Follow us

Εκνευρισμός σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τις ακροβασίες των ΑΝΕΛ

Παίζουν με επικίνδυνο τρόπο το χαρτί των ελληνοτουρκικών, σε μια προσπάθεια αλλαγής ατζέντας και νέας προσέγγισης του εθνικοπατριωτικού ακροατηρίου τους.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
Εκνευρισμός σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ από τις ακροβασίες των ΑΝΕΛ

Έντονο εκνευρισμό σε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι συνεχείς παρεμβάσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος με μπαράζ δηλώσεών του ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην Τουρκία και οξύνει τα ήδη τεταμένα πνεύματα στο Αιγαίο.

Η επικείμενη ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ εντός του Ιανουαρίου και η αναμενόμενη εκκίνηση της διαδικασίας κύρωσης από την ελληνική Βουλή είναι φανερό πως προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στους -δημοσκοπικά συμπιεζόμενους- συγκυβερνώντες Ανεξάρτητους Έλληνες.

Πέραν του ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά) είτε δηλώνουν είτε αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματος περί καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ουσιαστικά έχει ήδη τεθεί εκτός ΑΝΕΛ.

Τα εξαιρετικά χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος σε συνδυασμό με την -διαφαινόμενη- αποτυχημένη πρόβλεψη του Πάνου Καμμένου ότι η συμφωνία δεν θα περνούσε από τα Σκόπια ωθούν τους ΑΝΕΛ στο να παίζουν με επικίνδυνο τρόπο το χαρτί των ελληνοτουρκικών, σε μια προσπάθεια αλλαγής ατζέντας και νέας προσέγγισης του εθνικοπατριωτικού ακροατηρίου τους.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε αποστάσεις από τη στάση Καμμένου, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να επενδύει η Ελλάδα στην κλιμάκωση της έντασης.

«Άδειασμα» Καμμενου σε Σγουρίδη και η παραίτηση που δεν έγινε δεκτή

Λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και μίλησε ανοιχτά για ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί να μπλοκάρει χρονικά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός που προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ

«Το πότε θα εισαχθεί η συμφωνία έχει ένα δρόμο. Δεν ξέρω τι γεγονότα μπορεί να υπάρξουν. Μπορεί να υπάρξουν γεγονότα απρόβλεπτα και η συμφωνία να μην έρθει ποτέ στο κοινοβούλιο και αυτο δεν έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή», είπε το πρωί της Παρασκευής στο ΘΕΜΑ FM.

Στην ερώτηση «τι θα μπορούσε να συμβεί;» ο κ. Σγουρίδης απάντησε: «Ένα θερμό επεισόδιο. Το απεύχομαι αλλά ολα μπορούν να συμβούν» για να προσθέσει ότι «κατηγορηματικά δεν επενδύω σε κάτι τέτοιο».

Μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος με αναφορά σε «θεωρίες φαντασίας» άδειασε τον Παναγιώτη Σγουρίδη. Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ αποκάλυψε ότι μέσω sms που έστειλε στον Πάνο Καμμένο έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση του. Τελικά η παραίτηση δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Οι δηλώσεις Καμμένου από Κύπρο και Έβρο

Έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Άμυνας που οξύνουν τη ρητορική της έντασης με την Άγκυρα, ενώ και για το Μακεδονικό οι εκφράσεις του αποδομούν πλήρως την κυβερνητική πολιτική.

Όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το ακόμη πιο προβληματικό είναι ότι οι δηλώσεις αυτές δεν διατυπώνονται π.χ. μόνο μέσω social media, οπότε θα μπορούσαν να αποδοθούν σε μια μικροπολιτική εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά εκφράζονται είτε στο εξωτερικό, π.χ. Κύπρος, είτε μέσα από στρατόπεδα του ελληνικού στρατού ή/και του ΝΑΤΟ.

«Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε η υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας. Και θα το κάνω ενσυνείδητα, εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και πολλών από εσάς», επεσήμανε την παραμονή των Χριστουγέννων, επισκεπτόμενος μονάδες της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, καθώς και τη Φ/Γ «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», που βρίσκεται εν όρμω λιμένα Λάρνακας, στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, επισκεπτόμενος τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων τη ζώνη ευθύνης του Δ' Σώματος Στρατού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τον Εβρο, ο κ. Καμμένος δήλωσε με νόημα ότι ίσως είναι η τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή ως υπουργού, υπενθυμίζοντας τη θέση του σχετικά με το Μακεδονικό.

«Εχω ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, θα παραιτηθώ από υπουργός Εθνικής Αμυνας και θα αποχωρήσω από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Είναι καθήκον μου να το κάνω αυτό»

Οι λεονταρισμοί και οι παραβιάσεις

Μιλώντας προς τα στελέχη και τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξαπέλυσε νέες έμμεσες βολές κατά της Άγκυρας. "Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο θα τον τσακίσουμε. Θα τον συντρίψουμε. Αυτό δεν είναι απειλή. Αυτό δεν είναι λεονταρισμός. Αυτό είναι η άσκηση της εθνική μας κυριαρχίας, του δικαίου".

