Ο κύβος ερρίφθη για εκλογές εξπρες στις 20 Σεπτέμβρη

Eλήφθη η απόφαση για κάλπες. Ολες οι πληροφοριες αναφέρουν την 20η Σεπτεβρίου.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ο κύβος ερρίφθη για εκλογές εξπρες στις 20 Σεπτέμβρη

Ο κύβος ερρίφθη. Επειτά από ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στην Βουλή 4 ωρών ελήφθη η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες. Η ημερομηνια που κλείδωσε είναι η 20η Σεπτεβριου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς τηλεφωνικά,πλην Μειμαράκη, στη συνέχεια, απηύθυνε διάγγελμα και ακολούθως μετέβη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για καταθέσει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος, εκλογές μπορούν να προκηρυχτούν μόνο μετά από παραίτηση της κυβέρνησης καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και στον βαθμό που διατηρείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αφού του παραδοθεί από την Πρόεδρο της Βουλής η δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που να πιστοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει απωλέσει τυπικά την δεδηλωμένη. Αφού συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αύριο, και διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να προκύψει νέα κυβέρνηση συνεργασίας προκηρρύσονται οι εκλογές.

Nωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη έχουν κληθεί τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου ο γραμματέας της ΚΟ κ. Χ. Μαντάς και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης. Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση του Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες και δεν αποκλείεται να μεταβεί ακόμα και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο για να ανακοινώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο την παραίτηση της κυβέρνησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, για την οποία ο πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις: κάποιες από αυτές προκρίνουν κάλπες στις 13 ή 20 Σεπτεμβρίου, το αργότερο στις 27 Σεπτεμβρίου, με άμεση παραίτηση της κυβέρνησης ενώ άλλες, προτείνουν εκλογές αφού προηγηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στην βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Τετάρτης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει προχωρήσει ήδη σε συζητήσεις για κοινή εκλογική κάθοδο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΧΕΔΙΟ Β του Αλ. Αλαβάνου ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ όμως θεωρείται και επίσημα δεδομένο μετά και τη χτεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη που επιτέθηκε ονομαστικά κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατηγορώντας τον ότι αυτός και η Αριστερή Πλατφόρμα έχουν λάβει την απόφαση να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς. Παράλληλα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν πρώτα εκλογές και μετά το συνέδριο του κόμματος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας για τους οποίους δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταψηφίζουν τρείς φορές τις επιλογές της κυβέρνησης και να δηλώνουν ότι στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Από την άλλη πλευρά το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Στ. Λεουτσάκος μιλώντας στον Σκάι τόνισε ότι εκλογές μετά τον 15αύγουστο προκηρύσσονται για να μην προλάβει ο λαός να συνειδητοποιήσει τι θα επακολουθήσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν γίνονται εκλογές μέσα στον Αύγουστο για να μιλήσει ο λαός. Όπως όλα δείχνουν το διαζύγιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Αριστερής Πλατφόρμας θα υπογραφεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές που βρίσκουν την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ απροετοίμαστη να ολοκληρώσει το εγχείρημα δημιουργίας πολιτικού φορέα που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την ψήφο των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει προχωρήσει ήδη σε συζητήσεις για κοινή εκλογική κάθοδο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΧΕΔΙΟ Β του Αλ. Αλαβάνου ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τα εκλογικά σενάρια

Ξανά στο προσκήνιο τέθηκε το εκλογικό σενάριο για την κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Σκουρλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης επανέλαβε στον Πρωθυπουργό τη θέση του για άμεσες εκλογές το αργότερο μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο όσον αφορά τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας στον βαθμό που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι διατηρεί υψηλή δημοφηλία ακόμα και μετά την ψήφιση του Μνημονίου.

Εκτός του κ. Σκουρλέτη και άλλοι υπουργοί έχουν ταχθεί υπέρ της προσφυγής στις κάλπες το νωρίτερο δυνατό αφού παρατηρούν ότι μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα που έχουν σχέση με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων αλλά και με την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο. Στο Μαξίμου βλέπουν ότι αυξάνονται οι αντιδράσεις τοπικών στελεχών του κόμματος στην αυτοδιοίκηση για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί στο κομματικό κοινό, η κυβέρνηση επιδίωξε να ισορροπήσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων με το προσωρινό κλείσιμο των μεταλλείων στην Χαλκιδική, όπως αποφάσισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση Σκουρλέτη είχε συμβολικό και προεκλογικό χαρακτήρα αφού ουσιαστικά στέλνει μήνυμα… συνέπειας στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των μεταλλείων, ενώ παράλληλα εργάζεται για την επαναλειτουργία τους στο πλαίσιο ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιοχή, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε λίγες ώρες αποσύρθηκε η ειλημμένη απόφαση για την λειτουργία των θερινών τμημάτων της βουλής, η οποία είχε γνωστοποιηθεί και στους υπουργούς, για να πάρει την θέση της εκ νέου το εκλογικό σενάριο.

Η πρόταση των άμεσων εκλογών κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου, όμως σκοντάφτει στους ευρωπαίους εταίρους που φαίνεται ότι επιθυμούν την απρόσκοπτη εφαρμογή του Μνημονίου μετά την ψήφιση από τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών η καθυστέρηση στην λήψη της τελικής απόφασης από το Μαξίμου για να γίνουν εκλογές οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Ε.Ε. προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για να στηθούν κάλπες στην χώρα. Χαρακτηριστική είναι η στάση που κράτησε η Γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμι,α όπου ζήτησε εγγυήσεις για την ιδιωτικοποίηση τους λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην χώρα.

Ιδανική επιλογή οι εκλογές

Για το Μαξίμου, το σενάριο των άμεσων εκλογών εμφανίζεται ως η ιδανική επιλογή σε αυτήν την φάση καθώς εκτιμάται ότι με την επιλογή της κάλπης ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα θα αναδειχτεί πρώτο κόμμα με διαφορά λόγω της αποδοχής του Πρωθυπουργού από την κοινωνία, ενώ παράλληλα θα κριθεί οριστικά η σχέση του κυβερνώντος κόμματος με την Αριστερή Πλατφόρμα αφού πριν γίνει το συνέδριο, θα τεθούν οριστικά εκτός λιστών του κόμματος.

Ξορκίζει τις κάλπες η Αριστερή Πλατφόρμα

Στην Αριστερή Πλατφόρμα ξορκίζουν το σενάριο των άμεσων εκλογών – όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του μέλους της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Καλύβη – αφού θα τους βρει απροετοίμαστους να προλάβουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Σε κοινωνικό επίπεδο, το Μαξίμου θα προτιμούσε να στηθούν κάλπες άμεσα πριν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο που θα προκαλέσουν πλήθος κοινωνικών αντιδράσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν φωνές εντός της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα είναι λυτρωτικές για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αφού απαλλαγμένος από την Αριστερή Πλατφόρμα θα μπορεί να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και πιθανά την ΝΔ. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μία τέτοια προοπτική πιθανότατα θα έβρισκε σύμφωνους και τους εταίρους που ζητούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Παρόλαυτά ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να συνεργαστεί μετεκλογικά με την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το ΠοτάμιΟι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 28 Σεπ 2020 | 15:14

Τσίπρας: Τώρα που φουντώνει η οργή των πολιτών, δίνετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν την πραγματικότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Σεπ 2020 | 15:11

Ξαναχτύπησε η Ζαννέτ Τσίπρα μετά την επίθεση σε Τσακαλώτο: "Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, δικές μου οι απόψεις"

Σε νέα ανάρτησή η Ζαννέτ Τσίπρα τονίζει ότι "δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, οι απόψεις μου εκφράζουν εμένα αποκλειστικά".

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ REUTERS/ ISPOS. 25 Σεπ 2020 | 14:49

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: "Θρίλερ" σε 4 καθοριστικές πολιτείες - Από 1 έως 3 μονάδες η διαφορά Μπάιντεν - Τραμπ

Το προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ για τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι μικρό σε τέσσερις κρίσιμες πολιτείες.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... 24 Σεπ 2020 | 12:46

Κεραμέως: Δεν θα κλείνουν πλέον τα σχολεία για τις συνδικαλιστικές εκλογές εκπαιδευτικών- Θα γίνονται το Σάββατο

Με ρύθμιση της Νίκης Κεραμέως οι εκλογές των συνδικαλιστών για τα υπηρεσιακά συμβούλια θα γίνονται μόνο Σάββατο

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΝ 24 Σεπ 2020 | 10:23

Εκπληξη από Ομπάμα: Γιατί έδωσε το κινητό του τηλέφωνο στο κοινό

Τι ζήτησε από τους Αμερικανούς ενόψει εκλογών.