Εξεταστική για την Υγεία: Με ξεχωριστά πορίσματα για το "Ντυνάν" τα κόμματα

Κλήθηκαν ενισχύσεις και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εξεταστική για την Υγεία: Με ξεχωριστά πορίσματα για το "Ντυνάν" τα κόμματα

Τα δικά τους πορίσματα τους για το "Ερρίκος Ντυνάν", τα οποία έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ΝΔ και ΔΗΣΥ, ανέπτυξαν στη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, στη συνέχεια του πορίσματος της πλειοψηφίας που είχε δοθεί χθες στα μέλη της Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης πρότεινε ένα κλιμάκιο από μέλη της εξεταστικής επιτροπής να επισκεφθεί την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου ώστε να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν προκύψει σχετικά με τα έγγραφα που ευρέθησαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, δέχτηκε την πρόταση του εισηγητή της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά να ζητηθεί από την κ.Παπασπύρου ένα έγγραφο αναφορικά με τα συγκεκριμένα ευρήματα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι από το δικό τους πόρισμα προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη για παραβίαση του Συντάγματος για την υπόθεση του "Ερρίκος Ντυνάν", ενώ εισηγήθηκε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα σχετικά με:

1) όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Ανδρέας Λοβέρδος,

2) τη σύμβαση της 4-7-2012 για εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»,

3) την αποδοχή από τον Άδ. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του "Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν" του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΚΙΕΝ Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως,

4) με τη μη διενέργεια προσωρινού φορολογικού ελέγχου και τη μη προσκομιδή από το υπόχρεο ΔΣ του ΚΙΕΝ των αναγκαίων για την ολοκλήρωση της υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών, με αποτέλεσμα αυτή να μην ενεργοποιηθεί.

Επίσης, ο κ. Τζαμακλής δήλωσε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές οι εκτιμηθείσες αξίες των πραγμάτων (κινητών και ακινήτων) και των άυλων δικαιωμάτων καθώς υπελείποντο των πραγματικών.

Τέλος, σχετικά με τις αργομισθίες των προσώπων, που αναφέρονται στο κατατεθέν από τον μάρτυρα Λ. Λιαρόπουλο βάση των λεγομένων του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί αδικήματα, δεδομένου ότι με την καταβολή των ποσών αυτών εζημιώθη η περιουσία του ΚΙΕΝ.

Ερωτηθείς από το μέλος της Επιτροπής Νίκο Νικολόπουλο για το αν το πόρισμα της Εξεταστικής θα καταλήξει σε Προανακριτική ο κ. Τζαμακλής απήντησε ότι «οι αρμοδιότητες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι η άσκηση διώξεων ούτε η απόφαση για Προανακριτικές» και σημείωσε ότι στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συζητηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα υπάρξει εισήγηση για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς αφού σε πολλά σημεία της σημερινής του τοποθέτησης κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχοποιητικά για πολιτικά πρόσωπα, διαφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Τζαμακλή. Όπως είπε αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το θέμα έχει ελεγχθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη και έχουν αποδοθεί ακόμα και ποινές φυλάκισης σε πρόσωπα που ευθύνονταν, ενώ εάν προέκυπταν ευθύνες πολιτικών οι εισαγγελείς ήδη θα τις είχαν στείλει στη Βουλή. Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι όλες οι κινήσεις και πράξεις πολιτικών προσώπων έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου διαφώνησε και αυτή με τις απόψεις και αιτιάσεις του πορίσματος της πλειοψηφίας και υποστήριξε ότι τα όσα έγιναν στο ιδιωτικό νοσοκομείο κοινωφελούς χαρακτήρα με μορφή ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν ήταν νόμιμα και δεν ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον. Η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και σημείωσε ότι δεν διαπράχθηκε καμία παράνομη ή επιζήμια πράξη αναφορικά με το Ερρίκος Ντυνάν.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος στην τοποθέτησή του έκανε αναφορά στα λεγόμενα του πρώην υπουργού Υγείας Γιώργου Σούρλα ο οποίος είχε κάνει λόγο για πράξεις και παραλείψεις αναφορικά με το Ερρίκος Ντυνάν, ενώ σημείωσε ότι βουλευτές της ΔΗΣΥ και της ΝΔ σε μία άλλη εξεταστική για τον Γιάννο Παπαντωνίου είχαν κάνει λόγο για σκευωρία, «όπως κάνουν και τώρα».

Ο κ. Παπαχριστόπουλος, διαφωνώντας με τον εισηγητή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά, υποστήριξε ότι το Ερρίκος Ντυνάν ήταν Κοινωφελές Ίδρυμα και όχι ιδιωτικό ίδρυμα, και ως εκ τούτου διαφώνησε με την πώλησή του την οποία χαρακτήρισε σκάνδαλο και προμελετημένο έγκλημα.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι πρέπει να εξετασθούν οι όποιες καταγγελίες για διαβλητές και παράνομες πράξεις και ταυτόχρονα η έρευνα να επεκταθεί συνολικά στους παράγοντες που διαμορφώνουν την -επικίνδυνη για τον λαό μας- κατάσταση στον χώρο της Υγείας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. «Το νοσοκομείο το "Ερρίκος Ντυνάν" ήταν μια επιχείρηση της μεγαλύτερης ΜΚΟ στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πουλούσε τις εργασίες της» είπε ο κ. Λαμπρούλης. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι αναγκαία η διερεύνηση όλων των υποθέσεων και η απόδοση των πολιτικών ευθυνών που φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις. «Είναι αναγκαία, επίσης, η παραπέρα διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν -εφόσον φυσικά αποδειχθούν και τέτοιες- με την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Δικαιοσύνη, για την υπόθεση του "Ερρίκος Ντυνάν", που συζητάμε σήμερα, όπως επίσης και για τις άλλες υποθέσεις τις οποίες θα τοποθετηθούμε στην συνέχεια (αρθροσκοπήσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ, φάρμακο)», προσέθεσε ο Γιώργος Λαμπρούλης, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα πολιτικές ευθύνες στη σημερινή κυβέρνησης, «που συνεχίζει υλοποιώντας αυτές τις στρατηγικές επιλογές, που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην υγεία».

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα βγάλει δικό του πόρισμα αλλά θα καταθέσει, εντός της εβδομάδας, παρατηρήσεις στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε ότι το Ερρίκςο Ντυνάν δεν αποτελούσε ούτε ιδιωτική κλινική ούτε δημόσιο νοσοκομείο «ήταν μια sui generis κατάσταση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Είπε ότι υπήρχε διαπλοκή και κακοδιαχείριση στο εν λόγω νοσοκομείο ενώ σημείωσε ότι δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας υποστήριξε ότι το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα μόρφωμα στη νομική του φύση και υπό το καθεστώς της κακοδιαχείρησης οδηγήθηκε νομοτελειακά στον πλειστηριασμό. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η Ένωση Κεντρώων πιστεύει πως από τούδε και στο εξής είναι απαραίτητος ο διακομματικός χαρακτήρας και η ύπαρξη εισαγγελέα σε όλες τις πράξεις του Δημοσίου ώστε η χώρα να βγει από την κρίση.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έκανε λόγο για σκάνδαλο αναφορικά με το Ερρίκος Ντυνάν το οποίο ήταν, κατά τη γνώμη του, κοινωφελές ίδρυμα. Όσον αφορά στο θέμα αν θα υπάρξει Προανακριτική υποστήριξε ότι η άποψή του είναι προκαταρκτική για όλα τα αδικήματα ανεξαιρέτως. Τέλος αναφερόμενος στο πόρισμα της πλειοψηφίας δήλωσε ότι με βάση αυτό μπορεί να οδηγηθούν κάποιοι να «κάτσουν στο σκαμνί».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

28 Οκτ 2020 | 20:31

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έστω και τώρα να ανακοινώσει έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Κριτική στον πρωθυπουργό μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων του κορονοϊού

28 Οκτ 2020 | 20:28

Χαιρετισμός Μητσοτάκη στα βραβεία "Oxi Courage & Service Awards" στις ΗΠΑ: Σεβόμαστε την παρακαταθήκη του "Οχι"

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων "Oxi Courage & Service Awards"

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ 28 Οκτ 2020 | 14:21

Ηχηρό μήνυμα Φλώρου στην Τουρκία: ΌΧΙ" σε κάθε επιβουλή και εκβιαστική απειλή, το αποδείξαμε προσφάτως

"Οι Ήρωες του '40 μας έδειξαν πώς κερδίζεται η Ελευθερία απέναντι σ’ εκείνους που αναζητούν ζωτικό χώρο, γιατί δήθεν δεν χωράνε πια στον δικό τους".

«ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» 28 Οκτ 2020 | 14:06

Παναγιωτόπουλος: Το έπος του 1940 δείχνει το δρόμο για να αποκρούσουμε κάθε απειλή και πρόκληση

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τίμησε την εθνική επέτειο στο ναύσταθμο της Κρήτης, όπου συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ξενάγηση στο υποβρυχίου "Κατσώνης"

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 28 Οκτ 2020 | 13:21

Κορονοϊός: Θετικός ο 15χρονος γιος της Φώφης Γεννηματά - Σε καραντίνα και οι δύο

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώσθηκε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες.

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940. 28 Οκτ 2020 | 12:41

Στο "Κατσώνης" ο Μητσοτάκης: Ευγνωμοσύνη για τις "αόρατες και αθόρυβες ασπίδες" [Εικόνες-Βίντεο]

Το υποβρύχιο "Κατσώνης" στη Σούδα επισκέφτηκε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ RTL. 28 Οκτ 2020 | 10:06

Μισέλ: Η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του χρόνου

Ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε "απαράδεκτα" τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΕΡΩΤΗΜΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 28 Οκτ 2020 | 08:15

Ερντογάν: Οι ύβρεις στον Μακρον "ξεκλειδώνουν" επιτέλους τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ιδιαιτέρως βαρύ είναι το κλίμα στην Ε.Ε. για τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προσωπικές επιθέσεις και τις προσβολές εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 27 Οκτ 2020 | 22:38

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Συρία

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν για "επαφές που είχε με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και για τα μέτρα που ελήφθησαν για την ταχύτερη κατάπαυση του πυρός

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ 27 Οκτ 2020 | 21:47

Διπλωματικές πηγές: Θετικός απολογισμός της πρώτης συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Oι τρεις υπουργοί Εξωτερικών στην τριμερή επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 27 Οκτ 2020 | 20:56

Παναγιωτόπουλος-εξοπλιστικό: Τετραπλασιάζονται τα ποσά για την άμυνα το 2021 - Με τι ενισχύεται η Ελλάδα

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός για το εξοπλιστικό του 2021 θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

ΤΙ ΕΙΠΕ 27 Οκτ 2020 | 20:19

Ο Ρούτε απευθύνεται στον Ερντογάν μπροστά στις κάμερες: "Εχω ένα μήνυμα και είναι απλό" [Βίντεο]

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός απευθύνθηκε απευθείας στον Ερντογάν, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και ενώπιον πολλών Ολλανδών δημοσιογράφων.