Από τη Λέρο είχε προειδοποιήσει: «Να ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί που προκαλούν ότι καλό θα είναι για αυτούς να παραμείνουνε μόνο στις λεκτικές προκλήσεις. Από εκεί και πέρα, ένα χιλιοστό κίνηση αν κάνουνε θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε».

Νωρίτερα σε tweet είχε γράψει: «Όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».

Στο μεταξύ οι παραβιάσεις του ελληνικού FIR συνεχίζονται αμείωτες τις τελευταίες ημέρες. Μόνο τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγένωνν είχαμε 36 παραβιάσεις και 5 παραβάσεις σε Βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από 3 ζεύγη μαχητικών F-16 , 4 εκ των οποίων μάλιστα ήταν οπλισμένα, καθώς και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Η αντίδραση της ΝΔ

«Οι δηλώσεις Σγουρίδη για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, σε συνδυασμό μάλιστα με την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αδιανόητες» δήλωσε ο ο τομεάρχης εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος..

Ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτει πως «αδιανόητο και επικίνδυνο είναι ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός δεν τις καταδίκασαν αμέσως αφήνοντας έτσι να διακινούνται σενάρια που εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς, καθώς προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας».

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 05 Οκτ 2022 | 20:13

Μετά τη Γερμανία και η Βρετανία αδειάζει την Τουρκία: "Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου"

"Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου" σημειώνεται στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας.

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ 05 Οκτ 2022 | 18:56

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις άξονες Τσίπρα στους Ευρωσοσιαλιστές - Ευρωομόλογο, Ρωσία και τουρκική επιθετικότητα

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας θα προσέλθει στην προ-σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών προκειμένου να θέσει τρεις άξονες.

ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 05 Οκτ 2022 | 18:29

Βαρουφάκης: Σε όποιον ενδιαφέρεται για προοδευτική διακυβέρνηση - Ελάτε να συζητήσουμε

Οι προϋποθέσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τη δημιουργία προοδευτικού προγράμματος

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 05 Οκτ 2022 | 18:12

Δένδιας: Κάθε βράδυ ρίχνω μια ματιά στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας

ΣΕ ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 05 Οκτ 2022 | 17:52

Εκτός ελέγχου ο Ακάρ: Δεν κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό - Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έχουν σαφείς οδηγίες

Εμπρηστικές δηλώσεις για ακόμη μία φορά από τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ - "Οι συμμαχίες είναι άχρηστες, θυμηθείτε τι έγινε το 1922, μην ξεχάσετε το κολύμπι..."

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 05 Οκτ 2022 | 17:45

Βίντεο ντοκουμέντο αποδομεί τα fake news Ερντογάν: Η τουρκική ακτοφυλακή ξυλοκοπεί και σπρώχνει πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μέλη της τουρκικής ακτοφυλακής χτυπούν με κοντάρια και σχοινιά πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παράλληλα τους ωθούν βίαια προς την Ελλάδα.

«ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΑΦΝΙΑΣΕ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ» 05 Οκτ 2022 | 17:13

Έντυ Ζεμενίδης: Πιθανόν η Τουρκία να βγάλει ερευνητικό σκάφος στη Λιβύη, αλλά πολύ κοντά στην ακτή

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την Τουρκία το τουρκολιβυκό μνημόνιο, λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντυ Ζεμενίδης

ΤΟΥΡΚΟΛΥΒΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 05 Οκτ 2022 | 15:22

Γερμανικό "χαστούκι" στην Τουρκία: Δεν αναγνωρίζει την τουρκο-λυβική συμφωνία- Η θάλασσα δεν τους ανήκει...

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και πως δεν δεσμεύει την Ελλάδα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 05 Οκτ 2022 | 14:52

Πηγές υπ. Μετανάστευσης: "Η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της"

Πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης απαντούν στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για το μεταναστευτικό

ΡΗΤΗ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 05 Οκτ 2022 | 12:46

Συρίγος: Προϊόν σκληρής διπλωματικής προεργασίας η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης

Η πραγματικότητα, είπε ο κ. Συρίγος είναι ότι "τέτοιες δηλώσεις είναι προϊόν σκληρής διπλωματικής προεργασίας, και γι' αυτό γίνανε".

"ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ" 05 Οκτ 2022 | 12:31

Οικονόμου: Αν ο Ερντογάν συναντηθεί με τον Μητσοτάκη, θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα που λέει

"Ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Ερντογάν είχε πει "Μητσοτάκης γιοκ", ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

ΣΤΑ 15.000 ΠΟΔΙΑ 05 Οκτ 2022 | 09:19

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Νέα υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από την Κίναρο

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, έκανε γνωστό το ΓΕΕΘΑ.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ 05 Οκτ 2022 | 09:04

Προκλητικό δημοσίευμα της Hurriyet: Αναγνωρίστε τα Κατεχόμενα, αλλιώς να φύγει ο ΟΗΕ από τα εδάφη μας

Mε σημερινό πρωτοσέλιδο της Hurriyet, καλεί τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ να φύγουν από την λεγόμενη "ΤΔΒΚ", αν δεν την αναγνωρίσουν.