Εκρηκτικό το κλίμα για την κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα

Το προφίλ των απεργών που ανησυχεί το Μαξίμου και οι πιέσεις στους βουλευτές να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό. Σκηνικό ρήξης στήνει η κυβέρνηση με την δεξιά.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Εκρηκτικό το κλίμα για την κυβέρνηση σε όλη την Ελλάδα

Αντιμέτωπη με τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της εξουσίας και της δέσμευσης για κατάργηση του μνημονίου.

Αγρότες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δάσκαλοι καθηγητές ελεύθεροι επαγγελματίες, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στους δήμους ,αστυνομικοί ,καλλιτέχνες βρίσκονται επί ποδός πολέμου για το ασφαλιστικό και τις αλλαγές στη φορολογία και συντονίζονται σε κοινό μέτωπο διεκδικήσεων.

Το εύρος των κινητοποιήσεων και η ταχύτητα με την οποία συγκροτούνται τα μέτωπα προκαλούν αγωνία στην κυβέρνηση που αφήνει τη ρητορική των «υποκινούμενων» επαγγελματικών τάξεων και καταφεύγει στον κατακριτέο από την αριστερά κοινωνικό αυτοματισμό στοχοποιώντας αγρότες και επαγγελματίες ως «υποφορολογούμενους».

Ενδεικτικά όσα είπε ο Γ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξη όπου διαβεβαίωσε γενικώς «εμείς είμαστε με τον κόσμο και όχι με τον Ντάισελμπλουμ» αλλά και η ...προειδοποίηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη προς το «κίνημα της γραβάτας» ότι όσοι τους υποστηρίζουν σήμερα «θα φέρουν πιο βάρβαρα μέτρα».

Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πλέον στο «μάτι του κυκλώνα» και γίνονται αποδέκτες της κοινωνικής οργής όπου κι αν βρεθούν.

Μετά την ομηρεία του υπουργού Β.Αποστόλου στην Κομοτηνή, τα αυγά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, το απόγευμα της Παρασκευής οργισμένοι αγρότες εισέβαλαν στα γραφεία του κόμματος αλλά και κυβερνητικών βουλευτών στις Σέρρες και έκαψαν κομματικές σημαίες και αφίσες από την καμπάνια του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Σε μπλόκο έπεσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Καστοριάς ενώ ακυρώθηκαν για προληπτικούς λόγους ομιλίες του υφυπουργού κοινωνικής ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου σε Πάτρα και Πύργο.

Στις διαμαρτυρίες πρωτοστατούν οι 40αρηδες ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας με το ασφαλιστικό έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τα κοινωνικά στρώματα που υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περιφέρεια στις κινητοποιήσεις των αγροτών συμμετέχουν κυρίως νέοι αγρότες ηλικίας 30-45 ετών που είχαν υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και τώρα βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση λόγω της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το ασφαλιστικό.

Αντίστοιχα στις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, στο κίνημα της «γραβάτας» που βγαίνει για πρώτη φορά στους δρόμους μετά την μεταπολίτευση, κυριαρχούν οι «συμμαθητές του Τσίπρα» δηλαδή οι 40άρηδες δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί που ανήκουν στην ηλιακή γενιά του πρωθυπουργού και οι περισσότεροι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.

Το προφίλ των πολιτών που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις είτε με τα αγροτικά τρακτέρ στις εθνικές οδούς είτε με τις γραβάτες ανά χείρας στους δρόμους της Αθήνας ταυτίζεται με τα χαρακτηριστικά των πιο δυναμικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές: ηλικιακές ομάδες από 30-45 ετών αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες που προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και έδωσαν… ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις εκλογικές διαδικασίες μέσα στο 2015.

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας με το ασφαλιστικό έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τα κοινωνικά στρώματα που υποστήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και επένδυσαν στην εκλογή του στην κυβέρνηση.

Αγριες προειδοποιήσεις στους βουλευτές: μην τολμήσετε

Στην περιφέρεια οι αγρότες κρατούν σκληρή στάση και στέλνουν μηνύματα στους βουλευτές να μην επιστρέψουν στις περιφέρειες τους εάν ψηφίσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις ενώ τα συνθήματα που κυριαρχούν στις κινητοποιήσεις των επιστημόνων είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους τους: «Κατρούγκαλε γύρνα στην δικηγορία για να σε μάθουμε πως γράφεται ιστορία», ή «Παραιτήσου» και «δεν θα περάσει».

Στην περιφέρεια οι αγρότες κρατούν σκληρή στάση και στέλνουν μηνύματα στους βουλευτές να μην επιστρέψουν στις περιφέρειες.

Τόσο στο Μαξίμου όσο και σε κυβερνητικά κλιμάκια υπάρχει η εντύπωση πως η μάχη του ασφαλιστικού έχει χαθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο και όχι επί της ουσίας δηλαδή εκτιμούν ότι τόσο οι αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πιθανά να αλλάξουν στάση όταν ενημερωθούν αναλυτικά για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Κυρίως για τους αγρότες για τους οποίους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μέσα από το νέο ασφαλιστικό προστατεύονται οι μικροεισοδηματίες, προετοιμάζεται μία επικοινωνιακή αντεπίθεση από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου που θα αξιοποιηθεί κυρίως το πρόσωπο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τόσο στην ανοιχτή εκδήλωση του κόμματος για τον ένα χρόνο στην Κυβέρνηση που θα γίνει στο ΣΕΦ την ερχόμενη Κυριακή, όσο και με την προ ημερησίας διάταξη συζήτηση στην βουλή την ερχόμενη Τρίτη.

