'Εκρηξη στην Ειδομένη από το «φράγμα» των Σκοπιανών

Συνθήκες επικίνδυνης ανάφλεξης δημιουργεί στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων στην Ειδομένη η στάση των Σκοπίων, ο φράχτης που στήνεται και ο εθνικός διαχωρισμός μεταναστών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
'Εκρηξη στην Ειδομένη από το «φράγμα» των Σκοπιανών

Συνθήκες επικίνδυνης ανάφλεξης δημιουργεί στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων στην Ειδομένη η στάση των Σκοπίων, ο φράχτης που στήνεται και ο αυθαίρετος εθνικός διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων που επιτρέπουν να διέλθουν από το έδαφός τους.

Η σημερινή ένταση οδήγησε σε έναν νεκρό - έπαθε ηλεκτροπληξία - και νέο κύκλο επεισοδίων μεταξύ προσφύγων που τους επιτρέπεται τη διέλευση και μεταναστών που τους απαγορεύεται.

'Εκρηξη στην Ειδομένη από το «φράγμα» των Σκοπιανών

Τα επεισόδια έγιναν μπροστά στο σημείο διέλευσης όπου μετανάστες το απέκλεισαν απαιτώντας είτε να μην περάσει κανείς είτε να περάσουν όλοι.

Οι πρόσφυγες αντέδρασαν, πιάστηκαν στα χέρια, άρχισε πετροπόλεμος και ξηλώθηκαν συρματοπλέγματα.

Η παρέμβαση των αστυνομικών αρχών μεγάλωσε την ένταση στην περιοχή.

'Εκρηξη στην Ειδομένη από το «φράγμα» των Σκοπιανών - εικόνα 2
'Εκρηξη στην Ειδομένη από το «φράγμα» των Σκοπιανών - εικόνα 3

Τα Σκόπια προκαλούν την Αθήνα

Η στάση των Σκοπίων - όπως άλλωστε και άλλες χώρες στην περιοχή- συνιστά προσπάθεια να πέσει στην Ελλάδα την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όπως αποκαλύπτουν και δηλώσεις του Σκοπιανού ΥΠΕΞ.

Ο Νίκολα Πόποσκι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung την Τετάρτη υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως ο φράχτης είναι αναγκαίος διότι η Ελλάδα δεν προστατεύει επαρκώς τα σύνορα. Επανέλαβε το αίτημα για ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα με την Ελλάδα επιμένοντας πως αυτή είναι η μοναδική συνοριακή γραμμή της zώνης Σένγκεν, που δεν προστατεύεται από τη Frontex.

Προκλητικός ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ προτρέπει τους Πακιστανούς να κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα

Προκλητική ήταν και απάντησή του Σκοπιανού ΥΠΕΞ στο ερώτημα γιατί οι αρχές των Σκοπίων δεν επιτρέπουν καν πχ σε Πακιστανούς να κάνουν αίτηση για άσυλο στη χώρα του.

«Γιατί δεν το κάνουν στην Ελλάδα; Όποιος θέλει να διαφύγει από τον πόλεμο, μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα που είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και είναι χώρα ασφαλής» ανέφερε κυνικά ο κ. Πόποσκι.

Ο υπο κατασκευή φράχτης εξετάζεται από τα περίπου έξι χιλιόμετρα, να επεκταθεί άλλα 15 χιλιόμετρα σύμφωνα με όσα είπε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Η ευαίσθητη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται στα σύνορα Σκοπίων - Ελλάδας και οι πολλαπλές κρυπτόμενες επιδιώξεις της ΠΓΔΜ , ανησυχούν την κυβέρνηση που αναζητεί λύση. Η μεταφορά κάποιων εξ αυτών των μεταναστών στην Αθήνα δεν φαίνεται να είναι αρκετή.

Τους φόβους του για τον χειρισμό της κατάστασης στην Ειδομένη δεν έκρυψε ο Γιάννης Μουζάλας όταν ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή πως το ζήτημα θα λήξει μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες βάσει επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο δεν μπορεί να ανακοινωθεί.

Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι δύσκολη για όλους μας που δεν θέλουμε βία

« Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι αντίθετα δύσκολη και για την κυβέρνηση και συνολικά για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα...για όλους μας που δεν θέλουμε βία» είπε ο υπουργός.

Στην παραδοχή ότι χώρες της ΕΕ, ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή εκτιμώντας ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Ο κ. Μουζάλας ουσιαστικά αποκάλυψε πως δυο χώρες δια των αντιπροσώπων τους στο κολέγιο των Επιτρόπων εισηγήθηκαν την αποβολή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.

«Οι εισηγήσεις των δυο επιτρόπων αυτές που η Ευρώπη στηλιτεύει δεν αποτελούν θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ωστόσο δεν έκρυψε τις πιέσεις που δέχεται η χώρα εν όψει κα του αυριανού συμβουλίου υπουργών της ΕΕ.

«Οι εισηγήσεις των δυο επιτρόπων αυτές που η Ευρώπη στηλιτεύει δεν αποτελούν θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

«Αυτός ο θόρυβος έχει γίνει πιο έντονος το τελευταίο διάστημα λόγω και του αυριανού συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες. Θα υπάρξει προσπάθεια να περάσουν δύσκολα πράγματα για τη χώρα μας προκειμένου να καθησυχάσουν τις χώρες τους που για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν τεράστιες μετακινούμενες μάζες» παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας και απέδωσε τις αγκυλώσεις που παρατηρούνται τόσο στην έλλειψη κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής, όσο και στο γεγονός ότι μια αριστερή κυβέρνηση έχει αγκυλώσεις και δεν μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Ο υπουργός απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα θέλει να βγει εκτός Σένγκεν. «Αποτελεί κατάκτηση και οφείλουμε να παραμείνουμε» ξεκαθάρισε.

Διφορούμενες ήταν οι δηλώσεις του και σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών στη Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει» είπε στην αρχή αλλά πρόσθεσε αμέσως μετά ότι ακόμα και υπάρξει θα είναι τέτοιος που θα μπορούμε να τον διαχειριστούμε «ούτε με λουλούδια ούτε με ξύλο, αλλά θα μπορέσουμε να τον διαχειριστούμε».

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου που δημοσιεύματα τον εμφανίζουν να είναι γνώστης των εισηγήσεων για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν.

«Έχω δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου που όπως φαίνεται μάλλον μας βοηθά και μάλλον έχει κάνει μια θετική δήλωση για μας» είπε αρχικά για να διευκρινίσει αργότερα ότι ο Έλληνας επίτροπος έχει διπλό ρόλο αυτόν του υπερεθνικού και του εθνικού και μας βοηθά.

«Είναι ψέμματα ότι δεν παίρνουμε τα μηχανήματα και τους άνδρες της Frontex»

Ο κ. Μουζάλας έδωσε και στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικών ροών.

Είπε ότι είναι ψέματα ότι μας προσφέρουν 400 μηχανήματα καταγραφής και εμείς δεν τα παίρνουμε. «Έχουμε ζητήσει 100 και μας έδωσαν μόνο 48 από τα οποία τα 12 μας τα έδωσε η Γερμανία σαν μια κίνηση ευγενικής ενέργειας».

Αρνήθηκε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν θέλει συνεργασία με την Frontex.

«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία» αντέτεινε. Έχουμε ζητήσει 318 ανθρώπους και έχουμε κάθε μήνα στο έδαφος μόνο 40 οι οποίοι κάνουν δύο βάρδιες σε αντίθεση με τους δικούς μας αστυνομικούς οι οποίοι εργάζονται επί 24ωρο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητήσαμε 1.600 άτομα.

Αρνήθηκε επίσης ότι δεν δεχόμαστε τους ειδικούς κομάντο (Rabits) της Ευρωπαϊκής Δύναμης. Ήδη από τον περασμένο Ioύλιο – ανακοίνωσε- έχουμε ζητήσει περισσότερα κομάντο από αυτά που διαθέτουμε για τα θαλάσσια σύνορα αλλά δεν τα έχουμε πάρει. Τα κομάντο δεν τα χρειαζόμαστε στα χερσαία σύνορα με τη FYROM αλλά στη θάλασσα.

Σε ότι αφορά τις επιστροφές μεταναστών. Συνεχίζονται σε χώρες που τους δέχονται όπως η Γεωργία και η Αλβανία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με Τουρκία και Πακιστάν. Στείλαμε 62 μετανάστες στο Πακιστάν και μας τους επέστρεψαν. Χθες βράδυ στείλαμε 39 με αεροπλάνο τηςFrontex και δέχθηκαν τους 20.

Για τα Hot Spot παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. «Αν όλα είχαν γίνει έγκαιρα θα μπορούσαμε να ήμασταν μπροστά 10 με 15 ημέρες» υπογράμμισε.

Στη Μυτιλήνη όπως είπε τα κέντρα ταυτοποίησης είναι έτοιμα. Στην Κω και στην Λέρο θα έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος του έτους και θα κτίσει ο στρατός. Στη Χίο η κυβέρνηση βοήθησε τον δήμαρχο που αγόρασε εργοστάσιο και μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι έτοιμο. Στην Σάμο υπάρχουν ακόμα προβλήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ 15 Οκτ 2021 | 17:31

Με ποιο τραγούδι στο jukebox υποδέχθηκε ο Ζέρβας τον Βορίδη στη Θεσσαλονίκη [εικόνες-βίντεο]

Η οικογενειακή ιστορία πίσω από το jukebox του Δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 15 Οκτ 2021 | 15:39

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Διακόπηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής -Σενάρια για υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου

Οι τρεις νέες υποψηφιότητες στο Κίνημα Αλλαγής έχουν περιπλέξει τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 15 Οκτ 2021 | 14:48

Τσακαλώτος με χιούμορ για τις πλημμύρες- Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι 53

Ανάρτηση με χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες...του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΞΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 15 Οκτ 2021 | 13:43

ΚΙΝΑΛ: Συνεδριάζει η επιτροπή Καταστατικού για την παράταση προθεσμίας υπογραφών - 5.200 κατέθεσε ο Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή τις απαιτούμενες υπογραφές καθώς και μεγάλο αριθμό άλλων από υποστηρικτές του.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 11:52

Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Τα καίρια σημεία - Γιατί ακυρώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΜΟΠ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ 15 Οκτ 2021 | 10:59

Γιατρομανωλάκης, ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός: Και μόνο που υπάρχω, κάνει κάποιους να αισθάνονται άβολα

""Τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν ως κλειστά clubs που δύσκολα θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε νέα μέλη,", είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Γιατρομανωλάκης.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. 15 Οκτ 2021 | 10:10

Στο ΕΛΙΑΜΕΠ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αναλαμβάνει επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας

Ειδικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ 15 Οκτ 2021 | 09:53

Κατεχόμενα: Προς εκλογές οι Τουρκοκύπριοι μετά την παραίτηση Σανέρ

Σε νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας μπαίνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά τη παραίτηση της τρικομματικής "κυβέρνησης" μειοψηφίας του "πρωθυπουργού" Ερσάν Σανέρ.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 15 Οκτ 2021 | 09:38

Προκαλεί και τη Γαλλία ο Ακάρ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ξεπερνά το μπόι της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ακάρ σημείωσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.