Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Στις 14 Απριλίου ο Δένδιας στην Τουρκία "εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες"

Θα είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ μεταξύ των δύο χωρών στην Τουρκία, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την ανάγκη αποφυγής ενεργειών από την Τουρκία που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την ένταση, καθώς και τη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου. Επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών, αποσαφήνισε πως πρέπει να υπάρχει μια αποκλιμάκωση που να επιτρέψει μια εποικοδομητική συνάντηση.

"Εφόσον υπάρξει μια σαφής και συνεχής αποκλιμάκωση, τουλάχιστον βελτίωση του κλίματος, που να επιτρέψει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος" αποκρυστάλλωσε το μήνυμα της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς για την ατζέντα, παρατήρησε πως θα είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ των δύο χωρών στην Άγκυρα, τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια, και αναμένεται και οι δύο πλευρές να θέσουν τα ζητήματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής συνεργασίας.

Υπογράμμισε εκ νέου πως η μοναδική διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο πρέσβη, ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε πως ήταν προγραμματισμένη και πως βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η προετοιμασία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία, στις 14 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε γνωστό πως έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για διάφορα ζητήματα, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρεται στην ανάγκη αποφυγής ενεργειών από την Τουρκία οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν την ένταση.

Νίκος Δένδιας

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη Δήλωση των 27 κρατών-μελών μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισημαίνοντας πως αντικατοπτρίζει τα βασικά σημεία της έκθεσης Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κινείται γενικότερα στη θετική κατεύθυνση. Εστιάζοντας στην έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία, υπογράμμισε πως αναφέρεται σε μια διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, μεταξύ της θετικής ατζέντας και της προοπτικής λήψης μέτρων, "εφόσον η Τουρκία παραπέσει σε παραβατική συμπεριφορά". Προσέθεσε πως η έκθεση κρατάει αρκετές ισορροπίες και τονίζει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ένα ζήτημα διμερές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά ευρωπαϊκό. Παράλληλα, επισήμανε πως υπήρχαν και μερικές ελλείψεις στην έκθεση.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε πως θα μεταβούν στο πλαίσιο ευρύτερων περιοδειών τους στην περιοχή και συγκράτησε από τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την παράγραφο πως η ΕΕ είναι έτοιμη "να εγκαινιάσει διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και περιφερειακά ζητήματα". Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως η Ελλάδα αναμένει αυτό να τεθεί από τους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς και οι θέσεις της ΕΕ όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως αποτυπώνονται στην πιο πρόσφατη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επαναλειτουργία ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στη Λιβύη

Κληθείς να απαντήσει για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε γνωστό πως θα επαναλειτουργήσει τις επόμενες ημέρες -πριν από την επίσκεψη- η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, με σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψη, αλλά και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τη Λιβύη.

Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2019 έχει αναφέρει πως είναι ανυπόστατο και άκυρο και πως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για καμία άλλη τρίτη χώρα. Επισήμανε πως δεν το έχει επικυρώσει ούτε καν η λιβυκή Βουλή.

Εν συνεχεία, ειδική μνεία έκανε ο κ. Παπαϊωάννου στην πρόσφατη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η πρώτη με φυσική παρουσία από τον Φεβρουάριο του 2020, σημειώνοντας πως όσον αφορά τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας προς τη μεταβατική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι προκειμένου να σταθεροποιηθεί η χώρα υπάρχει άμεση ανάγκη για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από την περιοχή, ενώ σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν επανέλαβε την ανάγκη για σταθεροποίηση της χώρας αναδεικνύοντας τη μεταναστευτική διάσταση.

Σχετικά με την Ατζέντα 2030 του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε το ζήτημα των αξιών, όπως το Διεθνές Δίκαιο, τη Δημοκρατία, την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισήμανε πως ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες προς αυτές τις αξίες υπονομεύουν τη Συμμαχία, τη συνοχή της και την αλληλεγγύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα ζητά τον ελλιμενισμό του Angelic Power, την παροχή ιατρικής βοήθειας στους ναυτικούς και τον επαναπατρισμό τους

Σε ερώτηση για το ελληνικό φορτηγό πλοίο Angelic Power που βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοικτά της Κίνας και τον απεγκλωβισμό και επαναπατρισμό των Ελλήνων ναυτικών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η Ελλάδα ζητά τον ελλιμενισμό του στο λιμάνι, να αφεθεί το πλήρωμα να βγει και να του παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια, και αμέσως μετά να επαναπατρισθούν το συντομότερο δυνατό.

Επισήμανε πως το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε πλήρη συντονισμό και εξαιρετική συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διαβεβαίωσε πως καταβάλουν κάθε προσπάθεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος σε αυτή την πολύ δυσάρεστη περιπέτεια για τους ναυτικούς. Ειδικότερα, ενημέρωσε πως ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας είναι σε συνεχή επαφή με τις τοπικές κινεζικές αρχές, ενώ ο προξενικός λιμενάρχης στη Σαγκάη έχει μεταβεί επί τούτου στο Γκουαγκτσού. Μάλιστα, ενημέρωσε πως η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο έχει διαθέσει έναν υπάλληλο να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το ζήτημα.

Σημείωσε ακόμα πως έχουν γίνει σειρά ρηματικών διακοινώσεων προς τις κινεζικές αρχές και γνωστοποίησε πως το θέμα ήγειρε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών σε ευρύτερη συζήτηση που είχε με την πρέσβη της Κίνας. Επισήμανε πως η Ελλάδα τονίζει την ανθρωπιστική διάσταση, δηλαδή την κατάσταση της υγείας των ναυτικών και επίσης την περιβαλλοντική.

Κατά την ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε στη Γερμανία ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ, σημειώνοντας ότι έγινε σε εξαιρετικό και εγκάρδιο κλίμα. Ενδεικτικό, όπως προσέθεσε, είναι πως ο Άρμιν Λάσετ ο οποίος δέχθηκε τον Νίκο Δένδια στο ιδιαίτερο γραφείο του, είπε πως είναι μια πράξη αβροφροσύνης που δεν συνηθίζει. Βασικός σκοπός του κ. Δένδια ήταν να ενημερώσει για τη θέση της χώρας μας σε ό,τι αφορά διάφορα ζητήματα, τόσο στο διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο, καθώς και για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Περαιτέρω, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών με την επίτροπο για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, λέγοντας πως συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Προσέθεσε πως εκ μέρους της Ελλάδας τονίστηκε η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης από την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές οδούς και την προστασία των συνόρων, ενώ τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα των επιστροφών.

Επιπλέον, τονίστηκε η εποικοδομητική στάση που έχει δείξει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, ειδικά όσον αφορά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους Σύρους πρόσφυγες τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί στο μέλλον ιδιαίτερη έμφαση σε άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, οι οποίες επίσης φιλοξενούν τεράστιο αριθμό Σύρων προσφύγων.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στις εκδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις του κόσμου για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, όπου φωταγωγήθηκαν μνημεία και δημόσιοι χώροι με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, αλλά και στα συγχαρητήρια μηνύματα από αρχηγούς κρατών, υπουργούς Εξωτερικών και αξιωματούχους. Επίσης, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν η Ρωσία, η Γαλλία και η Βρετανία για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως υπάρχει η προοπτική να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, εκφράζοντας την ελπίδα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή τους επόμενους μήνες. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο έτος Ιστορίας μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας 2021 και σημείωσε: "Θα θέλαμε, με την παρουσία των δύο υπουργών, να υπάρξει κάποια εκδήλωση στους επόμενες μήνες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο τέλος της εισαγωγικής του παρέμβασης, αναφέρθηκε στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, την Τρίτη. "Συζήτησαν για τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και ο κ. Δένδιας έκανε μια αναφορά στη σύντομη συνάντηση που είχε, στο περιθώριο της Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Συζητήθηκαν το ζήτημα της αναθεώρησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, καθώς και οι εξελίξεις στην περιφέρεια, όπως Τουρκία, Κυπριακό, Λιβύη" είπε και συμπλήρωσε ότι ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε ιδιαίτερα τα διάφορα μηνύματα που εστάλησαν από την αμερικανική πλευρά όσον αφορά την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Τη Δευτέρα η πρώτη τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας

Παρουσιάζοντας το μέχρι στιγμής πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ανακοίνωσε πως o Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στη Σερβία την επόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου. Δίνοντας το στίγμα των επαφών που θα έχει στο Βελιγράδι ο κ. Δένδιας, ανέφερε πως η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με τη Σερβία και να επαναλάβει την πλήρη στήριξη στην ευρωπαϊκή της προοπτική, καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Επίσης, ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρόεδρο της Βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς, τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς και τον νέο Πατριάρχη της Σερβίας Πορφύριο.

Τον υπουργό θα συνοδεύει στην επίσκεψη στο Βελιγράδι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, για να τονίσει την οικονομική και επενδυτική πτυχή στις ελληνοσερβικές σχέσεις.

Την Τρίτη, στις 6 Απριλίου, ο Νίκος Δένδιας θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λιβύη, σημειώνοντας πως θα επαναλειτουργήσει τις επόμενες ημέρες, πριν από την επίσκεψη, η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, με σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψη, αλλά και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τη Λιβύη.

Μητσοτάκης - Δένδιας

Σε περίπου δύο εβδομάδες, στις 14 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ενημέρωσε πως σήμερα θα έχει μια τηλεδιάσκεψη με θέμα "Digital Nomads: Ευκαιρίες, αδυναμίες, προοπτικές", με τη συμμετοχή άλλων υπουργείων και Περιφερειών. Την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έχει συνομιλίες στην Αθήνα με τη Βρετανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Γουέντι Μόρτον, κατά τις οποίες θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΤΟΣ ΗΜΕΡΩΝ 22 Απρ 2021 | 07:08

"Χαστούκι" Μπάιντεν στην Τουρκία: Θα αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Αν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων θα καταφέρει βαρύ πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκία.

ΣΤΟ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 21 Απρ 2021 | 22:20

Συνάντηση Δένδια - Πάιατ: Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία

Δένδιας και Πάιατ συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την ενεργή συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ 21 Απρ 2021 | 20:18

Αλβανία: Ο Ερντογάν έχτισε νοσοκομείο στον Ράμα σε δυόμισι μήνες - "Παρουσία" του τα...προεκλογικά εγκαίνια

Με εξ' αποστάσεως... παρουσία του Ερντογάν, έγιναν τα εγκαίνια νοσοκομείου- δώρο του Τούρκου προέδρου στον στενό του φίλο, όπως τον αποκάλεσε, Έντι Ράμα.

«ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΝΤΕΡΕΣ» 21 Απρ 2021 | 17:14

Πολιτικός "εμφύλιος" στην Τουρκία: Ποιοι θέλουν "κρεμάλα" για τον Ερντογάν- Τα "γαλλικά" του έξαλλου Τούρκου προέδρου

"Κόκκινο" έχουν χτυπήσει οι σχέσεις του Ερντογάν με την αξιωματική αντιπολίτευση - Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε λάβρος κατά του αντιπροέδρου του CHP.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Απρ 2021 | 13:21

Τουρκία: Ανακατεύει την τράπουλα ο Ερντογάν με μίνι ανασχηματισμό - Καρατόμησε υπουργό και ίδρυσε...νύχτα δύο υπουργεία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε την υπουργό Εμπορίου και σχημάτισε δύο νέα υπουργεία

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 21 Απρ 2021 | 10:13

Διάβημα διαμαρτυρίας Ελλάδας στην Τουρκία για την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού πλοίου L’ Atalante

Συμφωνα με διπλωματικές πηγές, έγινε διάβημα διαμαρτυρίας από την Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με το γαλλικό πλοίο L’Atalante.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 21 Απρ 2021 | 09:27

Ελληνογαλλική προβοκάτσια βλέπει ο Τσαβούσογλου: "Ο Δένδιας με στεναχώρησε, δεν ήταν ειλικρινής"

"Το πολεμικό μας ναυτικό έπραξε τα δέοντα" είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης - Καταλόγισε "κακή" πρόθεση στην Ελλάδα - Τι είπε για Δένδια.

21 Απρ 2021 | 07:48

Τα "καλύτερα" έπονται, Ταγίπ...

Η ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αλλάξει άρδην τη στάση της υπερδύναμης απέναντι στην Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν...

Ο ΜΕΜΕΤ ΜΟΥΣ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 21 Απρ 2021 | 07:14

Τουρκία: Ο Ερντογάν καρατομεί την υπουργό Εμπορίου

Με προεδρικό διάταγμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε την υπουργό Εμπορίου.

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΙΛΗ» 20 Απρ 2021 | 14:35

Εξαλλος ο Μπαχτσελί με τον Δένδια- Είναι θρασύς...- Μικροσκοπική χώρα η Ελλάδα, θα χάσει το κεφάλι της

Ένα ακόμη παραλήρημα από τον Ντεβλετ Μπαχτσέλι, αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ 20 Απρ 2021 | 12:36

Spiegel: Γιατί "σιώπησε" ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας - Πλούσιο παρασκήνιο πίσω από την παραίτησή του

Παρασκηνιακές συγκρούσεις απομάκρυναν τον ιμάμη της Αγίας Σοφίας, αναφέρει το περιοδικό Spiegel Online.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Απρ 2021 | 09:47

ΥΠΕΞ για δηλώσεις Πελώνη: Συνειδητά fake news η διαστρέβλωση όσων είπε για το γαλλικό πλοίο και την τουρκική φρεγάτα

Ανακοίνωση σχετικά με τη "διαστρέβλωση" των λεγομένων της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 20 Απρ 2021 | 08:05

Στη Σαουδική Αραβία σήμερα Δένδιας και Παναγιωτόπουλος

Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τους σε στρατηγικό επίπεδο με αξονικό στοιχείο την στρατιωτική συνεργασία αλλά και την διπλωματία.