Follow us

Εκαναν διαγωνισμό για τα κοντέινερς μέσα σε... 9 ώρες

Διαδικασίες υπέρ...fast track υιοθέτησε το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την προμήθεια 1.150 conteiners - οικίσκων για τα hot spots

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εκαναν διαγωνισμό για τα κοντέινερς μέσα σε... 9 ώρες

Διαδικασίες υπέρ...fast track υιοθέτησε το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την προμήθεια 1.150 containers - οικίσκων για τα hot spots και τους πρόσφυγες ,συνολικού προϋπολογισμού 14.145.000 €.

Η προκήρυξη του κλειστού διαγωνισμού «με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση και πρόσκληση» ανέβηκε στη Διαύγεια την 1η Φεβρουαρίου στις 23.10 το βράδυ με ημερομηνία έναρξης και ώρα υποβολής των προσφορών στις 8 το πρωί της 2ας Φεβρουαρίου και ολοκλήρωση στις 17.00 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Ερωτήματα εγείρει πάντως το γεγονός ότι ενώ η χώρα διαθέτει πολλά εκατομμύρια για την φροντίδα των προσφύγων από εθνικούς πόρους αφήνει ανέγγιχτα κονδύλια 475 εκατ. ευρώ που της έχουν διατεθεί από τα κοινοτικά ταμεία καθώς λιμνάζει ακόμη - ανεξήγητα - η λειτουργία της διαχειριστικής αρχής που απαιτείται.

Εκαναν διαγωνισμό για τα κοντέινερς μέσα σε... 9 ώρες
Εκαναν διαγωνισμό για τα κοντέινερς μέσα σε... 9 ώρες - εικόνα 2

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την προκήρυξη που ανέβηκε στην Διαύγεια

Γιατί η Ελλάδα δεν παίρνει τα 475 εκατ. από τα ευρωπαϊκά κονδύλια;

Μέσω εθνικών κονδυλίων συνεχίζει η κυβέρνηση να υλοποιεί δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - δημιουργία hot spots, σίτιση, μεταφορές - τη στιγμή που 475 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια είναι στη διάθεσή της.

Το Υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε την Παρασκευή πιστώσεις ύψους 9,3 εκατ. ευρώ για δύο έργα που αφορούν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο.

Το θέμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μένουν αναξιοποίητα έθεσε...κομψά ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επισήμανε μάλλον όχι τυχαία, ότι τα 475 εκατομμύρια ευρώ είναι στη διάθεση της χώρας αλλά αυτό προϋποθέτει τη σύσταση και την λειτουργία διαχειριστικής αρχής.

«Η Ευρώπη διαθέτει 475 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθηθεί η Ελλάδα με την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν. Χρειάζονταν όμως να τεθούν κάποιες διαδικασίες. Έπρεπε να συσταθεί μια διαχειριστική αρχή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά από την εμπειρία σας ότι η Ευρώπη δεν είναι τράπεζα, διαχειρίζεται χρήματα των κρατών μελών και αυτά τα χρήματα πρέπει όλοι να ξέρουν πού πηγαίνουν. Ζητήθηκε λοιπόν από την ελληνική πλευρά να συσταθεί αυτή η διαχειριστική αρχή, η οποία τώρα, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ολοκλήρωσε τη σύστασή της και μπορεί να τεθεί σε λειτουργία» ανέφερε ο κ.Αβραμόπουλος.

Η τεράστια αυτή καθυστέρηση στη σύσταση και λειτουργία της διαχειριστικής αυτής αρχής που θα ξεκλειδώσει την ροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Αθήνα για τη φιλοξενία των προσφύγων εγείρει πολλαπλά ερωτηματικά.

Μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης η μετάθεση της ευθύνης στις καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ακούγεται πειστικό επιχείρημα.

Επικρίσεις για την ελληνική...αμέλεια και στο Ευρωκοινοβούλιο

«Μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων στην αντιμετώπιση των δυσκολιών στα ελληνικά νησιά» καταλόγισε στην Ελλάδα και η επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου μιλώντας την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των νησιών είναι το πλαίσιο του επενδυτικού Ταμείου 2014-2020, και ότι έχουν δοθεί σχετικές συστάσεις στις αρχές των νησιών για τη δραστηριοποίησή τους.

H κ. Κρέτσου αναγνώρισε ότι η χώρα καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο βάρος αλλά όπως είπε «δυστυχώς η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά ταμεία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της μετανάστευσης» .

Αντιθέτως πρόσθεσε η Ιταλία ζήτησε τη στήριξη των ταμείων αυτών και η Επιτροπή έχει ήδη μεταφέρει σημαντικά ποσά προς την Ιταλία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 05 Μαϊ 2022 | 13:50

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στους Ουκρανούς πρόσφυγες από τον ΟΑΣΘ

Κάρτα απεριορίστων διαδρομών τρίμηνης διάρκειας στους Ουκρανούς πρόσφυγες προσφέρει ο ΟΑΣΘ για να μετακινούνται δωρεάν στη Θεσσαλονίκη με τα αστικά λεωφορεία.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 04 Μαϊ 2022 | 12:04

Μεταναστευτικές ροές: Μειώθηκαν κατά 70% οι πρόσφυγες στις δομές από το 2019

Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών και αφίξεων δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας.

ΤΙ ΡΩΤΗΣΑΝ 03 Μαϊ 2022 | 14:13

Η Βασίλισσα του Βελγίου και το απίθανο ψάθινο καπέλο της- Μαζί με τον Βασιλιά επισκέφθηκαν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ελλάδα, οι βασιλείς του Βελγίου μετέβησαν στο κέντρο ένταξης προσφύγων Adama.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ 30 Απρ 2022 | 19:10

Αντζελίνα Τζολί: Στην Ουκρανία η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός - Επισκέφθηκε τη Λβιβ [βίντεο]

Βρέθηκε στην πολύπαθη ουκρανική πόλη Λβιβ ως ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ "ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΧΗΣ" ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 29 Απρ 2022 | 08:58

ΗΠΑ: Επανενώθηκαν παιδιά και γονείς μεταναστών που είχαν χωριστεί από τον Τραμπ

Ως τώρα έχουν επανενωθεί πάνω από 200 παιδιά με τους γονείς τους, αλλά εκτιμάται πως περίπου 1.000 παιδιά παραμένουν χωρισμένα, λόγω της πολιτικής του Τραμπ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 23 Απρ 2022 | 15:28

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα δέκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα [Εικόνες]

Πρόκειται για δέκα παιδιά από δέκα μηνών ως 17 ετών και τρεις συνοδούς με τα παιδιά τους - Έφτασαν στον Προμαχώνα και στη συνέχεια, συνοδεία περιπολικών, στην Αθήνα.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ 21 Απρ 2022 | 15:46

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Όταν άλλες χώρες πνίγουν τους πρόσφυγες, εμείς τους σώζουμε

Την ώρα που άλλες χώρες πνίγουν τους πρόσφυγες βουλιάζοντας τις βάρκες, εμείς κερδίζουμε τον παγκόσμιο θαυμασμό για τις ανθρωπιστικές διασώσεις μας, είπε ο Ερντογάν.

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΟΥΝ 21 Απρ 2022 | 12:27

Σε νησίδα στον Έβρο εγκλωβισμένοι 50 πρόσφυγες - Επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ

Πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από την Κομοτηνή επιχειρεί να τους απεγκλωβίσει.

ΛΙΟΥΝΤΜΙΛΑ ΝΤΕΝΙΣΟΒΑ 21 Απρ 2022 | 08:52

Η Ουκρανία κατηγορεί τον Ερυθρό Σταυρό πως είναι συνεργός της Ρωσίας

"Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός" της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με στέλεχος της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αξιωματούχος του Κιέβου.

ΕΝΤΕΚΑ ΑΤΟΜΑ 20 Απρ 2022 | 15:33

Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε ένα μεσαιωνικό πύργο της Ιρλανδίας [εικόνες]

Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε ένα μεσαιωνικό πύργο της Ιρλανδίας που τους παραχώρησε ο ιδιοκτήτης τους.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ 18 Μαϊ 2022 | 12:12

Μπακογιάννης: Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στο Δημαρχείο της Αθήνας θα αποτελέσει ένα συμβολικό πέρασμα στην πρόοδο

Μήνυμα υπέρ μιας ανοιχτής και "ακομπλεξάριστης" πόλης έστειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης μέσα από συνέντευξη του.

ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 11:57

Μίζερη κριτική Σκουρλέτη: Το Κογκρέσο χειροκροτούσε τον Μητσοτάκη γιατί η ομιλία ήταν...διασκεδαστική

"Τον χειροκρότησαν γιατί ήταν... διασκεδαστικός" υποστήριξε ο Π. Σκουρλέτης για την ομιλία του στο Κογκρέσο. Χαμός από σχόλια στο twitter.

"ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ" 18 Μαϊ 2022 | 10:19

Μπακογιάννη: Πού οφείλεται η επιτυχία του Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο

Η Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε που οφείλεται η επιτυχία του Κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του στο Κογκρέσο.