
Δεν θα είναι τελικά υποψήφια για τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ) η Ντόρα Μπακογιάννη, την υποψηφιότητα της οποίας είχε προαναγγείλει ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Το όνομα της κ. Μπακογιάννη δεν βρίσκεται στη λίστα των 12 υποψηφίων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα.
Το παρασκήνιο της μη υποψηφιότητας
Σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε ότι η υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη - παρά την θετική εικόνα που έχει στους κόλπους του ΕΛΚ - δεν διέθετε τα ισχυρά ερείσματα τα οποία διέθεταν οι λοιποί υποψήφιοι ,καθώς οι 10 από τους 12 είναι εν ενεργεία κοινοτικοί επίτροποι.
'Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ωστόσο ότι υπήρξε «γαλάζιος δάκτυλος» από την Αθήνα και παρέμβαση προς κορυφαία στελέχη του γερμανικού CDU και του ΕΛΚ στα οποία επισημάνθηκε ότι η υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη συνιστά επιλογή «παρέμβαση» και στην εν εξελίξει κούρσα διαδοχής στην Νέα Δημοκρατία.
Συνεργάτες κυρίας Μπακογιάννη μάλιστα «έδειχναν» προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
«Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» απάντηση Σαμαρά
« Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά» έλεγαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και συμπλήρωναν: «δηλαδή θέλουν να μας πουν ότι ο Σαμαράς κάλεσε έναν έναν τους 749 εκλέκτορες του ΕΛΚ;»
Ριγμένος αισθάνεται ο Μανώλης Κεφαλογιάννης
Δυσφορία εκδηλώνει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος επιθυμούσε να είναι εκείνος ο εκλεκτός της Συγγρού για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ.
Η προτίμηση στην κ. Μπακογιάννη μπορεί να τον ενόχλησε αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν άλλαξε τη στάση του σε ότι αφορά τη στήριξή του κ. Μεϊμαράκη για την ηγεσία.
Εμπλοκή και με την...Λευκωσία
Η πρόθεση της ΝΔ να προτείνει την υποψηφιότητα της κ.Μπακογιάννη οδήγησε και στην ...υποχώρηση της υποψηφιότητας του Κύπριου προέδρου του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Κι αυτό διότι είθισται να υπάρχει ένας υποψήφιος από Ελλάδα – Κύπρο και Μάλτα.Εφόσον θα ήταν υποψήφια η κ. Μπακογιάννη το αδελφό κόμμα της Κύπρου δεν υπέβαλλε υποψηφιότητα.
Θα πάει τώρα η Ντόρα στη Μαδρίτη;
Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες η κα Μπακογιάννη θα μετέβαινε την Πέμπτη στη Μαδρίτη για το σκοπό αυτό, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τελικά θα μεταβεί στη συνεδρίαση του ΕΛΚ.
Η τελευταία φορά που η Νέα Δημοκρατία κατείχε θέση αντιπροέδρου ήταν την περίοδο 1999-2002, όταν εξελέγη στο Προεδρείο του κόμματος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.
Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προεδρείου του ΕΛΚ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου, στην ισπανική πρωτεύουσα, εκεί που, πλην του κ. Μεϊμαράκη, θα βρεθούν και οι κ. Κ. Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας.
Αυτοί είναι οι 12 υποψήφιοι για το ΕΛΚ
Tobias BILLSTRÖM, Σουηδία
Anca BOAGIU, PNL, Ρουμανία
Kinga GÁL, FIDESZ, Ουγγαρία
Johannes HAHN, ÖVP, Αυστρία
Jyrki KATAINEN, Φινλανδία
David McALLISTER, Γερμανία
Dara MURPHY, Ιρλανδία
Paulo RANGEL, Πορτογαλία
Jacek SARYUSZ-WOLSKI, Πολωνία
Antonio TAJANI, Ιταλία
Marianne THYSSEN, Βέλγιο
Corien WORTMANN-KOOL, Ολλανδία
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr