Εκρηκτικό το κλίμα για την κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα

Το προφίλ των απεργών που ανησυχεί το Μαξίμου και οι πιέσεις στους βουλευτές να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό. Σκηνικό ρήξης στήνει η κυβέρνηση με την δεξιά.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Εκρηκτικό το κλίμα για την κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα

Αντιμέτωπη με τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της εξουσίας και της δέσμευσης για κατάργηση του μνημονίου.

Αγρότες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δάσκαλοι καθηγητές ελεύθεροι επαγγελματίες, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στους δήμους ,αστυνομικοί ,καλλιτέχνες βρίσκονται επί ποδός πολέμου για το ασφαλιστικό και τις αλλαγές στη φορολογία και συντονίζονται σε κοινό μέτωπο διεκδικήσεων.

Το εύρος των κινητοποιήσεων και η ταχύτητα με την οποία συγκροτούνται τα μέτωπα προκαλούν αγωνία στην κυβέρνηση που αφήνει τη ρητορική των «υποκινούμενων» επαγγελματικών τάξεων και καταφεύγει στον κατακριτέο από την αριστερά κοινωνικό αυτοματισμό στοχοποιώντας αγρότες και επαγγελματίες ως «υποφορολογούμενους».

Ενδεικτικά όσα είπε ο Γ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξη όπου διαβεβαίωσε γενικώς «εμείς είμαστε με τον κόσμο και όχι με τον Ντάισελμπλουμ» αλλά και η ...προειδοποίηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη προς το «κίνημα της γραβάτας» ότι όσοι τους υποστηρίζουν σήμερα «θα φέρουν πιο βάρβαρα μέτρα».

Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πλέον στο «μάτι του κυκλώνα» και γίνονται αποδέκτες της κοινωνικής οργής όπου κι αν βρεθούν.

Μετά την ομηρεία του υπουργού Β.Αποστόλου στην Κομοτηνή, τα αυγά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, το απόγευμα της Παρασκευής οργισμένοι αγρότες εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος αλλά και κυβερνητικών βουλευτών στις Σέρρες και έκαψαν κομματικές σημαίες και αφίσες από την καμπάνια του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Σε μπλόκο έπεσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Καστοριάς ενώ ακυρώθηκαν για προληπτικούς λόγους ομιλίες του υφυπουργού κοινωνικής ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου σε Πάτρα και Πύργο.

Στις διαμαρτυρίες πρωτοστατούν οι 40αρηδες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας με το ασφαλιστικό έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τα κοινωνικά στρώματα που υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περιφέρεια στις κινητοποιήσεις των αγροτών συμμετέχουν κυρίως νέοι αγρότες ηλικίας 30-45 ετών που είχαν υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και τώρα βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση λόγω της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το ασφαλιστικό.

Αντίστοιχα στις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, στο κίνημα της «γραβάτας» που βγαίνει για πρώτη φορά στους δρόμους μετά την μεταπολίτευση, κυριαρχούν οι «συμμαθητές του Τσίπρα» δηλαδή οι 40άρηδες δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί που ανήκουν στην ηλιακή γενιά του πρωθυπουργού και οι περισσότεροι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.

Το προφίλ των πολιτών που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις είτε με τα αγροτικά τρακτέρ στις εθνικές οδούς είτε με τις γραβάτες ανά χείρας στους δρόμους της Αθήνας ταυτίζεται με τα χαρακτηριστικά των πιο δυναμικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές: ηλικιακές ομάδες από 30-45 ετών αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες που προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και έδωσαν… ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις εκλογικές διαδικασίες μέσα στο 2015.

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας με το ασφαλιστικό έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τα κοινωνικά στρώματα που υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και επένδυσαν στην εκλογή του στην κυβέρνηση.

Αγριες προειδοποιήσεις στους βουλευτές: μην τολμήσετε

Στην περιφέρεια οι αγρότες κρατούν σκληρή στάση και στέλνουν μηνύματα στους βουλευτές να μην επιστρέψουν στις περιφέρειες τους εάν ψηφίσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις ενώ τα συνθήματα που κυριαρχούν στις κινητοποιήσεις των επιστημόνων είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους τους: «Κατρούγκαλε γύρνα στην δικηγορία για να σε μάθουμε πως γράφεται ιστορία», ή «Παραιτήσου» και «δεν θα περάσει».

Στην περιφέρεια οι αγρότες κρατούν σκληρή στάση και στέλνουν μηνύματα στους βουλευτές να μην επιστρέψουν στις περιφέρειες.

Τόσο στο Μαξίμου όσο και σε κυβερνητικά κλιμάκια υπάρχει η εντύπωση πως η μάχη του ασφαλιστικού έχει χαθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο και όχι επί της ουσίας δηλαδή εκτιμούν ότι τόσο οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πιθανά να αλλάξουν στάση όταν ενημερωθούν αναλυτικά για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Κυρίως για τους αγρότες για τους οποίους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μέσα από το νέο ασφαλιστικό προστατεύονται οι μικροεισοδηματίες, προετοιμάζεται μία επικοινωνιακή αντεπίθεση από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου που θα αξιοποιηθεί κυρίως το πρόσωπο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τόσο στην ανοιχτή εκδήλωση του κόμματος για τον ένα χρόνο στην Κυβέρνηση που θα γίνει στο ΣΕΦ την ερχόμενη Κυριακή, όσο και με την προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στην βουλή την ερχόμενη Τρίτη.

Τι θα ανακοινώσει ο Τσίπρας την Κυριακή

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αλλαγές για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και την πρόβλεψη να υπάρξει…κόφτης στις εισφορές από ένα ποσό και πάνω, για τις οποίες έχει …επαναστατήσει η Κ.Ο του κόμματος που αποτελείται στην πλειοψηφία της από επιστήμονες.

Ο κ. Τσίπρας όμως θα επαναλάβει ότι οι κινητοποιήσεις είναι μέθοδος πίεσης των πολιτών προς την κυβέρνηση όμως θα θέσει τις διαχωριστικές γραμμές με την δεξιά και την ακροδεξιά που δραστηριοποιείται στα επεισόδια όπως για παράδειγμα στην Κομοτηνή όπου αποκλείστηκε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου στο κτίριο της νομαρχίας από αγρότες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, στην Κομοτηνή τα επεισόδια προκλήθηκαν από ακροδεξιά στοιχεία που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών πρωτοστατούν συνδικαλιστές της ΝΔ και διαχωρίζουν τους παλαιούς από τους νέους αγρότες για τους οποίους υποστηρίζουν ότι δεν διαμαρτύρονται κατανοώντας ότι πρέπει να πληρώσουν για τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι χρειάζεται να κρατούν βιβλία εσόδων εξόδων για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα άρα και τις εισφορές που θα καταβάλουν.

Στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που δεν διαφοροποιούνται από τις τακτικές παλαιότερων μνημονιακών κυβερνήσεων οι οποίες διαχωρίζουν τους αγρότες σε υποκινούμενους ή μη ενόψει της κρίσιμης σύγκρουσης για τι ασφαλιστικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Νοε 2020 | 13:00

ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνι Γεωργιάδη: Πανηγυρίζει την ώρα που η χώρα έχει φθάσει να χάνει πάνω από 100 ανθρώπους την ημέρα

Επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 20 Νοε 2020 | 17:22

Παρατηρητήριο Fake news της ΝΔ: "Στημένη" η φωτογραφία με τα παιδιά στο καφενείο της Ηλείας

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τον κοινοτάρχη για Fake news κατ' εντολήν της Κουμουνδούρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 20 Νοε 2020 | 12:03

Σάλος με τη δήλωση Γιαννούλη (ΣΥΡΙΖΑ) : "Η κυβέρνηση σκοτώνει ανθρώπους" - Οργισμένη αντίδραση της ΝΔ [βίντεο]

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, αναφερόμενος στο θέμα του κορονοϊού, είπε πως "η κυβέρνηση σκοτώνει ανθρώπους", προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ TWITTER 19 Νοε 2020 | 22:11

Ανάρτηση-ντροπή από την "Αυγή" για τους τάφους στις Σέρρες - Οργισμένη απάντηση από τη ΝΔ

Σάλος προκλήθηκε από αναρτήσεις της εφημερίδας "Η Αυγή" στο twitter - "Ξεπέρασε τον εαυτό της σε αθλιότητα" απαντά η ΝΔ

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Νοε 2020 | 12:34

Αχτσιόγλου για τις ανακοινώσεις Σταϊκούρα - Βρούτση: Ντράπηκε και η ντροπή

Ντράπηκε και η ντροπή με τις "νέες" ανακοινώσεις αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου για τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα και του Γιάννη Βρούτση

ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΥ 19 Νοε 2020 | 12:13

Viral έγινε η δήλωση Κωνσταντινέα για το Πολυτεχνείο- "Παιδί- Παιδεία- Ελευθερία και στη θέση του ψωμιού αγάπη"

Σπάει ταμεία η δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντινέα για το Πολυτεχνείο

18 Νοε 2020 | 12:07

Κόντρα Χρυσοχοΐδη - Τσίπρα για το πρόστιμο σε γυναίκα στο Πολυτεχνείο: "Η συμπόνια του ΣΥΡΙΖΑ άργησε πάλι"

Ήρθη το πρόστιμο των 300 ευρώ που επιβλήθηκε στη γυναίκα στο Πολυτεχνείο - Για μικροκομματική εκμετάλλευση κατηγορεί το υπ. Προστασίας του Πολίτη τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ 17 Νοε 2020 | 21:40

Χρυσοχοΐδης: Θα διερευνηθεί η πορεία του ΚΚΕ - Πρόστιμα στους συλληφθέντες

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διευκρίνισε ότι σήμερα δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις αλλά οι πορείες και οι συναθροίσεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Νοε 2020 | 17:30

ΝΔ: "Μέτωπο κατά της κοινωνίας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 - Τους παραδίδουμε στην κρίση της"

"Για μικροκομματικούς λόγους, αποφάσισαν πως αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουν μέτωπο εναντίον της κυβέρνησης" αναφέρει η ΝΔ

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙ 17 Νοε 2020 | 12:53

Νέο "αντάρτικο" Πολάκη: Πήγε μόνος του στο Πολυτεχνείο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο Πάρκο Ελευθερίας [εικόνες]

Πήγε με τη μηχανή του στο Πολυτεχνείο o Παύλος Πολάκης και κατέθεσε στεφάνι, παρά το γεγονός ότι η γραμμή του κόμματος ήταν να μην υπάρξει παρουσία στο ιστορικό κτίριο.

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ 17 Νοε 2020 | 12:10

Πολυτεχνείο: "Υγειονομικά ασφαλής" η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- Λίγα στελέχη, με αποστάσεις και μάσκες [εικόνες]

Αντιπροσωπεία περίπου 30 ατόμων του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν στεφάνι στα πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, για την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.