Τι θα ανακοινώσει ο Τσίπρας την Κυριακή

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αλλαγές για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και την πρόβλεψη να υπάρξει…κόφτης στις εισφορές από ένα ποσό και πάνω, για τις οποίες έχει …επαναστατήσει η Κ.Ο του κόμματος που αποτελείται στην πλειοψηφία της από επιστήμονες.

Ο κ. Τσίπρας όμως θα επαναλάβει ότι οι κινητοποιήσεις είναι μέθοδος πίεσης των πολιτών προς την κυβέρνηση όμως θα θέσει τις διαχωριστικές γραμμές με την δεξιά και την ακροδεξιά που δραστηριοποιείται στα επεισόδια όπως για παράδειγμα στην Κομοτηνή όπου αποκλείστηκε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου στο κτίριο της νομαρχίας από αγρότες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, στην Κομοτηνή τα επεισόδια προκλήθηκαν από ακροδεξιά στοιχεία που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών πρωτοστατούν συνδικαλιστές της ΝΔ και διαχωρίζουν τους παλαιούς από τους νέους αγρότες για τους οποίους υποστηρίζουν ότι δεν διαμαρτύρονται κατανοώντας ότι πρέπει να πληρώσουν για τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι χρειάζεται να κρατούν βιβλία εσόδων εξόδων για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα άρα και τις εισφορές που θα καταβάλουν.

Στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές που δεν διαφοροποιούνται από τις τακτικές παλαιότερων μνημονιακών κυβερνήσεων οι οποίες διαχωρίζουν τους αγρότες σε υποκινούμενους ή μη ενόψει της κρίσιμης σύγκρουσης για τι ασφαλιστικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2021 | 21:16

ΝΔ: "Αυτά είναι τα fake news της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση" κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 13:21

ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία: Η τραγωδία που ζει η χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

"Η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι μαρτυρίες των ανθρώπων του δείχνουν πως η τραγωδία που ζει η χώρα μας για τέταρτη συνεχή φορά", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΟΧΗ 25 Νοε 2021 | 15:51

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν τραβάει" στις δημοσκοπήσεις- Δεν πείθει

Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει δημοσκοπικά

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 25 Νοε 2021 | 10:06

Ηλιόπουλος: Η άρνηση της κυβέρνησης να κάνει τα απαραίτητα φέρνει πιο κοντά το lockdown

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "έχει συνθηκολογήσει με την πανδημία" και πως "το επόμενο lockdown έρχεται πιο κοντά γιατί η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να κάνει τα απαραίτητα".

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 24 Νοε 2021 | 18:39

Τσίπρας: "Αν δεν πάρει μέτρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουμε και εκατόμβη νεκρών και lockdown"

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο TRT, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "κυβέρνηση πρόχειρη και κυνική", την οποία κατηγόρησε για "αδράνεια και ανικανότητα"

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 24 Νοε 2021 | 16:01

Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα χωρίς τον Πέτσα;- Εντονες διαμαρτυρίες από Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής αρνήθηκε να καταθέσει ο πρώην υφυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΗΠΑ 24 Νοε 2021 | 11:50

Στέλιος Κούλογλου: Του αρνήθηκαν τη βίζα οι αμερικάνικες αρχές- "Μήπως εγώ σκότωσα τον Τζόν Κένεντι;"

Ο Στέλιος Κούλογλου, αν και ευρωβουλευτής, δεν πήρε βίζα για τις ΗΠΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυκλοφορεί ανακοίνωση - καταγγελία.

ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟ 23 Νοε 2021 | 20:31

Think Tank Τσίπρα: Αυτοί είναι οι 30 νέοι σύμβουλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Τα βιογραφικά τους

Την πρώτη συνάντησή του με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και συμβούλων του, είχε την Τρίτη ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 23 Νοε 2021 | 11:14

Τσίπρας για κοινωνικό μέρισμα: Τότε ήταν "ψίχουλα", σήμερα είναι θρίαμβος…

Στη σύγκριση του κοινωνικού μερίσματος που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διακυβέρνησή του και σ' αυτό της κυβέρνησης της ΝΔ προέβη, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΠΟΚΡΟΥΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ 23 Νοε 2021 | 09:58

Λοβέρδος στο Capital: Ούτε καν θα συζητήσω συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για άλλη μία φορά ο Ανδρέας Λοβέρδος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενεδεχόμενο συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 21 Νοε 2021 | 19:50

Επιμένει ο Σκέρτσος: Οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα 50 πιο εκτεθειμένα στον κορονοϊό επαγγέλματα

''Η κυβέρνηση ασκεί πολιτική δημόσιας υγείας με επιστημονικά κριτήρια, όχι όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ'', αναφέρει ο κ. Σκέρτσος