Ελληνες υποψήφιοι στις γερμανικές ευρωεκλογές

Διαφορετικές ιδεολογίες και διεκδικήσεις, αλλά κοινές ρίζες και ευαισθησίες. Οι Απόστολος Κελεμίδης και Φώτης Ματεντζόγλου είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές στη Γερμανία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Διαφορετικές ιδεολογίες και διεκδικήσεις, αλλά κοινές ρίζες και ευαισθησίες. Ο Απόστολος Κελεμίδης και ο Φώτης Ματεντζόγλου είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο πρώτος με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και ο δεύτερος με την Αριστερά (Die Linke). Οι δύο υποψήφιοι μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το όραμα αλλά και τις ανησυχίες τους για το μέλλον της Ευρώπης και καταθέτουν τη δική τους εκτίμηση για την ελληνική κρίση.

Ο Απόστολος Κελεμίδης βρίσκεται στην 6η θέση του ευρωψηφοδελτίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ο 52χρονος επιχειρηματίας, με καταγωγή από τον Έβρο, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα κατά την διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης υποχρεώθηκε να εφαρμόσει προγράμματα λιτότητας προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, χωρίς ωστόσο να ληφθούν υπ' όψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω π.χ. της γεωγραφικής θέσης της. Ο κ. Κελεμίδης αναδεικνύει ακόμη την ανάγκη να εφαρμοστούν στην Ελλάδα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και δεν παραλείπει να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στο αδελφό κόμμα του CDU, την Νέα Δημοκρατία.

Τη μετανάστευση, το άσυλο και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τις πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού των ΗΠΑ και της Κίνας, το δημογραφικό, τον διχασμό της Ευρώπης μέσω των εκλογικών κερδών των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων και την πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα, θέτει ο κ. Κελεμίδης ως τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη το προσεχές διάστημα. «Βιώσιμες απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις μπορούμε να βρούμε μόνο από κοινού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα πρέπει να ενωθούν οι δυνάμεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», δηλώνει, για να προσθέσει ότι «πρέπει με θάρρος και αποφασιστικότητα να ενισχύσουμε την δημοκρατία στην Ευρώπη, μέσω της ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ικανότητας της Ε.Ε. να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της, με δημοκρατική νομιμοποίηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίδραση της πρόσφατης δημοσιονομικής κρίσης στην σημερινή εικόνα της Ευρώπης, ο υποψήφιος του CDU επισημαίνει ότι «η οικονομική κρίση αποτελεί αποτέλεσμα της υπερχρέωσης των συγκεκριμένων κρατών και της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αυτών των κρατών», ενώ ειδικά για την Ελλάδα τονίζει επιπλέον ότι «η οικονομική ισχύς της χώρας είναι ακόμη πολύ αδύναμη για το ευρώ. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα περιβάλλεται από κράτη με εθνικά νομίσματα και χαμηλούς μισθούς». «Οι χώρες με αδύναμη διάρθρωση, στον ευρωπαϊκό Νότο, επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Οι συνέπειες είναι αυξανόμενη φτώχεια, αυξανόμενη ανεργία και δυσαρέσκεια των πολιτών», συνεχίζει και εκτιμά ότι οι απαντήσεις στην κρίση είναι η σταθεροποίηση, η εξυγίανση των δημοσιονομικών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. «Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία έχουν επιτυχώς εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και στο μεταξύ έχουν βγει από την κρίση. Στην Ελλάδα η κατάσταση, λόγω και της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης, είναι δυσκολότερη», λέει χαρακτηριστικά.

Κατά πόσο όμως ενίσχυσε η στάση της Ευρώπης αυτές τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού που βλέπουμε σήμερα σε πολλές χώρες; «Μιλώντας για την στάση της Ευρώπης, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι καθοριστική είναι η στάση των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, διότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει μόνο ό,τι αποφασίσουν ομόφωνα οι αρχηγοί. Εδώ δυστυχώς υπάρχουν διαφωνίες στα σημαντικά θέματα. Η πολιτική για την μετανάστευση και το προσφυγικό και η οικονομική κρίση δίχασαν την Ευρώπη ακριβώς επειδή δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε έναν κοινό δρόμο. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να αντέξουμε και να συμμετέχουμε σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο», απαντά ο Απόστολος Κελεμίδης και, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, τονίζει: «Η Ευρώπη, δηλαδή οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων, ανάγκασαν την Ελλάδα να εφαρμόσει προγράμματα λιτότητας προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές. Δεν ασχολήθηκαν με την ιδιαίτερη κατάσταση της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Χωρίς συγκεκριμένα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, για παράδειγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ελλάδα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα πρέπει φυσικά να συνεργαστεί, διότι δεν μπορεί να βγει από την κρίση μόνο με τις δικές της δυνάμεις». Η φτώχεια, η ανεργία, συνεχίζει, είναι πάντα πρόσφορο έδαφος για εξτρεμιστές και λαϊκιστές, για αυτό το θέμα είναι κυρίως η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Αυτό είναι το καλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα. Βασική προϋπόθεση όμως για αυτό είναι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Η Ευρώπη, δηλαδή οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, πρέπει να συμφωνήσουν και να μιλήσουν με μια φωνή. Τότε θα δημιουργηθούν κοινά οράματα, στόχοι, προγράμματα. Και από αυτά θα προέλθει εμπιστοσύνη, θάρρος, ελπίδα. Κοινοί στόχοι, κοινή πατρίδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Κελεμίδης εύχεται καλή επιτυχία στο αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, την Νέα Δημοκρατία, διότι, όπως επισημαίνει, «μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή οικογένεια ευρωπαϊκών λαϊκών κομμάτων και η Νέα Δημοκρατία, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη επικεφαλής του ψηφοδελτίου, είναι σε πολύ καλό δρόμο».

Ο 33χρονος πολιτικός επιστήμονας Φώτης Ματεντζόγλου από το Κάστροπ-Ράουξελ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας βρίσκεται στην 16η θέση του ομοσπονδιακού ευρωψηφοδελτίου του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke). Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για εκλογές οι οποίες θα κρίνουν την κατεύθυνση της Ευρώπης και διαπιστώνει σοβαρή κρίση «δημοκρατίας και νομιμοποίησης». Εκτιμά ότι η Ελλάδα κατά την δημοσιονομική κρίση χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος και θεωρεί ότι και το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων πρέπει να απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας εκλογικής αναμέτρησης η οποία θα κρίνει την κατεύθυνση: Θα παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη και ικανή να βρει λύση για τα κοινωνικά και οικολογικά ζητήματα του μέλλοντος ή θα επιστρέψει στον εθνικισμό, στην ξενοφοβία και στις απολυταρχικές δομές, όπως το θέλουν τα δεξιά κόμματα;», τονίζει ο κ. Ματεντζόγλου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα επερχόμενα παγκόσμια προβλήματα».

«Η ΕΕ βρίσκεται σε μια σοβαρή κρίση δημοκρατίας και νομιμοποίησης», υποστηρίζει ο 33χρονος υποψήφιος της Αριστεράς και προσθέτει ότι το κόμμα του θέλει ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη. «Αυτό περιλαμβάνει την ανανέωση και την μετάβαση της ΕΕ από μια ένωση οικονομικών συμφερόντων των τραπεζών και των ομίλων σε μια ένωση η οποία θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι για αυτό πρέπει η ΕΕ να εξελιχθεί επιτέλους σε κοινωνική ένωση. «Αυτό δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες Συνθήκες. Θέλουμε να τις αλλάξουμε και επικρίνουμε τις Συνθήκες οι οποίες θέτουν το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε μια πολιτική η οποία θα αναστρέψει την τάση προς τον κοινωνικό διχασμό και θα φροντίσει για περισσότερη δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, η οποία συμπεριλαμβάνει όλους τους ανθρώπους, η οποία ενώνει και δεν διχάζει!», υπογραμμίζει.

Απαντώντας στο ερώτημα, πώς θα μπορούσε η Δημοκρατία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ενισχυόμενες ακροδεξιές και λαϊκιστικές τάσεις, ο Φώτης Ματεντζόγλου αναδεικνύει την ανάγκη «να μαχόμαστε καθημερινά για την Δημοκρατία», καθώς θεωρεί ότι πολλοί πολίτες της ΕΕ αισθάνονται «αποκομμένοι, περιθωριοποιημένοι λόγω της φτώχειας και της κοινωνικής ανασφάλειας - οι συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό της Ευρώπης έχουν πολύ μεγάλες διαφορές». Αυτό, όπως λέει, είναι μια συνέπεια της επί χρόνια ακολουθούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κοινωνικής αποδόμησης και της ανασφάλειας. Όλα αυτά προετοιμάζουν το έδαφος για τον ρατσισμό και τον φασισμό, συνεχίζει, για να καταλήξει: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια και να ξεκαθαρίσουμε ότι θέλουμε να πετύχουμε κοινωνική ασφάλεια, να προωθήσουμε τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και να δημιουργήσουμε προοπτική για το μέλλον στις νέες γενιές».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ελληνική κρίση, επισημαίνει ότι η Ελλάδα «δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση, αλλά ανακηρύχθηκε αποδιοπομπαίος τράγος στο εσωτερικό της Ευρώπης», ενώ υπό το σύνθημα «Ευρωδιάσωση και μείωση του χρέους» περιεκόπησαν σε όλη την Ευρώπη μισθοί και συντάξεις, αποδομήθηκαν κοινωνικές παροχές, περιορίστηκαν δικαιώματα των εργαζομένων. «Αυτή η πολιτική οδήγησε σε έναν επικίνδυνο κοινωνικό διχασμό μεταξύ των κρατών - μελών. Την συνευθύνη φέρει προ πάντων ο μεγάλος συνασπισμός. Η μοιραία πορεία της πολιτικής λιτότητας οδήγησε αναγκαστικά στην ενίσχυση των δεξιολαϊκιστικών και των φασιστικών δυνάμεων», υποστηρίζει ο κ. Ματεντζόγλου.

Πώς θα μπορούσε όμως σε αυτό το πλαίσιο να τεθεί και το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων που διεκδικεί από την Γερμανία η Ελλάδα, αλλά πλέον και άλλες χώρες; «Σε μια αλληλέγγυα Ευρώπη πρέπει όλες οι εκκρεμούσες διαφορές να επιλύονται», απαντά ευθέως ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και συνεχίζει λέγοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα ήθελε να ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας και έτσι αναιρείται η ηθική και η πολιτική ευθύνη». Το θέμα όμως, όπως εξηγεί, δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον πόλεμο, αλλά και οι επανορθώσεις προς τα θύματα, η επιστροφή λεηλατημένων πολιτιστικών θησαυρών και επίσης η αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Εν συντομία: Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ως Αριστερά απαιτούμε εδώ και καιρό η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της ιστορικής ευθύνης της. Στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης των λαών, πρέπει αυτό το μαύρο κεφάλαιο της «κοινής» ευρωπαϊκής ιστορίας μας να απασχολήσει και την ΕΕ», λέει κατηγορηματικά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: Reuters

ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ 03 Απρ 2020 | 17:38

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι οικονομικές προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας ενόψει Eurogroup

Τι προκύπτει από σχέδιο για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου, DPA

03 Απρ 2020 | 15:21

Γερμανία: Τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν, μειώνεται η εξάπλωση του ιού λέει το Ινστιτούτο Koch

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η Γερμανία αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα στην εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Robert Koch.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 03 Απρ 2020 | 14:18

Κορονοϊός - Βερολίνο: Οσοι δεν τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου από τους άλλους...πρόστιμο 500 ευρώ

Πρόστιμο μεταξύ 1.000 και 10.000 ευρώ για εστιατόρια και πολίτες που δέχονται στα σπίτια τους τουρίστες ή τα υπενοικιάζουν.

ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΣΤ ΒΓΗΚΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ 03 Απρ 2020 | 13:46

Κορονοϊός: Έληξε η καραντίνα της Μέρκελ - 1.000 τα θύματα στη Γερμανία

Μετά τη λήξη της κατ’οίκον απομόνωσής της η Μέρκελ επιστρέφει πλέον κανονικά στα καθήκοντά της - Δραματικός ο απολογισμός θυμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 03 Απρ 2020 | 08:45

Κορονοϊός: Εσπασε το φράγμα των 1.000 θανάτων στη Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν κατά 6.174 και ανέρχονται σε 79.696.

02 Απρ 2020 | 21:18

Γερμανία-κορονοϊός: Περισσότεροι από 2.300 γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο πραγματικός αριθμός των υγειονομικών στελεχών που μολύνθηκαν από τον Covid-19 πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι είναι πολύ μεγαλύτερος

ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΙΔΕΑ 02 Απρ 2020 | 20:31

Κορονοϊός: Ερχονται τα "πιστοποιητικά ανοσίας" - Τι είναι και ποιες χώρες τα σχεδιάζουν

Σε μια προσπάθεια να τερματιστούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ 02 Απρ 2020 | 08:29

Κορονοϊός: 140 νέοι θάνατοι, 6.156 νέα κρούσματα στη Γερμανία

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε κατά 140 από χθες.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 01 Απρ 2020 | 18:41

Γερμανία: Παράταση των μέτρων περιορισμού έως 19 Απριλίου ανακοίνωσε η Μέρκελ

"Είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε για χαλάρωση των μέτρων", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος

ΠΟΣΟ «ΚΟΣΤΙΖΕΙ» ΚΑΘΕ ΜΗΝΑΣ LOCKDOWN 01 Απρ 2020 | 16:59

Ινστιτούτο Ifo για κορονοϊό: Η "χειρότερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας της" απειλεί την Ευρώπη

Κάθε μήνας με "λουκέτο" κοστίζει στις μεγαλύτερες χώρες περίπου 6% του ΑΕΠ τους, εξηγεί ο επικεφαλής του Ifo, Κλέμενς Φούεστ.

"ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΑΡΩΝ" 01 Απρ 2020 | 13:04

Κορονοϊός - Γερμανία: Χαράτσι στους πλούσιους για τον κορονοϊό ζητά το SPD

"Θα χρειαστούμε δίκαιη κατανομή των βαρών και αυτό μπορεί να γίνει αν οι οικονομικά ισχυροί συμμετάσχουν αναλόγως και οικονομικά".

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΟΧ 01 Απρ 2020 | 08:20

Κορονοϊός: 149 νέοι θάνατοι στη Γερμανία - 5.453 νέα κρούσματα

67.366 το σύνολο των κρουσμάτων - 732 οι νεκροί.

31 Μαρ 2020 | 18:25

Κορονοϊός- Χωρίς μέτρα θα είχαμε 1,2 εκατομμύρια νεκρούς στη Γερμανία - Τι λέει εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσε χθες στην Sueddeutsche Zeitung