Ελληνοτουρκικά: Συμβούλιο Συνεργασίας για εκτόνωση της κρίσης

Συναγερμό έχει σημάνει στο Ελληνικό ΥΠΕΞ η έντονη ενόχληση της Άγκυρας για τα νέα δεδομένα σε Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Συναγερμό έχει σημάνει στο Ελληνικό ΥΠΕΞ η έντονη ενόχληση της Άγκυρας για τα νέα δεδομένα που εισήγαγε στη Ανατολική Μεσόγειο η ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η συνακόλουθη «εκμετάλλευσή» τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πήγες στην Αθήνα κάνουν λόγο για προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» της έντασης μέσω του Συμβουλίου Συνεργασίας.

Σε πρώτη φάση η διπλωματική απάντηση της Ελλάδας περιορίστηκε στη στήριξη της απόφασης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για επίλυση του Κυπριακού.

Δευτερευόντως, «έτρεξε» τις προσπάθειες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) όχι μόνο με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αλλά και με την Ιταλία, την Αλβανία, ενώ επιχειρεί και μία πρώτη διερευνητική επαφή με τη Τουρκία, βασισμένη στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Βέβαια όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η Τουρκία είναι μεταξύ των λιγοστών χωρών που δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της Θάλασσας, ωστόσο αποδέχεται την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Εντός αυτού του πλαισίου στις 5-6 Δεκεμβρίου, θα συγκληθεί στην Αθήνα το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών, κ.κ. Α. Σαμαρά και A. Νταβούτογλου.

Η εν λόγω συνεδρίαση εκκρεμούσε αφού στα μέσα Ιουλίου στην Άγκυρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο τότε υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είχαν αποφασίσει να λάβει χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2014 με απώτερο σκοπό να τεθούν σε ισχύ όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι τώρα στα δύο προηγούμενα Συμβούλια.

Πήγες στην Αθήνα κάνουν λόγο για προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» της έντασης μέσω του Συμβουλίου Συνεργασίας. Εν πρώτης έχουν δίκιο. Μια κατ' ιδίαν συνάντηση, για τη διπλωματία «είναι ό,τι για τον πόλεμο η κατάπαυση του πυρός».

Τι προσδοκά το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Τι περιμένει όμως το ελληνικό ΥΠΕΞ από τη γειτονική χώρα; Και κυρίως ποια πιστεύει ότι θα είναι η αντίδραση Ερντογάν; Ανώτατος παράγοντας του ΥΠΕΞ λέει στο TheTOC ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την παράνομη προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο ίδιος παράγοντας στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι στον Κάιρο δεν αποφασίστηκε κάτι «αντίθετο με τα τουρκικά συμφέροντα» και ότι η τριμερής «θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τετραμερής αν η Τουρκία είχε επιλέξει το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης».

Όσο για το ακανθώδες θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται κάποιο παράθυρο συνεννόησης και πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Το TheTOC επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΡΙΚ Γιώργο Τσαλακό ζητώντας του μια πρώτη εκτίμηση για τις επιδιώξεις και του στόχους του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν:

«Ο πρώτος στόχος του Ερντογάν είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ,),η δημιουργία δηλαδή γκρίζων ζωνών. Ο δεύτερος είναι να εκβιάσει την κυπριακή κυβέρνηση να παγώσει το ενεργειακό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη η να εξαναγκάσει σε μια συμφωνία διαμοιρασμού του οφέλους από το φυσικό αέριο -πριν από τη λύση του Κυπριακού. Ο τρίτος στόχος του Ερντογάν είναι να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι από το οποίο έμεινε απέξω.

»Όλα αυτά εξηγούνται από το γεγονός ότι ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και το πρόγραμμα αξιοποίησης τους που έθεσε σε τροχιά υλοποίησης η Κύπρος έδωσαν ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού αφού η γεωπολιτική σημασία της Κύπρου αναβαθμίστηκε όχι μόνο στα μάτια των Αμερικανών αλλά και πολλών άλλων. Αυτά όλα θέλει να ακυρώσει η Άγκυρα.
Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία θα συντηρήσει την κρίση. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψιν ότι την κάθε κρίση ακολουθεί ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις. Η Άγκυρα δημιουργεί τετελεσμένα για να τα διαπραγματευθεί στο τέλος έναντι ανταλλαγμάτων! Ας μην εκπλαγούμε αν δούμε τον Ερντογάν, η κάποιους άλλους να προτείνουν μια διάσκεψη για συνολικές ρυθμίσεις..
.».

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΕΘΑΝΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 24ΩΡΟ 02 Απρ 2020 | 19:14

Κορονοϊός: 10 οι θάνατοι στην Κύπρο - 36 νέα κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 356, συμπεριλαμβανομένων των 10 κρουσμάτων στις Βρετανικές Βάσεις

ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 02 Απρ 2020 | 17:41

Κορονοϊός: Γιατί ο Ερντογάν δεν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας παρά τη ραγδαία εξάπλωση

Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου ο SARS-CoV-2 δεν εξαπλώνεται με τόση ταχύτητα όσο στην Τουρκία

ΤΟ 8Ο ΘΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 02 Απρ 2020 | 17:34

Κορονοϊός: Στους 53 οι νεκροί στη χώρα: Κατέληξε γυναίκα από την Καστοριά

Ακόμη ένα θύμα του κορονοϊού το όγδοο στην Καστοριά. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια 90χρονη γυναίκα από την Χρυσή, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο ΑΧΕΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 02 Απρ 2020 | 17:07

Bloomberg: Με τον κορονοϊό ο κόσμος θα πάρει μια "γεύση" από τα δεινά που πέρασε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια

Η Ελλάδα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τους κινδύνους που απειλούν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία κατά τη διάρκεια ενός μοναδικού, εξουθενωτικού οικονομικού σοκ.

ΣΕΡΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 02 Απρ 2020 | 17:03

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Παναγιά και Οινούσσες

Ζεύγος τουρκικών F-16 -που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ 02 Απρ 2020 | 13:44

Κορονοϊός: Στους 52 οι νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξε 78χρονη από την Έδεσσα

Μόλις χθες διαγνώσθηκε θετική στον κορονοϊό και σήμερα άφησε την τελευταία της πνοή. Ηταν από το χωριό Φούστανη της Πέλλας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΡΒΙΝΟΣ 02 Απρ 2020 | 10:07

Κορονοϊός - Καθηγητής Ιολογίας: Από αρχές Μαΐου θα δούμε αν θα χαλαρώσουν σταδιακά τα μέτρα

"Ο Απρίλιος "είναι κρίσιμος μήνας αν καταφέρουμε και παραμείνουμε στα χαμηλά ποσοστά καθώς δεν δείχνουμε εικόνες Ισπανίας και Ιταλίας", τόνισε.

15.679 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 01 Απρ 2020 | 22:49

Κορονοϊός: 277 οι νεκροί στην Τουρκία - Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση

Κατά 63 αυξήθηκαν οι θάνατοι στη γειτονική χώρα, σε σχέση με χθες - Τα περισσότερα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη

01 Απρ 2020 | 16:43

Κορονοϊός: 80 τόννοι υγειονομικού υλικού από την Κίνα έφτασε στην Αθήνα [Εικόνες]

Το φορτίο αποτελείτο από 200 χιλ. ειδικές μάσκες FPP2 και FPP3, 100 χιλ. στολές Tyvek, καθώς και χειρουργικές μάσκες, ασπίδες προσώπου και ποδονάρια

243 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ 31 Μαρ 2020 | 22:00

Κορονοϊός: Τους 214 έφτασαν οι νεκροί στην Τουρκία - 13.531 τα κρούσματα

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν έχοντας νοσήσει από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε μέσα σε μια μέρα κατά 46

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 31 Μαρ 2020 | 21:18

Handelsblatt: "Αποδίδουν καρπούς τα μέτρα" - Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τον κορονοϊό

Έπαινοι από τη γερμανική εφημερίδα για τη συνέπεια και την έγκαιρη λήψη των μέτρων κατά της επιδημίας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ STAR 31 Μαρ 2020 | 20:36

Η Κύπρια viral "πεθερά" εξομολογείται: "Ζω ένα δράμα!" [Βίντεο]

Η Κύπρια συγγραφέας, Ελένη Γαλαταριώτη, αποκάλυψε πως δεν είναι στην πραγματικότητα πεθερά, αλλά είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ 31 Μαρ 2020 | 19:40

Κορονοϊός: Η Τουρκία σχεδιάζει αποφυλάκιση σχεδόν 45.000 κρατουμένων

Υπάρχουν περίπου 300.000 κρατούμενοι σε συνωστισμένες φυλακές της Τουρκίας.