Εξομολόγηση Γιούνκερ: Είδαμε την άβυσσο με την Ελλάδα

Έναν απολογισμό για το 2015 έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ με άρθρο του στην ιστοσελίδα project-syndicate.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εξομολόγηση Γιούνκερ: Είδαμε την άβυσσο με την Ελλάδα


Έναν απολογισμό για το 2015 έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ με άρθρο του στην ιστοσελίδα project-syndicate.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίες όπως αναφέρει ο Γιούνκερ «δοκίμασαν την υπομονή όλων μας».
Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ αναφέρει:

Από την αρχή του χρόνου, οι συζητήσεις για την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Πολύς χρόνος και πολύ εμπιστοσύνη χάθηκε. Γέφυρες κάηκαν. Λέξεις ειπώθηκαν που δεν μπορεί κανείς να πάρει εύκολα πίσω

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε από την ελληνική κρίση, ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος της οποίες συνεχίζει να γίνεται αισθητός τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την αρχή του χρόνου, οι συζητήσεις για την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Πολύς χρόνος και πολύ εμπιστοσύνη χάθηκε. Γέφυρες κάηκαν. Λέξεις ειπώθηκαν που δεν μπορεί κανείς να πάρει εύκολα πίσω. Είδαμε τις δημοκρατίες της Ευρώπης να αντιπαρατίθενται η μία στην άλλη».

Κοιτάξαμε την άβυσσο

Με ιδιαίτερα ανάγλυφο τρόπο, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ δεν διστάζει να περιγράψει τον οριακό σημείο στο οποίο έφτασε το ευρωπαϊκό εγχείρημα λόγω της ελληνικής κρίσης:

«Συλλογικά η Ευρώπη κοίταξε την άβυσσο. Και μόνο όταν φθάσαμε στο έσχατο σημείο καταφέραμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Στο τέλος τα μέλη της Ε.Ε. στήριξαν την Ελλάδα, ελήφθησαν δεσμεύσεις, εφαρμόστηκαν και υιοθετήθηκαν και ένα νέο πρόγραμμα έχει τεθεί σε ισχύ. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε και η εμπιστοσύνη άρχισε να αποκαθίσταται. Το σημαντικό σημείο είναι, πλέον, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική πλευρά με ένα Νέο Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων αλλά και μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας σε κάθε βήμα σε αυτό το μακρύ ταξίδι».

Η προσφυγική κρίση

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιμένει ιδιαίτερα και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας πως αποτελεί το δεύτερο πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
«Δεν κατανοώ γιατί η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο υψηλότερο επίπεδο είναι το τόσο δύσκολο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιούνκερ.


«Για παράδειγμα, στη μία σύνοδο μετά την άλλη, οι ηγέτες υποστήριζαν ότι θα στείλουν δυνάμεις για να βοηθήσουν την Ελλάδα να προστατεύσει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε ή θα ενισχύσουν οικονομικά τους γείτονές μας στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Κάθε φορά, πέρναγαν εβδομάδες χωρίς να επιτυγχάνονται οι στόχοι, χωρίς να εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις. Αντίθετα ξεκίνησε ένα «παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» που έβαζε το ένα κράτος να αντιπαρατίθεται με το άλλο, ένας αγώνας δρόμου προς τον πάτο στον οποίο οι εθνικές κυβερνήσεις υποβάθμιζαν το σύστημα παροχής ασύλου τους για να το κάνουν λιγότερο ελκυστικό από εκείνο της διπλανής χώρας. Και οι πολιτικοί από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά έτρεφαν έναν λαϊκισμό που έφερναν μόνο θυμό, όχι λύσεις».

Σε έντονα συναισθηματικό ύφος, ο Γιούνκερ αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ευρώπη είναι «η αγάπη της ζωής μου. Αυτή η γενναία ήπειρος. Με τους ευγενικούς ανθρώπους. Ένα μέρος που θεωρείται διεθνώς ως ασφαλές και δίκαιο. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτήν τη φήμη. Πρέπει να δείξουμε την αντίστασή μας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 11 Νοε 2021 | 12:26

Κομισιόν: Πρόβλεψη έκπληξη για την ελληνική οικονομία- Ισχυρή ανάπτυξη 7,1% το 2021

"Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος", με ισχυρή ανάπτυξη 7,1% το 2021 και 5,2% το 2022, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΒΙΓΚΑΝ 05 Νοε 2021 | 17:40

Κομισιόν: Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης ισχύος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού δεν κάνουν λόγο για μέγιστη διάρκεια του ολοκληρωμένου εμβολιασμού, αναφέρει εκπρόσωπος της Κομισιόν

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ 29 Οκτ 2021 | 19:13

Αγωγή του Ευρωκοινοβουλίου στην Κομισιόν για τις κυρώσεις που δεν επέβαλε στην Πολωνία

Το Ευρωκοινοβούλιο κατηγορεί την Κομισιόν ότι ενώ μπορούσε, δεν ανέστειλε τις πληρωμές προς τα κράτη μέλη στα οποία απειλείται το κράτος δικαίου.

Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ 28 Νοε 2021 | 16:15

Ο πράσινος Ήλιος του ΠΑΣΟΚ ξανά στο ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη [Εικόνες]

Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης πρόσοψης του ιστορικού κτιρίου του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, έγινε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ 28 Νοε 2021 | 12:49

Βαρύ κλίμα στο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά για τις 40 ημέρες από τον θάνατό της [εικόνες-βίντεο]

Το μνημόσυνο έγινε στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 28 Νοε 2021 | 10:29

Γεωργαντάς: Περίπου 90.000 πολίτες εμβολιάζονται κάθε μέρα - Δεν χρειάζονται νέα μέτρα

''Αυτή τη στιγμή, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί'', δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς

ΣΤΟ Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 28 Νοε 2021 | 08:17

Σε βαρύ κλίμα το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων

Σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στις 12 το μεσημέρι, το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 27 Νοε 2021 | 21:20

Δημοσκόπηση GPO: Σαφές προβάδισμα 10,7 μονάδων για τη ΝΔ - Σκληρή "μάχη" στο ΚΙΝΑΛ [Βίντεο]

Νέα δημοσκόπηση από την GPO για τα "Παραπολιτικά" δείχνει σταθερά διψήφια διαφορά 10,7 μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένο το ΚΙΝΑΛ, στο 9,4%.

''ΜΙΚΡΟΨΥΧΑ ΣΧΟΛΙΑ'' 27 Νοε 2021 | 20:40

Γιώργος Παπανδρέου: Κατάπτυστο το δημοσίευμα για την Φώφη Γεννηματά

Οργισμένο μήνυμά από τον Γιώργο Παπανδρέου για το απαράδεκτο δημοσίευμα για τη Φώφη Γεννηματά.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27 Νοε 2021 | 19:06

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Τα "μπράβο" στον φωτογράφο για το συγκλονιστικό στιγμιότυπο στο εξώφυλλο του Time

Τ είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον φωτορεπόρτερ για το στιγμιότυπο της κυρίας Παναγιώτας από το χωριό Γούβες στην Εύβοια

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 17:57

Καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή το τρίπτυχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα γενιά [εικόνες]

Με τρεις φράσεις "καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή" ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε την πολιτική της Κυβέρνησης για τη νέα γενιά.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 27 Νοε 2021 | 13:48

ΚΙΝΑΛ: Οργή για απαράδεκτο σχόλιο για τη Φώφη Γεννηματά - "Ντράπηκε μέχρι και η ντροπή"

Το σχόλιο του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη στα "Νέα" για τη Φώφη Γεννηματά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 27 Νοε 2021 | 11:16

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σώσει την "Αυγή" με οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων

"Η ΑΥΓΗ, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή - Έλαβε ψίχουλα από τις Λίστες Πέτσα", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