Εκθέσεις: Πολιτικό ρίσκο και «όνειρο νυκτός» η ανάπτυξη

Κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι οι προβλέψεις των διεθνών αναλυτών και οίκων για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές στη χώρα το 2016.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εκθέσεις: Πολιτικό ρίσκο και «όνειρο νυκτός» η ανάπτυξη

Κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι οι προβλέψεις των διεθνών αναλυτών και οίκων για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές στη χώρα το 2016.

Πολιτική αστάθεια, νέα κρίση λόγω του ασφαλιστικού, μηδενικές προοπτικές ανάπτυξης, κίνδυνος Grexit ή ακόμη και χρεοκοπίας αποτελούν μερικές μόνο από τις φράσεις με τις οποίες περιγράφουν οι αναλυτές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού την πραγματικότητα με την οποία -όπως εκτιμούν- θα έρθει αντιμέτωπη η Ελλάδα από τη νέα χρονιά.

Όπως αναφέρουν, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί ενώπιον ενός νέου γύρου προβλημάτων με επίκεντρο τον «πολιτικό δυναμίτη» του συνταξιοδοτικού ζητήματος, ένα ζήτημα που ουσιαστικά μετέφερε για τη νέα χρονιά, με τον κίνδυνο των διαρροών από το κυβερνητικό στρατόπεδο και το ενδεχόμενο μιας νέας πολιτικής αστάθειας να εγκυμονεί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, η Ελλάδα δεν κινηθεί σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης ούτε το 2016, γεγονός που θα επιδεινώσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Θέση ωστόσο παίρνουν οι διεθνείς οίκοι και για ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική πολιτική επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, όπως το ζήτημα της παραμονής ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και το μέλλον του ήδη ταλαιπωρημένου τραπεζικού τομέα.

Ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας ενόψει ασφαλιστικού

Χαρακτηριστικές του δυσμενούς κλίματος για τις προοπτικές της χώρας μας είναι οι εκτιμήσεις των αμερικανικών think-tanks τα οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ του TheToc δείχνουν επιμένουν σε δύο κυρίως σημεία που αφορούν τον κίνδυνο ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού: Πρώτον, θεωρούν ότι μια νέα πολιτική αστάθεια θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ήδη πολύπαθη ελληνική οικονομία και ενδεχομένως να της καταφέρουν το τελειωτικό χτύπημα. Και δεύτερον, το κρίσιμο κρας-τεστ για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα θα είναι οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που πρόκειται να συζητηθεί στις αρχές του νέου έτους.

Την ίδια στιγμή, εκτιμούν ότι παρά τις ηχηρές διακηρύξεις, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη γιατί οι Ευρωπαίοι το θέλουν και θα κάνουν ότι χρειάζεται για να το κρατήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα.

Νέα κρίση λόγω Ασφαλιστικού και ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας «βλέπει» για το 2016 στην Ελλάδα και το CNBC. «Τόσο η προθυμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις όσο και η εσωτερική συνοχή της φαίνονται αδύναμες, και αυτό είναι κακός οιωνός για το θέμα του συνταξιοδοτικού», σημειώνει στο CNBC ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Υale.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να μειώσει τις δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ μέσω περικοπών στις συντάξεις, αναφέρει το CNBC. Όπως όμως προσθέτει, κάποιοι από τους Έλληνες βουλευτές έχουν καταστήσει σαφές πως δε θα στηρίξουν μια νέα περικοπή των συντάξεων.

Στην εύθραυστη κατάσταση της κυβέρνησης Τσίπρα και τα σενάρια για ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές το νέο έτος, αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή του και το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ. «Ο κυβερνητικός συνασπισμός και μαζί του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, βρίσκονται στο τέλος της χρονιάς σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη θέση» διότι «εν τω μεταξύ η αντιπολίτευση -αντίθετα από ότι έκανε τον Αύγουστο- δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες στη Βουλή», αναφέρει το ίδρυμα, ενώ διαπιστώνει ότι «συνειδητά αναβλήθηκαν για τον Ιανουάριο δύσκολες μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδρύματος, η μείωση των συντάξεων θα είναι «για ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ένα δύσκολο εγχείρημα». Την ίδια στιγμή, θεωρεί ότι «περαιτέρω απώλειες βουλευτών δεν μπορούν να αποκλεισθούν», ενώ «κυκλοφορούν σενάρια ανασχηματισμού ή ακόμα και νέων εκλογών».

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει πάντως -σύμφωνα με το ίδρυμα- η μοναδική ισχυρή μορφή στην πολιτική σκηνή της χώρας για την ώρα, όπως και στο κόμμα του. Ηγείται όμως στο Κοινοβούλιο μίας ισχνής πλειοψηφίας, η οποία θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, σημειώνει στην ανάλυσή του το ίδρυμα.

Κίνδυνος Grexit, χρεοκοπίας και... μηδενικής ανάπτυξης

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών δεν σταματούν μόνο στο πολιτικό επίπεδο αλλά προχωρούν και στην ίδια την κατάσταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Standard & Poor's, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ακόμα πολύ υπαρκτός. Σύμφωνα μάλιστα με τον οίκο, οι πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της χώρας. «Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις συντάξεις και τα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη στην εφαρμογή του προγράμματος και να επαναφέρει τους κινδύνους μίας νέας στάσης πληρωμών», προειδοποιεί ο Frank Gill, επικεφαλής του S&P για την Ευρώπη.

«Θεωρούμε ότι η συμμόρφωση με τους όρους που έχουν τεθεί στο φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος, του οποίου η ενδυνάμωση είναι ιδανική ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης», επισημαίνει ο Gill.

Το σενάριο του Grexit είναι ακόμα πολύ πιθανό, αν και υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί για... αργότερα, εκτιμά από τη μεριά του ο Economist, στις ετήσιες προβλέψεις του για την Ελλάδα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ του κόμματος που αντιτάσσεται στη λιτότητα, εισέρχεται στο 2016 με μια νέα εντολή μετά τη νίκη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υποχώρησε στους δανειστές συμφωνώντας σε ένα σκληρό πακέτο διάσωσης που το κοινό μισεί. Αυτή η σύγχυση οδηγεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους που κανείς εντός ή εκτός της χώρας δεν θεωρεί βιώσιμη». Αναφέρει ο Economist και προσθέτει:

Η αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ωστόσο ίσως μετακινηθεί για... αργότερα καθώς το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα κοιτάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Economist, το 2016 θα είναι ένα ακόμη έτος ύφεσης, η οποία θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 23 Σεπ 2020 | 20:00

Ερντογάν: Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει άλλη μια ευκαιρία για διπλωματία - Τι είπε με Στόλτενμπεργκ και Φον Ντερ Λάιεν

Ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων, είπε στην πρόεδρο της Κομισιον ότι η ένταση στο Αιγαίο οφείλεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 23 Σεπ 2020 | 18:56

DW: Το Βερολίνο απορρίπτει κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας

Η Γερμανία απορρίπτει κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας όπως μεταδίδει η Deutsche Welle

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 18:03

"Πυρά" ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η Τζάκρη - Χυδαία η κεντρική γραμμή του κόμματος

Η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη σοβαρότητα, δυστυχώς για τη χώρα, μεγαλώνει λέει η ΝΔ εξ αφορμής των δηλώσεων Τζάκρη

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 23 Σεπ 2020 | 17:42

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Fraport, Stefan Schulte

Εκφράστηκε ικανοποίηση για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης για τα εκκρεμή ζητήματα

ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΣΩ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 16:24

Ο Πολάκης τα βάζει με τον Τσακαλώτο και στηρίζει την Τζάκρη- "Ελεος με την ευαισθησία σας"

Με αναρτήσεις του ο Παύλος Πολάκης ασκεί κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ στέκεται στο πλευρό της Θεοδώρας Τζάκρη

ΤΗΣ ΕΙΧΕ ΑΣΚΗΘΕΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ 23 Σεπ 2020 | 16:05

Αθώα η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα για την δήθεν ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του eHealth Forum 2014

Αθωώθηκε η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου για την υπόθεση του eHealth forum 2014

ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Σεπ 2020 | 15:56

Γιατί η ΝΔ ψάχνει (και δεν βρίσκει)... εισηγητές για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία- Το παρασκήνιο

Εισηγητές που να μην έχουν "εκτεθεί" ανεπανόρθωτα ψάχνει η ΝΔ για τις συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΖΑΙΜΠΕΡΤ 23 Σεπ 2020 | 15:54

Ελληνοτουρκικά: Το Βερολίνο χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών - Τι λέει για τις κυρώσεις

Την απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών χαιρέτισε το Βερολίνο, κάνοντας λόγο για "θετικό δείγμα".

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΑΠΑΤΡΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ" ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 23 Σεπ 2020 | 13:56

Ζητάει και τα ρέστα η Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν καταλάβατε την ειρωνεία μου" - Μύδροι από Φίλη, Καββαδία, Μπίστη

Διευκρινίσεις από την Θοδώρα Τζάκρη για το εθνικιστικό παραλήρημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΙΣ 16:30 ΩΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 23 Σεπ 2020 | 13:50

Ερντογάν: Τηλεδιάσκεψη σήμερα με Φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ

Τηλεδιάσκεψη με φον ντερ Λάιεν και Γενς Στόλτενμπεργκ θα έχει ο Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 23 Σεπ 2020 | 12:36

Χουριέτ: Στο τραπέζι τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μητσοτάκη- Θα μιλήσει σήμερα με Φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης προαναγγέλλει η εφημερίδα Χουριέτ.

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Σεπ 2020 | 12:27

Φίλης: Έξω από την ηθική της αριστεράς οι απόψεις Τζάκρη

"Στην ηθική της αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου δεν μπορεί να κατηγορείται κανένας για απάτρις" είπε ο Νίκος Φίλης για τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη.