Εκλογές-γρίφος με φόντο τα σενάρια της επόμενης μέρας

Με την αγωνία για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας να κυριαρχεί φτάνει η ώρα της κρίσεως για τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της συντηρητικής παράταξης.

Εκλογές-γρίφος με φόντο τα σενάρια της επόμενης μέρας

Με την αγωνία για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας να κυριαρχεί φτάνει η ώρα της κρίσεως για τους τέσσερις υποψήφιους αρχηγούς της συντηρητικής παράταξης. Στη σκιά του φλερτ των καραμανλικών με το ΣΥΡΙΖΑ και της επικοινωνίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Καραμανλή με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η αξιωματική αντιπολίτευση πηγαίνει στις κάλπες με πολλά τραύματα.

Ο Κ. Καραμανλής δεν φοβάται την διάσπαση και δεν πιστεύει ότι θα γίνει, ενώ τα βασικά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. μιλάνε για το ενδεχόμενο αποχωρήσεως στελεχών


Σε αυτή την τρίμηνη εξαντλητική και άκρως κουραστική διαδικασία της προεκλογικής περιόδου, η οποία δεν είχε προηγούμενο, κυριάρχησε η πόλωση, οι αιχμές, οι εκατέρωθεν βολές και δεν ήταν λίγες οι φορές που επικράτησε η ένταση.

Η ανησυχία είναι πολύ μεγάλη για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. και διατυπώνονται ερωτήματα για το κατά πόσο η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί την επόμενη μέρα να πορευθεί ενωμένη, αν και το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από τη συντηρητική παράταξη.

Η 20η Δεκεμβρίου, η εκλογική D-Day της Ν.Δ. είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα για τη συντηρητική παράταξη, καθώς από το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα εξαρτηθεί η πορεία της την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό.

Εξάλλου, όλοι αναμένουν ποιος θα εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, καθώς η φθίνουσα πορεία της κυβέρνησης και οι λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, ενισχύει τη συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ κυριαρχούν τα σενάρια για το βαθμό συνεννόησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.

Εν μέσω της συζήτησης για τις θετικές αναφορές του Θόδωρου Ρουσόπουλου, άλλοτε πανίσχυρου υπουργού Επικρατείας, επί κυβερνήσεων Καραμανλή, για τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και η επιβεβαίωση από το γραφείο του Κ.Καραμανλή για μια επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό την παραμονή της περίφημης 17χρονης διαπραγμάτευσης, οι τέσσερις υποψήφιοι, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, μπορεί να δίνουν όρκους πίστης στην ενότητα του κόμματος, αλλά είτε οι ίδιοι, είτε μέσω τρίτων μιλάνε για το ενδεχόμενο της διάσπασης.

Μένει να φανεί εάν την επόμενη μέρα μπορεί όλοι μαζί να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα και εάν και κατά πόσο και σε ποιο χρονικό σημείο θα εμφανιστούν φυγόκεντρες δυνάμεις, καθώς ήδη σε συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία συζητούνται σενάρια για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τα…σπλάχνα της Ν.Δ.

Εξάλλου, υπάρχουν πολλές συζητήσεις, για τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. που θα θελήσει να εξουδετερώσει τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή και ενός κεντρώου – φιλελεύθερου σχήματος. Μένει όμως αυτά να φανούν στην πράξη, καθώς όλα κινούνται σε επίπεδο σεναρίων.

Ο Κ. Καραμανλής δεν φοβάται την διάσπαση και δεν πιστεύει ότι θα γίνει, ενώ τα βασικά κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. μιλάνε για το ενδεχόμενο αποχωρήσεως στελεχών. Οι όποιες εξελίξεις και η δρομολόγηση των όποιων κινήσεων από διάφορες πλευρές προϋποθέτει ότι πρέπει να τελειώσουν οι εκλογές στη ΝΔ, ο αυριανός πρώτος γύρος και ενδεχομένως και ο δεύτερος γύρος σε τρεις εβδομάδες, στις 10 Ιανουαρίου, εάν χρειαστεί.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα, ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος τρίτος και τέταρτος και ποιος θα εκλεγεί, ενώ εάν γίνει δεύτερος γύρος (σ.σ. χρειάζεται 50%+1 για να εκλεγεί κάποιος από τον πρώτο γύρο, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία όλων των υποψηφίων για μη διεξαγωγή του δεύτερου) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συμμαχίες και κυρίως οι πολιτικές συμφωνίες. Πάντως, ο Β. Μεϊμαράκης επιμένει ότι και πρώτος να είναι με μεγάλη διαφορά θα ζητήσει να γίνει δεύτερος γύρος, αλλά όλα θα συζητηθούν μόλις υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.

Το κλειδί της αναμέτρησης είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων, μελών και φίλων της Ν.Δ., καθώς από τον αριθμό των ψηφισάντων θα κριθεί το αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχουν ορισμένοι κρίσιμοι παράγοντες σε αυτή την αναμέτρηση, όπως: α) η κινητοποίηση των μηχανισμών και των βουλευτών, β) η δύναμη που έχει ο κάθε υποψήφιος σε συγκεκριμένες περιφέρειες, γ) η στάση των ψηφοφόρων κατά ηλικία (π.χ. σε άλλα κοινά έχει απήχηση ο Βαγγ. Μεϊμαράκης και σε άλλα κοινά οι υπόλοιποι), κ.α.

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια που συζητούνται έχουν τον Βαγγ. Μεϊμαράκη να είναι το πρόσωπο που θα είναι σίγουρα στο δεύτερο γύρο, ενώ από εκεί και πέρα το κάθε επιτελείο κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για ποιο θα είναι το τελικό δίδυμο του δεύτερου γύρου, εάν διεξαχθεί.

Και αυτό διότι, ήδη συζητείται, εάν ο πρώτος το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 42-43% και η διαφορά του με τον δεύτερο είναι από 15 ποσοστιαίες μονάδες και πάνω, να μην γίνει ο δεύτερος γύρος, αλλά αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Από εκεί και πέρα, εάν δεν συμφωνηθεί να μην γίνει ο δεύτερος γύρος, μένει να φανεί ποιες συμμαχίες θα διαμορφωθούν. Π.χ. εάν είναι αντίπαλοι ο Βαγγ. Μεϊμαράκης είτε με τον Απ. Τζιτζικώστα, είτε με τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε με τον Αδ. Γεωργιάδη.

Επίσης κανείς δεν μπορεί να βασιστεί στην δημοσκοπική εικόνα, αφού δεν ξέρει ποια θα είναι η σύνθεση του εκλογικού σώματος, στοιχείο που καθιστά μάλλον αδύνατον να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις.

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, βέβαιος για την επικράτησή του στην τελική αναμέτρηση, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, εμφανίζεται ο Απ. Τζιτζικώστας. Από την άλλη πλευρά, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης εκτιμούν πως η αναμέτρηση θα πάει σε δεύτερο γύρο και εκφράζουν βεβαιότητα, καθένας από τη δική του πλευρά, ότι θα είναι μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών της ηγεσίας.


Εάν κυλήσουν όλα ομαλά και δεν υπάρξουν τεχνικά προβλήματα _η Vodafone λόγω και τους κύρους της εγγυάται λένε την διαδικασία_ το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ 10-10:30, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιος είναι πρώτος, ποια περίπου η διαφορά με τον δεύτερο και εάν θα γίνει ή όχι δεύτερος γύρος ή όχι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 12 Οκτ 2021 | 13:55

Καραμανλής: Οι ακροδεξιοί δεν έχουν θέση στη ΝΔ - Μήνυμα ενότητας η εκδήλωση της Τετάρτης

"Δεν ανήκουν οι ακροδεξιοί στη Νέα Δημοκρατία", δήλωσε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟ 06 Οκτ 2021 | 13:17

Αιχμές Σκέρτσου για Μπογδάνο: Δεν είμαστε πιο σημαντικοί από αυτό που υπηρετούμε

"Δεν είμαστε εμείς πιο σημαντικοί από αυτό που υπηρετούμε" τόνισε ο Άκης Σκέρτσος για τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ 06 Οκτ 2021 | 12:28

Τι απάντησε ο Γεραπετρίτης για το εάν θα επιστρέψει στη ΝΔ ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος- Ολα ανοιχτά

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τοποθετήθηκε για τη διαγραφή του Κ. Μπογδάνου από τη ΝΔ.

06 Οκτ 2021 | 12:21

Μαύρος (MRB): Υπάρχει περιθώριο για νέο κόμμα στα δεξιά της ΝΔ- Πόσοι ψηφίζουν την άκρα δεξιά στα γκάλοπ

"Υπάρχει ο ενισχυτής και ένα πολύ καλό cd player, αλλά δεν υπάρχουν τα σωστά "ηχεία" στο στερεοφωνικό που λέγεται ακροδεξιά έκφραση".

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ 05 Οκτ 2021 | 20:49

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Τα 7 "θανάσιμα αμαρτήματα" που προκάλεσαν τη διαγραφή από τη ΝΔ

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έπαιζε συνεχώς με τη "φωτιά" και αρκετές φορές είχε βρεθεί αρνητικά στο προσκήνιο - Είχε προειδοποιηθεί από το Μαξίμου

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 04 Οκτ 2021 | 13:21

Μητσοτάκης για 47 χρόνια ΝΔ: Υπηρετούμε το έθνος πάνω από παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς

Για μια "ΝΔ που γιορτάζει στην Ελλάδα που αλλάζει" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04 Οκτ 2021 | 12:05

ΝΔ: Θα απαντήσει ο Τσίπρας στις βαριές καταγγελίες του Πάνου Καμένου περί εξαγοράς βουλευτών;

"Θα απαντήσει ο κ. Τσίπρας; Θα διαψεύσει τον πρώην συγκυβερνήτη του;", ρωτά η Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Π. Καμμένο.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ 28 Σεπ 2021 | 09:07

Νέα καρφιά Τζαβάρα κατά Μητσοτάκη: Μας ψήφισαν για κυβέρνηση ΝΔ, όχι για να διορίζουμε κηπουρούς [βίντεο]

Ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας καυτηρίασε τον πρωθυπουργό για τις επιλογές του σε κυβερνητικά πόστα.

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ 26 Σεπ 2021 | 08:29

Πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα βέλη Σαμαρά εναντίον Μητσοτάκη - Ουδέν σχόλιο από Μαξίμου

Τις υποδείξεις του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για τον ανασχηματισμό, τη διεύρυνση και τα εθνικά θέματα εκμεταλλεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση του Μαξίμου.

ΣΕ ΓΣΕΒΕΕ - ΚΕΕΕ 23 Σεπ 2021 | 19:40

Τσίπρας: Στρατηγική της κυβέρνησης για τις ΜμΕ είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο - Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι "η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Σεπ 2021 | 12:33

ΝΔ για Σπίρτζη: Χυδαία απόπειρα εκμετάλλευσης μιας ανθρώπινης τραγωδίας

Στο σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη για τη γυναικοκτονία στη Ρόδο, απάντησε με αιχμηρό σχόλιο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης.