Έξοδος από την κρίση και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα μηνύματα Σαμαρά στην ομιλία του στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η κυβερνητική πλειοψηφία και η πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση.

eksodos-apo-tin-krisi-kai-epithesi-ston-suriza
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με στόχο να περάσει το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση και θα αρχίσουν σταδιακά να αποκαθίστανται αδικίες του παρελθόντος στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής αναμένεται να κινηθεί σήμερα το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η χώρα δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον δανεισμό μέσω προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός που είδε την κοινοβουλευτική του ομάδα να αυξάνεται κατά έναν ακόμα βουλευτή, μετά την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη, θα εξαπολύσει και σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ανεβάζοντας τους τόνους της πολιτικής σύγκρουσης και δείχνοντας πως θα κινηθεί στην πορεία προς τις εκλογές.

Ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να επισημάνει ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία, ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και αυτό το παραδέχονται και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι δανειστές μας και πως η τρόικα θα φύγει από την Ελλάδα στο τέλος του χρόνου.

Επίσης ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η χώρα δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον δανεισμό μέσω προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας ενώ δεν χρειάζεται και τα υπόλοιπα χρήματα του τωρινού προγράμματος και θα επαναλάβει, παρά τα όσα λέγονται, πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων

Ακόμη ο Αντ. Σαμαράς θα τονίσει ότι η αποκατάσταση μισθών και συντάξεων ξεκινά σταδιακά από τις πιο ευπαθείς και αδικημένες κοινωνικά ομάδες και θα αναλάβει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν απαρέγκλιτα. Θα υποστηρίξει ότι ο προϋπολογισμός θα εγγράψει πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά τα τέσσερα δισ. ευρώ, θα αναφέρει ότι τελειώνει η υπερφορολόγηση των πολιτών και μειώνονται οριζόντια όλοι οι φορολογικοί συντελεστές σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα επισημάνει με έμφαση ότι ξεκινά πριν το τέλος του χρόνου η συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν μετά τα μεσάνυχτα να εξέλθει πιο ενισχυμένη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Πρωθυπουργός, στον δεύτερο άξονα της ομιλίας του θα επιτεθεί ολομέτωπα στο ΣΥΡΙΖΑ και θα προβάλλει το επιχείρημα ότι τρομάζουν την κοινωνία οι υποσχέσεις και τα «λεφτά υπάρχουν» που χρησιμοποιεί εσχάτως η αξιωματική αντιπολίτευση.

Θα υπογραμμίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο γιατί δεν έχει πολιτική πρόταση εκτός μνημονίου και άρα εάν εκλείψει η τρόικα δεν έχει λόγο ύπαρξης και θα τονίσει πως η αξιωματική αντιπολίτευση  επενδύει στην πολιτική αποσταθεροποίηση για να ανέλθει στην εξουσία χωρίς να παρουσιάζει κανένα ορθολογικό και κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του θα υποστηρίξει ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά τους θεσμούς όπως κάνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την εκλογή του και θα αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση γιατί δεν έχει γίνει πότε και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν μετά τα μεσάνυχτα να εξέλθει πιο ενισχυμένη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την επανένταξη του Νικ. Κακλαμάνη στη ΝΔ και υπάρχουν κινήσεις στο παρασκήνιο και για άλλες επιστροφές, με πιο πιθανή περίπτωση αυτή του Γιάννη Κουράκου, βουλευτή Β΄ Πειραιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός σκέπτεται τις επόμενες ημέρες να αναλάβει πρωτοβουλία για μια υπάρξει μίνιμουμ συνεννόησης σε ένα εθνικό ουσιαστικά  θέμα, αυτό του ελληνικού χρέους, από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.

Με την κίνηση του αυτή θεωρούν οι εισηγητές της πρότασης, η οποία ακόμα δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον Αντ. Σαμαρά, να θέσει όλα τα κόμματα και τους αρχηγούς τους, άρα και τον Αλ. Τσίπρα, προ των ευθυνών τους. Και αυτό, διότι οφείλουν να απαντήσουν είτε θετικά είτε αρνητικά άμεσα και επιπλέον θα πρέπει να ενημερώσουν και για το σχέδιο διαπραγμάτευσης που θα ήθελαν να ακολουθηθεί για την διευθέτησή του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook