Έμειναν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου Μπαλτάς & Γεροβασίλη-Κάλπες με μηνύματα

Επανεκλογή Ρήγα στην θέση του Γραμματέα, το «κόψιμο» Σκουρλέτη από τα κομματικά όργανα και το εφεύρημα του σπασίματος της Πολιτικής Γραμματείας σε δύο όργανα.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Έμειναν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου Μπαλτάς & Γεροβασίλη-Κάλπες με μηνύματα

Με σημαντικά μηνύματα και δύο μεγάλες εκλπλήξεις, που σχετίζονται με τη μη εκλογή των στενών συνεργατών του Α. Τσίπρα, Α. Μπαλτά και Ο. Γεροβασίλη στο Πολιτικο Συμβούλιο, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΕ επεφύλάσσε μία ακόμη απώλεια από τον …Κύκλο των χαμένων «κολλητών» αυτή του Π. Σκουρλέτη που δεν προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό για το Πολιτικό Συμβούλιο αλλά και το εφεύρημα του Αλέξη Τσίπρα να σπάσει την Πολιτική Γραμματεία σε δύο νέα όργανα. Ο μοναδικός υποψήφιος για την θέση του Γραμματέα της ΚΕ Π. Ρήγας επανεκλέχτηκε στην κορυφαία κομματική θέση και αναλαμβάνει δύσκολο έργο σε μία φάση όπου ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να ανοιχτεί το κόμμα προς την Κοινωνία.

Ειδικότερα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται ως εξής: Το πολιτικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους Βάκη Φωτεινή, Βούτσης Νίκος, Δούρου Ρένα, Δραγασάκης Γιάννης, Μπαλάφας Γιάννης, Παππάς Νίκος, Σβίγκου Ράνια, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φίλης Νίκος και Χριστοδουλόπουλου Τασία. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους Αναγνωστοπούλου Σία, Δημητριάδης Δημήτρης, Ηλιόπουλος Νάσος, Θεοδωρακοπούλου Νατάσα, Καλαμαρά ‘Εφη, Καλκανδής Πέτρος, Καραγεώργος Πέτρος, Κνήτου Κατερίνα, Κοτσακάς Αντώνης, Κυπριανίδου Ερμίνα, Λάμπρου Πάνος, Μανταδάκης Άγγελος, Μπουρνούς Γιάννης, Σκορίνης Νίκος, Υδραίος Μιχάλης, Χριστόπουλος Αλέξης. Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας.

Έμειναν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου Μπαλτάς & Γεροβασίλη-Κάλπες με μηνύματα
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ανασχηματισμός ξεκίνησε από το κόμμα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά πρότεινε το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας, στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα συμμετέχουν κυρίως υπουργοί και κορυφαία στελέχη με την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο.

Στο δεύτερο όργανο που θα διαδραματίσει κυρίως τον ρόλο του τομέα οργανωτικού και θα ασχοληθεί με τα ανοίγματα του κόμματος στην κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να συμμετέχουν στελέχη από όλες τις ομάδες και τις τάσεις. Προφανής στόχος του Πρωθυπουργού είναι να στείλει το μήνυμα ότι όλα τα όργανα εκλέγονται και ελέγχονται από το κόμμα- όπως το Πολιτικό Συμβούλιο- αλλά με μία δομή που δεν θα επιτρέψει ξανά στο κόμμα να ασκήσει δημόσια αρνητική κριτική στην κυβέρνηση όπως έχει γίνει με την περίπτωση του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. Ο Πρωθυπουργός και η ηγετική ομάδα του κόμματος με το σπάσιμο των δύο οργάνων, επί της ουσίας υποβαθμίζουν το Εκτελεστικό Συμβούλιο και τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης καθώς θα ασχολούνται κυρίως με οργανωτικά ζητήματα, και αναβαθμίζουν το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης.

Ο ανασχηματισμός ξεκίνησε από το κόμμα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά πρότεινε το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας, στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα συμμετέχουν κυρίως υπουργοί και κορυφαία στελέχη με την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο
Ο ανασχηματισμός ξεκίνησε από το κόμμα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά πρότεινε το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας, στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα συμμετέχουν κυρίως υπουργοί και κορυφαία στελέχη με την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο

Η εσωκομματική αναδόμηση είχε και μία απώλεια αυτήν του Π. Σκουρλέτη ο οποίος δεν προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό για το Πολιτικό Συμβούλιο και όπως φαίνεται θα απομακρυνθεί και από την κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών του για την πώληση του 17% της ΔΕΗ. Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι ο τρίτος από τον «κύκλο των χαμένων κολλητών» του Πρωθυπουργού εντός του ΣΥΡΙΖΑ αφού φαίνεται ότι απομακρύνεται από τον στενό κύκλο διακυβέρνησης της χώρας μετά τον Γ. Σακελλαρίδη και τον Τ. Κορωνάκη. Το …κόψιμο του Π. Σκουρλέτη στην πρόταση Τσίπρα δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει ανασχηματισμό για να αξιοποιήσει νεότερα στελέχη και πρόθυμα να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως, εφόσον δεν ήταν στην αρχική πρόταση του πρωθυπουργού, δεν είχε νόημα να δεχθεί να είναι υποψήφιος. Υπογράμμισε, δε, ότι, στον ανασχηματισμό, αν «σπάσει» το υπουργείο και δεν έχει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, δεν θα δεχθεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς δεν τον ενδιαφέρει άλλο υπουργείο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη

Η επόμενη μέρα στο κόμμα βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα κυρίαρχο καθώς μέχρι και η εσωκομματική αντιπολίτευση στην οποία ανήκει η ομάδα των 53+ δείχνει μπερδεμένη στον βαθμό που τα στελέχη της συμμετέχουν στα όργανα της ΚΕ ενώ πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Π. Σκουρλέτης απομακρύνονται από την ηγετική ομάδα του κόμματος και πιθανότατα από την κυβέρνηση. Όμως και η ΚΕ έστειλε μήνυμα στην Πρωθυπουργό ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποδέχεται χωρίς κριτική τις προτάσεις που κατατίθενται στο όργανο όπως το σπάσιμο της Πολιτικής Γραμματείας σε δύο όργανα. Έτσι τα μέλη της ΚΕ άφησαν εκτός Πολιτικού Συμβουλίου δύο άμεσους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τους οποίους είχε υποδείξει στην πρόταση του, εκτός Πολιτικού Συμβουλίου, τον Αρ. Μπαλτά και την Όλγα Γεροβασίλη. Στην θέση τους εκλέχτηκαν οι Θ. Βακή και η Τασία Χριστοδουλοπούλου από την τάση των 53+. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κ. Βακή με την εκλογή της εκτός …γραμμής τίθεται εκτός νέου κυβερνητικού σχήματος ενώ η Τασία Χριστοδουλοπούλου εκλέχτηκε με την σκληρή γραμμή της τάσης των 53+.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Οκτ 2020 | 17:24

ΣΥΡΙΖΑ: Ενώ οι τράπεζες χαρίζουν εκατ. σε μεγαλοσχήμονες, η κυβέρνηση καταργεί την προστασία της α' κατοικίας

Για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ "οι τράπεζες χαρίζουν εκατομμύρια σε μεγαλοσχήμονες", κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΓΔΑΝΟ 17 Οκτ 2020 | 20:03

ΝΔ: "Καθιστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για την ασφάλεια του Κωνσταντίνου Μπογδάνου"

"Την ώρα που η πλειοψηφία των ΜΜΕ αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, η ιστοσελίδα ιδιοκτησίας Μπογδάνου απολαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΤΟ OPEN 15 Οκτ 2020 | 20:00

Δημοσκοπήσεις Marc και Alco: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ με 19,7 και 15,3 μονάδες - Χαώδης η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο δημοσκοπήσεις

14 Οκτ 2020 | 18:22
Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ 13 Οκτ 2020 | 13:29

Ο Φλωρίδης "βγάζει φάουλ" τον Ρουπακιώτη για τη Χρυσή Αυγή: Αλλα δήλωνε τότε, άλλα δηλώνει σήμερα

Στον κ. Ρουπακιώτη που άφησε αιχμές για τον Σαμαρά και τη Χρυσή Αυγή απάντησε αιχμηρά ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.

ΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 13 Οκτ 2020 | 12:16

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: Αναρωτιέμαι, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως πριν δέκα ημέρες ο κ. Μητσοτάκης "πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο".

13 Οκτ 2020 | 12:07

Τέρατα και καραγκιόζηδες...

Η υπόθεση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής και του χειρισμού της υπόθεσης από τον κ. Τσίπρα αναδεικνύει τον οπορτουνισμό και τη ρηχότητά του ως πολιτικού.