοδο των G7 διέψευσε τις προσδοκίες που καλλιεργούσαν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη ότι με την παρέμβαση των ΗΠΑ θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος.

Ούτε διαφαίνεται η προοπτική το ζήτημα να λήξει οριστικά στο επικείμενο Eurogroup της 22ας Μάιου.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περισσότερες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου.

Το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) της 15ης Μαΐου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η Αθήνα περιμένει τον Ιούνιο

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο μόνος που φαίνεται πως ξέρει τι πρέπει να περιμένει «υποβάθμισε» την Παρασκευή την προοπτική να πάρει η Αθήνα κάτι χειροπιαστό για το χρέος άμεσα και έδειξε για δεύτερη φορά τον...Ιούνιο.

«Η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη με μία περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέος στο Eurogroup αλλά και για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους» προσδιόρισε με μεγαλύτερη ακρίβεια και ο Γιώργος Σταθάκης τι αναμένει η κυβέρνηση.

Ενώ και ο Αλ. Τσίπρας την Τετάρτη κράτησε το πιο μικρό καλάθι ever λέγοντας « Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε για μια ουσιαστική διευθέτηση και η διευθέτηση πλέον αφορά την ρητή υποχρέωση των εταίρων μας διότι εμείς έχουμε βγει από το κάδρο....Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη που είναι το κρίσιμο Eurogroup”».

Λαγκάρντ: Χρειαζόμαστε σαφήνεια

«Δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια ακόμη» επεσήμανε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στο ζήτημα του ελληνικού χρέους στο περιθώριο των επαφών για τη συνεδρίαση των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.

Η κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται για το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θεωρείται απολύτως αναγκαία», έσπευσε να προσθέσει.

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες λεπτομέρειες, για παράδειγμα, θέλει να γνωρίζει πόσα χρόνια η ευρωζώνη θα μπορούσε να επεκτείνει τις λήξεις των ομολόγων σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου που επικαλείται το Reuters. Ο ίδιος είπε ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν πρέπει να υπολογιστούν με την τελευταία λεπτομέρεια δεκαδικού αλλά οι υποσχέσεις θα πρέπει να ποσοτικοποιηθούν λεπτομερώς και θα αφορούν και τα μέτρα που έχουν προταθεί προηγουμένως».

«Πρέπει να υπάρχουν αριθμοί σχετικά με τα δυνητικά μέτρα που θα δείχνουν ότι αυτά τα πιθανά μέτρα συνεπάγονται πράγματι την αλλαγή του παιχνιδιού όσον αφορά το χρέος», ανέφερε

Η αναμονή έως το 2018 για τα τελευταία στοιχεία, όπως επιθυμεί η Γερμανία, δεν θα αλλάξει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

"Ωστόσο, ο κόσμος αλλάζει, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ σε 12 μήνες δεν θα δείξει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη».

Σόιμπλε: Pacta sunt servanda από το... 2016

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο του G7 για το εάν ετοιμάζεται να βελτιώσει τους όρους για την ελάφρυνση χρέους θύμισε απλώς αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας λέει συχνά πυκνά: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να μείνουμε σε αυτό που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016. Αυτή είναι η βάση στην οποία δουλεύουμε... Είμαι ακόμα υπέρ στο να βρεθεί λύση, τουλάχιστον μια πολιτική λύση στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

ΗΠΑ: Περιμένουμε την τελική συμφωνία με τους Θεσμούς

Η διοίκηση Τραμπ φαίνεται πως δεν επιθυμεί προς το παρόν να ασκήσει πίεση στο Βερολίνο για το χρέος - σε χρόνο εκλογικό για την Μέρκελ - . Ο αμερικανός Υπουργό Οικονομικών Στ.Μνούτσιν λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση του G7 sto Μπάρι επιφυλάχθηκε για την τελική συμφωνία της Ελλάδας με τους Θεσμούς, πριν κάνει γνωστές τις θέσεις των ΗΠΑ. Αρκέστηκε να πει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δουλειά για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Τι θα συζητήσουν στο Eurogroup της 22ας Μάιου

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης τρία θέματα θα τεθούν στο τραπέζι του Eurogroup

* Πρώτον, αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

* Δεύτερον, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.

* Τρίτον, σε ό,τι αφορά το χρέος, στόχος είναι η Ευρωομάδα της 22ας Μαΐου να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα ικανοποιούν το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 27 Νοε 2020 | 13:05

Μόσιαλος: Δεν πρέπει να ανοίξει ταυτόχρονα όλη η χώρα - Η άρση του lockdown να γίνει σε ζώνες

"Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα", τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:35

"Προσγείωση" από Λαζανά: Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι όπως το Πάσχα - Δεν συζητάμε άρση lockdown

"Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος για το τι συμβαίνει στη χώρα", είπε, αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού, ο λοιμωξιολόγος κ. Λαζανάς.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 27 Νοε 2020 | 10:48

Ανοιγμα σχολείων - Κεραμέως: Το πιθανότερο είναι να ανοίξουν πριν τις γιορτές - Πρώτα τα δημοτικά

"Την εισήγηση των ειδικών αναμένει το υπουργείο Παιδείας, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία τον Δεκέμβριο", δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 27 Νοε 2020 | 09:18

Κορονοϊός - Δημόπουλος: Γιατί τα κρούσματα πέφτουν στα αστικά κέντρα αλλά αυξάνονται στην περιφέρεια

Για την ένταση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Θάνος Δημόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 27 Νοε 2020 | 09:07

Παγώνη κατά Εξαδάκτυλου: Δεν έγινε μπούλινγκ στους ιδιώτες από τους γιατρούς του ΕΣΥ - Να φέρει στοιχεία

Η κ. Παγώνη σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, είπε ότι αυτήν την εβδομάδα σταδιακά και με πολύ αργούς ρυθμούς θα αρχίσει να υπάρχει μια ελάχιστη ελάττωση.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 27 Νοε 2020 | 07:34

Χριστούγεννα: Τι θα γίνει με SMS, μετακινήσεις, ρεβεγιόν - Όλα τα σενάρια για το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 26 Νοε 2020 | 17:54

Κορονοϊός: Στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα κινδύνου το Λονδίνο - Το lockdown φεύγει, τα μέτρα μένουν

Μόνο τρεις περιοχές της Αγγλίας τέθηκαν στην χαμηλότερη κατηγορία του κορονοϊού: Νήσος Γουάιτ, Κορνουάλη και Νησιά Σίλι.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 26 Νοε 2020 | 14:18

Κορονοϊός - Σουηδία: Η ανοσία της αγέλης απέτυχε - Αυξάνονται οι νεκροί, αυστηροποιούνται τα μέτρα

Αυξάνονται οι νεκροί από κορονοϊό στη Σουηδία που αυστηροποιήσει τα μέτρα και βάζει τέλος στο αφήγημα της ανοσία της αγέλης.

ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 26 Νοε 2020 | 09:28

Παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown - Άρση σε τρία στάδια από τις 7 Δεκεμβρίου - Ολα τα σενάρια

Καθοριστικός δείκτης για την άρση του lockdown είναι η επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε όλη τη χώρα

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 26 Νοε 2020 | 09:10

Αυξάνονται οι μισθοί σε 2,5 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 12 ώς 77 ευρώ το μήνα - Αναλυτικά παραδείγματα

Από χθες είναι νόμος του κράτους και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Νοε 2020 | 08:45

Βρετανία: Σήμερα η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά την άρση του lockdown

Σήμερα οι περιορισμοί, με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η κάθε τοπική αρχή στην Αγγλία μετά την άρση του εθνικού lockdown.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ι.Σ. 26 Νοε 2020 | 08:39

Καμπανάκι Εξαδάκτυλου: Αν συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, θα χάνονται ασθενείς με απλά νοσήματα

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι θεωρεί αυτονότητη την παράταση του lockdown ακόμα για δυο εβδομάδες. Κίνδυνος στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΤΟ "ΣΩΤΗΡΙΑ" 26 Νοε 2020 | 08:36

Γκάγκα: Να τηρούμε "καραντίνα" δύο εβδομάδων μεταξύ συναντήσεων με διαφορετικά πρόσωπα

Όπως σημείωσε η Μίνα Γκάγκα, στις κοντινές επαφές πρέπει να φυλαγόμαστε το ίδιο ανεξαρτήτως από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν – κρύο ή ζέστη.