Ελλάδα 2.0: Στην Αρχαία Αγορά Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν ανακοινώνουν την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Με φόντο την Ακρόπολη ο πρωθυπουργός μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν θα αναφερθούν στους στόχους του προγράμματος "Ελλάδα 2.0".

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Στην "Αρχαία Αγορά", που αποτέλεσε τον "ομφαλό" της πόλης των Αθηνών την περίοδο της αρχαιότητας, η πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει επίσημα την έγκριση του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μία απόφαση – ορόσημο η οποία θα οδηγήσει την χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης, καθώς με την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ δίνονται νέες προοπτικές στην ελληνική οικονομία.

Το πρωί ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν και μία ώρα αργότερα θα μεταβούν στους πρόποδες της Ακρόπολης και θα αναφερθούν στους στόχους του προγράμματος "Ελλάδα 2.0".

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συνάντηση Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν στις 10:00, αλλά λόγω καθυστέρησης στην πτήση της προέδρου της Κομισιόν, η οποία αναμένεται στην Αθήνα στις 11:00 το όλο πρόγραμμα θα καθυστερήσει.

Το γεγονός πως η χώρα είναι από τις πρώτες στην Ε.Ε. που έλαβαν το πράσινο φως από την Κομισιόν, επιβεβαιώνει την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει μέσα στην χρονιά τους πρώτους κοινοτικούς πόρους. Παράλληλα όμως, αποτελεί "ψήφος εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία, η οποία άντεξε παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που υπήρξαν από την υγειονομική κρίση.

"Το σχέδιο αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας κατά 7 μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας", είχε τονίσει ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο.

Η ιστορική εκδήλωση εκτός από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και της προέδρου της Κομισιόν θα περιλαμβάνει τις τοποθετήσεις 5 υπουργών οι οποίοι θα αναφερθούν σε ορισμένους από τους τομείς που θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην μετά covid εποχή. Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που αποτελείται από τέσσερις πυλώνες.

Την ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις, την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την υγεία και την Παιδεία αλλά και την πράσινη οικονομία.

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης – Φον Ντε Λάιεν θα απαντήσουν σε πολίτες

"Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους Έλληνες πολίτες, γιατί ακριβώς οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της γιγάντιας προσπάθειας" είχε τονίσει ο πρωθυπουργός και αυτή την δήλωση που είχε κάνει πριν από περίπου ένα μήνα θα την κάνει πράξη στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Αγορά.

Επτά πολίτες εκπροσωπώντας διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους θα θέσουν συγκεκριμένα ερωτήματα τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν για το τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να ωφεληθούν μέσα από το πρόγραμμα "Ελλάδα 2.0", καθώς όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός οι κοινοτικοί πόροι έρχονται για να επενδυθούν και όχι για να δαπανηθούν.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της χώρας μας οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πότε θα γίνει η πρώτη εκταμίευση

Το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της χώρας μας και της Κομισιόν, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των πρώτων κοινοτικών πόρων. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει μέσα στο 2021 περίπου 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία αν τα προσθέσουμε με του πόρους του ΕΣΠΑ και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ξεπεράσουν συνολικά τα 10 δισ.

Στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως η χώρα μας σε αυτή την ιστορική στιγμή για την Ε.Ε. ήταν από εκείνες που πρωτοστάτησαν προκειμένου το Ταμείο Ανάκαμψης να πάρει "σάρκα και οστά".

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με ακόμη 8 ευρωπαίους ηγέτες έστειλαν επιστολή ζητώντας την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος δανεισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία. Παρά τις αντιδράσεις που αρχικά υπήρχαν η πρόταση αυτή κέρδιζε συνεχώς έδαφος και υποστηρικτές εντός της Ε.Ε. με αποτέλεσμα σήμερα να γίνεται πράξη.

Διαβάστε Επίσης

Οι δράσεις που θα παρουσιάσουν οι 5 υπουργοί

Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η δράση των Αναδασώσεων από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Στην εκδήλωση θα παρέμβουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος "Ελλάδα 2.0".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ 20 Ιουλ 2021 | 16:15

Την ανάπλαση του ΟΑΚΑ ανακοινώνει το βράδυ ο Μητσοτάκης: Φιλικότερο στο περιβάλλον και περισσότερο προσβάσιμο για τους πολίτες

Την ανάπλαση του ΟΑΚΑ όπως και παρεμβάσεις στο ποδηλατοδρόμιο, στο κολυμβητήριο θα ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ 1,3 ΕΚΑΤ. 20 Ιουλ 2021 | 07:14

Στη δίνη του κορονοϊού η Ευρώπη: Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα σε οκτώ ημέρες - Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα

Η Ευρώπη έγινε η πρώτη περιφέρεια του κόσμου όπου ξεπεράστηκε το όριο των πενήντα εκατομμυρίων μολύνσεων από τον κορονοϊό,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 17 Ιουλ 2021 | 19:19

Φον ντερ Λάιεν για τις φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη: Πόνεσε η καρδιά μου

Τις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες στη Βαλλονία επισκέφθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 16 Ιουλ 2021 | 13:42

Δραματικές προβλέψεις ECDC: Πενταπλάσια τα κρούσματα στην ΕΕ την 1η Αυγούστου - Φτάνουμε σε επίπεδα Απριλίου

Kαμπανάκι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για τη μετάλλαξη Δέλτα. Προειδοποιεί για πενταπλασιασμό των κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 16 Ιουλ 2021 | 12:59

Συγχαρητήρια Μπρετόν στον Πιερρακάκη για την πρωτοβουλία της Ελλάδας με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού όσο ο δυνατόν περισσότερων πολιτών, τονίζοντας ότι "εμβόλια υπάρχουν για όλους"

ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1,42 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 15 Ιουλ 2021 | 15:01

"Ελλάδα 2.0": Αυτά είναι τα πρώτα 12 έργα που ξεκινούν μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης

Εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0"

"ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ" 15 Ιουλ 2021 | 14:06

Ο Μητσοτάκης με τη Λιθουανή πρωθυπουργό: Η Ελλάδα αναχαιρίζει τις παράνομες εισόδους μεταναστών

"Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα σύνορα της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«FIT FOR 55» 14 Ιουλ 2021 | 18:02

Κλιματική αλλαγή: Οι 12 προτάσεις της Κομισιόν που μπορούν να αλλάξουν τον πλανήτη

Στόχος της Κομισιόν η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% - Πώς οι προτάσεις για την κλιματική αλλαγή θα επηρεάσουν τη ζωή των Ευρωπαίων.

«ΕΛΛΑΔΑ 2.0» 14 Ιουλ 2021 | 06:55

Εως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

"Σάρκα και οστά" θα αρχίσει να παίρνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0", και έως τα τέλη Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 13 Ιουλ 2021 | 16:14

Μητσοτάκης για "Ελλάδα 2.0": "Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά" - Τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις

"Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει εγκριθεί" αναφέρει ο πρωθυπουργός

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 13 Ιουλ 2021 | 11:06

Φον ντερ Λάιεν: Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην ΕΕ είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένοι

To 50% έφτασε το ποσοστό των ενήλικων Ευρωπαίων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ 11 Ιουλ 2021 | 10:17

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώνουν περισσότερα δημοτικά τέλη-Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις

Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις των δημοτικών τελών

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 09 Ιουλ 2021 | 18:38

ΕΕ: Το τελικό πράσινο φως στα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να δώσει το Ecofin στις 13 Ιουλίου

Εκτιμάται πως τα 12 πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης θα υιοθετηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα