'Εκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ και Θεσμούς

Μια προπαρασκευαστική συνάντηση των κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με Ντάισελμπλουμ , Βίζερ και τους επικεφαλής των 4 Θεσμών είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
'Εκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ και Θεσμούς

Μια ευρεία έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες λίγο πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 4 το απόγευμα.

Μετέχουν ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ , Βίζερ, τον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ ενώ από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λαμβάνουν μέρος ο Πόουλ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Παρόντες επίσης είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπούν Κοστέλο και Μπούτι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προετοιμάζεται η κοινή δήλωση που θα ακολουθήσει μετά το πέρας του Eurogroup.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι δεν πρέπει να αναμένεται σήμερα συμφωνία ωστόσο όλοι προσβλέπουν ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα κατέβαλε σήμερα εμπρόθεσμα ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή μέρους των δανείων της έλαβε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

«Η έγκαιρη πληρωμή δείχνει πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Αποτελεί ένα σημάδι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα προχωρεί ικανοποιητικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με την Ελλάδα για το υπόλοιπο του προγράμματος», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκνλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος ESM.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις από την Αθήνα

Οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησαν από το 2% του ΑΕΠ ήτοι από τα 3,6 δις. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφισβητώντας τα «νούμερα» του ΔΝΤ εμφανίζεται πρόθυμη να κατεβάσει τον λογαριασμό κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή κοντά στα 2,7 δις. ευρώ. Οποιοδήποτε ποσό κάτω από τα 2,7 δις. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» οι διαπραγματεύσεις.

Χαμηλές προσδοκίες

Ο πήχης των προσδοκιών έχει κατέβει χαμηλά καθώς εκπρόσωποι από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές δηλώνουν κατηγορηματικά –με τελευταίο τον Τόμας Βίζερ- ότι πλήρης συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει. Μπορεί όμως να υπάρξει πρόοδος.

Το «κλειδί» όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές είναι ένα νούμερο: αφορά στο ύψος των προληπτικών μέτρων που θα κληθεί να νομοθετήσει η Ελλάδα για να πείσει το ΔΝΤ ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018. Όσο και αν φαίνεται υπεραπλουστευτικό, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης θα καταγράψουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αν μετά τη συνεδρίαση της Δευτέρας προκύψει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβιβάζεται και με μέτρα κάτω του 2% του ΑΕΠ –δηλαδή λιγότερα από 3,6 δις. ευρώ- για την περίοδο μετά το 2019.

Πολύ απλά, το μόνο που χρειάζεται για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις είναι το ΔΝΤ να αποδεχτεί ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας είναι καλύτερες από αυτές που περιγράφονται στην έκθεση που παρουσίασε πρόσφατα το Ταμείο για την Ελλάδα. Αν σε μια κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών και των εκπροσώπων του ΔΝΤ που θα παραστούν τη Δευτέρα στο Eurogroup υπάρξει κοινή θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας δεν είναι 0,9% του ΑΕΠ όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ αλλά (τουλάχιστον) 2% όπως λέει η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε ο πήχης των προληπτικών μέτρων κατεβαίνει κάτω από το 2% του ΑΕΠ και όλοι οι εμπλεκόμενοι εξασφαλίζουν μια πρώτη «νίκη»:

1. Η Ελλάδα καταφέρνει να ρίξει τον λογαριασμό των μέτρων κάτω από τα 3,6 δις. ευρώ

2. Οι Ευρωπαίοι εξασφαλίζουν ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματ 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018

3. Το ΔΝΤ εξασφαλίζει ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ελπίδες για να κατέβει ο πήχης των μέτρων υπάρχουν και αυτό φάνηκε και μέσα στο Σαββατοκύριο.

Η έκθεση του Συμβουλίου που αμφισβητεί τους υπολογισμούς του ΔΝΤ άνοιξε για δεύτερη φορά παράθυρο αποδοχής λιγότερων μέτρων από την πλευρά του ΔΝΤ. Είχε προηγηθεί η δήλωση Τομσεν που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο διόρθωσης στη χαμηλή εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 0,9% του ΑΕΠ για το 2016. Στην έκθεση του Συμβουλίου, ασκείται συγκεκριμένη κριτική για τις παραδοχές που έκανε το ΔΝΤ προκειμένου να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα:

1. Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι πολύ μικρό τμήμα από την υπερ-απόδοση των εσόδων θα μεταφερθεί και στα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζοντας την υπεραπόδοση ως «εφάπαξ» κάτι που «στερείται τεχνικής βάσης»

2. Οι προβλέψεις υποτιμούν τις αποδόσεις παραμετρικών μέτρων που ελήφθησαν το 2015 και το 2016 (π.χ φόροι στα καύσιμα, στα τσιγάρα κλπ)

3. Στο σκέλος των δαπανών, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα ανώτατα όρια δαπανών δεν θα γίνουν σεβαστά με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί υπέρβαση 1,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018: «Αυτή η παραδοχή αντιβαίνει στα πρότυπα του ΔΝΤ που θεωρούν πως οι λειτουργικές δαπάνες θα αυξηθούν ανάλογα με τον πληθωρισμό και ότι τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού θα πρέπει να τηρούνται» αναφέρεται στην έκθεση σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

4. "Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία προσδιορίζουν μια σημαντική υπεραπόδοση το 2016, και η οποία είναι πιθανό να μεταφερθεί εν μέρει στο 2017 και το 2018.

5. Για τις συντάξεις αναφέρεται ότι η έκθεση του ΔΝΤ υποβαθμίζει το μέγεθος των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία υπόψη, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα δημιουργήσει συνολική καθαρή εξοικονόμηση ύψους 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2026

6. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τις προοπτικές του πληθωρισμού από το Μάιο του 2016 κατά μισή εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ ετησίως. Η αναθεώρηση του ετήσιου ρυθμού αύξησης επιδεινώνει το λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ κατά σχεδόν 40% το 2060. «Δεν είναι σαφές ποιες εξελίξεις κατά τους τελευταίους έξι μήνες θα υποστηρίξουν μια τέτοια σημαντική αλλαγή στη μακροπρόθεσμη προοπτική».

7. Οι παραδοχές σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν παραμείνει αμετάβλητες σε πολύ συντηρητικά επίπεδα. Το ΔΝΤ επίσης, εξακολουθεί να προϋποθέτει την ανάγκη των 10 δισ. ευρώ για την πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2018. «Η έκθεση δεν παρέχει μια δικαιολογία για αυτή την υπόθεση».

Αν κατά το σημερινό Eurogroup αποφασιστεί η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα, τότε θα επιδιωχθεί να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης (σ.σ η ελληνική πλευρά θα δεχτεί κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα) και να επέλθει η πλήρης συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου αν όχι νωρίτερα σε ένα έκτακτο Eurogroup.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 29 Ιουλ 2020 | 16:27

Καβγάς Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για την πρώτη κατοικία: " Είστε υπέρμαχος των πλειστηριασμών - Δεν την προστατεύετε"

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Σταϊκούρα και Τσακαλώτου για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 09 Αυγ 2020 | 08:06

Κορονοϊός: Εξετάζονται μέτρα "τύπου Πόρου" στη Βόρεια Ελλάδα – Κρίσιμη η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας

Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς τη Δευτέρα

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ 08 Αυγ 2020 | 17:26

Βλάσης για Άγκυρα: Θα έχει την απάντηση που πρέπει - Πιθανή η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ενδεχόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο βλέπει ο υφυπουργός Εξωτερικών

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΟΙ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ 08 Αυγ 2020 | 07:20

Κορονοϊός: Στο τραπέζι τα τοπικά lockdown – Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων, στον "αέρα" η ΔΕΘ

Φόβοι για νέα αύξηση των κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο λόγω του μεγάλου κύματος φυγής των εκδρομέων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 07 Αυγ 2020 | 21:10

Ολη η Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ: Τα πέντε άρθρα

Πέντε άρθρα περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 18:39

Μεγαλοπρεπές "άδειασμα" Κομισιόν σε Τσαβούσογλου: Δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου δεν έχει εξουδιοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει η Κομισιόν

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 16:40

Άμεση ελληνική "απάντηση" στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Αποπλέουν τρία πολεμικά πλοία

Η κινητοποίηση του Στόλου κρίνεται απαραίτητη, μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν

07 Αυγ 2020 | 14:53

"Μπουρλότο" Ερντογάν: Ξεκινάμε γεωτρήσεις - Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Εξοργισμένος ο Ερντογάν από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου - Ενημέρωσε τη Μέρκελ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Αυγ 2020 | 13:11

Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ προς Τουρκία: Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο καλεί την Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 07 Αυγ 2020 | 12:06

Δένδιας για ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου: Αμεσα στη Βουλή η συμφωνία - "Δεν γνώριζα ότι πάω να υπογράψω"

Για "μεγάλη εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο" έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο

Η ΝΕΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:09

Κορονοϊός - Ζωή Ράπτη: Το τοπικό lockdown είναι το απόλυτο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

"Η διασπορά γίνεται από εμάς τους ίδιους. Αυτό είναι το ανησυχητικό", είπε αναφορικά με τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ 07 Αυγ 2020 | 10:49

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Προσλήψεις οδηγών ανακοινώνει σήμερα ο Μητσοτάκης

Οι εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ τις προηγούμενες εβδομάδες έφεραν την αντίδραση της κυβέρνησης. Προσλήψεις θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ 07 Αυγ 2020 | 10:32

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για ΑΟΖ: Εθνική επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.