Εκλογές και νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους το σχέδιο Μητσοτάκη

«Εμείς θα μπορέσουμε να το παλέψουμε καλύτερα». Αυτό είναι το βασικό πολιτικό μήνυμα της ΝΔ.

Εκλογές και νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους το σχέδιο Μητσοτάκη

Η εξίσωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τον εξής βασικό παράγοντα: πρόωρες εκλογές και νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη σκιά του πρόσφατου Eurogroup και των σεναρίων για τέταρτο μνημόνιο ή Grexit, διαμηνύει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, οι εκλογές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως παράδειγμα αστάθειας, γιατί όχι μόνο θα κερδίσει η Ν.Δ. αλλά, όπως είπε, θα προωθήσει η κυβέρνησή του την μεταρρυθμιστική της ατζέντα.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος της Ν.Δ. που απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει το κόμμα του τα νέα μέτρα, ακόμα και εάν απαιτηθεί από τους πιστωτές αυξημένη πλειοψηφία, δηλ. 180, εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, τις οποίες θεωρεί απαραίτητες, αλλά θα γίνουν κατά τον ίδιο, αν χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή το αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να θέσει με ένταση το αίτημα για εκλογές τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αποκλείει το ενδεχόμενο να ψηφίσει, εάν απαιτηθεί και αυτός τα νέα μέτρα στην περίπτωση που η κυβέρνηση ή οι πιστωτές απαιτήσουν αυξημένη πλειοψηφία.

Η λογική του Κυρ. Μητσοτάκη είναι, ότι δεν θα συμβεί τίποτα στον τόπο, εάν γίνουν εκλογές, καθώς η προεκλογική περίοδος μπορεί να διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες και θεωρητικά, δύναται να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το μήνυμα στους δανειστές

Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, με βάση τα όσα γίνονται και αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα στην οικονομία, η Ελλάδα μέσα στο 2017 θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν δυόμισι χρόνια πριν.

Έχει γίνει μεγάλη ζημιά όσον αφορά στην αξιοπιστία της χώρας. Οι αξιώσεις των δανειστών είναι μεν υπερβολικές αλλά και εμείς σαν χώρα έχουμε χάσει σε αξιοπιστία» λένε στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη και συμπληρώνουν: «Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα που λήγει στα μέσα του 2018. Μέχρι τότε η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές: Μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, μπορεί να υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα ή το πιο καταστροφικό να μη υπάρξει τίποτε από τα δύο».

Η γραμμή του προέδρου της Ν.Δ. προς τους πιστωτές είναι:«τους άλλους τους δοκιμάσαμε, ενώ με εμάς θα γίνει ένα καινούργιο ξεκίνημα και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από τη στιγμή που δεν συζητά να στηρίξει νέα μέτρα, όπως είχε κάνει η Ν.Δ. το καλοκαίρι του 2015, ψηφίζοντας το νέο μνημόνιο, θεωρεί, ότι μέσω εκλογών και της ανάδειξης νέας μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, θα σταλεί ένα διαφορετικό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές.

«Εμείς θα μπορέσουμε να το παλέψουμε καλύτερα». Αυτό είναι το βασικό πολιτικό μήνυμα που στέλνει η ηγεσία της Ν.Δ. και παράλληλα εκτιμά ότι θα πείσει τους πιστωτές, με τους οποίους ήδη βρίσκεται σε επαφή, ότι θα έχει επιτυχία το οικονομικό της σχέδιο.

Βέβαια, ο Κυρ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε και επιμένει σε αυτό, ότι θα μειώσει φόρους, ακόμα και μονομερώς και τονίζει σε όλους τους τόνους πως αυτό θα γίνει, καθώς αποτελεί βασική δέσμευσή τους.

Όχι σε νέα φορολογικά μέτρα

Το βασικό όμως είναι ότι ο ίδιος επιμένει σε μια νέα συμφωνία που είναι εφικτή με τους πιστωτές για τον περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, από το 2018 και μετά, από το 3,5% στο 2%, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Θα αρνηθεί νέα μέτρα, καθώς πιστεύει, όπως αναλύει και το οικονομικό του επιτελείο, πως δεν χρειάζεται άλλη φορολογία, αλλά το αντίθετο, απαιτείται μείωσή της. Αυτό το πλαίσιο που είχε τεθεί εδώ και μήνες από τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να αλλάξει και ο ίδιος στις επαφές που θα έχει το επόμενο διάστημα στις Βρυξέλλες όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον αντιπρόεδρο Βλάντις Ντομπρόβσκις, κ.α. και κυρίως κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στα μέσα Φεβρουαρίου για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Γερμανίας και ειδικά με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, στις επαφές που έχει με κορυφαίους παράγοντες της Ε.Ε., όπως ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, θέτει το θέμα της ανάγκης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ εξηγείται επαρκώς το σχέδιο της Ν.Δ.

Σε αυτή τη βάση, η επιχειρηματολογία του Κυρ. Μητσοτάκη δεν θα αλλάξει, αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω το αίτημα-μήνυμα, για «πολιτική αλλαγή» το ταχύτερο δυνατό με εκλογές, ώστε, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, μια νέα αξιόπιστη κυβέρνηση να εφαρμόσει το μόνο σοβαρό σχέδιο εξόδου από την Κρίση: τη Συμφωνία Αλήθειας.

«Με αυτήν αλλάζει το μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Μόνο έτσι έρχονται επενδύσεις, ανοίγουν δουλειές, μειώνεται η ανεργία και αυξάνει η απασχόληση. Μόνο έτσι δίνεται ελπίδα και προοπτική» τονίζεται από το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ.

Σε αυτό το κλίμα, υπάρχει ο φόβος για την ηγεσία της Ν.Δ. να επιστρέψει η χώρα στο ίδιο σημείο που βρισκόταν το καλοκαίρι του 2015 και γι’ αυτό όπως λένε, αυτό πρέπει να αποτραπεί οπωσδήποτε μέσω εκλογών. Αυτό ήδη μεταδίδεται και στον κύκλο των πιστωτών και στους βασικούς παίκτες στην ευρωπαϊκή οικονομική σκακιέρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:58

Στους δρόμους 100 νέα λεωφορεία από τη μεθεπόμενη βδομάδα - Άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου

Λόγω της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι προσεχώς μπαίνουν σε κίνηση άλλα 100 λεωφορεία – Θα γίνουν 500 μέχρι το τέλος του χρόνου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:40

Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός: Lockdown σημαίνει ανεργία και μεγάλη ύφεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να αποφευχθεί το lockdown, που κοστίζει πολύ στην οικονομία της χώρας

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 24 Σεπ 2020 | 18:30

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ: Στο "μενού" η αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω ΝΑΤΟ

Με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Βασικό θέμα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Σεπ 2020 | 17:30

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα - Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο [Βίντεο]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα, καθώς δεν πρέπει να πάμε σε νέο lockdown

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24 Σεπ 2020 | 15:20

Στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δέχθηκε πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 24 Σεπ 2020 | 12:48

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα - Ανησυχία για την Αττική

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί, δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα ή lockdown.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 18:03

"Πυρά" ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η Τζάκρη - Χυδαία η κεντρική γραμμή του κόμματος

Η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη σοβαρότητα, δυστυχώς για τη χώρα, μεγαλώνει λέει η ΝΔ εξ αφορμής των δηλώσεων Τζάκρη

Η 4Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 23 Σεπ 2020 | 14:52

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την 7η έκθεση αξιολόγησης των Θεσμών: Μεγάλη πρόοδος σε μόλις έναν χρόνο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του αναφέρει ότι η 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών αποτελει αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΑΠΑΤΡΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ" ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 23 Σεπ 2020 | 13:56

Ζητάει και τα ρέστα η Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν καταλάβατε την ειρωνεία μου" - Μύδροι από Φίλη, Καββαδία, Μπίστη

Διευκρινίσεις από την Θοδώρα Τζάκρη για το εθνικιστικό παραλήρημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

"ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ" 23 Σεπ 2020 | 09:54

Πέτσας: Είναι δεδομένες οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.