Follow us

Ειδικό Δικαστήριο - Στέλεχος της Attica Βank για τις τηλεοπτικές άδειες: "Ο Καλογρίτσας πίεζε για δάνειο 40 εκατ. με υποθήκη τα βοσκοτόπια"

Στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών κατέθεσε το πρώην στέλεχος της Attica Βank Αθ. Τσάδαρης για τις τηλεοπτικές άδειες

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
kalogritsas

Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Attica Βank ο Αθανάσιος Τσάδαρης κατά την σημερινή κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων για υπερδανεισμό του Ομίλου Καλογρίτσα

Ειδικότερα, Αθανάσιος Τσάδαρης πρώην γενικός διευθυντής της Τράπεζας Attica Βank κατά την κατάθεσή του ανέφερε ότι υπήρχε υπερβολική δανειοδότηση στον κ. Καλογρίτσα που είχαν φτάσει στα 110 εκ. ευρώ, παρ΄ όλα αυτά ήταν ενήμερος στις δανειακές του υποχρεώσεις και δεν είχαν περιέλθει οι εταιρείες του επιχειρηματία σε καθεστώς πτώχευσης.

Παράλληλα, ο κ. Τσάδαρης ανέφερε ότι ο κ. Καλογρίτσας άσκησε αφόρητες ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να λάβει δάνειο 40 εκ. ευρώ για το υποτιθέμενο πρότζεκτ με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη" και ο μάρτυρας του είπε ότι δεν θα αποδεχθεί ούτε την αίτηση χορήγησης δανείου.

Διαβάστε Επίσης

Τη λογιστική λειτουργία του ο Ομίλου Καλογρίτσα, ο μάρτυρας τη χαρακτήρισε "τσαπατσουλιστάν", καθώς είχε σε εκκρεμότητα προς είσπραξη 11 εκ. ευρώ και δεν μπορούσε να συγκροτήσει τους σχετικούς φακέλους για να μπορεί να εισπράξει, δεν είχε μέθοδο και οργάνωση.

Ακόμη, ο κ. Τσάδαρης στην κατάθεσή του ανέφερε ότι "ο Χρήστος Καλογρίτσας με πίεσε αφόρητα να χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατομμύρια το υποτιθέμενο πρότζεκτ με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη".

Διαβάστε Επίσης

"Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως "Βοσκοτόπια BANK". Tότε, στις 14-9-2016 κατέστησα σαφές στον Καλογρίτσα ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ. στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο τα βοσκοτόπια. Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική.

Διαβάστε Επίσης

Έφτασε να μου πει ότι "δεν θα σταθείς στη θέση σου, ούτε αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, τα 3Π (Γ. Πάσχας- Σ. Παπαγιαννίδου-Σ. Παντελιάς), δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω" και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Με εντολή μου, συνέχισε ο μάρτυρας, εστάλη επιστολή στην πλευρά Καλογρίτσα, για "ποιο λόγο στέλνουν απειλητικά μηνύματα σε στελέχη μας. Η πίεση ήταν διαρκής".

Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες", κατέθεσε ο κ. Τσάδαρης

Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι πιέσεις του επιχειρηματία ήταν διαρκείς και χαρακτήρισε "τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του '70" την εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα.

"Ούτε 100 ευρώ δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη".

Στην συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ που ήταν απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Τότε ήταν μέσα προς τέλη Αυγούστου 2016, πριν την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ανέφερε ο μάρτυρας και προσέθεσε:

"Εκείνη την εποχή τίθεται και το ζήτημα της έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ. Από την Τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρ. Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό".

Επίσης, ανέφερε ότι τελικά ήρθαν 3 εκατ. στην Τράπεζα. "Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Όποιο έμβασμα έρχεται από το εξωτερικό ελέγχεται μέσα από λίστες που έχουν οι Τράπεζες για τράφικινγ, ναρκωτικά, όπλα, από χώρες μαύρου εμπορίου... Όταν τα χρήματα τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά πιστοποιημένη Τράπεζα, τότε μόνο η πρώτη ελέγχεται. Εμείς όμως κάναμε ακόμα και αυτόν τον έλεγχο και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η καθαρότητα των χρημάτων. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε".

Όπως είπε, τότε ελήφθη η απόφαση η Attica Βank να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ. "Επειδή τότε υπήρχε πολύ μεγάλη ανακατωσούρα με τον διαγωνισμό, διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της Τράπεζας να ελέγξει εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβίωση της Τράπεζας".

"Εγώ δεν επέτρεψα ποτέ να έχω οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε. Ήμουν πάντα υπηρεσιακό στέλεχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν", τόνισε στην κατάθεσή του ο κ. Τσάδαρης.

Επίσης, ο μάρτυρας μετά από ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης, απάντησε ότι ουδέποτε δέχθηκε παρέμβαση από τον κ. Παππά για να εξυπηρετηθεί ο κ. Καλογτρίτσας.

Το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της υπεράσπισης να κληθεί να καταθέσει, ως μάρτυρας, ο Ιωάννης - Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιός του επιχειρηματία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΕΝ ΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΨΕΥΔΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ» 27 Ιαν 2023 | 13:47

Δίκη για τηλεοπτικές άδειες: Ομόφωνα αθώοι Κρέτσος, γιος Καλογρίτσα και άλλοι πέντε

Το δικαστήριο αποδεχόμενο την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ 27 Ιαν 2023 | 12:35

Δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες: Την αθώωση Κρέτσου, του γιου Καλογρίτσα και άλλων πέντε ζήτησε η εισαγγελέας

Ο Λευτέρης Κρέτσος και τα πέντε μέλη της επιτροπής, απολογούμενοι, αρνήθηκαν την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης που αντιμετωπίζουν.

ΝΟΜΙΜΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΣΟ 25 Ιαν 2023 | 19:34

Ειδικό Δικαστήριο: Νόμιμα τα SMS Παππά - Καλογρίτσα - "Όλα περνούν, μόνο η αλήθεια μένει", δηλώνει ο επιχειρηματίας

Το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε κρίσιμα τα sms που προσκόμισαν οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα και τα οποία αποδεικνύουν, κατά τον τελευταίο, τον ρόλο του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 23 Ιαν 2023 | 12:12

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έβγαλε missing alert για τον Αλέξη Τσίπρα- Για τις τσάντες με χρήματα Καλογρίτσα στο κόμμα

Ειρωνική ανάρτηση του Αδωνι Γεωργιάδη για το ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελίες Καλογρίτσα

ΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 22 Ιαν 2023 | 12:47

ΝΔ: "Εκπέμπουμε Missing Alert για τον κ. Τσίπρα" - Νέα ερωτήματα για Καλογρίτσα και ΣΥΡΙΖΑ Channel

"Όσα καταγγέλλονται σχετικά με το κόμμα του και τον στενότερο συνεργάτη του ήταν εν γνώσει του ή όχι;", αναρωτιέται η ΝΔ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 21 Ιαν 2023 | 11:01

Νέες αποκαλύψεις της γραμματέως Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ Channel - ΝΔ: Εκκωφαντική η σιωπή Τσίπρα για τον Παππά

Εκκωφαντική η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα μπροστά τις καταγγελίες για την σκοτεινή δράση του στενότερου συνεργάτη του, Νίκου Παππά, λέει η ΝΔ.

ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 19 Ιαν 2023 | 18:01

Η σκοτεινή ιστορία του Κύπριου δικηγόρου Αρτεμίου: Ο μέτοχος του ΣΥΡΙΖΑ Channel με το ψευδώνυμο Α2- Ο "αδελφός" του Νίκου Παππά

Το sms του Νίκου Παππά στον Χρήστου Καλογρίτσα για τους μετόχους του ΣΥΡΙΖΑ Channel, άναψε φωτιές

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ 19 Ιαν 2023 | 13:38

Λοβέρδος: Έχω έναν τόμο με SMS του Καλογρίτσα - "Στην κρίση του αν θα βγουν στη δημοσιότητα"

"Εχω έναν τόμο, μικρό τόμο, όλα τα μηνύματα, όλες τις συνομιλίες μέσω μηνυμάτων", τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, δικηγόρος του Χρήστου Καλογρίτσα.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 18 Ιαν 2023 | 18:15

Βόμβα με SMS Παππά σε Καλογρίτσα για τους μετόχους του ΣΥΡΙΖΑ Channel - Ποιος είναι ο μυστηριώδης A2

Sms με το οποίο ο Ν. Παππάς φέρεται να ενημερώνει τον Χρ. Καλογρίτσα, με τα ποσοστά επιχειρηματιών στη δημιουργία καναλιού μετά το διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών, κατέθεσε η υπεράσπιση του επιχειρηματία

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ 2016 17 Ιαν 2023 | 19:42

Ο Καλογρίτσας απάντησε στη μήνυση Παππά: "Η συνέχεια στις αίθουσες των δικαστηρίων αποκλειστικά με δική του ευθύνη"

"Κακώς ο κ.Παππάς κατηγορείται μόνο για πλημμέλημα. Θα έπρεπε να κατηγορηθεί και για κακούργημα" υπενθύμισε ο Χρήστος Καλογρίτσας δια των δικηγόρων του.

07 Φεβ 2023 | 22:20

Σεισμός Τουρκία - Ανάρτηση Βαρουφάκη σε τούρκικα, αραβικά, κουρδικά: Ας γίνει μάθημα πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη ύπαρξη

Aς γίνει μάθημα σε όλους πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη ύπαρξη στον πλανήτη που μοιραζόμαστε" γράφει σε ανάρτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης

ΧΑΜΟΣ 07 Φεβ 2023 | 21:12

Το τρολάρισμα του LubenTV στην Πόπη Τσαπανίδου για το "πρόεδρε έλα με φόρα" και η απάντησή της

Η Πόπη Τσαπανίδου δεν δίστασε να γράψει το σχόλιό της, στον λογαριασμό του LubenTV που την σατίρισε για το "πρόεδρε, έλα με φόρα".