Εκλογή ΠτΔ: Λαζόπουλος, Χαικάλης, κρυφή κάμερα & άλλες ιστορίες για αγρίους

Η χώρα έζησε απίστευτες στιγμές πολιτικής αθλιότητας με ανυπόστατες συκοφαντίες κατά άμεμπτων πολιτικών, με σκευωρίες.

Εκλογή ΠτΔ: Λαζόπουλος, Χαικάλης, κρυφή κάμερα & άλλες ιστορίες για αγρίους

Δεν είναι μόνο η προσπάθεια να παραμένει σταθερή η κυβερνητική θητεία και κατ' επέκταση να μην οδηγείται η χώρα σε αιφνίδιες εξελίξεις, που οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην απόφαση να τροποποιήσει το Συνταγματικό άρθρο ώστε να αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές. Είναι προφανώς και η ανάγκη ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον όσα πρωτοφανή συνέβησαν στα τέλη του 2014 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η χώρα έζησε απίστευτες στιγμές πολιτικής αθλιότητας με ανυπόστατες συκοφαντίες κατά άμεμπτων πολιτικών, με σκευωρίες, με υποτιθέμενες επιχειρήσεις χρηματισμού βουλευτών που όχι μόνο δίχασαν τη χώρα, αλλά στιγμάτισαν τον κοινοβουλευτισμό και την ίδια τη Δημοκρατία.

Ήταν ούτως ή άλλως μια πολύ πυκνή σε γεγονότα περίοδος με μεγάλη ένταση και πολιτική αντιπαράθεση με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και επίδικο δύο άκρως αντίθετα σχέδια για το μέλλον της χώρας.

Αυτό της τότε δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά και Βενιζέλου ( ο Φώτης Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ είχε ήδη αποχωρήσει έχοντας άλλα σχέδια για τον εαυτό του) που επιδίωκε συναίνεση για την εκλογή του ΠτΔ ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και να μπει η Ελλάδα σε πιο ήρεμα νερά μετά από τρία και πλέον χρόνια μεγάλης πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε ό,τι μνημονιακό, αποστρέφονταν τις αγορές και την τρόικα, λοιδορούσε την Μέρκελ και τον Σόιμπλε και υπόσχονταν απεμπλοκή από τις πολιτικές λιτότητας και τις πρακτικές του διαφθαρμένου και διαπλεκομενου πολιτικού συστήματος.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν το «πλατύσκαλο» για τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να βρεθεί ένα μόλις βήμα πριν την κατάληψη του κυβερνητικού «θρόνου» για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ο επίλογος γράφτηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 όταν στην τρίτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή ο Σταύρος Δήμας έλαβε 168 θετικές ψήφους και 132 «παρών».

«Ναι» στον Σταύρο Δήμα, αλλά και στην ομαλή πορεία της χώρας είπαν οι βουλευτές της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ αλλά και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Κατερίνα Μάρκου αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης ο οποίος πρωτοστάτησε σε πρωτοβουλία βουλευτών να μην πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές και περιπέτειες.

Έτσι προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε νικητής και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Σημασία έχει τι προηγήθηκε τις εβδομάδες πριν την 29η Δεκεμβρίου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι μελλοντικοί του συγκυβερνήτες (βλ. ΑΝΕΛ) αλλά και άλλοι πρόθυμοι πολέμησαν λυσσαλέα και με κάθε τρόπο την προοπτική να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Χαικάλης – Λαζόπουλος

Το δίδυμο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν στο θέατρο και στην τηλεόραση. Όμως το 2014 έγιναν πρωταγωνιστές σε μια άλλη υπόθεση.

Ο τότε βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαικάλης κατήγγειλε αιφνιδίως λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ ότι επιχείρησαν να τον δωροδοκήσουν ώστε να συμπράξει με την κυβερνητική πρόταση και να υπερψηφίσει τον Σταύρο Δήμα. Ο ηθοποιός όπως και ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος δεν είχαν διαψεύσει ότι είχαν και οπτικοακουστικό υλικό κάτι που πρώτος είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του ο Λάκης Λαζόπουλος λέγοντας μάλιστα ότι ήταν εκείνος που το είχε επεξεργαστεί.

Φυσικό ήταν οι καταγγελίες του να προκαλέσουν θόρυβο, σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, και βέβαια την παρέμβαση του εισαγγελέα (τελικά η υπόθεση μπήκε στο αρχείο).

Υπήρξαν βέβαια και διάφορα ευτράπελα με τον καταγγελλόμενο από τον βουλευτή ως «εγκέφαλο» της δωροδοκίας να αντιτείνει ότι ήταν ο Παύλος Χαικάλης που του υποσχέθηκε ότι αν του έλυνε το οικονομικό του πρόβλημα θα ψήφιζε ΠτΔ. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο καταγγελλόμενος είχε στο παρελθόν φιλικές σχέσεις με τον ηθοποιό, ενώ ήταν και σύμβουλος του Πάνου Καμμένου έως το 2013.

Σταρούλα Ξουλίδου

Ο Παύλος Χαικάλης δεν ήταν όμως ο μόνος από τους ΑΝΕΛ που προχώρησε σε καταγγελίες αυτού του είδους. Ανάλογες ήταν και οι καταγγελίες της «άσημης» κυρίας Ξουλίδου η οποία ανέφερε ότι άτομο την προσέγγισε με σκοπό τον χρηματισμό (3.000.000 ευρώ!) προκειμένου να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα. Ο καταγγελλόμενος όχι μόνο είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς της, αλλά είχε προκαλέσει γέλιο όταν είχε αποκαλύψει ότι δεν έχει δεκάρα στην τσέπη του, αλλά και ότι αν είχε δεν θα τα έδινε στην βουλευτή.

Θόδωρος Παραστατίδης – Οδυσσέας Βουδούρης

Τον Δεκέμβριο του 2014 και οι δύο ανήκαν στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Ο πρώτος είχε περάσει από το ΠΑΣΟΚ και είχε διαγραφεί επειδή καταψήφισε τα μνημόνια που ψήφισε πάντως αργότερα όντας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο δεύτερος είχε την ίδια πολιτική αφετηρία. Μεταπήδησε στην ΔΗΜΑΡ όπου και διαγράφηκε επειδή διαφώνησε με την συνεργασία με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο πρωτοστάτησαν στην συκοφάντηση όσων βουλευτών είχαν καταψηφίσει τον προυπολογισμό εκείνης της χρονιάς άλλα είχαν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα περί χρηματισμού.

Οι ανυπόστατες καταγγελίες τους ξεσήκωσαν μεγάλες αντιδράσεις (όχι μόνο από τους θιγόμενους) έως και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μανώλη Γλέζο να ζητεί να μην μπούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Σύμφωνα με τους περισσότερους αυτός ήταν και ο λόγος που έσπευσαν να ανακαλέσουν όπως – όπως, βάζοντας όμως και εκείνοι ένα ακόμα λιθαράκι στην όξυνση και στην πόλωση που επικρατούσε.

Επρόκειτο για τις τρείς πιο ηχηρές περιπτώσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν και οι μοναδικές, διότι παρόμοιους υπονομευτικούς ισχυρισμούς αλλά και υπαινιγμούς χρησιμοποιούσαν δημοσίως ή ιδιωτικά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ.

Έτσι οι πρόσφατες αιχμές του Αλέξη Τσίπρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την εκλογή του ΠτΔ ότι το κριτήριο της επιλογής του εξαρτάται από μικροπολιτικούς τακτικισμούς, θεωρείται από κυβερνητικά στελέχη, ως μια ακόμα εξόφθαλμη απόδειξη του πολιτικού αμοραλισμού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 11:00 26 Ιουν 2020 | 11:22

Ορκίζεται και πάλι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας

Η ορκομωσία θα γίνει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ Η ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 19 Ιουν 2020 | 13:12

Στην παιδόπολη "Αγία Βαρβάρα" η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 16 Ιουν 2020 | 13:35

Ευχαριστίες Σακελλαροπούλου στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ για τη συμβολή της στη μάχη με τον κορονοϊό

Ο κ. Καραμαλάκης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας των πολιτών.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 14 Ιουν 2020 | 11:06

Μήνυμα Σακελλαροπούλου για την εθελοντική αιμοδοσία: Η φωτογραφία που ανέβασε στο Facebook

"Να επεκταθεί η παράδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας, αφού λίγα λεπτά από τον χρόνο μας, και λίγο αίμα από το αίμα μας, μπορούν να σώσουν ζωές", δήλώνει η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 05 Ιουν 2020 | 12:51

Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος: Η ώρα της φύσης - Τα μηνύματα ΟΗΕ, Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διαμηνύει πως "για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση".

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ 03 Ιουλ 2020 | 13:51

Άνοιγμα του τουρισμού: Επιθεώρηση πλοίων από τον Πλακιωτάκη στο λιμάνι στης Πάτρας [εικόνες - βίντεο]

Την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα πλοία της ακτοπλοΐας στο λιμάνι της Πάτρας επιθεώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης.

ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ "ΤΑ ΜΠΑΛΩΣΕΙ" Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 03 Ιουλ 2020 | 13:19
"ΚΑΡΦΙΑ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Ιουλ 2020 | 11:57

ΣΥΡΙΖΑ για Ελληνικό: Πέντε κατεδαφίσεις και χιλιάδες ψέματα δεν φέρνουν την ανάπτυξη

"Το επικοινωνιακό σόου αξίζει μια θέση στο εγχειρίδιο εξαπάτησης και ανικανότητας", σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ 03 Ιουλ 2020 | 11:31

Θεοδωρικάκος: Με πανελλαδικές εξετάσεις η απονομή της ιθαγένειας σε αλλοδαπούς

"Το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο και απολύτως διαφανές", σημείωσε.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ 03 Ιουλ 2020 | 10:51
"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΕΙΡΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ" 03 Ιουλ 2020 | 10:49
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 03 Ιουλ 2020 | 10:20

Γεωργιάδης καρφώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό: "Δεν ρωτάγατε συνέχεια πότε θα μπούν οι μπουλντόζες";

"Οι μεμψίμοιρες δηλώσεις των Συριζαίων ας γίνουν τμήμα αυτής της υπέροχης μέρας...", έγραψε.