Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Μάχη εντυπώσεων και επίδειξη δύναμης από Παπανδρέου - Ανδρουλάκη με τις υπογραφές

Η κατάθεση των υπογραφών από τους υποψήφιους μνηστήρες του προεδρικού θώκου του ΚΙΝΑΛ σηματοδότησε και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εσωκομματικές εκλογές.

Δημήτρης Τάκης
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΤΑΚΗς

Η κατάθεση των υπογραφών από τους έξι υποψήφιους μνηστήρες του προεδρικού θώκου του Κινήματος Αλλαγής σηματοδότησε και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου 45 ημερών μέχρι την 5η Δεκεμβρίου, που θα ανοίξουν οι κάλπες για τους φίλους και τα μέλη του κινήματος.

Μια προεκλογική περίοδος που αναμένεται να έχει εντάσεις, εκπλήξεις, συγκρούσεις αλλά σίγουρα ενδιαφέρον, ενδιαφέρον που πολλαπλασιάστηκε μετά την είσοδο στο προεκλογικό παιχνίδι του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του το βράδυ της Τετάρτης ήταν πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Παπανδρέου, θέλοντας να κάνει μια επίδειξη δύναμης, κατέθεσε 83 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συλλογής υπογραφών που άνοιξε υπέγραψαν ήδη μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 20.000 άνθρωποι. Μάλιστα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, από τις 83 υπογραφές μελών της κεντρικής επιτροπής μόνο περίπου 15 άτομα ήταν σταθερά προσκείμενοι στον Γιώργο Παπανδρέου ως μέλη του ΚΙΔΗΣΟ, ενώ η ηλεκτρονική σελίδα στην οποία έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 20.000 υπογραφές ανέβηκε στις 23:30 το βράδυ της Τετάρτης λίγο μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του κάτι που σημαίνει ότι η συγκέντρωση τους έγινε μόλις μέσα σε λίγες ώρες.

Οπως αναφέρουν μέλη του επιτελείου του, η συγκέντρωση αυτή θα συνεχιστεί τόσο ηλεκτρονικά όσο και τηλεφωνικά τις επόμενες μέρες σε μια προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια είχαν αποστασιοποιηθεί.

Ο κ. Παπανδρέου πήγε μόνος του στην Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να παραδώσει τις υπογραφές στα μέλη της ΕΚΑΠ, στα οποία είπε ότι θα υπήρχαν περισσότερες από τις 20.000 αλλά κράσαραν τα συστήματα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα του κόσμου.

Ακόμα, ανέβηκε με τα πόδια σε όλους τους ορόφους για να χαιρετήσει τους εργαζόμενους εκεί, ενώ είχε και μια σύντομη συνάντηση με το Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος προσήλθε την ίδια ώρα για την κατάθεση των υπογραφών. Στην συνομιλία που είχαν ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Ανδρουλάκη "καλό αγώνα, ειρηνικά και αγαπημένοι Νίκο” και ο Νίκος Ανδρουλάκης του απάντησε "καλό αγώνα πρόεδρε”.

Επίδειξη δύναμης όμως έκανε και ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού εκτός από τις 20.000 υπογραφές απλών μελών κατέθεσε και 110 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής του κόμματος 27 δηλαδή παραπάνω από εκείνες του κυρίου Παπανδρέου.

Διαβάστε Επίσης

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι κατέθεσαν υπογραφές μελών από το μητρώο του κόμματος αλλά, και νέων φίλων. Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε 5.200 υπογραφές μελών από το μητρώο του κόμματος εννοώ την υποψηφιότητά του στηρίζουν και 1.000 νέα μέλη που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες και άλλοι 8.000 προοδευτικοί πολίτες, όπως ανέφερε ο ίδιος. Μάλιστα συνεργάτες του ανέφερε ότι ο κ. Λοβέρδος συνολικά έχει συγκεντρώσει 22.100 υπογραφές στήριξης.

Ο Παύλος Χρηστίδης κατέθεσε 7.000 υπογραφές ενώ ο Παύλος Γερουλάνος 6.245. Τέλος ο Χάρης Καστανίδης κατέθεσε 8.393 υπογραφές.

Από σήμερα θα αρχίσει να ξετυλίγεται η προεκλογική τακτική του κ. Παπανδρέου, αλλά και η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει έναντι φίλων και αντιπάλων. Όπως λένε συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί την αύξηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία και το μεγάλωμα της παράταξης και ότι δεν επέστρεψε την ενεργό πολιτική για να πάρει ο ίδιος την ρεβάνς ή να δικαιωθεί.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό που αναμένεται να ξεκαθαρίσει ακόμα και σήμερα με στοχευμένες δηλώσεις ή διαρροές ο κ. Παπανδρέου είναι η στάση που θα κρατήσει απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και το αν η δική του νίκη στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου θα σημάνει μια μελλοντική συνεργασία με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του για τον Γιώργο Παπανδρέου, η συντήρηση δεν έχει πρόσημο, είναι και δεξιά και αριστερή. Μάλιστα θυμίζουν ότι τον ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί τα μεγαλύτερα χτυπήματα και ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που τον είχε αποκαλέσει Πινοσέτ στη Βουλή και προσθέτουν ότι μια νίκη Παπανδρέου θα σημάνει την μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό "κόντεμα” του Αλέξη Τσίπρα. "Η εκλογή του δεν θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παπανδρέου είναι ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ”, λένε χαρακτηριστικά.

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι η πλειονότητα των οπαδών του Κινήματος Αλλαγής έχει μια αντίΣΥΡΙΖΑ διάθεση και θέλει να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση που λέει ότι επιθυμεί μία συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κατανοεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα τον ευνοήσει προεκλογικά. Η στρατηγική αυτή έχει και ένα άλλο στόχο το να πάρει υποστηρικτές από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο όποιος εξαρχής έχει χαράξει μια διαχωριστική γραμμή με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε Επίσης

Χθες, ο κ. Λοβέρδος άφησε αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού για τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης λέγοντας ότι "όποιος παλεύει να χτίσει ένα σενάριο ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη, για τον τελευταίο δεν ξέρω, αλλά λέω τι ακούγεται, εγώ θα το ακυρώσω το βράδυ της εκλογής μου". Αμεσα απάντησε και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας: "Μην ανησυχείς αδίκως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

Ο κ. Παπανδρέου στοχεύει ακόμα να ενεργοποιήσει όλες τις διεθνείς επαφές του και να παρουσιάσει το προφίλ του ηγέτη που μπορεί να μιλήσει όπου χρειαστεί στο εξωτερικό και να επαναφέρει με αξιώσεις την σοσιαλδημοκρατία στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξει και στο γεγονός ότι στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση θα έχει το ειδικό βάρος ενός πρώην πρωθυπουργού για να απαντά τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να τοποθετηθεί και επισήμως το επόμενο διάστημα ο μέχρι χθες υποψήφιος πρόεδρος Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος εθεάθη μαζί με την Τόνια Αντωνίου στο στρατηγείο του κ. Παπανδρέου όπου έγινε και η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του . Ο κ. Κεγκερογλου θα δώσει στον κ. Παπανδρέου ισχύ στην περιοχή της Κρήτης, που θεωρείται ένα από τα κάστρα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΕΥΘΕΙΕΣ ΒΟΛΕΣ 30 Νοε 2021 | 09:17

Αναψαν τα αίματα στο ΚΙΝΑΛ με Καϊλή και Κωνσταντινόπουλο: "Θα έχουμε διαρχία με Ανδρουλάκη" - "Είσαι εκτός πραγματικότητας"

Αίσθηση προκάλεσε η Εύα Καϊλή καθώς αναφέρθηκε σε "διαρχία" με Παπανδρέου ή Κωνσταντινόπουλο στη Βουλή, εφόσον εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η απάντηση Κωνσταντινόπουλου.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ 30 Νοε 2021 | 08:29

Debate ΚΙΝΑΛ: Με στρατηγική β' γύρου Λοβέρδος και Ανδρουλάκης - Οι αιχμές, οι διαφοροποιήσεις και τα μηνύματα

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην ΕΡΤ οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης.

ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ 12.788 ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ 30 Νοε 2021 | 07:28

Βερβεσός και Αναστασόπουλος πέρασαν στον β΄ γύρο των εκλογών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Στον β’ γύρο των εκλογών θα κριθεί η θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ 29 Νοε 2021 | 22:00

ΚΙΝΑΛ: Χωρίς εκπλήξεις και μάλλον ανιαρό...το debate των 5 υποψηφίων για τη διαδοχή- Απών ο ΓΑΠ

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στο στούντιο της ΕΡΤ οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 29 Νοε 2021 | 13:17

Παπανδρέου με... Τρέλα: Η τρυφερή σέλφι του Γιώργου και η σκυλίτσα με το απίθανο όνομα [εικόνα]

Η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου με φωτογραφία με τον σκύλο του, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ 29 Νοε 2021 | 12:43

Η απάντηση του Στέφανου Κασιμάτη για τις αντιδράσεις στα όσα έγραψε για τη "μακαρίτισσα Φώφη"

Πώς απάντησε ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης στα σχόλια που προκάλεσε το κείμενό του στην εφημερίδα Τα Νέα για τη Φώφη Γεννηματά

"ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" 29 Νοε 2021 | 12:26

Διαμαντοπούλου: Το ΚΙΝΑΛ να κόψει κάθε σχέση με τη λαϊκίστικη Αριστερά - Νέα σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα το μεγάλο στοίχημα

Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε για τις διδικασίες στο ΚΙΝΑΛ και τη σοσιαλδημοκρατία πως "δεν μπορεί να μιλάμε για επιστροφή".

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ 29 Νοε 2021 | 10:33

Αντίστροφη μέτρηση για το debate των 5 στο ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Παπανδρέου - Οι 5 θεματικές και η διαδικασία

Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν στο στούντιο της ΕΡΤ οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 29 Νοε 2021 | 09:34

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οδηγίες για την ψηφοφορία της Κυριακής - Πιστοποιητικά εμβολιασμού, μάσκες και rapid test για ανεμβολίαστους

Με μέτρα κατά του κορονοϊού θα διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ. Δείτε αναλυτικά πώς θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα ψηφοφόροι και εφορευτικές επιτροπές.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 29 Νοε 2021 | 08:58

132 νέοι επιστήμονες από το Ηράκλειο Κρήτης στηρίζουν Νίκο Ανδρουλάκη

"Η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη απαντά στις ανάγκες της εποχής για μια σύγχρονη, ανανεωμένη και δυναμική ηγεσία", αναφέρουν 132 επιστήμονες από το Ηράκλειο Κρήτης.

"ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ" 29 Νοε 2021 | 08:58

Καρφιά Βενιζέλου για την πανδημία: Καθυστερημένα και ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης - Ζητά επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

"Ενας ανεμβολίαστος να αντιληφθεί ότι είναι συνταγματικό του καθήκον να εμβολιαστεί για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και γιατί αυτό επιβάλλει η συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης", λέει ο κ. Βενιζέλος.

29 Νοε 2021 | 08:21

Κεντροαριστερά: Αμυντικά ή επιθετικά αντανακλαστικά

Τη στιγμή που το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό ήταν παγιωμένο η εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είναι αντικείμενο ευρύτερων συζητήσεων, πέρα από το στενό ακροατήριό του.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 29 Νοε 2021 | 07:34

Παπανδρέου: Υπάρχουν παράγοντες που θέλουν να καθοδηγήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η δικαίωσή του θα είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που ο ίδιος εισήγαγε ως πρωθυπουργός.