Ελληνογαλλική προβοκάτσια βλέπει ο Τσαβούσογλου: "Ο Δένδιας με στεναχώρησε, δεν ήταν ειλικρινής"

"Το πολεμικό μας ναυτικό έπραξε τα δέοντα" είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης - Καταλόγισε "κακή" πρόθεση στην Ελλάδα - Τι είπε για Δένδια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
τσαβούσογλου

Όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής και τη συνέντευξη τύπου με το Νίκο Δένδια ανέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εκπομπή του καναλιού Habertürk.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν ήταν ειλικρινής και ότι τον στενοχώρησε πολύ η στάση του στην Άγκυρα.

"Προβοκάτσια" Γαλλίας – Ελλάδας

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για "προσχεδιασμένη προβοκάτσια Γαλλίας – Ελλάδας" σε "τουρκική" υφαλοκρηπίδα ενώ ισχυρίστηκε ότι "το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν".

"Άλλο ένα δείγμα πως (οι Έλληνες) δεν έχουν καλές προθέσεις, είναι πως μια ημέρα μετά τη συνάντηση μας (με τον Νίκο Δένδια), ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο ήταν σχεδόν υπό την προστασία μιας ελληνικής φρεγάτας, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδας μας". "Θα πρέπει να σεβαστούν την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς αυτή η ενέργεια ήταν μια προβοκάτσια. Δεν ήταν καλοπροαίρετη επιχείρηση. Το λέω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, γι αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα. Καλέσαμε τους πρεσβευτές τους διαμαρτυρηθήκαμε και το Ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν" είπε.

Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ, o κ. Τσαβούσογλου δήλωσε για τις συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: "Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε μια εξαιρετικά ειλικρινή ατμόσφαιρα. Όπως δήλωσε κι ο πρόεδρός μας, η συνομιλία κατά την υποδοχή του στο προεδρικό μέγαρο ήταν ειλικρινής. Το να είμαστε ειλικρινείς, δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζουμε τις απόψεις μας. Μιλήσαμε για το τί μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Στην οικονομία, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Συμφωνούσαμε πάντα σε ένα ζήτημα και συμφωνούμε ξανά. Είναι προφανές εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα άλυτα προβλήματα με μία ή μερικές συνομιλίες. Συμφωνήσαμε να επικεντρωθούμε στην επίλυση των δύσκολων ζητημάτων με σταδιακά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ως αποτέλεσμα, ξεκίνησε ένας νέος διάλογος. Αυτή η πρώτη συνάντηση δεν ήταν εύκολη. Αλλά διεξήχθη σε πιο θετική ατμόσφαιρα από ό,τι περιμέναμε. Εξάλλου και οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων στην Αθήνα ήταν θετικές.

Όσον αφορά τη συνέντευξη τύπου, η ελληνική πλευρά μας είπε ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις για να μην προκληθούν αντιπαραθέσεις και ότι περίμεναν την ίδια προσέγγιση κι από εμάς. Τους είπα ότι φυσικά πρέπει να λύσουμε τις διαφορές απόψεών μας εποικοδομητικά και χωρίς αλληλο-κατηγορίες. Οι δηλώσεις που έκανα ως οικοδεσπότης ήταν πολύ εποικοδομητικές.

Ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινής

Αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινείς. Για παράδειγμα, στο θέμα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε έρευνα. Πρόσφατα έριξαν στη θάλασσα 7 Αφρικανούς με πλαστικές χειροπέδες, 3 εκ των οποίων πέθαναν. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι προσωπικός μου φίλος. Και συνεργάτης μου επίσης. Δεν συμπεριφέρθηκαν ειλικρινά. Αυτό είναι που με λύπησε. Διαφορετικά, έχουμε απάντηση σε ό,τι λένε. Δεν φοβόμαστε. Κάνετε μια τέτοια πρόταση στην αρχή και μετά εκτροχιάζεστε.

Χρησιμοποίησαν όλα όσα λένε εναντίον της Τουρκίας σε αυτή τη συνέντευξη τύπου. Αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό. Το πρώτο ήταν το Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη όταν ο πρόεδρός μας στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη έφερε στην ατζέντα όλα τα θέματα που διαφωνούμε. Ο πρόεδρός μας υπέβαλε την εξής πρόταση ‘έλα, ας αφήσουμε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να δουλέψουν πάνω στα προβλήματα των δύο πλευρών και να υποβάλουν τις προτάσεις τους’.

Υπήρξε μια διμερή συνάντηση στη Γενεύη. Ο Δένδιας είπε τότε ότι η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει αυτά τα θέματα. Του είπα, ‘πρέπει να το δούμε αυτό, ναι καταλαβαίνω, δεν είστε τόσο άνετοι και δεν έχετε την ίδια αυτοπεποίθηση που έχουμε εμείς όσον αφορά την κοινή γνώμη. Και η δική μας κοινή γνώμη είναι φυσικά ευαίσθητη. Αλλά η δική σας κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη. Ας μην το καθυστερήσουμε πολύ", είπα.

Εάν είχε γίνει, θα είχαμε αποφύγει πολλές από τις εντάσεις που βιώσαμε. Εμείς παρόλα αυτά, κλείνοντας το θέμα της συνέντευξης τύπου εκείνη την ημέρα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, προκειμένου να λύσουμε όλα τα ζητήματα χωρίς προϋποθέσεις, να πιάσουμε τη λίστα με τις προτεραιότητες και να λύσουμε και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το θέμα.

Συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη στη συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Ο Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή μας, θα κανονίσουμε και συνάντηση του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε για αυτό αργότερα. Ο πρόεδρός μας είπε, ‘είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη’".

Ελληνογαλλική προβοκάτσια βλέπει ο Τσαβούσογλου: "Ο Δένδιας με στεναχώρησε, δεν ήταν ειλικρινής"

"Το πολεμικό μας ναυτικό έπραξε τα δέοντα"

Στο θέμα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταλόγισε "κακή" πρόθεση στην Ελλάδα.

"Ο πρόεδρος μας έχει σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο δήμαρχος Μπακογιάννης είναι φίλοι μας.

Άλλη μια ένδειξη ότι δεν είχαν καλές προθέσεις ήταν ότι την επόμενη μέρα (της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα), το γαλλικό ερευνητικό πλοίο προσπάθησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας υπό τη συνοδεία μίας ελληνικής φρεγάτας. Εάν αυτό το πλοίο είχε ζητήσει την άδειά μας να κάνει επιστημονική έρευνα στην υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντούσαμε θετικά. Όπως και τα πλοία μας μπορούν να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες αλλού. Δεν είμαστε μια χώρα κλειστή σε τέτοια θέματα. Αρκεί να σέβονται την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς δεν υπήρχε καλή πρόθεση.

Φυσικά, αντιδράσαμε καλώντας τους πρεσβευτές στο υπουργείο. Και το πολεμικό μας ναυτικό έκανε ό,τι απαιτείτο.

Δεν ανταγωνιζόμαστε με χώρες στη διπλωματία. Εκφράζουμε το όραμά μας και ασκούμε την πολιτική μας στη βάση αυτής της κατεύθυνσης. Επειδή η τάδε χώρα πήγε και συναντήθηκε με κάποιους, δεν έχουμε το κόμπλεξ να πάμε κι εμείς.

Το ίδιο ισχύει και στο θέμα της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ δύο χωρών. Οι χώρες μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε άλλους ή να τα αγοράσουν από οποιαδήποτε πηγή. Η Γαλλία πουλά τα πολεμικά της αεροπλάνα στην Ελλάδα. Αυτό είπα στον Δένδια εκείνη την ημέρα. Αναφέρει ως δικαιολογία ότι υπάρχει απειλή και γι’ αυτό εξοπλίζονται τα νησιά. Μαζί θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ό,τι και να αγοράζει η Ελλάδα, δεν θα της είναι χρήσιμο. Μπορούν να δημιουργήσουν τριπλούς και τετραπλούς μηχανισμούς μεταξύ τους. Κι εμείς το κάνουμε, για τη σταθερότητα στον Καύκασο και τα Βαλκάνια".

Απαραίτητη η άδεια της Τουρκίας για έρευνα υδρογονανθράκων

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι τίποτα στην ανατ. Μεσόγειο δεν γίνεται και δεν θα γίνει χωρίς την άδεια της Άγκυρας.

"Ένα από τα βήματα που κάναμε στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, ήταν να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις το 2018. Θεωρούν ότι αποφασίσαμε να κατεβάσουμε τα πλοία μας στην ανατολική Μεσόγειο μέσα σε μια μέρα. Έτσι το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Από το 2001, τόσο η ελληνο-κυπριακή πλευρά όσο και η Ελλάδα με διμερείς και τριμερείς συμφωνίες δημιουργούσαν διάφορα μπλοκ (συσχετισμούς). Τους είπαμε ότι δεν θα ωφελήσει πουθενά, αν η Τουρκία δεν συμμετέχει σε οποιαδήποτε πλατφόρμα στήνεται στην ανατολική Μεσόγειο και το αποδείξαμε με τις ενέργειές μας στο πεδίο της μάχης. Είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής. Όποια πλατφόρμα και να δημιουργείτε, εάν υπάρχουν υδρογονάνθρακες σε αυτές τις περιοχές, όλοι θα πρέπει να λάβουν την άδειά μας για να ενεργήσουν στην περιοχή.

Η όποια διαδρομή, για να είναι εφικτή, θα πρέπει να περνάει από την Τουρκία, για να μεταφερθούν αυτά τα προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

Δεν μπορούν να το κάνουν τίποτα στην πράξη ό,τι και να λένε στο τραπέζι. Εμείς λέμε ας τα συζητήσουμε αυτά ξεχωριστά, ας γίνει μία πολυμερής διάσκεψη, μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός".

Κανένα δικαστήριο δεν θα δώσει ΑΟΖ στο Καστελόριζο

Η Ελλάδα βαφτίζει τις φανταστικές της αξιώσεις διεθνές δίκαιο, είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κάνοντας πάλι λόγο για μαξιμαλιστική στάση της Αθήνας.

"Υπάρχει ο επονομαζόμενος χάρτης της Σεβίλλης, τον οποίο η Ελλάδα ονομάζει διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, η Τουρκία θα αναπνέει στον Κόλπο της Αττάλειας, αλλά δεν θα μπορεί να πάει πουθενά στο Αιγαίο. Απαιτεί μια θαλάσσια ζώνη 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελόριζο, ακριβώς απέναντι από το Κας. Όταν το αναφέρουμε, λένε ‘ενεργείτε κατά του διεθνούς δικαίου’. Ποιο δικαστήριο θα παράσχει θαλάσσια ζώνη σε ένα τέτοιο νησί;

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας, ούτε Γαλλίας-Αγγλίας, ούτε Λιβύης με άλλες μεσογειακές χώρες, ούτε Ουκρανίας και Ρουμανίας. Η Ελλάδα έχει μια μαξιμαλιστική προσέγγιση στο θέμα αυτό. Το Δικαστήριο της ΕΕ έχει αποφανθεί ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία ως προς αυτό, ειδικά στην υπόθεση για τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ Σλοβενίας-Κροατίας. Τα σχόλια ή οι επικρίσεις της ΕΕ δεν έχουν καμία ισχύ.

Η Ελλάδα δηλώνει 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα αλλού στον κόσμο.

Αυτό ονομάζει η Ελλάδα διεθνές δίκαιο. Βαφτίζει τις φανταστικές της αξιώσεις διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται αυθαίρετα".

Η Ελλάδα παρανομεί σε δυτική Θράκη και νησιά

"Στη δυτική Θράκη, λέει, ‘αυτοί είναι Μουσουλμάνοι, όχι Τούρκοι’. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Λέμε ότι τα νησιά πρέπει να είναι αφοπλισμένα σύμφωνα με τη Λωζάνη. ‘Υπάρχει απειλή’, απαντάει. Όταν αναφέρεστε στο διεθνές δίκαιο, θα πρέπει καταρχήν να είστε σοβαροί", συνέστησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κύπρος – Μόνο δύο κράτη

Λίγες ημέρες πριν την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιμένει στην ίδια αδιάλλακτη στάση των δυο κρατών.

"Δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση για ομοσπονδία στην Κύπρο. Η θέση της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ είναι κοινή. Αυτή είναι εθνική υπόθεση. Τώρα πρέπει να εξετάσουμε άλλες επιλογές. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε πολιτική ισότητα, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν στο πλαίσιο της κυριαρχικής ισότητας. Η άτυπη συνάντηση 5+1 στον ΟΗΕ ήταν δική μας πρόταση. Σκοπός αυτής της διάσκεψης είναι να συζητήσουμε για το τί πρέπει να διαπραγματευτούμε.

Πρέπει να δούμε αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι. Εάν υπάρχει, πρέπει να καθορίσουμε το πλαίσιο και τις αρχές αυτής της διαπραγμάτευσης. Η Τουρκική Δημοκρατία και η ΤΔΒΚ θα επιδείξουν μία εποικοδομητική στάση εκεί. Θα εξηγήσουμε γιατί απορρίπτεται η ομοσπονδία. Διαπραγματευόμαστε εδώ και 53 χρόνια. Αν η ελληνική πλευρά δεν αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, δεν χρειάζεται να χάνουμε χρόνο με την ομοσπονδία. Πρέπει να διαπραγματευτούμε για λύση δύο κρατών".

Το Ορούτς Ρέις σε 6μηνιαία συντήρηση

Το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις έχει αποσυρθεί για συντήρηση, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι η Τουρκία θέλει να δείξει καλή θέληση για διαπραγματεύσεις.

"Από όσο γνωρίζω, το Oruc Reis αποσύρθηκε για εξάμηνη συντήρηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας. Όπου χρειάζεται γίνονται έρευνες και τα στοιχεία, που συλλέγονται μετά το τέλος των ερευνών, εξετάζονται λεπτομερώς και στη συνέχεια, εάν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου ή πετρελαίου σε κάποιο σημείο, τότε πηγαίνει εκεί το γεωτρύπανο.

ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ

Είναι απαραίτητο να εξετάζουμε τέτοια εθνικά ζητήματα με μία εθνική οπτική, χωρίς να χρησιμοποιούμε συνεχώς την πολιτική. Αποσύρεις το πλοίο, αντιδρούν. Το στέλνεις, αντιδρούν. Ως υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθούμε να μην επηρεαζόμαστε -όσο είναι εφικτό- από την εσωτερική πολιτική, αλλά δίνουμε και απαντήσεις όταν χρειάζεται. Έχουμε δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τί μπορούμε να κάνουμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα και ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς εμάς. Όλος ο κόσμος το έχει δει".

"Η Αίγυπτος μας προσκάλεσε"

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για μία εν εξελίξει διαδικασία, προκειμένου να ανοίξει η επικοινωνία με την Αίγυπτο, ενώ υποστηρίζει ότι η πρώτη επαφή σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών θα γίνει το Μάιο στο Κάιρο.

"Μετά τη διακοπή των επαφών με την Αίγυπτο κι αφού πέρασε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρός μας δήλωσε ότι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε επαφές με την Αίγυπτο σε υπουργικό επίπεδο. Έχουμε συναντηθεί με τον κ. Σούκρι πολλές φορές στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων. Μιλήσαμε πάλι τελευταία και συζητήσαμε κάποιους οδικούς χάρτες. Συμφωνήσαμε κατ' αρχήν να μην υπάρχει δημόσια αντιπαράθεση σε διεθνείς πλατφόρμες. Αυτή η αρχή ακολουθήθηκε από εμάς και όταν δεν τηρήθηκε, απαντήσαμε. Αρχίσαμε να εφαρμόζουμε αυτήν την αρχή στην πρόσφατη συνάντηση για τους Τούρκους της δυτικής Θράκης και την Κύπρο.

Το κλίμα ήταν θετικό. Κάναμε κι εμείς κάποιες κινήσεις εντός του ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών πώς να προχωρήσουμε κάποια πράγματα. Η Αίγυπτος μας προσκάλεσε. Σε επίπεδο υφυπουργών. Οι συνεργάτες μας θα πάνε το Μάιο.

Στη συνέχεια, καθίσαμε και μιλήσαμε με τον κ. Σούκρι σχετικά με την αποστολή πρεσβευτών. Εδώ έγιναν κάποια σχόλια. Ότι η Τουρκία πουλάει την αιγυπτιακή αντιπολίτευση. Εμείς από την αρχή έχουμε την ίδια στάση για το πραξικόπημα. Υπάρχουν μερικοί Αιγύπτιοι αντιφρονούντες στην Τουρκία, αλλά πριν καν ξεκινήσουν τα βήματα εξομάλυνσης, προειδοποιήσαμε όσους ασκούν μία ακραία ρητορική εναντίον της Αιγύπτου.

Ήμαστε κατά του πραξικοπήματος στην Αίγυπτο. Όχι λόγω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Αν δεν ήταν ο Σίσι και ήταν κάποιος άλλος που είχε κάνει πραξικόπημα, θα είχαμε ακολουθήσει την ίδια ακριβώς στάση. Αλλά είμαστε επίσης κατά του να κηρύξουμε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση. Είναι ένα πολιτικό κίνημα που προσπαθεί να έρθει στην εξουσία μέσω εκλογών".

"Η Λιβύη δεν αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού με την Αίγυπτο"

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθεί πάντως να βγάλει εκτός πεδίου αντιπαράθεσης με την Αίγυπτο τη Λιβύη, τονίζοντας τη θετική ατζέντα κυρίως με το Κάιρο.

"Ήμασταν σε αντίθετες πλευρές στη Λιβύη στο παρελθόν, αυτό είναι αλήθεια. Η Αίγυπτος και ορισμένες χώρες υποστήριζαν τον Χαφτάρ, εμείς υποστηρίξαμε τη νόμιμη κυβέρνηση. Ήρθαμε αντιμέτωπες τότε. Τώρα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, η μεταβατική κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Δεν βλέπουμε τη Λιβύη ως πεδίο ανταγωνισμού με την Αίγυπτο ή άλλες χώρες. Κανείς δεν πρέπει να βλέπει τη Λιβύη ως πεδίο ανταγωνισμού. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους στη νέα κυβέρνηση στη Λιβύη.

Ο Σάμεχ Σούκρι είναι φίλος μας. Είναι γνώστης, ένας πεπειραμένος φίλος μας. Συζητήσαμε για το τί θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ένας φίλος με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε εύκολα και άνετα. Πάντα λέγαμε ότι ο αιγυπτιακός λαός είναι αδελφοί μας, ακόμη και όταν οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο ήταν σε τεταμένο σημείο".

"Για να υπάρξει πρόοδος με το Ισραήλ…"

Ως προς τις σχέσεις με το Ισραήλ και τις προσπάθειες εξομάλυνσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι ακόμη υπάρχουν αρκετά εμπόδια.

"Προς το παρόν είναι σε εξέλιξη προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ και απανωτές εκλογές. Προκειμένου οι σχέσεις μας με το Ισραήλ να προχωρήσουν καλά, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις κινήσεις του προς την Παλαιστίνη, τον παλαιστινιακό λαό, και να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Εάν αυτή η αντίληψη δεν αλλάξει, εάν αυτή η επιθετικότητα συνεχιστεί, δεν πρόκειται να υπάρξουν καλές σχέσεις. Οι οικονομικές μας σχέσεις συνεχίζονται. Το εμπόριο αυξάνεται, οι εταιρείες συνεργάζονται.

Το ίδιο και με την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος στην αφρικανική ήπειρο. Όταν οι σχέσεις με μια χώρα δεν πάνε καλά, θα πρέπει να αγνοούμε τα συμφέροντα των εταιρειών μας;

Δεν θεωρούμε σωστό να κηρύξουμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Κάθε χώρα μπορεί να αναπτύξει σχέσεις με το Ισραήλ και το Ισραήλ αντίστοιχα με οποιαδήποτε χώρα".

Σχέσεις με ΗΠΑ – Αν θέλετε να μας πουλήσετε Patriot, δελεάστε μας

"Δύσκολες" και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, παραδέχτηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το αγκάθι των S-400 επισκιάζει τα πάντα.

"Τα προβλήματα δεν λύνονται με μονομερείς επιβολές. Το ζήτημα των S-400 είναι πρόβλημα στις σχέσεις μας. Προβλήματα είναι επίσης και το PKK/YPG και η FETÖ. Πρώτα απ' όλα, γιατί αγοράσαμε τους S-400; Το ξέρουν αυτό. Πόσες φορές το έχει παραδεχτεί κι ο Τραμπ; Η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος. Έχετε ανησυχίες, σωστά. Σας ζητήσαμε να συστήσουμε μια κοινή επιτροπή και δεν δεχτήκατε.

Η επαφή μας (με τον Μπλίνκεν) στις Βρυξέλλες ήταν πολύ θετική, αλλά τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν. Εμείς το πήραμε (το σύστημα); Το πήραμε. Το χρειαζόμαστε; Ναι. Χρειαζόμαστε περισσότερα; Ναι. Εάν θέλετε να αγοράσουμε από εσάς, θα μας δώσετε εγγυήσεις. Και τα δύο, τιμές και όροι θα πρέπει να μας συμφέρουν. Υπό αυτήν την έννοια, πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν επόμενο οδικό χάρτη. Εάν δεν θέλετε να αγοράσουμε S-400 ή κάτι άλλο, θα πρέπει να μας κάνετε μία ελκυστική προσφορά.

Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε και να μιλήσουμε.

Πραγματοποιήσαμε (με τον Μπλίνκεν) δύο τηλεφωνικές συνομιλίες. Στην τελευταία μας επικοινωνία, το ζήτημα των S-400 δεν συζητήθηκε. Μόνο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για το Αφγανιστάν.

Πρέπει να κοιτάξετε τη μεγάλη εικόνα. Αντί να κολλάμε με τους S-400, πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα για αυτό".

Ωφέλιμο να είσαι και με ΗΠΑ και με Ρωσία

"Είναι αρκετά ωφέλιμο, όταν μπορείς να διατηρείς μια ισορροπημένη σχέση με δύο μεγάλες χώρες ή με όλες τις χώρες. Είναι ευεργετικό όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις. Αλλά πρέπει να είσαι διαφανής. Η Αμερική είναι σύμμαχός μας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ρωσία – Ουκρανία - Τουρκία

"Φίλοι με τη Ρωσία, αλλά κι η Ουκρανία πελάτης μας", είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τη στρατιωτική σύγκρουση Μόσχας-Κιέβου.

"Η Ρωσία γνωρίζει την ευαισθησία μας σχετικά με την Κριμαία.

Μακάρι ο Θεός να μην επιτρέψει μια σύγκρουση που θα ενέχει μεγάλους κινδύνους στη Μαύρη Θάλασσα.

Ναι, πουλάμε (drones) όταν υπάρχει ζήτηση. Η Τουρκία έχει ένα πλεονέκτημα στα αμυντικά προϊόντα.

Ο καθένας μπορεί να πουλήσει σε οποιονδήποτε προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας. Εάν υπάρχει ανάγκη για προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας ακόμη και στη Ρωσία σήμερα, μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε.

Πηγή: sigmalive - ΣΚΑΙ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 18:19

Ο Δένδιας τα είπε "χύμα" στον εκπρόσωπο του γερμανικού SPD: Η φιλοτουρκική στάση σας είναι απογοητευτική

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Nils Schmid

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΘΟΥΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ 15 Ιουν 2021 | 19:27

Δένδιας από Λιθουανία: Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν "για να σπάσει ο πάγος" - Δεν ξεχνάμε την αεροπειρατία της Λευκορωσίας

Έσπασε ο πάγος, αλλά οι διαφορές με την Τουρκία εξακολουθούν να υπάρχουν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στο Βίλνιους

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΗΜΑ ΣΤΙΣ ΦΑΝΕΛΕΣ 13 Ιουν 2021 | 13:32

Επιστολή Δένδια σε Οσμανί: Αλλάξτε την ονομασία στο Euro - Η χρήση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα

Eπιστολή στον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε ο Νίκος Δένδιας - "Η Β. Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της"

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 11 Ιουν 2021 | 17:22

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δείχνει αδυναμία όταν φέρνει τα προβλήματά της με την Τουρκία στην Ευρώπη

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο ξανά για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας

ΣΤΟ TWITTER 09 Ιουν 2021 | 09:57

Το μήνυμα Δένδια για τον ένα χρόνο από την υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία: Η Ελλάδα μεγαλώνει

Ένας χρόνος από την υπογραφή Δένδια - Ντι Μάιο, της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας. Τι έγραψε στο Twitter ο Έλληνας υπουργός.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 06 Ιουν 2021 | 15:30

Στη Γαλλία ο Τσαβούσογλου: Διπλωματικές "γέφυρες" με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών

Στη Γαλλία θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΙ 06 Ιουν 2021 | 08:40

Απειλές Ερντογάν λίγες μέρες πριν το ραντεβού με τον Μητσοτάκη - Έτοιμη η Άγκυρα να βγάλει το Γιαβούζ για έρευνες

Στο Μαξίμου ετοιμάζονται για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν με στόχο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών - Δένδιας: "Γνωρίζουν τις κόκκινες γραμμές μας"

Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 05 Ιουν 2021 | 13:23

Ο Ακάρ δυναμιτίζει το κλίμα: "Τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιθούν"

Ο Χουλουσί Ακάρ θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, δηλώνοντας πως τα ελληνικά νησιά έχουν χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 05 Ιουν 2021 | 12:47

Δένδιας: Με την Τουρκία έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις

"Έθεσα στο τραπέζι επιτακτικά όλα τα ζητήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας με την Τουρκία", είπε ο Νίκος Δένδιας.

ΕΡΝΣΤ ΡΑΙΧΕΛ 04 Ιουν 2021 | 16:33

Ο Γερμανός πρέσβης απαντά στον Δένδια: Γι'αυτό δεν κλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Η εξήγηση του Γερμανού πρέσβη μετά την έντονη δυσαρέσκεια Δένδια για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ 03 Ιουν 2021 | 23:07

Εμπρηστικός Τσελίκ: "Ο Δένδιας δεν ήταν αγενής όπως στην Άγκυρα - Καθίστε στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις"

Ο Ομέρ Τσελίκ "τα βάζει" με Δένδια και Μητσοτάκη. Ζητά η Ευρώπη να μην εμπλέκεται στα προβλήματα Ελλάδας -Τουρκίας.

2ΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 03 Ιουν 2021 | 14:06

Καρφιά Δένδια για Αγία Σοφία και Μονής της Χώρας: Αναχρονιστικά θρησκευτικά προτάγματα αναγεννούν σβησμένα μίση

Ο ελληνικός και ο ισλαμικός πολιτισμός είναι δύο μεγέθη άμεσα αναγνωρίσιμα στην ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην έναρξη εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΑΓΙΑΞ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 02 Ιουν 2021 | 20:50

Στην ολλανδική πρεσβεία για το "Γουέμπλεϊ" ο Δένδιας: Τον μεγάλο τελικό τον είχα δει ως παιδάκι στην ασπρόμαυρη τηλεόραση [Βίντεο]

"Θυμάμαι την ατέλειωτη περηφάνια μας, που ήμασταν πια μια ομάδα της Ευρώπης", δήλωσε ο Νίκος Δένδιας παρουσία Καμάρα και Αρι Χάαν