'Εκρηξη στην Ειδομένη από το «φράγμα» των Σκοπιανών

Συνθήκες επικίνδυνης ανάφλεξης δημιουργεί στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων στην Ειδομένη η στάση των Σκοπίων, ο φράχτης που στήνεται και ο εθνικός διαχωρισμός μεταναστών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
'Εκρηξη στην Ειδομένη από το «φράγμα» των Σκοπιανών

Συνθήκες επικίνδυνης ανάφλεξης δημιουργεί στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων στην Ειδομένη η στάση των Σκοπίων, ο φράχτης που στήνεται και ο αυθαίρετος εθνικός διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων που επιτρέπουν να διέλθουν από το έδαφός τους.

Η σημερινή ένταση οδήγησε σε έναν νεκρό - έπαθε ηλεκτροπληξία - και νέο κύκλο επεισοδίων μεταξύ προσφύγων που τους επιτρέπεται τη διέλευση και μεταναστών που τους απαγορεύεται.

'Εκρηξη στην Ειδομένη από το «φράγμα» των Σκοπιανών

Τα επεισόδια έγιναν μπροστά στο σημείο διέλευσης όπου μετανάστες το απέκλεισαν απαιτώντας είτε να μην περάσει κανείς είτε να περάσουν όλοι.

Οι πρόσφυγες αντέδρασαν, πιάστηκαν στα χέρια, άρχισε πετροπόλεμος και ξηλώθηκαν συρματοπλέγματα.

Η παρέμβαση των αστυνομικών αρχών μεγάλωσε την ένταση στην περιοχή.

'Εκρηξη στην Ειδομένη από το «φράγμα» των Σκοπιανών - εικόνα 2
'Εκρηξη στην Ειδομένη από το «φράγμα» των Σκοπιανών - εικόνα 3

Τα Σκόπια προκαλούν την Αθήνα

Η στάση των Σκοπίων - όπως άλλωστε και άλλες χώρες στην περιοχή- συνιστά προσπάθεια να πέσει στην Ελλάδα την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όπως αποκαλύπτουν και δηλώσεις του Σκοπιανού ΥΠΕΞ.

Ο Νίκολα Πόποσκι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung την Τετάρτη υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ πως ο φράχτης είναι αναγκαίος διότι η Ελλάδα δεν προστατεύει επαρκώς τα σύνορα. Επανέλαβε το αίτημα για ανάπτυξη της Frontex στα σύνορα με την Ελλάδα επιμένοντας πως αυτή είναι η μοναδική συνοριακή γραμμή της zώνης Σένγκεν, που δεν προστατεύεται από τη Frontex.

Προκλητικός ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ προτρέπει τους Πακιστανούς να κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα

Προκλητική ήταν και απάντησή του Σκοπιανού ΥΠΕΞ στο ερώτημα γιατί οι αρχές των Σκοπίων δεν επιτρέπουν καν πχ σε Πακιστανούς να κάνουν αίτηση για άσυλο στη χώρα του.

«Γιατί δεν το κάνουν στην Ελλάδα; Όποιος θέλει να διαφύγει από τον πόλεμο, μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα που είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και είναι χώρα ασφαλής» ανέφερε κυνικά ο κ. Πόποσκι.

Ο υπο κατασκευή φράχτης εξετάζεται από τα περίπου έξι χιλιόμετρα, να επεκταθεί άλλα 15 χιλιόμετρα σύμφωνα με όσα είπε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Η ευαίσθητη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται στα σύνορα Σκοπίων - Ελλάδας και οι πολλαπλές κρυπτόμενες επιδιώξεις της ΠΓΔΜ , ανησυχούν την κυβέρνηση που αναζητεί λύση. Η μεταφορά κάποιων εξ αυτών των μεταναστών στην Αθήνα δεν φαίνεται να είναι αρκετή.

Τους φόβους του για τον χειρισμό της κατάστασης στην Ειδομένη δεν έκρυψε ο Γιάννης Μουζάλας όταν ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή πως το ζήτημα θα λήξει μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες βάσει επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο δεν μπορεί να ανακοινωθεί.

Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι δύσκολη για όλους μας που δεν θέλουμε βία

« Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι αντίθετα δύσκολη και για την κυβέρνηση και συνολικά για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα...για όλους μας που δεν θέλουμε βία» είπε ο υπουργός.

Στην παραδοχή ότι χώρες της ΕΕ, ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή εκτιμώντας ωστόσο ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Ο κ. Μουζάλας ουσιαστικά αποκάλυψε πως δυο χώρες δια των αντιπροσώπων τους στο κολέγιο των Επιτρόπων εισηγήθηκαν την αποβολή της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.

«Οι εισηγήσεις των δυο επιτρόπων αυτές που η Ευρώπη στηλιτεύει δεν αποτελούν θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ωστόσο δεν έκρυψε τις πιέσεις που δέχεται η χώρα εν όψει κα του αυριανού συμβουλίου υπουργών της ΕΕ.

«Οι εισηγήσεις των δυο επιτρόπων αυτές που η Ευρώπη στηλιτεύει δεν αποτελούν θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

«Αυτός ο θόρυβος έχει γίνει πιο έντονος το τελευταίο διάστημα λόγω και του αυριανού συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες. Θα υπάρξει προσπάθεια να περάσουν δύσκολα πράγματα για τη χώρα μας προκειμένου να καθησυχάσουν τις χώρες τους που για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν τεράστιες μετακινούμενες μάζες» παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας και απέδωσε τις αγκυλώσεις που παρατηρούνται τόσο στην έλλειψη κεντρικής ευρωπαϊκής πολιτικής, όσο και στο γεγονός ότι μια αριστερή κυβέρνηση έχει αγκυλώσεις και δεν μπορεί να προχωρήσει ταχύτατα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Ο υπουργός απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα θέλει να βγει εκτός Σένγκεν. «Αποτελεί κατάκτηση και οφείλουμε να παραμείνουμε» ξεκαθάρισε.

Διφορούμενες ήταν οι δηλώσεις του και σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει εγκλωβισμός μεταναστευτικών ροών στη Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει» είπε στην αρχή αλλά πρόσθεσε αμέσως μετά ότι ακόμα και υπάρξει θα είναι τέτοιος που θα μπορούμε να τον διαχειριστούμε «ούτε με λουλούδια ούτε με ξύλο, αλλά θα μπορέσουμε να τον διαχειριστούμε».

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου που δημοσιεύματα τον εμφανίζουν να είναι γνώστης των εισηγήσεων για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν.

«Έχω δηλώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου που όπως φαίνεται μάλλον μας βοηθά και μάλλον έχει κάνει μια θετική δήλωση για μας» είπε αρχικά για να διευκρινίσει αργότερα ότι ο Έλληνας επίτροπος έχει διπλό ρόλο αυτόν του υπερεθνικού και του εθνικού και μας βοηθά.

«Είναι ψέμματα ότι δεν παίρνουμε τα μηχανήματα και τους άνδρες της Frontex»

Ο κ. Μουζάλας έδωσε και στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικών ροών.

Είπε ότι είναι ψέματα ότι μας προσφέρουν 400 μηχανήματα καταγραφής και εμείς δεν τα παίρνουμε. «Έχουμε ζητήσει 100 και μας έδωσαν μόνο 48 από τα οποία τα 12 μας τα έδωσε η Γερμανία σαν μια κίνηση ευγενικής ενέργειας».

Αρνήθηκε εξάλλου ότι η Ελλάδα δεν θέλει συνεργασία με την Frontex.

«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία» αντέτεινε. Έχουμε ζητήσει 318 ανθρώπους και έχουμε κάθε μήνα στο έδαφος μόνο 40 οι οποίοι κάνουν δύο βάρδιες σε αντίθεση με τους δικούς μας αστυνομικούς οι οποίοι εργάζονται επί 24ωρο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητήσαμε 1.600 άτομα.

Αρνήθηκε επίσης ότι δεν δεχόμαστε τους ειδικούς κομάντο (Rabits) της Ευρωπαϊκής Δύναμης. Ήδη από τον περασμένο Ioύλιο – ανακοίνωσε- έχουμε ζητήσει περισσότερα κομάντο από αυτά που διαθέτουμε για τα θαλάσσια σύνορα αλλά δεν τα έχουμε πάρει. Τα κομάντο δεν τα χρειαζόμαστε στα χερσαία σύνορα με τη FYROM αλλά στη θάλασσα.

Σε ότι αφορά τις επιστροφές μεταναστών. Συνεχίζονται σε χώρες που τους δέχονται όπως η Γεωργία και η Αλβανία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με Τουρκία και Πακιστάν. Στείλαμε 62 μετανάστες στο Πακιστάν και μας τους επέστρεψαν. Χθες βράδυ στείλαμε 39 με αεροπλάνο τηςFrontex και δέχθηκαν τους 20.

Για τα Hot Spot παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. «Αν όλα είχαν γίνει έγκαιρα θα μπορούσαμε να ήμασταν μπροστά 10 με 15 ημέρες» υπογράμμισε.

Στη Μυτιλήνη όπως είπε τα κέντρα ταυτοποίησης είναι έτοιμα. Στην Κω και στην Λέρο θα έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος του έτους και θα κτίσει ο στρατός. Στη Χίο η κυβέρνηση βοήθησε τον δήμαρχο που αγόρασε εργοστάσιο και μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι έτοιμο. Στην Σάμο υπάρχουν ακόμα προβλήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΦΕΟΥΔΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ" 28 Σεπ 2020 | 13:09

Καρφιά Κοντονή κατά Τσίπρα: Έχουμε φαινόμενα αρχηγισμού - Τα προβλήματα δεν λύνονται με πειθαρχικά

Ο κ. Κοντονής σε συνέντευξή του τόνισε πως υπάρχουν φέουδα μέσα στο κόμμα, ενώ σημείωσε πως τα προβλήματα δεν λύνονται με πειθαρχικά.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:52

Ηλιόπουλος: Ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ 28 Σεπ 2020 | 12:49

Η επίσημη θέση των ΗΠΑ για την ΑΟΖ με την Τουρκία: Το θέμα να λυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Η Κοινή δήλωση ΗΠΑ και Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ) μετά τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWITTER 28 Σεπ 2020 | 12:47

Η πεζοπορία του Τζέφρι Πάιατ στον Όλυμπο: Ο Θρόνος του Δία και τα... νέα ύψη στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο Τζέφρι Πάιατ έκανε πεζοπορία στον Όλυμπο και μίλησε για νέα "ύψη" στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:40

Βούτσης: "Ούτε κατά διάνοια" ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ - Δε νομίζω ότι είναι διχαστικό το κλίμα

"Πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης", που αποποιείται τις ευθύνες του, χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Βούτσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 28 Σεπ 2020 | 12:38

Κορονοϊός - Πέτσας: Δεν θα πάρουμε μέτρα για τους άνω των 65 ετών - Επιστρατεύονται ιδιωτικές ΜΕΘ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν ξεχωριστά μέτρα για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΣΚΙΤΣΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 28 Σεπ 2020 | 12:13

Αρπάχτηκαν στον αέρα Μπογδάνος - Γιαννούλης: "Ακροδεξιό απολειφάδι" - "Είστε συνεργάτες της Χρυσής Αυγής"

Απίστευτοι χαρακτηρισμοί ανάμεσα στον Κ. Μπογδάνο της ΝΔ και τον Χρήστο Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψει. Το σκίτσο που δείχνει μαθητές σαν πίθηκους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Σεπ 2020 | 11:23

Πάιατ: Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο

"Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας" τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ 28 Σεπ 2020 | 10:13

Στη Θεσσαλονίκη ο Πομπέο: Με την Ελλάδα μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα - Συνάντηση με Δένδια

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Δένδια. Απόψε στα Χανιά η συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ 28 Σεπ 2020 | 07:34

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Από τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά στέλνει ηχηρό μήνυμα για την Τουρκία

Το γεγονός πως ο Μάικ Πομπέο επέλεξε να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη και την Σούδα δείχνει τους στόχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η YENI SAFAK 27 Σεπ 2020 | 14:24

Oruc Reis: Νέα έξοδος από το λιμάνι της Αττάλειας - Περιμένει εντολές, λέει η Yeni Safak [Χάρτης]

Όπως αναφέρει η Yeni Safak, το Oruç Reis περιμένει εντολή για νέα αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΥΡΑ 27 Σεπ 2020 | 13:14

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία"

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη.

ΜΠΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ 27 Σεπ 2020 | 12:58

Οργή ΥΠΕΞ για Καστελόριζο: Περιμένουμε από την Τουρκία να οδηγήσει τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη

Καταδίκασε το ΥΠΕΞ την προκλητική ενέργεια στο Καστελόριζο. "Τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης".