ΥΠΕΞ: Η συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τη Λιβύη «δεν έχει καμία αξία»

Η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες

elliniko-upeks-to-mnimonio-pou-upegrapse-o-erntogan-den-exei-kamia-aksia
SHARE THIS
0
SHARES

Σαφής και ξεκάθαρη ήταν η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν και την αποστολή της Συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης στο ΟΗΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία.

Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του τούρκου προέδρου περί αποστολής της Συμφωνίας του με την Λιβύη στον ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις Ερντογάν 

Στη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση του κόμματός του, τόνισε πως έχει ενημερωθεί, σχετικά, και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη και τη στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Θα διατηρήσουμε την ίδια αποφασιστική στάση στο θέμα της Λιβύης. Το παιχνίδι που είχε εγκαθιδρυθεί στη Μεσόγειο, χάλασε με αυτή τη συμφωνία» ανέφερε σχετικά.

Έτσι, μετά τις αρχικές υπογραφές με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου και την έγκριση από την τουρκική Βουλή την Πέμπτη, νωρίς το Σάββατο έγινε γνωστό πως το «Μνημόνιο κατανόησης για τον περιορισμό δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας», δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, κατά συνέπεια, έγινε νόμος του κράτους. Παρά τις αντιδράσεις των προηγούμενων ημερών, με αποκορύφωμα την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, Τουρκία και Λιβύη διατείνονται δεν παρανομούν, πως σέβονται το διεθνές δίκαιο, που αφορά στα θαλάσσια σύνορα της Μεσογείου. και έχουν λάβει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, πριν επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους στην περιοχή.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook